Palmieri rezistenti la frig

scd

Member
Floria ai mai reusit sa incalzesti sera/solarul si daca da poti sa imi spui si mie cum?
 

Floria

Active Member
scd a spus:
Floria ai mai reusit sa incalzesti sera/solarul si daca da poti sa imi spui si mie cum?
Nu am avut timp sa ma mai ocup de plantele mele, am avut alte urgente.
Asa ca nu am facut incalzire in sera/solariu pentru ca este foarte costisitoare iar palmierii cresc foarte greu. Pretul lor ar fi mult prea mare din cauza acestor cheltuieli.
M-am orientat spre plante de zona 6 care nu necesita incalzire. La noi in tara pretul gazului metan este mult prea scump in raport cu salariile noastre.
 

scd

Member
sa inteleg ca ai renuntat la crescut palmieri?? nasol...
pentru a proteja palmierii din solare de frig mi-a venit o idee , zic eu interesanta care ar putea merge,fara a folosi gazul metan, aici iti dau dreptate ca este prea scump la noi in tara.Ar putea reduce efectele frigului si mari temperatura cu cateva grade.
Daca esti interesata ...
 

scd

Member
Hariclea a spus:
Voi ce faceti iarna cu plamierii pe care ii aveti? Unde ii amplasati? Ce ingrijiri speciale le acordati? Iarna trecuta ati observat ceva in neregula cu ei?

Eu, din experienta mea, va pot spune ca cel mai bine a suportat caldura si uscaciunea casei Cycasul... Areca s-a cam imbolnavit (fainare), dar l-am facut bine pana la urma...
carmenn a spus:
la mine e primul an cu palmieri...
i-am pus intr-o camera luminoasa, unde e caldura normala, dar compensez cu pulverizarea frunzelor...sper ca e indicat.
George a spus:
Eu ii tin la temperatura camerei si lumina cat mai multa, iar la cateva zile ii mai pulverizez cu apa pe frunze. Anul trecut au parut multumiti, sper sa trecem cu bine si de aceasta iarna :D
attila a spus:
Daca acceptati un sfat si de la mine :D
Nu caldura mare de preferat 10-15 grade si saptamanal pulverizat udare putina ca sa nu se putrezeasca :wink:

Altfel o parte eu le tin in gradina in pamant legate frunzele pana la -10 grade fara problema dupa aceea acoperit putin NUMAI UNELE SUPORTA!!!!!
Hihu a spus:


Eu am doi Trachycarpus Fortunei. I-am plantat in gradina in aprilie 2007 si nu i-am protejat deloc. Vrau sa iti spun ca nu au avut nimic, aratau ca vara, verzi si frumosi Trunchiul are 40 cm si cu tot cu coroana 1,5 metri. pot sa spun acuma ca astia sunt palmieri perfect adaptati pentru clima asta de la noi(eu stau in Bucuresti).

http://community.webshots.com/album/562623736ZagRLP
 

Yanquapin

Member
Salut!

SCD, e ceva confuzie- doar trimiterea la Hihu se refera la palmieri de frig; Hariclea, carmenn si George au scris despre cum trateaza iarna palmierii de interior. Attila se refera, cred, la Trachycarpus, dar astia stau la mai jos de -10. Intr-adevar, o protectie de plastic fara areisire dauneaza.

A propos de metoda: de ce nu o spui tuturor :wink: ?
 

scd

Member
nu este nici o metoda...nimic special
incerc doar sa fac putina curatenie pe aici, pentru ca sunt mai multe topicuri despre aceleasi lucruri.Incerc sa le strang un pic pentru o mai buna organizare, pentru ca atunci cand intra omul sa nu se piarda prin mai multe topicuri.
 

scd

Member
Nu ne inflamam ... pentru ca nu avem de ce!!! :D :D

referitor la ceea ce am scris cred ca nu prea m-am exprimat corect, totusi nu vreau sa cred ca esti rautacios!! :) :)
 

Yanquapin

Member
Nu, eram doar curios in legatura cu metoda aceea de a castiga cateva grade, de care vorbeai in mesajul de pe 20 Februarie!!
 

mihai_c

Member
Bravo ca faci curatenie, da aici s-a dovedit ca ai gresit, ti-a atras atentia frumos; corecteaza si hai sa stergem ultimele 5-6 mesaje ca n-au nici un sens.
 

Yanquapin

Member
Nu-i bai, Mihai, nu de mesajele comasate mi-era mie! Da, erau un pic amestecate, dar nici nu pot considera ca i-am atras atentia, am facut o precizare din reflex asupra unui subiect de care ma interesez zilnic.
Oful meu era metoda aia de incalzire, eram curios!
 

Yanquapin

Member
Constat ca nu am mai revenit sa adaug ultima stire despre Trachy de la Unirii, cei presupus morti in iarna 2005-2006. Am discutat anul trecut cu domnul respectiv si ce a spus m-a uimit: micutii au fost defoliati, dar i-a lasat. In primavara au inceput sa dea frunze noi!!!
Partea proasta e ca locul plantarii era un rond de langa trotuar, in fata curtii dumnealui. Doamna casei a solicitat unui retard sa afaneze solul pe langa ei; acolo mai erau si niste yucca si alte plante. Dobitocul respectiv a masacrat toti palmierii si yucca, infigand adanc cazmaua. Yucca si-au revenit, ceea ce nu e un miracol. Pentru palmieri a fost fatal.
Asta a fost sfarsitul lor, si nu gerul uscat si vantul iernii 2005-2006.

Cat despre cei minusculi plantati de mine in 2008... s-au dus in nici 3 luni- prea vantos, prea uscat locul meu. Nici nu prea am udat, fiind inselat de vacanta lor in perlit uscat si presupunand ca vor prinde si asa.

Acum vreo luna am plantat multi pui cu 1-2 frunze in fata casei, dar am acoperit deja solul cu mulci de iarba si buruieni uscate, si am udat bine. Am aici Trachy. wagnerianus, T. fortunei Nainital si Darjeeling, cativa Rhapido si Sabal minor Monroe. In alta locatie am pus Sabal minor RPS, si chiar am pornit un experiment cu 4 RPS langa o balta bucuresteana. Tot acolo vor ajunge si cativa Monroe cand voi avea timp.
Cu ceva timp inainte, pe vremea ultimelor ingheturi usoare, am plantat acei Trachy de la Hornbach, cu trunchi mic si frunze definite. Au inceput sa miste. La iarna voi proteja tot, fara indoiala; locatia mea e prea aspra- expusa vantului, fara case imprejur, la margine de camp. Climat de cactusi si Yucca mai degraba, nu de palmieri.
Ca veni vorba de cactusi: s-au trezit toti, unii au boboci micuti, le merge perfect.
 

scd

Member
Yanquapin sa iti explic metoda pe care am gandit-o eu
Dupa ce faci un solar, imprejurul lui introduci cam la o adancime de 50 - 60 cm coala de tabla, sau ce vrei tu , numai sa tina potentialii daunatori la distanta.
peste solarul pe care l-ai facut mai ridici unul, din folie normala de ceolofan, sa aiba la baza o distanta fata de primul solar cam de 1 m. Aici o sa se formeze perna de aer care o sa te ajute.
in cameruta dintre cele 2 solare sapi cam 30 - 40 cm de jur, imprejur.
in santul format pui balega de vite (important este sa fie proaspata).deasupra , la nivelul solului pui un strat subtire de pamant 5 cm
pe perioada iernii tebuie schimbata balega cam de 2 -3 ori. se stie sa balega de vite ingropata degaja o cantitate cat de cat mare de caldura. Daca este lasata la suprafata ingheata.
Acesta este o idee proprie, pe care am sa o pun in practica in acesta iarna.Daca v-a fi buna...o sa vedem!!
:)
 

Yanquapin

Member
Multumesc- e o idee buna, cu logica la fiecare miscare, dar impracticabila pentru mine. E multa munca si vaca... lipsa! E una prin zona, dar...
La tine, daca vrei sa tii palmieri, ar fi buna. Trachy sunt singurii care ar merge fara folie si vara- merg bine pe racoare; Sabal si Rhapido vor sera inabusitoare vara.
 

scd

Member
Yanquapin daca vrei sa imi spui si mie care ar fi pasii pe care ar trebui sa ii urmez pentru a pune la germinat seminte de T. takil si Rhapido.
Pana acum am reusit sa "produc" destui de multi T. fortunei. in jur de 30. Exact , exact nu stiu varietatea, pentru ca de acolo de unde am cules semintele nu scria decat T. fortunei pe palmier. Pe acestia ii tin mai mult pentru a experimenta cu ei. Dupa ce imi fac unele idei am sa trec la o productie mai in masa.
Doresc usor usor sa ii aclimatizez cat mai bine la clima din partile noastre, sper sa am si succes.
:D :D
 
Sus