Frunzele de papadie au un continut bogat in vitamine, mai ales B si C ( de 3 ori mai multa vitamina C decit lamiia). Se consuma ca salate in curele de primavara. Dar cea mai eficienta este radacina de papadie care contine colina si fitosteroli care activeaza producerea bilei, accelereaza diureza, opreste formarea calculilor, accelereaza metabolismul.
In gastrite, hiperaciditate, afectiuni hepatice se fac cure de 4-5 saptamini, cu intrerupere de 1-2 saptamini: 1-2 lingurite de radacina de papadie, se fierb 3 minute in 200 ml apa. Dupa 15 min se strecoara. Se consuma dimineata si seara cite o ceasca.
Pentru eliminarea calculilor renali de dimensiuni mai mici: ceai din 2 linguri de frunze de papadie care se fierb in 1500 ml apa timp de 3 min, dupa 15 min se strecoara, apoi in stare calduta pe nemincate se consuma toata cantitatea in timp de 15-20 min.
Perioade optime de cules: frunzele de pus la uscat se culeg inainte de inflorirea plantelor, intre orele 12-15 in zile insorite, iar radacina se stringe la inceputul perioadei de odihna (octombrie- noiembrie)
( din cartea "Farmacia naturii" de dr. Andor Olah)