Paraul

aleynad

Active Member
Moderator
Paraiele prin susurul permanent al apei creaza un fundal sonor placut, odihnitor.
In functie de inclinatia terenului si materialele utilizate la constructia paraului se disting 3 tipuri:
*parau de campie, linistit, avand o inclinatie mica (2-3 cm diferenta de nivel pe metru lungime) , bordat cu pietre rotunde;
*parau de munte, cu multe minicascade, avand o inclinatie simtitor mai mare, cu aspect stancos, stancile colturoase fiind utilizate cu predilectie pentru a-i conferi un aspect natural, alpin
*parau “modern”, o combinatie intre cele 2 tipuri de mai sus, realizat prin utilizarea vaselor speciale pentru parau (elemente din material plastic intarite cu nisip, care se asambleaza de jos in sus, unele sub altele, pe o suprafata inclinata de la marginea iazului)
Avantajati sunt proprietari de terenuri in panta, pentru ca au mult mai putin de munca in amenajarea paraului, putand realiza cu usurinta un parau de munte.
Insa si propietarii al caror teren nu are nici un fel de inclinatie se pot bucura de un parau, utilizand pamantul obtinut in urma saparii iazului pentru amenajarea unui perete pe o latura a apei.

Eu as opta pentru un parau in gradina mea, pentru ca nimic nu se compara cu susurul proaspat apei. Voi ce ziceti?
Se merita un parau in gradina?
Ce materiale ati folosi la realizarea lui: folie pentru iaz, vase pentru parau, betonul?
 
pai , eu nu stiu de ce te mai chinui cu un paraias,ai oltu' pe langa tine ,trage-l prin gradina sau mai modern ,iti tragi gradina care sa cuprinda si oltu' !!!! :) :oops: :wink: :evil: :rofl:
eu ,ma chinui de ceva timp ,sa-mi cumpar un loc pt o casuta-cabana de vacanta, pe aici prin apropiere, am pus conditie in anunt sa aiba un mic izvor pe loc !!! :)
 

m_ statescu

New Member
Lasa Oltul pe unde e. Acum 2 zile era sa ne ia Olanestiul. E peste drum de casa :wink:
Paraul langa casa nu e chiar ceva bun. Daca ai o curte de 1 hectar , e fain sa-l ai pe teren, dar langa casa iti poate genera probleme.
 

m_ statescu

New Member
Rectific putin. Ma refeream la un parau natural de un anumit debit. Un parau cu susur de apa si mici cascade vreau si eu acasa.
 

ywalex

New Member
Buna
Asa cum ai spus "nimic nu se compara cu susurul apei...". Un parau in gradina e ca cireasa de pe tort. Devine punctul forte al gradinii...parerea mea. Desi nu sunt cel mai in masura sa-ti dau sfaturi cred ca folia e cea mai indicata in majoritatea cazurilor. Are multe avantaje: paraul se realizeaza mult mai repede; protejezi mediul (nu ca in cazul betonului); durata mare in timp; daca-ti vin alte idei dupa ce l-ai realizat :) , permite si alte interventii ulterioare fara mare bataie de cap; poti sa bagi mult mai repede in apa si ceva vietuitoare. Si or mai fi si alte avantaje..
Eu am folosit betonul fiindca am vrut o anumita forma si pe verticala si in plus, datorita gradinii mici (aprox. 27 m2), am facut ceva mic cu pereti destul de abrupti..
Eu cel putin, de dragul susurului apei si daca nu as fi avut asa ceva in gradina, as fi pus si o tasnitoare de aia veche de baut apa, ..ceva acolo...
 

aleynad

Active Member
Moderator
ai dreptate, ywalex :D multumesc de sfaturi
eu si sotul suntem adeptii naturaletii in gradina, chiar daca asta implica mai multa munca :) insa rezultatul compenseaza orice
 

emundin

Member
am avut si eu ideea sa creez un parau de gradina care sa trabata graina mea in diagonal sa inceapa in coltul grainii si sa se termine in iaz iar apa sa circule fiind extrasa di iaz insa planul este destul de nimicitor si in costuri precum si in pompe/filtre si in podete . Pe langa faptul ca pentru a curge frumos trabuie sa aiba minim 5-10 grade inclinatie asta ca sa se duca undeva si sa nu balteasca este imposibil de realizat in gradinile care sunt drepte :) Insa ar fi o solutie :) cumpararea lui din germania prin comanda exacta se aplica direct pe pamant cu ceva sapaturi catre final adica iaz insa nu vreau sa fac credit la banca pe criza azta :) asadar paraus apa vioara te uitai de asta vara :) ha ha ah
 
Sus