Paduchii lanosi

cornelia

Fondator
Membru staff
Aspect:

Împotriva păduchilor lînoşi se folosesc insecticide sistemice (Mospilan) şi de contact. Administrarea acestora se face în perioada de vegetaţie. În perioada de repaus se va aplica tratamentul mecanic.

Tratamentul chimic
De menţionat faptul că insecticidele de contact sînt mai puţin eficiente deoarece păduchii sînt protejaţi de cuibul de lînă. Ca insecticid sistemic (insecticid care este absorbit de plantă şi apoi este ingerat de dăunător) se foloseşte Mospilanul. După aplicarea acestuia se repetă tratamentul după o lună, deoarece la prima aplicare ouăle nu sînt afectate.

Tratamentul mecanic
Dacă planta este mică sau în perioada de repaus, păduchii pot fi îndepărtaţi mecanic, cu o emulsie de săpun preparată în casă. La un litru de apă se dizolva 30g săpun moale, care se bate bine pînă se emulsionează, apoi se foloseşte prin pulverizare pe frunze sau prin spălarea acestora cu un tampon îmbibat în emulsie. O altă metodă este prin pensularea păduchilor cu alcool denaturat.

După ambele tipuri de tratament, în mod profilactic, se înfig în pămînt cîteva granule de Sinoratox.
 

sini

Well-Known Member
azi noapte am avut treaba,ca am gasit lanosi la frunze de gloxinie puse la inradacinat.
Cred ca i-am exterminat;cu lupa am lucrat la ei
 

rodica05

Member
Mecanic - cu un betisor se omoara insectele si se curata "praful alb" cu un betisor cu vata, pentru a nu ramane cuiburi.
Asta in cazul in care planta este nou achizitionata.
Daca, insa am descoperit insectele pe plante care ne apartin - se cheama ca avem plante infestate si trebuie controlate toate. Cele suspecte se dau de-o parte si se procedeaza in felul urmator:
- se scoate planta din pamant
- se arunca pamantul
- se spala bine si planta si radacina cu jet de apa, pana raman curate
- se lasa planta la uscat cateva zile
Atentie la radacini, in momentul curatirii lor - sunt firave

Este metoda pe care am folosit-o cu succes! N-am folosit niciodata substante chimice - "merg" pe metoda naturista! In plus folosirea chimicalelor pot arde planta. Daca totusi va decideti sa folositi chimicale, folositi intai apa curata, dupa care stropiti cu Mospilan.

Cauza infestarii cu lanosi este umiditatea atmosferica, lipsa aerului din incapere si eventualele uscaciuni ale plantelor (loc preferat de lanosi).

Dati aer plantelor!

Rodica
 

Alexa81

Member
Imi aduc aminte de o curatare cu betisor cu vata pe care am facut-o cu mult timp in urma la o suculenta,dar parca era si o solutie cu otet in care se inmuia vata.
 

tinaM

Member
:cry: :cry: :cry:
Am citit cele de mai sus, deja m-am aprovizionat cu mospilan, am incercat si cu vata cu spirt dar parca izvorasc din mijlocul florilor :x

Nu m-am mai intalnit niciodata cu dihaniile astea. Le-am descoperit curand la 2 orhidee. Si mi-e tare teama ca, desi nu am observat, nici celelalte 3 nu sunt scutite, pt ca stau in acelasi loc. Mentionez ca 4 sunt inflorite, una are deja tija florala.

M-am gandit sa fac solutia de mospilan intr-un lighean si sa le bag cu capul si toate frunzele :gandit: sau sa pun si ceva sapun de casa si spirt...
Ce ziceti, e rau???
 

isabella

Active Member
Din experienta mea cu paduchii lanosi care mi-au atacat o hoya carnosa
Foarte greu de scapat de uratii astia...eu am reusit cu spirt 'indoit' cu apa si cu multa rabdare . Am stropit planta din abundenta cu solutia de spirt iar in locurile greu accesibile am folosit betisor ORL . Dupa o saptamana am stropit din nou planta, am verificat daca s-au format din nou cuiburi ... dupa o saptamana am stropit-o din nou ... dupa o luna scapasem de ei :)
Cand spun stropit ma refer la o adevarata baie dar nu a afectat planta absolut deloc
Pamantul nu l-am schimbat pentru ca nu a fost necesar
 

radu

Member
De la un magazin fitosanitar mi-au dat o fiola de Reldan 50 EC, si mi-au spus s-o folosesc la 1 litru de apa. Fiind patit cu vanzatoarele din magazinele fitosanitare, m-am uitat pe internet unde se recomanda pentru prun si mar o concentratie de 10 ml la 10 litrii apa. Intr-adevar nu scrie nimic de plantele de apartament sau interior, dar ce credeti si la ce cantitate de apa sa folosesc fiola de 10 ml fara a dauna plantelor ?

Multumesc !!!
 

Simina

Active Member
Am inceput sa starpesc lanosii de pe mai multe plante curatindu-le cu betisoare de urechi imbibate in ulei de floarea soarelui.
Curatarea plantelor se face destul de usor.
Acolo unde am avut adevarate colonii, am fost nevoita sa arunc toata planta (skimmia japonica, 2 kalanchoe si o violeta).
 

ACHIMENES

Member
lanosii paduchiosii

Am o mare nelamurire :?: ce se intampla cu portiunea de planta unde ai atins cu uleiul???????? pe asta nu am auzit-o pana acum!!!!! :?:
Nu cred ca este bine deloc, portiunea aceea va atrage praful si multe alte rele ce tin de fiziologia plantei. :eek: :eek: :eek: :eek:
 

Simina

Active Member
Re: lanosii paduchiosii

ACHIMENES a spus:
Am o mare nelamurire :?: ce se intampla cu portiunea de planta unde ai atins cu uleiul???????? pe asta nu am auzit-o pana acum!!!!! :?:
Nu cred ca este bine deloc, portiunea aceea va atrage praful si multe alte rele ce tin de fiziologia plantei. :eek: :eek: :eek: :eek:

Metoda cu uleiul n-am inventat-o eu si nici nu spun ca-i cea mai buna. Am aflat-o de la o d-na din Oradea pasionata de plante.
Rezultatele le voi vedea in timp. Mi-a placut ca pot curata planta mult mai usor cu betisorul inmuiat in ulei, iar cantitatea de ulei care se imbiba intr-un betisor de urechi e destul de mica.
In doua - trei zile nu se mai vad urme de ulei pe planta. Metoda am aplicat-o si la lithops si la huernie, mai ales cuiburile de lanosi se desprind foarte usor cu betisorul uns. Ba mai mult, planta are si luciu.
O sa va spun daca merge si la violete. Sigur ca nu ung toata frunza, doar locurile afectate.
Deocamdata experimentez.
 

Cristiana

Member
Eu m-am trezit cu o adevarata invazie de lanosi la phale, probabil ca una dintre plantele achizitionate a adus ouale, si acum gasesc puzderie de lanosi zilnic pe plante. Le-am curatat cu betisoare de urechi imbibate in apa cu spirt, le-am dushulit la greu, dar parca tot n-are nici un efect efortul meu.

Oare o stropire cu Mospilan n-ar afecta plantele si bobocii?
 

isabella

Active Member
cristiana, la fel ca tine am procedat si eu dar in plus, dupa curatare am stropit plantele foarte , foarte abundent cu apa cu spirt timp de doua luni , o data pe saptamana.
Sper din suflet sa reusesti sa scapi de ei , sunt foarte enervanti, pe mine m-au ambitionat si i-am ''executat'' cu rabdare :D
 

Cristiana

Member
Isabella, epidemia s-a pornit de cand am inceput sa dam drumul la incalzire in casa, mai mult ca sigur aerul e mai uscat si nici umidificatoare pe calorifere nu pot pune fiindca le rastoarna piciul meu, asa ca dintr-o data m-am trezit cu urateniile astea pe plante. Si mai ales cand ii vad in zona bobocilor mi se ridica tensiunea!

I-as stropi cu orice numai sa mearga!
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
lanosii mei s-au intors :x
suculentele au scapat, se pare, dar radermachera nu, desi le-am aplicat aceeasi substranta (reldan) in acelasi timp si aceeasi cantitate. tratamentul a fost identic. dar cum frunzele de radermachera sunt 'crete' solutia cred ca nu sta bine pe ele. imi vine sa o intorc cu capul in jos si s-o bag intr-o galeata cu insecticid :suparat:
 
Sus