Pansele

celeste

Member
Nu am gasit nici un topic referitor la aceste flori, dar daca totusi exista, rog moderatorul sa mute postarea mea.

O experienta inedita !

Am cumparat cateva panselute prin iulie, deja inflorite, care au continuat sa infloreasca toata vara. In noiembrie, ultima oara cand am fost la tara, ramasesera inflorite cateva dintre ele. Dar la sfarsitul lui martie, cand am revenit la tara, dupa ce am inteles de la vecini ca zapada a fost cat gardul si ca nu se topise de tot decat de putin timp, nu mica mi-a fost mirarea ca am gasit inflorita o pansea, una singura, din toate cele plantate cu o vara inainte. Avea frunze si vreo 4 flori deschise, de parca era in toiul verii, nu dupa topirea zapezii. Si era si singura grena inchis, si singura inflorita. A stat sub igloo toata iarna ca sa-si arate frumusetea. :rofl: Si intre timp continua sa se deschida din ce in ce mai multe flori. Nici in vara trecuta nu era asa frumoasa.

Oricum, daca era bienala (o fi fost singura bienala dintre toate panselele ? :? ), si-a demonstrat puterea de rezistenta sub plapuma groasa de asta iarna. :D
 

mirela06

Active Member
Ai dreptate.Am si eu un rondou cu asa ceva. Sunt flori gingase si frumoase, iar pe linga acest dar, suratele lor mai mici sunt si pt. tratamente naturiste :)
Acum citeva date despre viola de gradini:

Gen cuprinzand nenumarate specii, originare de prin Asia, Africa de Nord, America de Nord si Europa; putine sufrutescente, marea majoritate erbacee, sunt minunate plante pentru pozitii semiumbroase si umbroase, plantate printre arbusti, in luminisuri. Viola altaica infloreste dim mai pana in august, cu flori mari colorate in albastru violet. Are un rizom subtire, multicapilat, iar tulpina internodii scurte. Frunzele, crenate, au forma oval oblonga. Viola odorata, planta erbacee, cu crestere pana la 15-20 cm inaltime, cu tulpini stolonifere si repente, mai mult sau mai putin paroase, cu frunze dispuse in tufa, de culoare verde inchis, cu limbul oval-subrotund, uneori reniform, neegal, crenelat. Peduncului axilar poarta o singura floare neregulata, colorata violet, foarte odoranta. Infloreste in martie-aprilie. Inmultirea are loc pe cale vegetativa, prin separarea stolonilor sau prin divizare (primavara sau toamna), portiunile divizate plantandu-se afara toamna si apoi la loc definitiv, in parcuri si gradini, unde, inca de la inceputul lui septembrie incep sa-si dezvolte florile pana aproape de inchet; si prin seminte, procedeu prin care se obtin si plante mai florifere si mai viguroase. Semintele se seamana dupa recoltare, afara, in iulie-septembrie sau in martie-iunie, repicand o data si plantand la loc definitiv, in toamna. Plantele astfel inmultite vor inflori in al doilea an de la semanare. In timpul verii se vor uda abundent, se va mentine pamantul afanat prin prasile si se vor administra de cateva ori ingrasaminte lichide.


Pt. tratamente (de la ”Tratamente naturiste”):

Trei frati patati
Factorul curativ: partea aeriana

Afectiuni pentru care se recomanda: bronsite; afectiuni renale; eczeme, urticarii, furunculoza; constipatie.

Prezentare generala
Denumirea uzuala:
Trei frati patati (lat.Viola tricolor), denumiri alternative: catifelute, carligei, corosica, fratiori, micsunele, pansele salbatice, panselute, tamaioara, topirasi, viorea.

Scurta descriere:
Specie anuala sau hibernanta, inalta de 10-14 cm, cu frunze ovate, flori cu 5 petale inegale si diferit colorate - 2 superioare violacee, 2 laterale galben-deschis, cea inferioara mai mare, galbena.

Calitati curative si actiune farmaceutica:
Saponozide, flavonoide, compusi salicilici, carotenoide, antociani, tanin, ulei volatil, vitaminele C si A.
Depurativ de baza, curatind sangele de toxine, diuretic, fluidifica si elimina secretiile bronhice, usor laxativ.

Recomandari:
- macerat din planta impotriva bolilor cronice (bronsita, astm, reumatism)
Are cele mai complete efecte. Rezultate deosebite se obtin in cazul persoanelor foarte sensibile la bolile sezonului rece (in special la guturai si bronsita), precum si in cazul celor care deja sufera de afectiuni cronicizate cum ar fi bronsita, astmul, reumatismul etc.
- ceai preparat impotriva bolilor cronice (boli de piele etc.)
Este elixirul numarul unu in bolile de piele de orice tip. Se beau pe zi 1-2 litri de ceai de trei-frati-patati, in cure de 1-3 luni.

Preparare
Macerat
Se pun intr-un vas de portelan sau sticla 2-3 linguri de iarba de trei-frati-patati maruntita, intr-o jumatate de litru de apa de izvor sau plata. Planta se lasa sa macereze la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa se va opari vreme de jumatate de ora cu o jumatate de litru de apa clocotita, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se combina maceratul cu extractul obtinut prin oparire, iar preparatul va fi baut pe parcursul unei intregi zile.
Ceai preparat
- 4 lingurite de trei-frati-patati se inmoaie in jumatate de litru de apa, de seara si pana dimineata, dupa care se filtreaza, punandu-se maceratul deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu jumatate de litru apa clocotita si se lasa la racit, dupa care se strecoara si se amesteca cu maceratul obtinut anterior. Astfel se obtine circa un litru de ceai, care pastreaza foarte bine calitatile exceptionale ale acestei plante.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii
Nu exista.
 

aleynad

Active Member
Moderator
si a mea e tot de anul trecut, a rasarit singura din seminte :D



si acestea sunt plantate in primavara aceasta
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Panselele se seamana prin august-septembrie direct in gradina si stau bine mersi sub stratul de zapada.
Cand mi-am cumparat rasaduri de la piata, am intrebat cum anume au produs rasadurile respective si toti imi spuneau ca le seamana direct in camp si trec singure peste iarna fara nici o protectie.
 

yellow rose

Member
Ma intreb cum le conving sa si creasca din seminte. In fiecare an incerc o metoda noua de a le semana, cu seminte de la alti producatori si ele se straduiesc sa ma enerveze. Unele nici nu germineaza. altele mor dupa maxim 10 zile. Aveti vreun secret de impartasit? (Fara cel cu berea in rasaduri, ca nu a mers).
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
cand le-ai semanat ca asta ar fi o chestiune? ca oamenii astia care se pricep zic ca se seamana spre toamna :wink:
 

IZA

Active Member
Mama le seamana la sf lui august in jardiniere sau direct in gradina. Pana toamna se fac plantutele numai bune de plantat unde le vrei. Primavara sunt superbe si raman multa vreme pline cu flori. Tufele se mai autoinsamanteaza si e f bine. Nu se seamana primavara asa cum scrie pe plic. Eu asa am facut si au iesit plantutele anemice fara flori multe pe care numai bine le-a ars soarele de vara.
 

aleynad

Active Member
Moderator
yellow rose, daca lasi florile sa se scuture anul viitor vei avea surprize :D
ca mine
de exemplu aceasta a rasarit singura

si nu e singura, m-am mai pomenit cu inca 4 in gradina, rasarite din semintele scuturate anul trecut :D
 

yellow rose

Member
Am plantat si primavara (cum scria pe plic) si prin august-septembrie de vreo doi ani . Am cumparat si din piata rasaduri care au murit cu succes cand li s-a trecut floarea (la asta ma asteptam oarecum). Am pus si la soare si la umbra, si acoperite cu pamant si la suprafata semintele, in pahare, in gradina, in banuti de turba... Daca ma credeti, am facut o obsesie pentru panselutele, tocmai pentru ca in unele gradini cresc asa de usor.... la mine nu. Cand eram copil cresteau panselute in crapaturile trotuarului de la bloc.Cred ca am un pic de ghinion cu ele.
 

aleynad

Active Member
Moderator
cred ca ai ghinion :(
ale mele rasaduri cumparate anul trecut in primavara au inflorit pana in septembrie, asezate intr-o zona de penumbra


cele de anul acesta sunt in plina inflorire :D
 

yellow rose

Member
Ce frumoase sunt!
La urma urmei s-o termina odata si ghinionul . Ca am primit ieri cateva rasaduri noi de la sot :D si poate vine el cu noroc. :wink:
 

aura62

Member
Superbe panselutele voastre fetelor, sunt atat de gingase, iar cele bleu sunt o frumusete!
Yellow rose, chiar nu mi se par prea pretentioase panselutele, iti doresc sa ai mult noroc cu cele primite si sa le vedem frumos inflorite si la anul!
Si eu am pus anul trecut cateva panselute cumparate, iar anul acesta sunt mult mai multe, unele sunt pline de flori, altele acum rasar! Gradinita mea este in plin soare toata ziua si vad ca le-a placut :D Asa sunt acum:
http://aura62.sunphoto.ro/panselute
 

celeste

Member
gradinar1 a spus:
Panselele se seamana prin august-septembrie direct in gradina si stau bine mersi sub stratul de zapada.
Cand mi-am cumparat rasaduri de la piata, am intrebat cum anume au produs rasadurile respective si toti imi spuneau ca le seamana direct in camp si trec singure peste iarna fara nici o protectie.
Am mai luat si in alti ani, dar pana anul asta niciodata nu am gasit una in primavara pe post de... ghiocei. Si nici nu mi-au mai rasarit din eventualele seminte ratacite de la celelalte. Poate e cam seceta pe la mine... Sau poate tocmai zapada mare din iarna le-a facut asa frumoase...
Cert e ca daca pana acum imi placeau doar, acum am facut o adevarat pasiune pentru ele !
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
daca sunt udate regulat devin forte frumoase si bogate ! desi rezista bine la soare si seceta :D eu vad pe ale mele , le ud zilnic si cresc vazind cu ochii :D
 

aura62

Member
eu pana acum nu am udat gradinita, au fost noptile reci, zile ploiase si solul e inca umed, dar vara intradevar stropesc florile si dimineata devreme si seara pentru ca, fiind in plin soare, pamntul se usuca foarte repede!
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
eu ud gradina cu flori dimineata si numai daca pamintul e uscat ! vara si dimineata si seara :D
 

mirela06

Active Member
Panselutele mele au fost ”ciobite” rau de piatra. Isi vor reveni, ca toate celelalte, dar trebuie sa astept ceva.
 

mg

Member
Ceva , ceva , observasem eu peste iarna ...Panselutele se pastrau VERZI sub stratul de zapada ! In primavara incepusera sa " miste " si probabil ca ar fi crescut iarasi . Pina la urma sint perene sau nu ?
Cert este ca pentru a grabi decorarea gradinii am procedat la inlocuirea lor . Gresita optiune , la anul voi incerca sa le las .
Ce am anul acesta ...
 
Sus