Paianjenul rosu (Tetranychus urticae)

radu

Member
Da ai dreptate. Dar din ce-mi amintesc, mi-a pus intr-o sticla de 0,5 litrii 4 ml pe care stiu ca mi-a zis sa o amestec in 2 litrii de apa.
Acum e clar ca concentratia e de aproximativ 5 ori mai mare :x , dar si acaricidul produce fitotoxicitate ? Sau numai insecticidul si fungicidul ?
 

radu

Member
Ce mai pot oare face in cazul meu ? Dupa cat timp apare efectul de toxicitate si cum ar tb. sa se manifeste , prin arsuri ale frunzelor ? Ca vad ca mugurii noi care erau la momentul stropirii nici nu s-au ars si la o atingere usora nici nu pica ! Mai pot reduce cumva efectul de toxicitate daca le fac acum dupa 3 zile o baie zdravana (foliara) ?

Va rog un raspuns ca stau ca pe ace, mai ale cand stiu ca mi-am stopit chiar toate plantele din casa, si nu sunt putine la numar !
 

vali

Active Member
Moderator
Eu am spus aici:
vali a spus:
Cel mai bine ar fi sa faci o proba doar pe o planta, sau pe o portiune dintr-o planta, pentru a vedea daca nu apar si efecte nedorite. Daca totul merge bine, poti stropi apoi toate plantele.
Din ce spui tu acum, inteleg ca ai stropit tot.
Asa cum spuneam, nu am reusit (inca) sa ard plantele cu acaricide, deci n-as putea sa spun cand apar efectele nedorite. Dar banuiesc ca in cateva zile ar trebui sa se simta ceva... Daca dupa trei zile nu e inca niciun semn, dea Domnul s-o tina tot asa.

In ambele link-uri furnizate, scrie ca substanta adera la stratul ceros al plantei si nu poate fi spalata.

Nu stiu ce sa zic... imi pare rau. E bine sa fii mai precaut cu pesticidele, mai ales cand e vorba de unul folosit pentru prima oara.
Nu avea incredere in substante preparate de altii, ia-ti singur produsul necesar si studiaza cu atentie eticheta.

Eu sper sa fie totusi o neintelegere, concentratia sa nu fie cea banuita de noi, iar plantele tale sa nu pateasca nimic.

Toate bune.
 

radu

Member
Daca e interesat cineva, cei de la laboratorul fitosanitar (cred ca asa-i spune) au spus ca efectul de fitotoxicitate dat de pesticide apare doar dupa 12-14 zile de la data stropirii.
Sper din toata inima sa nu fie chiar nimeni interesat sau sa se confrunte cu ceea ce am patit eu ascultand de unele vanzatoare din magazinele fitosanitare in legatura cu dozarea pesticidelor.
 

Roxana

Active Member
parca ghinioanele ma urmaresc. :cry:
impatiensii mei debea prinsi, de la un timp, am observat ca tot apar niste panze fine de paianjen si mi-am dat seama despre ce este vorba. Trebuie neaparat sa-i pulvrizez cu pesticid sau este de ajuns sa-i spal cu apa rece avand in vedere ca sunt micuti?
 

Roxana

Active Member
cu apa calda? pai astia nu se formeaza din cauza caldurii si a uscaciunii?
si daca ii ud cu apa calda nu se formeaza si mai multi?
 

Roxana

Active Member
ok. atunci o sa incerc si eu asa.
multumesc pentru sfat. :*
si este de ajuns doar dusul pentru combaterea lor?
si trebuie sa o tin izolata sau nu e nevoie?
 
Daca e vorba de impatens obisnuit acesta e parca mai rezistent la atacul
paianjenilor.Daca sunt soiuri hibride cu floarea mare e de belea.Eu in final
pe-astasi pe toti fratii lui i-am tuns deja!Scurt-scurt!
 

Fleur

Active Member
Daca ai grija sa le faci mereu dus, cred ca poti sa-i tii la respect. Eu nu pot sa le fac la toate dus si atunci cand ii depistez stropesc cu un acaricid: Talstar, Neoron, Omite, Nisorum etc. Repet stropirea la 2 saptamani cu altceva.
Apar daca este cald si aer uscat, iar unele plante sunt f sensibile la acesti paianjeni, iar impatiensul e una din ele.
 

aura62

Member
Am si eu nevoie de ajutor:
Floricele mele impatiens s-au imbolnavit. Nu am stiut ce au, dar citind cele scrise de voi, sunt sigura ca paianjenul rosu si-a trasat drumul de la una la alta si din cele 4 ghivece, 2 au aproape toate fruzele cazute si intradevar acum am vazut si panza de paianjen . Si toate astea dupa ce le-am adus in casa :( .
Incerc sa le salvez: le-am spalat frunzele, le-am facut dus, le-am dat cu o solutie primita de la mag. fito (nu stiu ce este, am aruncat fiola), dar fruzele cad in continuare... :cry:
Azi, dupa ce am citit aici, am cumparat Nissorun 10 WP, dar am o nelamurire: vanzatoarea mi-a spus sa dizolv continutul plicului (5 grame) in 2 litri apa, iar pe plic scrie in 10 pana la 16 litri apa.
Va rog spuneti-mi si mie, in ce cantitate de apa trebuie sa dizolv cele 5 gr. sa nu distrug plantele?
 

Fleur

Active Member
Continutul unui plic de Nisorum la 10 l de apa - prepar eu. Nu faci toata solutia odata ci imparti continutul plicului in 10 si prepari 1 l de solutie, sau in 20 si prepari 0,5 l solutie. Eu impachetez fiecare parte in bucatele de staniol si cand am nevoie iau un pachetel si-l dizolv in cantitatea de apa corespunzatoare.
 

aura62

Member
Multumesc Fleur.
Voi face cum m-ai invatat. Cred ca 1/2 l de solutie este suficient pentru florile mele.
 

adinal

Member
In decurs de o saptamana au cazut cele mai tinere doua frunze ale crotonului meu. In aceasta dimineata am observat niste "animale" miiiici, mici de tot pe codita frunzelor si banui ca e paianjenul rosu. Am pulverizat planta cu apa si apoi cu Karate Zeon. Credeti ca scap de nemernici??? Sau o bag la un dus serios in cada?
 

Fleur

Active Member
Paianjenii fac panze subtiri pe frunzele tinere din varf. Karate din cate stiu nu este acaricid ci insecticid iar acesta nu are efect asupra paianjenilor, dar cred ca la tine nu sunt paianjeni ci niscaiva paduchi.
Crotonului ii face bine dusul, asa ca poti sa-l dusuiesti fara probleme.
 

adinal

Member
S-ar putea sa ai dreptate, Fleur, pentru ca nu am vazut panze pe frunza. Diseara ma uit cu lupa.

Si daca sunt purici, Karate Zeon e bun?
 

Fleur

Active Member
Asa cred :D Nu l-am folosit niciodata, dar vezi ca scrie pe ambalaj la ce e eficint. Si poate ne spui mai exact cum arata "animalele" alea de s-au cuibarit in crotonul tau.
 

adinal

Member
E atat de mic animalul incat nici nu se prea vede. Initial am vazut niste puncte de culoare inchisa la baza frunzelor si am incercat sa le indepartez, dar surpriza, punctele miscau ca niste purici. Am stropit intai cu apa crotonul si apoi cu karate zeon. Sper sa mearga ...
 
Sus