papadia

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Papadia,rucola romaneascaTaraxacum officinale
Este o planta mica, ierboasa, vivace. Radacina este pivotanta, putin ramificata, ajungand uneori pana la 20 cm lungime si 1-2 cm grosime. Radacina este alba la interior si brun-deschis la exterior. Frunzele sunt laceolate, dintate, dispuse in rozeta.
Denumire populară:
Papalunga, Parasita-gainilor

Descriere:
Din mijlocul rozetei de frunze se ridica o tulpina tubulara, care in varf poarta un capitul floral mare de 2-2,5 cm, de culoare galben-auriu. Florile sunt ligulate. Fructele sunt achene, cu rostrul (ciocul) de 3 ori mai lung decat ele, poarta un papus alb, lung, care se dezvolta in perioada fructuficatiei, dand capitulului o forma globuloasa. Intreaga planta contine un suc laptos (latex). Infloreste din luna aprilie pana in septembrie.

Răspândire:
Creste pretutindeni, din regiunea de ses pana-n cea muntoasa, prin fanete, pasuni, livezi si pe langa drumuri.

Produs vegetal:
Frunzele, care se recolteaza primavara (mai-august). Primavara au cantitatea cea mai mare de principii active: tijele (se recolteaza in timpul infloririi), radacinile se recolteaza primavara devreme (martie-mai) sau toamna (septembrie-noiembrie), intreaga planta impreuna cu radacinile, fara flori si fara fructificatii, se recolteaza primavara inainte sau in timpul formarii bobocilor florali, in lunile aprilie-septembrie. In aceasta perioada, adica primavara inainte de inflorire, planta are cea mai mare cantitate de latex. Radacinile recoltate se curata de pamant si se despica in lungime. Uscarea se face la umbra in incaperi incalzite sau la soare, intinse in straturi subtiri. Se pot pastra si proaspete, in pivnite, in nisip. Radacinile uscate absorb cu usurinta apa si sunt usor atacate de insecte, de aceea ele se vor conserva la loc uscat. Cercetarile de laborator arata ca in lunile iulie-august radacinile contin cantitati ridicate de principiu amar (taraxacina), atingand maximum in luna noiembrie. In luna august, radacinile au cca 40% inulina, un alt principiu activ de baza. Primavara, aceasta substanta se gaseste numai in proportie de 1-2%. In schimb, radacinile de primavara contin mai multa colina si latex. Radacinile recoltate se lasa 2-3 zile la soare pentru a se vesteji si cicatriza ranile provocate in urma taierii coletului si a radacinilor subtiri. Pe cat este posibil, radacinile nu se vor scurta, deoarece, prin taiere, latexul se scurge, diminuand valoarea terapeutica a produsului.

Principii active:
Principiu amar- taraxacina-, pectine, vitamina B, C, steroli. Radacinile: Alcooli triterpenici, fitosteroli, vitamine B1, C si D, inulina, tanin, rezine, colina, taraxacina, acid nicotic.

Acţiune farmaceutică:
Colagog, coleretic, alcanilizant, laxativ, diuretic, venotonic, astringent.

Indicii terapeutice:
Gastrite hiperacide, dischinezii biliare cu tulburari intestinale, obezitate, guta, reumatism, ateroscleroza, varice, ulcer varicos. Primavara este indicata cura de tije prospete de papadie. Se face o cura de 14 zile, cu 6 tije pe zi. Capitulul floral se indeparteaza numai dupa spalarea tijei. La inceput au un gust amar, apoi devin fragede si suculente. Cat timp planta este inflorita, diabeticilor li se recomanda sa manance zilnic 10-15 tije florale. Cura ajuta la eliminarea calculilor biliari, stimuland functia vezicii biliare.

Mod de utilizare:
1 lingurita cu varf de radacina se pune in 250 g apa rece si se lasa la macerat 12 ore; dimineata se incalzeste pana la fierbere si se strecoara. Aceasta cantitate se bea cu inghitituri mici, rare, cu 30 de minute inainte de masa de dimineata si la 30 minute dupa masa de dimineata. Salata: Se prepara din radacini si frunze proaspete. Tijele: 6 tije florale se mananca zilnic timp de 2 saptamani.
www.mamanatura.ro
 

tzushuca

Member
da

da
noi o folosim in casa ca si salata de frunze
e foarte buna in special in lupta cu colesterolul :wink:
si deja a inceput sezonul....
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Se poate face si miere din ea,si din salcam,etc cu zahar brun sau introvertit.
 

tzushuca

Member
stii cumva reteta exacta de" miere din papadie" si "miere de salcam"?
as dori-o si eu,
poate si altii.....
rugam cand ai timp...
 

cory_helen

Active Member
in fiecare an zic ca voi face si eu cura cu salata de papadie... si nu fac... acum e momentul, in aprilie, cat e floarea...

dati-mi un branci... :D
 

tzushuca

Member
uite cum tre sa faci:
aduni 3 pumni de frunze
le speli , le tai marunt,
pui pic sare,pic ulei
si le maninci cu ceva bun(cartof piure cu friptura)
si o sa vezi ca devii dependenta.........
vrei si ziua urmatoare .......salata.....
si daca ai papadiile tale si tot culegi,
te vor rasplati tot anu cu frunze proaspete nu doar in aprilie
si nu doar de cateva ori ,
pt rezultate tre cantitate.....
 

cory_helen

Active Member
am sa ies la cules in gradina blocului... ca eu nu am... vb ta, imi fac o fripturica buna cu ceva piure... si fac salatica... pot sa pun si otet sau helas? ev ceapa verde?

o sa incerc chiar de azi... m-am speriat ca poate fi amara... dar eu sufar cu bila si tare buna ar fi pentru mine o salata...

mersi pentru reteta... si pentru idei... pup. :D
 

tzushuca

Member
atunci e chiar indicata pt dumneata
da parca nu as recomanda gradina blocului......
poate afli alta sursa
si nu o combina cu altceva
poti pune helas
 

angela draganoiu

Active Member
Cory eu beau ceai de papadie care e bun pentru bila si ficat si pentru ............... importiva kilogramelor in plus. curata organismul de toxine si te si ajuta. n-am mancat salata de papadie dar de spanac am mancat si e super.
 

cory_helen

Active Member
cum faci ceaiul de papadie? pui si floarea sau numai frunzele? m-ar tenta si ceaiul ca fac des dischinezii biliare... cine are stie... :(

mersi mult... pup.
 

tzushuca

Member
dar eu folosesc" dumneata "ca forma de alint (si sarumana la telefon)
si ceaiul de papadie e un depurativ excelent si e mai la indemana
 

cory_helen

Active Member
ma gandeam sa culeg eu papadiile si sa pun la uscat... sa fie mai proaspete... zic si eu...

dar e bine ca e si la plafar si ca se poate consuma si iarna, cand nu sunt papadii...

8)
 

angela draganoiu

Active Member
Cory eu cumpar de la plafar ceai de papadie insa din cel varsat, adica nu e la pliculete. cred ca e amestec de radacini si frunze.
il fac ca pe un ceai obisnuit. putina planta la o cana de apa clocotita, il las sa se infuzeze si .......... il beau.
te asigur ca ajuta foarte mult atit la eliberarea organismului de toxine cit si la pierderea de kg in plus.
 

cory_helen

Active Member
kg nu am de ce sa pierd, eu trebuie sa pun... am 46 de kg... la 167... dar din toxine pot sa pierd... mersi frumos de lamuriri... :D
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Trec eu retetele cu miere de papadie si dulceata din flori de salcam,la retete,mai pe seara,ca acum sunt obo.
 

mymo

Active Member
Ajuta si la slabit? :eek:
Si eu ca proasta le scoteam si le aruncam la gainile vecinului :( in loc sa mai dau eu jos din slaninute.
 
Sus