Paianjenul rosu (Tetranychus urticae)

Veritas

Member
Paianjenul rosu e foarte mic, insa nu invizibil...O privire atenta poate observa, pe dosul frunzelor, puncte mici de un rosu aprins ( orice alta culoare de "ganganie" inseamna ca nu e paianjen). Se mai poate administra Demitan, Omite, Mitac - se gasesc in fiole mici la magazinul din Piatza Rosetti - pt. bucuresteni.

V
 

Veritas

Member
Categoric nu. E o veste buna, paianjenii, in general, se inlatura mai greu ca alte gaze. Incearca sa stropesti cu Actelic.
 

adinal

Member
Am cumparat de la farmacia fito-sanitara din P-ta Roseti Mospilan si Nissorun din care am preparat o solutie dupa indicatiile doamnei farmaciste. 1/4 Nissorun + 1/4 Mospilan la 2 litri de apa. Azi am stropit crotonii in special, iar acum astept rezultatul. Adica sa nu mai cada frunze tinere crotonilor mei. :rugaciune:
 

lili

Member
Cu succes se poate folosi si Neoronul...un bun acaricid dar trebuie respectate cu strictete indicatiile prescrise. :wink:
 

yva

New Member
sint foarte suparata!!! azi am remarcat pe gardenia mea panze fine de paianjen!!! am dushuit-o eu dar voi lua si un acaricid sa o stropesc chiar daca mi-e teama sa nu-si piarda toti bobocii... :cry: :cry: :cry: sper sa nu fie si pe celelalte plantute ca mor de ciuda! :x cred ca era plina de nenorocitii de paianjeni de cand am primit-o dar eu n-am luat seama (avea un praf galben la baza frunzelor din varf)! oare sa incerc doar cu dushul sau sa trec la atac?! :roll: nu stiu daca trebuie sa stropesc si celelalte plantute... mai ales ca multe sint pline de flori (cyclamenul, azaleele, begoniile si violetele) sau de boboci (trandafirii, gloxiniile si kalanchoe)!!! orice sfat e binevenit!
 

Roxana

Active Member
yva:

cornelia a spus:
Tratament:
Prin creşterea umidităţii se limitează înmulţirea lor. Se recomandă pulverizarea unui jet puternic cu apă rece (dacă plantele suportă) sau spălarea plantei sub duş. În general, păianjenul roşu este destul de rezistent la pesticide, în special la cele de spectru larg, la care acesta devine rezistent. Ca atare se folosesc, prin rotaţie, diferite acaricide specifice, disponibie sub diverse denumiri la farmaciile fito-sanitare.

Daca celelalte plante nu au panze de paianjen, nu este nevoie sa le strapesti. Poti sa izolezi Gardenia, un timp, pana scapa de daunatori.
 

yva

New Member
mersi mult, Roxana, chiar ma panicasem! am izolat-o (la bucatarie) si am pulverizat restul plantutelor care suporta... incerc sa scap de nemernici fara acaricide... 8) gardenia era oarecum izolata si in camera!
 

Veritas

Member
Imi pare rau sa va dezamagesc, dar nu scapati de Tetranychus cu "dusuri".Stropiti cu acaricid daca vreti sa aveti parte de plante.

V
 

magda

Active Member
Moderator
cativa din cactusii mei au facut paianjen rosu :cry: Sper sa fie deschis maine la fitosanitare.
 

AncaS

Member
Am descoperit astazi pe Passiflora mea de afara o multime de paienjeni rosii, dar ROSII aprins :rofl: si destul de mari sa fie vazuti clar cu ochiul liber (1mm). Passi nu vad sa aibe probleme... frunzele sunt normale, panze de paianjen are destule (inclusiv paienjenii respectivi) ca sta afara... ii pot baga un insecticid sistemic si am si un spray, dar poate ca nu sunt acarieni... si daca nu sunt daunatori pt planta i-asi lasa acolo in ecosistemul lor... de aia nu prea vreau sa dau cu insecticid spray, ca omor si paienjenii normali)...
O sa incerc sa le fac o poza, da aparatul meu nu e asa de performant :(
 

vali

Active Member
Moderator
Nu este vorba de ”acarienii furiosi” :) , tetranychus & comp. Din descriere cred ca este vorba mai degraba de Bryobia praetiosa, care nu provoaca daune la fel de mari ca celelalte specii de acarieni.
Bryobia se hraneste in special pe plante ierboase, iar ca plantele sa fie afectate, populatia ar trebui sa fie extrem de mare.

Daca seamana cu ce e in imaginea de aici, inseamna ca asta e.
http://abestpest.com/clover-mites-c-11.html

Daca vrei neaparat sa scapi de ei, da-le o vodca cu acaricid :) .

Spor.
 

AncaS

Member
aha, cam asa arata :) ma miram ca am avut si eu un trandafir atacat anul trecut de tetranychus dar aia erau albiciosi si mici de abea ii vedeam... astia sar in ochi de la o posta... ca alearga pe balustrada ca nebunii si mai sunt si rosii.

am mai gasit unul (care cica ar manca purici :) ) dar asta ar fi prea mare, pana la 4 mm, ai mei au cam 1 mm
Trombidium holosericeum

http://www.insektoid.info/spinnentiere/ ... samtmilbe/

Deci sa nu-i omor... merci de raspuns :wink:
 

vali

Active Member
Moderator
Trombidium (paianjenul de catifea) este, intr-adevar, mai mare si e de partea noastra :) , fiind un pradator.
Cu Bryobia, urmareste-i in timp, iar daca vezi ca populatia persista, poti sa le dai un spray.
Decizia e a ta.

S-ar putea la un moment dat sa ai impresia ca au disparut (sa nu mai vezi acele punctuletze rosii peste tot), dar asta se poate datora si faptului ca la maturitate isi schimba culoarea, devenind brun-inchis. Doar tinerii sunt rosu aprins.
 

YAN

Member
Puteti sa imi recomandati un magazin online de unde sa comand insecticide ?
Multumesc !
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Am si eu o intrebare.Stiti cumva daca produsul OMITE EW care este folosit impotriva paianjenului rosu (folosit si de mine cu succes) odata deschisa sticluta se mai poate folosi?Si.......as da preventiv :oops: pe fuchsii.Anul acesta am mai multe,sunt frumoase si nu as vrea sa le pierd din cauza bazdrauanilor alora care mi-au nenorocit plantutele anul trecut.Ce zic specialistii?Oare le-ar dauna?
 

Fleur

Active Member
Da cu toata increderea Gabiuta ca nu le dauneaza iar sticluta inceputa se poate folosi cel putin 3 luni. Eu si fiolele le astup cu guma de mestecat sau plastilina, le pun la racoare si le folosesc in intervalul de 3 luni.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Aha.Ok.Sticluta este mult mai veche de trei luni dar este biiiiine inchisa.Ermetic as zice.Daca trebuie merg sa cumpar ca nu e un capat de tara dar fiindca era in casa si fiindca aveam si timp.........
Multumesc mult de raspuns Fleur :D
 
Sus