Pamant crapat

estrella

Member
Anul acesta pamantul din gradina si-a modificat culoarea, are o tenta gri fara luciu este dur, bolovanos si crapa foarte repede la suprafata.
L-am sapat si toamna si primavara, ce-i drept nu l-am ingrasat cu nimic iar de udat cat am putut, in conditii de seceta o data pe saptamana.
Ce ar trebui sa fac acum pentru a-l insanatosi?
Multe rasaduri au cazut la pamant a doua zi dupa plantare ca secerate de la suprafata pamantului iar foarte multe seminte si boabe nu au iesit de loc (castraveti, fasole, pepene rosu, dovleac, floarea soarelui, ricin chiar porumb, acestea partial).
Va atasez o imagine ca sa va faceti o parere.
http://estrelita.sunphoto.ro/Diverse/72824626
Multumesc anticipat!
 

sicora fabian

Active Member
Pamantul crapat este semn ca solul nu are structura, este un teren degradat . . .
Acest lucru nu se intampla de la un an la altul, este un proces de durata; probabil n-ai observat tu pana acum!
Structura solului se strica, in principal, de la foarte multe lucrari si treceri repetate ale utilajelor grele. Lipsa ingrasamintelor - in special a celor organice - este un element agravant. Adaosul de pamant lutos, prafos, strica structura solului deja existent. Plantele prasitoare - prin agrotehnoca specifica - favorizeza disparitia texturii grosiere in favoarea celei fine, prafoase, deci distrugerea structurii solului. Udarile repetate au si ele un efect distructiv.
Adaosul consistent de materie organica - mranita, turba - si evitarea lucrarilor repetate (prasit, sapat, maruntit) duce la structurarea solului. Culturile neprasitoare - in special gazonul, lucerna (mai ales, pentru ca si imbogateste solul in azot) duc la o structurare imediata a solului - un an. Structura se reface si prin odihnirea pamantului - doar cositul buruienilor, fara a-l cultiva (se coseste inainte de inflorire, pentru a nu deveni un focar de infestare cu seminte de buruieni).
 

estrella

Member
Multumesc mult!
Se poate cultiva lucerna in toamna si s-o recoltez primavara iar apoi sa pot reda terenul plantelor de gradina care se mai pot cultiva in functie de data recoltarii lucernei?
 

estrella

Member
Da, si mie mi se pare ciudat.
Asta toamna era negru, lucios.
Dupa sapa din primavara l-am lasat in brazda cruda cateva saptamani.
Cand l-am maruntit era nisipos, bulgarii se spargeau imediat.
Ceva parca s-a intamplat la inceput de mai.
Dupa udare arata bine, compact, o zi dupa se face gri si crapa adanc.
Deci pun lucerna in toamna si o las pe teren pana toamna viitoare, eventual o mai cosesc sau nu?
 

sicora fabian

Active Member
Mai bine o semeni primavara devreme, in "mustul zapezii". Sigur, o cosesti. In functie de suprafata gradinii, nu-i nevoie s-o semeni toata . . .
Oricum, oricat de buna ar fi structura solului, la udarea repetata tot apar crapaturi . . .
 

veretregn

Active Member
Există fertilizatopri verzi. Și eu cred că îilipsește materia organică. Am și eu aceeași problemă în cazul părților pe care am făcut poteci, însă eu am sol argilos.

Îți recomand să sădești în august phacelia și mustar. Acesta vor crește fără probleme și odată cu primul îngheț se vor prăbuși. La primăvară va trebui dopar să le încorporezi, în sol pentru a-i da structură.
 

estrella

Member
Dar cu phacelia cred ca m-ar ataca albinele :?
Iar mustar as putea sa plantez boabe de mustar pe care le folosim la muraturi sau sunt seminte speciale?
 

veretregn

Active Member
estrella a spus:
Dar cu phacelia cred ca m-ar ataca albinele :?
Iar mustar as putea sa plantez boabe de mustar pe care le folosim la muraturi sau sunt seminte speciale?
Din cate eu stiu albinele nu sunt active tomana si nici pe plantele care nu au reusit sa infloreasca. Cat despre mustar cred ca exista o varietate speciala in acest sens.
Pe la magazinele fitosanitare ar trebui sa le gasesti.
 

Scifficus

Member
Un sac de turba, amestec, dar turba curata si daca ai rabdarea peste iarna sa iti faci o lada de compost. Pamant, ceva nisip argilos si resturi vegetale. Eu am folosit frunze uscate. Frunze de la tot ce mi-a picat in mana, exceptie cele foarte rigide sau cu tanini si ioduri multe. In primavara il imprastii peste pamantul de cultivat, impreuna cu turba si dai o sapa la 8-12 cm adancime si amesteci bine incat sa refaci structura fibroasa-grasa a solului.

Eu pastrez si folosesc la compostare tot gazonul tuns de peste an. Iese o cantitate destul de mare. Intai il usuc partial si il las sa ia prima ploiae iar dupa aia il bag la lada cu ceva pamant. Il intorc de maxim patru ori in 4-5 luni. Depinde ce urmaresc de la el si ce am folosit in amestec.
 

estrella

Member
Apropo de compost Scifficus, mi-am adus aminte ca toata iarna am aruncat cenusa de la soba pe teren.
A fost practic singurul ingrasamant pe care l-am aplicat.
Mi-e greu sa fac compost, mai bine zis uit si arunc mereu resturile vegetale.
In legatura cu albinele ai dreptate veretregn, nu m-am gandit ca toamna nu mai sunt albine pentru ca am construit un iaz pentru broscute anul trecut si am albine croitor la iaz pana toamna tarziu, imi taie salcia si frunzele liliecilor din apropiere.
In concluzie ce sa fac mai intai? Acum am mai multe alternative si nu stiu ce sa aleg. :?
 

Floria

Active Member
Hai ca vin si eu cu una, sa te zapacim de tot. Pune gunoi de grajd cat de mult in toamna (poate avea stratul si 10 cm ) si lasa-l toata iarna sa se macereze pe sol. Primavara sapi terenul si il incorporezi in sol. Nu vei mai avea probleme cu solul atat de saracit.
 

estrella

Member
Draga Floria,
Ai pus degetul pe rana.
Cine are asa ceva ori il foloseste ori il are deja arvunit.
Am facut rost acum doi ani de o caruta de mranita.
Ori a fost vechi, nu stiu ce sa zic dar nu a facut nimic bun decat ca s-a umplut gradina de cucuta, stir si diverse balarii. :evil:
Inca gandesc...
 

Floria

Active Member
Estrella, exista multe anunturi cu vanzari de gunoi de grajd. In urma cu 2 ani era 50 Lei / tona.
 
Sus