Paduchii lanosi

lelia

Well-Known Member
La multi ani! Nu am folosit dar cred ca la 7,5 e ok, e cantitatea intermediara, daca nu scapi complet de ei, mai repeti la 7-8 zile.Bafta cu lamaiul, e pacat sa-l pirzi...
 

Lilia

Member
Bună, fetelor. De câteva zile am descoperit că plantele mele au păduchi lânoși. Unele sunt devastate la propriu (în special epiphyllum), altele pe ici colo câte un afurisit. Întrebarea mea este dacă să stropesc orhideele cu soluții chimice în condițiile în care sunt înflorite, iar una are doi puiuți mici pe tije. O altă întrebare - cum scap de paraziți pe kohleria? Din câte știu, planta nu se stropește deloc cu lichide, având frunzele „păroase”.
Dacă le fac baie cu apă și săpun, se „clătesc” după săpun?

Mulțumesc mult pentru ajutor!
 

victor

Active Member
Bună ziua!:openrose:
O să vă răspund eu(nu sunt fată).:)
Orhideele le puteți trata foliar cu un produs sistemic, Calipso sau Actara.
Kohleria o puteți trata prin adăugarea unuia din acele insecticide în substrat.
Aceste produse sunt sistemice, deci pătrund în structura internă a plantei, de la frunze până la rădăcini.
 

Avram

New Member
Aspect:

Împotriva păduchilor lînoşi se folosesc insecticide sistemice (Mospilan) şi de contact. Administrarea acestora se face în perioada de vegetaţie. În perioada de repaus se va aplica tratamentul mecanic.

Tratamentul chimic
De menţionat faptul că insecticidele de contact sînt mai puţin eficiente deoarece păduchii sînt protejaţi de cuibul de lînă. Ca insecticid sistemic (insecticid care este absorbit de plantă şi apoi este ingerat de dăunător) se foloseşte Mospilanul. După aplicarea acestuia se repetă tratamentul după o lună, deoarece la prima aplicare ouăle nu sînt afectate.

Tratamentul mecanic
Dacă planta este mică sau în perioada de repaus, păduchii pot fi îndepărtaţi mecanic, cu o emulsie de săpun preparată în casă. La un litru de apă se dizolva 30g săpun moale, care se bate bine pînă se emulsionează, apoi se foloseşte prin pulverizare pe frunze sau prin spălarea acestora cu un tampon îmbibat în emulsie. O altă metodă este prin pensularea păduchilor cu alcool denaturat.

După ambele tipuri de tratament, în mod profilactic, se înfig în pămînt cîteva granule de Sinoratox.
Am fost azi la magazinul de pesticide si nu numai depe Hristo Botev nr.1 si cei de acolo mi-au spus ca Mospilan se foloseste doar preventiv. Odata ce plantele au fost infestate de paduchele lanos se foloseste irmatoarea schema: Actara 25WG (de la Syngenta) + Decis 2.5mg (de la Bayer) + BreakThru S240. Totul se dilueaza in 3 L de apa. Se pulverizeaza pe toate plantele din incinta (fata/dos frunze, tulpina si pamant) chiar si cele care nu sunt infestate. Restul de solutie se toarna pe pamantul fiecarei flori. Daca paduchele nu dispare se repeta tratamentul in 7-10 zile. Pretul unui set (la ei) e 16 lei.
Am dat pana acum vreo 100 lei pe tot felul de sprayuri.
Sper sa-mi aduc aminte sa revin cu rezultatele, daca functioneaza. :)
 

gomez99

Well-Known Member
pai chestiunea nu e noua, e un principiu pe care il aplica multi, o combinatie de sistemic si "clasic". BreakTru e un adjuvant care ajuta la fixarea solutiei pe frunze.
Actara sau mospilan imi pare acelasi lucru. in loc de decis, eu as folosi altceva, poate calypso. sau daca e musai sa fie piretroid poate pyrinex. ei folosesc decis probabil pt ca are efect de soc.
al doilea tratament la 7 zile e musai, da cum spuneam as schimba combinatia ca sa evit aparitia unei eventuale adaptari la solutie.
la mine a avut efect si confidor oil, asta pentru ca probabil ii si sufoca.
 
Sus