Pamant răsaduri și plante

raulpop

New Member
Salutare.

În primul rând spun că nu sunt cunoscător în ale grădinăritului, dar încet încet vreau să îmi amenajez și curtea.

Am o "jardinieră" făcută din beton lângă gardul vecinului in care am pus inițial umplutură, pământ negru de le lângă casă cum am îndreaptă curtea. Am lăsat un 20cm la final liberi ca să pun pământ mai bun pentru plante și ceva răsaduri (roși cherry, ardei iute, plantații mici, așa de ocupație prin curte mai mult).

Problema e următoarea: am tot căutat ce pământ ar fi cel mai bun pentru situația asta. Am citit că cel negru-negru, vegetal, eu cel mai bun, apoi alții ziceau că e bun și cel maroniu, mai lutos... Zilele trecute am "prins" o ocazie de a aduce o remorcă micuță de pământ cică "bun" pentru plante și răsaduri. Am aflat apoi că e pământ de pe câmp, arat. L-am adus, l-am pus în jardinieră, și a doua zi când am ieșit afară, am văzut cât de maroniu e și acuma mă gândesc dacă până la urmă e bun de ceva.

Oare să îl las acolo și să mă pun peste un strat de pământ negru? Sau să îl scot tot afară și să pun pământ negru?

IMG_20220313_094653.jpgIMG_20220313_085952.jpg
 

crysty

Active Member
Buna ziua, in prima poza se vede unperete de ciment inalt. Un aspect foarte important este pe ce parte se afla jardiniera cu peretele . Ca daca e pe sud si plantele nu vor avea lumina solara directa atunci va fi o problema ca plantele nu se vor dezvolta puternic. Totusi acest aspect poate fi oarecum combatut prin adaugare de pamant de foarte buna calitate. Si aici ma refer la adaos de mranita sau de pamant din comert cu adaos de turba sau chiar adaos de paie. Pamantul cu turba sau paiele vor avea rol si de afanare permanenta pentru ca altfel un pamant de pe camp va avea proprietatea sa retina apa cat mai mult timp, sa sufoce radacinile si chiar sa dezvolte alge/mucegai/muschi la suprafata daca nu este expus la soare direct macar operioada. Ca sa nu mai spun ca daca se uita udarea acest tip de pamant lutos sau de pe camp face scoarta groasa si tare.
In a 2a poza se vede diferenta mare dintre pamantul negru de pe jos si cat de galben este cel din jgheab.
Eu v-as recomanda sa scoateti din pamantul pus deasupra si sa il inlocuiti cu ceva din comert.
Cat sa scoateti ? Pai aici intervine problema banilor, depinde de buget.
Un pamant-pamant negru ca dracu' din comert gasiti la dedeman https://www.dedeman.ro/substrat-universal-agro-cs-40-l/p/7042210?k=substrat agro cs&apn=1&pn=1&idc=512&pip=0&osa=1&upf=1
Daca ati fi spus si lungime + latimea jgheabului poate faceam o aproximare cam cati saci va trebuie dar cum arata poza 1 probabil vreo 12 saci ca sa asigurati macar o inaltime de vreo 10 cm. Cam atat e de gros un sac, deci sacii pusi cap la cap inainte de desfacere. Dar asta este pamant-pamant negru si sacul va fi foarte greu, probabil vreo 25 kg. Nu trebuie afanare neaparata dar e bine daca se adauga "agenti" de afanare cum ar fi resturi de lemn, paie.
Pe de alta parte acest substrat https://www.dedeman.ro/galati/pamant-universal-agro-cs-50-l/p/7027577 e mai usor la sac, are 19 kg si are multa turba in amestec ceea ce confera si afanare.
Daca va permiteti doar cativa saci de pamant gras negru si nu mai aveti cu ce compensa ori luati de jos ca vad ca este mult mai negru decat cel galben din jgheab, ori amestecati pamantul gras din comert cu ce aveti in jgheab dar amestecati la suprafata cu mainile.
Intre cel negru recomandat si cel cu turba as opta mai bine pentru cel negru din comert.
Puteti da comanda online pe site dar sa stiti ca transportul o sa ajunga poate la 50 de lei, vedeti tarife pe site in functie de greutatea transportului.
Daca nu permiteti sa cheltuiti undeva la 150 lei pe niste saci din comert si locuiti la tara atunci cautati pe cineva care aduna balegar de la vaci si va poate vinde o caruta de mranita. Amestecati mranita cu pamantul galben si nu plantati flori direct in mranita ca le arde.

Legumele, rosiile, ardeii, vor avea nevoie de soare, macar cateva ore, totusi ele cresc si la umbra dar productia va fi foarte mica si plantele un pic mai rahitice dar un pamant bun gras va mai compensa acest neajuns.
Va recomand sa semanati si niste busuioc ca sa aveti la condimentat mancarea. si eventual cateva fire de patrunjel pe alocuri.
De acum ar trebui sa apara rasaduri la vanzare pe piata daca nu vreti sa semanati.
Exista o planta care se intinde/curgatoare si care e comestibila, nasturtium, puteti sa luati un plic de seminte si sa semanati cateva fire care sa curga pe jgheab. De la planta se consuma florile, frunzele, la salata, sunt un pic iuti dar au continutul cel mai mare de luteina naturala. Intrebati la fitofarmacie.
Nu va recomand menta in jgheab pentru ca menta e invaziva, isi intinde radacini pe sub pamant peste tot si nu mai scapati de ea, va rasari din loc in loc si va sufoca alte plante. Cel mai bine pentru menta sa aveti un ghiveci mai mare intr-un colt undeva.
Daca nu o sa va mearga bine cu rosiile atunci puteti pune pe viitor doar verdeata pentru mancare si intr-un colt chiar leustean sau hrean . Hreanul de asta e si foarte scump in comert, ii trebuie cativa ani pana sa faca niste radacini groase si le face si cam adanc.
Jgheabul ala poate fi aur curat in sensul ca va poate salva din banii dati pe zarzavaturi la piata.
 
Ultima editare:

mircea g

Member
Daca tot ai facut ar fi mers o umplutura in sistemul permacultura " Raised beds (sau lasagna, cum mai este cunoscut – este format din mai multe straturi) le-am realizat astfel: primul strat este format din cartoane fara tiparituri (contin plumb, sau alte substante toxice), urmatorul tocatura, rumegus, apoi frunze din padure, urmeaza 20 cm de gunoi iar ultimul strat este pamant mai nisipos amestecat cu humus. Cartoanele in contact cu solul si umezeala au rolul de a atrage din pamant microorganismele necesare pentru descompunerea straturilor superioare de materie vegetala (crengi tocate, rumegus, frunze, resturi vegetale) si transformarea acestora in compost. Procesul de compostare are avantajul ca in primele etape degaja caldura ceea ce ajuta la dezvoltarea plantelor in primavara cand temperaturile exterioare sunt mai scazute. " https://gardenbio.ro/cum-realizat-straturile-raised-beds/ eu am facut pt o jardinera inaltata toata " nebunia " asta si sper acum in al doilea an sa vad efectele mai bine .... g am o singura poza aici . https://light.sunphoto.ro/photos/thumb/114595989_NAMCQVT3.jpg https://www.sunphoto.ro/digitalmedia/Gradina/114595989
 

gabriela_so

New Member
Daca tot ai facut ar fi mers o umplutura in sistemul permacultura " Raised beds (sau lasagna, cum mai este cunoscut – este format din mai multe straturi) le-am realizat astfel: primul strat este format din cartoane fara tiparituri (contin plumb, sau alte substante toxice), urmatorul tocatura, rumegus, apoi frunze din padure, urmeaza 20 cm de gunoi iar ultimul strat este pamant mai nisipos amestecat cu humus. Cartoanele in contact cu solul si umezeala au rolul de a atrage din pamant microorganismele necesare pentru descompunerea straturilor superioare de materie vegetala (crengi tocate, rumegus, frunze, resturi vegetale) si transformarea acestora in compost. Procesul de compostare are avantajul ca in primele etape degaja caldura ceea ce ajuta la dezvoltarea plantelor in primavara cand temperaturile exterioare sunt mai scazute. " https://gardenbio.ro/cum-realizat-straturile-viermi-beds/ eu am facut pt o jardinera inaltata toata " nebunia " asta si sper acum in al doilea an sa vad efectele mai bine .... g am o singura poza aici . https://light.sunphoto.ro/photos/thumb/114595989_NAMCQVT3.jpg https://www.sunphoto.ro/digitalmedia/Gradina/114595989
Aceasta idee suna foarte interesanta si chiar isi merită toata efortul! In acest caz, avantajul este ca veti crea un sistem de gradina permanenta si regenerativa care va pastra fertilitatea solului si va va oferi produse sanatoase si de calitate.
 
Sus