Paianjenul rosu (Tetranychus urticae)

cornelia

Fondator
Membru staff
Fiind foarte mic, este mai uşor de detectat prin metode indirecte. Poate fi vizibilă pînza fină pe care acesta o ţese sau petele de culoare pală de pe partea superioară a frunzelor. Acestea sînt acoperite cu sute sau mii de puncte galbene şi par pline de praf. Frunzele îşi pierd o parte din culoarea verde, se usucă şi cad, rămînînd doar frunzele tinere din vîrf. Păianjenul roşu se dezvoltă în atmosfera uscată şi caldă.

Tratament:
Prin creşterea umidităţii se limitează înmulţirea lor. Se recomandă pulverizarea unui jet puternic cu apă rece (dacă plantele suportă) sau spălarea plantei sub duş. În general, păianjenul roşu este destul de rezistent la pesticide, în special la cele de spectru larg, la care acesta devine rezistent. Ca atare se folosesc, prin rotaţie, diferite acaricide specifice, disponibie sub diverse denumiri la farmaciile fito-sanitare.
 
hibi e napadit de paianjeni rosii

trandafirului meu i se ingalbenesc frunzele...i-au mai ramas decat cele tinere din varf...
l-am stropit cu nissorun,de 4 ori insa degeaba...frunzele ii cad in continuare.
spuneti-mi ce pot sa ii mai fac?
oare ar fi bine sa ii schimb pamantul?si sa il stropesc mai des?
mentionez ca l-m stopit de 2 ori pe saptamana,timp de 2 saptamani.
poate ar fi bine sa il tund?
cum scap de ei?
 

Fleur

Active Member
boli si daunatori

este posibil ca frunzele sa fi fost atacate de daunatori si 2 stropiri intr-o saptamana sa fi fost prea mult pt ele. nici o grija vor creste altele. nu intotdeauna mai mult inseamna mai bine!
 
fetelor,va multumesc pentru sfaturi!
din pacate nu am mai avut acces la internet si nu am avut cum sa va raspund.
l-am stropit cu nissorun si apoi,doamna horticultor care ingrijeste plantele de la prietenul meu de la servciu,mi-a dat o solutie( omide parca se numea) si l-am scapat...
acum are foarte multe frunzulite noi :)
 

ve_roni

New Member
Ajutor!!!! Gardenia impaienjenita

Salutare,

ati avut experienta cu paianjenul rosu pe Gardenia? Exista vreun pesticid care intr-adevar sa-i combata sau pot sa-mi iau adio de la Gardenia mea frumoasa :cry:

ve_roni
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Veronica nu-ti lua adio.Incearca cu solutiile despre care s-a scris aici.Nissorum este foarte bun.Incerca-l si da-ne vesti bune :D
La mine dusurile nu au mers la unele plantute..........asa ca singurul remediu a fost acaricidul :(
 

Fleur

Active Member
Poti folosi si Talstar. Omite si alterneaza substantele ca altfel paianjeni devin imuni.
 

lili

Member
Acaricidul cu cele mai bune rezultate este Neoron ........mare grija la concentratie....arde!!!!!!
Pentru alternare se pot folosi si celelalte ; Mitac, Omite, Nissorun, etc
 

lili

Member
Angelinna a spus:
Lili, deci ce concentratie ai folosit pentru Neoron ca sa nu arzi planta ?
O fiola de 10 ml o diluez in 12 l de apa. Daca nu ai nevoie de-o cantitate atat de mare de solutie......substanta ramasa o depozitez intr-o sticluta (de sticla)inchisa la culoare. Eu le folosesc pe cele de la medicamente. Pentru a extrage si masura corect, folosesti o seringa. Succes!!!! :wink:
 

vali

Active Member
Moderator
Paianjenii rosii...

Numai la simplul auz al denumirii si ni se zbarleste parul... Pai, pe buna dreptate, pentru ca din multitudinea de daunatori, cred ca acestia sunt cei mai urati de catre gradinari. Provoaca infestari greu de controlat chiar si cand suntem pe faza, fara sa mai vorbim de faptul ca daca ii observam tarziu (si de obicei, chiar sunt observati tarziu!) ne pot aduce pierderi insemnate printre plante.

Cred ca primul pas in combaterea lor trebuie sa fie cunoastea si identificarea corecta a „inamicilor”. Termenul de paianjen rosu este doar unul generic, folosit cand ne referim la un grup de specii de acarieni ce „poarta sambetele” plantelor noastre.
Cel mai prezent la noi (si – din pacate – cel care provoaca infestarile cele mai puternice si greu de combatut) este Tetranychus urticae http://www.bayercropscience.ro/daunator ... D=1&pID=34
E cunoscut drept „paianjenul rosu comun”, nu stiu de ce, pentru ca o slaba tenta de rosu capata doar spre toamna. Mai apropiata de realitate mi se pare denumirea vorbitorilor de engleza – Two-spotted spider, adica paianjenul cu doua pete.
Problema e ca fiind de dimensiuni foarte mici (0,2-0,3mm) le observam prezenta numai dupa ce planta intra in regres, dupa ce devin vizibile si panzele pe care si le construiesc, iar atunci deja vorbim de o colonie de cateva sute/mii de adulti si cam tot pe-atatea oua depuse. Se deplaseaza si se hranesc pe fata inferioara a frunzei, iar primul simptom care ar trebui sa ne dea de gandit (si sa le tradeze prezenta) ar fi acea depigmentare punctiforma a frunzei http://www.ent.iastate.edu/images/plant ... tipple.jpg .
Ataca un numar mare de plante, atat de apartament (ornamentale) cat si in culturi de camp, in special in conditiile unei atmosfere calde si uscate. Dezvolta foarte usor imunitate la pesticidele folosite (mai ales la un dozaj calculat gresit), motiv pentru care se recomanda alternarea mai multor acaricide (Neoron, Omite, Nissorun, Envidor, etc.), pentru a avea garantia ca am actionat atat asupra adultilor, cat si a larvelor si oualor.

Un alt reprezentant destul de prezent pe la noi este Panonycus ulmi (paianjenul rosu al pomilor) http://www.bayercropscience.ro/daunator ... D=1&pID=27 (macar asta mai vine de-acasa, chiar e rosu), ce ataca cu predilectie pomii fructiferi. Este usor de confundat cu Oligonychus illicis http://www.ces.ncsu.edu/depts/ent/notes ... g_sorm.htm , sau cu Eotetranychus sexmaculatus http://woodypest.ifas.ufl.edu/208.htm .
Spre deosebire de Tetranychus urticae, Panonycus ulmi nu se da in vant dupa caldura sau aer uscat, asa ca speranta de a „rezolva problema” cu un dus facut plantei (varianta perfect valabila in cazul unei infestari moderate cu T.u!) va ramane doar o speranta... Acarianul (sau paianjenul) pomilor ataca in special primavara si toamna, nu este deranjat foarte mult de o atmosfera mai umeda, asa ca – odata ce l-am dibuit – trebuie actionat cu acaricidele de rigoare (la fel, alternandu-le). Este mai usor de observat decat T.u, fiind oarecum mai mare, iar pigmentul rosu chiar il da de gol. In plus, are si prostul obicei de a mai umbla si pe fata superioara a frunzei. De asemenea, ouale sunt mult mai vizibile.

Un al treilea reprezentant al genului, despre care se vorbeste mult prea putin, este Oligonychus-ununguis http://www.pbase.com/holopain/image/90218537 , acarianul coniferelor, paianjenul molidului, sau acarianul negru. Intr-adevar, culoarea este mai inchisa, de la brun pana la negru, in functie de etapa de dezvoltare.
Provoaca mari pagube in randul coniferelor, hranindu-se cu seva la nivelul acelor. Primul simptom il constituie aparitia unor pete pe acele plantei infestate http://www.pbase.com/holopain/image/84804540 , iar daca nu se iau masuri de combatere se pot pierde ramuri intregi, ori planta poate muri. Sunt greu de observat prin multitudinea de ace, asa ca se recomanda examinarea periodica a plantelor.
Infestarile masive au loc mai ales spre toamna, iar odata ce s-au instalat colonii puternice cu populatii numeroase, controlul si combaterea sunt dificile. Trebuie gandit pe termen lung, trebuie luat in calcul faptul ca daunatorii pot ierna pe planta si – ca atare – trebuie luate in discutie si stropiri de iarna.
Nu este un acarian pe care sa-l deranjeze umiditatea, dimpotriva, se pare ca ii prieste.
Combaterea se face, la fel, alternand mai multe substante acaricide, pentru a avea garantia ca am actionat asupra indivizilor in toate stadiile de dezvoltare (ou, larva, nimfa, adult).

Grupul acarienilor este mult mai mare, cuprinzand specii ca: Oligonychus pratensis la ierboase(?); Brevipalpus obovatus pe rododendron, lemn-cainesc, iedera; Brevipalpus phoenicis pe gardenia, hibiscus, lemn-cainesc; Acaphylla steinwedenion pe camelia; Eriophyes bucerason pe maslin; Paracalacarus podocarpion pe podocarpus; Phytoptus canestriniion pe cimisir; Trisetacus quadrisetuson pe ienupar; si probabil mai sunt si altii.
Avantajul nostru este acela ca acaricidele actioneaza impotriva tuturor, daca sunt corect folosite.

Totusi, mai e un aspect care – zic eu – nu e de neglijat: trebuie sa invatam sa deosebim paianjenii „buni”, de paianjenii „rai”. Dupa principiul „orice nash isi are nashul” si acarienii enumerati mai sus isi au pradatorii lor. Acestia pot fi cei mai buni aliati ai nostrii, inainte de a apela la chimicale si ar trebui sa fie bineveniti in gradinile/serele/balcoanele noastre. Nu tot ce misca pe o planta este, neaparat, daunator.
De exemplu:
Phytoseiulus persimilis http://www.pbase.com/image/57829926
Trombidium http://www.pbase.com/holopain/image/79093064
Mesoseiulus longipes http://woodypest.ifas.ufl.edu/images/slide36b.jpg
Si Dumnezeu stie cati or mai fi inca (ca El i-a facut)...

PS: Stiu sigur ca printre utilizatorii forumului sunt si specialisti (in sensul pur al cuvantului). Eu nu am absolut nicio pregatire de specialitate, deci, daca printre cele spuse mai sus sunt si prostii, denumiri eronate, lucruri ce mi-au intrat in cap gresit si le-am redat acum ca atare, rog semnalati.
 

radu

Member
Ca si tratament impotriva paianjenilor rosii, am cumparat la indicatia celor de la fitosanitar un acaricid care cica ataca si larvele, o solutie vascoasa de culoare alba asemanatoare cu aracetul-denumirea nu mi-o mai amintesc! Mi-au mai spus sa adaug la dilutia data de ei si putin Topsin.
Intrebarea e : am niste lamai infloriti si cu multi muguri noi de frunze-ca ei au fost atacati primii. N-o sa dauneze florilor si frunzelor mici aflate in crestere ? Sa stropesc chiar toate plantele din acea camera ?
 

vali

Active Member
Moderator
Salut,

Nu stiu ce substanta poate fi aceea de care vorbesti, n-am intalnit-o/folosit-o pana acum. Teoretic, daca dozajul este corect facut, acaricidele nu ar trebui sa arda frunzele sau parti mai fragede ale plantei. Personal, nu mi s-a intamplat sa patesc asta cu acaricide (am patit-o cu alte substante, in schimb :) ).
Cel mai bine ar fi sa faci o proba doar pe o planta, sau pe o portiune dintr-o planta, pentru a vedea daca nu apar si efecte nedorite. Daca totul merge bine, poti stropi apoi toate plantele.
Da, indicat ar fi sa stropesti toate plantele din camera, chiar daca nu ai sesizat „miscatorii” decat pe cateva dintre ele.

Si mai indicat ar fi sa faci stropiri preventive la 2-3 luni alternand acaricidul, pentru a nu mai ajunge in situatia de a avea plante atacate (prevenirea e mai comoda decat combaterea :D ).

Toate bune.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Beleaua e Radule ca nu stim ce e solutia vascoasa de care pomenesti. Daca faci o concentratie mai mare, eu zic ca tot ce e tanar se va usca. Iar daca faci o concentratie mai mica risti sa nu scapi de paianjeni si astia sunt tare pacatosi. Iti omoara planta daca mai stai nitel.
 

vali

Active Member
Moderator
cornelia a spus:
Beleaua e Radule ca nu stim ce e solutia vascoasa de care pomenesti. Daca faci o concentratie mai mare, eu zic ca tot ce e tanar se va usca. Iar daca faci o concentratie mai mica risti sa nu scapi de paianjeni si astia sunt tare pacatosi. Iti omoara planta daca mai stai nitel.
Foarte adevarat!
Apoi, mai trebuie luata in calcul si increderea pe care o ai in cei de la care ai cumparat-o... Nu o spun cu rea credinta, dar mi s-a intamplat sa cer un acaricid si sa mi se spuna „Nu avem, dar de ce nu incercati asta?”, cand „asta” era de fapt un insecticid cu care paianjenii ar fi dat petreceri, fara sa-i doara nici macar capul a doua zi.
 

radu

Member
Acaricidul de care vorbeam se numeste ENVIDOR si mi-a pus 4 ml la 2 l de apa si mi-a mai spus sa adaug un varf de cutit de TOPSIN (fungicid) .
Acum credeti ca prin concentratiile folosite la o cantitate de apa de 2 litrii s-a creat fitotoxicitate ?
Multumesc anticipat !!!
 

vali

Active Member
Moderator
radu a spus:
Acaricidul de care vorbeam se numeste ENVIDOR si mi-a pus 4 ml la 2 l de apa si mi-a mai spus sa adaug un varf de cutit de TOPSIN (fungicid) .
Acum credeti ca prin concentratiile folosite la o cantitate de apa de 2 litrii s-a creat fitotoxicitate ?
Multumesc anticipat !!!
Cred ca s-a strecurat o neintelegere.
Esti sigur ca ai inteles bine cat ti-a pus? Sau ca solutia din care ti-a pus nu mai fusese diluata anterior? Sau ca nu ti-a mai spus in cata apa sa pui solutia astfel preparata?
Eu nu inteleg chestia asta cu "mi-au pus"... De obicei, cand cumpar un produs fitosanitar, iau flaconul sau plicul in cauza, nu-mi prepara nimeni pe loc substanta. Cred c-ar trebui sa iei legatura cu cei care ti-au dat produsul, ca sa te lamuresti.

Uite aici 2 pagini cu dozajele recomandate
http://www.bayercropscience.ro/produse. ... bcatIDg=10
http://www.agroazi.ro/politici_agricole ... Bayer.html

Ambele site-uri recomanda un dozaj de 4 ml la 10 L de apa, nu la 1L, nu la 2L.

Lamureste-te ce solutie ai luat si lamureste-ne si pe noi, pt. ca 4ml/2L apa inseamna o concentratie de 5 x mai puternica decat cea recomandata.
 
Sus