Passiflora partea a II-a

popescu gp

Well-Known Member
Te dezamagesc,dar din cate stiu passi(cu mici exceptii ca zona caerulea)nu rezista afara la noi iarna,temperatura la ele se invarte in jurul a minim 7 grade C.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
popescu gp a spus:
Te dezamagesc,dar din cate stiu passi(cu mici exceptii ca zona caerulea)nu rezista afara la noi iarna,temperatura la ele se invarte in jurul a minim 7 grade C.

De acord cu Claudia , si in privinta "sursei" , passi sunt (si chiar testatela noi in tara) rezistente si la conditii de la noi , nu toate , doar unele :D
 

fixpix

Active Member
Nu stiu daca asta e P. incarnata, dar cert e ca a rezistat in gradina fara protectie. Vitza s-a uscat pana la pamant, si acuma vara am vazut ca da din nou. Destul de tarziu, o si declarasem decedata.
Flori a facut anul trecut, dar nu mi se par deloc spectaculoase, nu sunt parfumate, si nici un fruct.

 

claude

Well-Known Member
Moderator
Calin, seamana dar nu e ;-) Uita-te la filamente, a mea are filamentele albe la baza, in jurul pistilului. Si a mea are si parfum :)

sannamaria :hug: Sa ai parte de ea
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Danero, ia uite, tu ziceai de fructe...fruct de passiflora incarnata, cel mai mare dintre ele, restul sunt mai mititele :) Acuma sa vad daca o sa ma prind cand e copt :roll:

 

Roxana Peled

Active Member
Ce frumos!!! Ti-a facut si fructe! :visator:
E foarte interesant ceea ce spuneti voi aici, ca sunt passiflore care isi pot petrece cu protectie iarna in gradina. Eu am incercat cu una, nu mai stiu totusi cat de bine am protejat-o dar nu a rezistat :(
Cum stii daca passiflora ta e incarnata sau nu? Au vreo caracteristica aparte? M-am uitat pe google si la incarnata sunt o multime de poze cu flori care arata tare diferit :? . Presupun ca singura metoda e sa o cumperi cu eticheta.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Roxana, eu am cumparat seminte, a fost o comanda comuna la un furnizor extern...parca Marea Britanie...nici nu mai stiu sigur de unde era :oops:

Florile corespund cu imaginile de pe site-uri de incredere, cum ar fi Gradina Botanica din Missouri si altele, corespunde forma frunzelor, a fructului, etc :)
http://www.missouribotanicalgarden.org/ ... rnata.aspx

Sunt putine passiflore care rezista sub 0 grade, intre ele e P. caerulea, care ar fi cam de zona climatica 7 si aceasta incarnata, care ar fi de-a dreptul de zona climatica 5! Iarna moare partea aeriana si primavara lastareste din radacina. Pentru ca eu nu am spatiu potrivit pentru iernarea plantelor care necesita racoare si lumina am cautat cu incapatanare aceasta incarnata, ca sa incerc sa o cresc in gradina. Sper sa reziste, eventual cu o musuroire zdravana, ca la trandafiri...Stiu de pe acum ca o sa-mi fie extrem de greu sa renunt la ea daca nu rezista in gradina pentru ca e o planta incantatoare :( Evident, fiind planta foarte tanara, din acest an, nu o voi lasa in gradina in iarna aceasta, are mai multe sanse sa reziste daca e matura si cu un sistem radicular mai bine dezvoltat, asa ca o s-o car la Cluj, in balconul inchis al parintilor mei peste iarna iar la primavara o plantez in gradina si acolo ramane ;-)
 

Roxana Peled

Active Member
Am inteles,
zona 5 suna bine pentru noi :D
O sa o caut si eu daca zici asa. Mi-a venit o idee azi noapte apropo de izolarea de iarna. Daca o tunzi scurt in toamna s-ar putea sa mearga foarte bine si pentru plantuta ta. Ma gandeam sa le pun in cap un PET de 5 l cu fundul taiat si sa-l umplu pe la dop cu bubulute din acelea de polistiren. Alea trebuie sa izoleze foarte bine si nici nu retin apa - asta in loc de musuroire. La primavara vin cu aspiratorul si le absorb tot pe la dop, ca sa nu se umple gradina de bubulute. Sigur, secretul este sa nu pui teava de la aspirator fest pe gura sticlei ca s-ar putea sa-ti aspiri si planta si solul pana in Australia :rofl:
Eu o sa incerc cu cateva anul asta.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Roxana Peled a spus:
Am inteles,
Ma gandeam sa le pun in cap un PET de 5 l cu fundul taiat si sa-l umplu pe la dop cu bubulute din acelea de polistiren. Alea trebuie sa izoleze foarte bine si nici nu retin apa - asta in loc de musuroire. La primavara vin cu aspiratorul si le absorb tot pe la dop, ca sa nu se umple gradina de bubulute. Sigur, secretul este sa nu pui teava de la aspirator fest pe gura sticlei ca s-ar putea sa-ti aspiri si planta si solul pana in Australia :rofl:
Eu o sa incerc cu cateva anul asta.
:eek: Cum mama zmeilor ti-a venit ideea asta? :rofl: Foooooooaaaaaarte interesanta ideea, trebuie studiata si incercata :gandit: Apa nu o retin, dar totusi condensul care se formeaza atunci ajunge in contact cu planta, prin intermediul bobitelor, nu? Plus ca plasticul de fapt, nu tine deloc de cald, butasii de trandafir inca neinradacinati supravietuiesc sub PET pentru ca nu au radacini si sunt inactivi...
Eu cred ca si cu acel pet partea aeriana tot ar ingheta, important e sa nu inghete radacina iar pentru asta eu zic ca e mai buna o galeata de pamant peste ea ;-)

Destetptuulet, te anunt daca voi avea seminte coapte la passiflora mea :D
 

Roxana Peled

Active Member
Nu stiu daca ar ajunge condensul la planta prin bobite. Sticla intr-adevar nu tine de cald dar tine de vant ceea ce eu am constatat ca e de asemenea destul de important. De cald tin bobitele. Oricum planta va fi expusa la mai putina umezeala intre bobite decat ar fi cu pamant pe ea. Pe de alta parte eu am observat ca e foarte importanta izolarea suprafetei solului pentru ca temperatura in profunzimea lui sa se pastreze si ea un pic mai ridicata.
Acum doi ani am trecut prin iarna (-17 grade) un palc intreg de crini de ploaie (Rain Lily - nu stiu cum se numesc in romaneste :oops: - e iarba aceea bulboasa care infloreste crinisori albi sau roz). Plantele erau aduse din Thailanda si nu sunt rezistente la ger. Le-am lasat in toamna sa se retraga in pamant dupa care am asezat pe sol in zona in care erau plantate o placa de polistiren acoperita cu folie cu bule si fixata in pamant cu cuie. Au trecut foarte bine peste iarna si mi-au iesit in primavara. Practic ce a facut placa aia de polistiren a fost sa tina cald solului in care erau bulbii.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Da, sticla cu bobite de polistiren ar functiona poate pentru o planta careia e necesar sa-i salvezi partea aeriana, pentru una care revine primavara din radacina e suficienta musuroirea.

'rain lily' se numeste zephirantes candida (cel alb), si sa stii ca nu e necesar sa te chinui cu polistiren si alte protectii, la mine sunt in gradina de 2 ierni si au rezistat cu brio musuroiti cu o galeata de pamant sau mranita ;-) Iar iarna trecuta au fost la mine aile-n sir -25 grade, cu zapada de doar 10 cm! Varietatea roz stiu ca e mai sensibila la ger, cei albi rezista bine asa cum iti spun, se si grabesc sa rasara, am fost nevoita sa-i descopar mai repede decat intentionam pentru ca era frig afara dar ei deja se iteau din musuroiul tasat ;-)
 

Roxana Peled

Active Member
Mai sa fie ce interesant!
Pai daca zici ca stau la tine in gradina alea albe peste iarna doar cu musuroi mai incerc si eu o data. Infloreau minunat, faceau un buchetel intreg de flori, mai ales toamna pe racoare.
Passiflora ma gandesc sa-mi iau la primavara din Brico, am tot vazut si acolo sunt cu eticheta, poate scrie si daca sunt incarnata sau nu. Iarna urmatoare o musuroiesc si eu cum zici tu, poate scapa. E o planta draguta si florile miros minunat, cel putin miroseau la cea pe care am avut-o eu :( .
 
Sus