Paduchele testos

cornelia

Fondator
Membru staff
Este cunoscut şi sub denumirea de coşenilă. În literatura anglo-saxonă este denumit brown soft scale.
Aspect:

Acesta este foarte greu de combătut deoarece este bine protejat sub o carapace. Chiar dacă adultul moare, ouăle rămîn neafectate de insecticid sub carapacea acestuia şi din ele iese o nouă generaţie de dăunători. De aceea tratamentul trebuie repetat săptămînal timp de 5-6 săptămîni. Pentru combatere se va folosi Mospilan, un insecticid pe bază de petrol sau zeamă de tutun. Menţiune: insecticidele în exces pot arde frunzele. Zeama de tutun nu produce astfel de efecte, indiferent de cantitate şi frecvenţă. Se va pulveriza insecticidul peste tot, avînd grijă să acoperim dosul frunzelor, ramurile, trunchiul şi stratul de pămînt de la suprafaţa ghiveciului cu o pelicula de insecticid (atenţie la cantitatea de insecticid). Nu trebuie să lăsăm nici un ungher netratat. Pentru a verifica eficienţa tratamentului vom aşeza sub plantă o farfurie curată. Dacă după un timp observăm pe suprafaţa farfuriei minuscule picături transparente, unele lipicioase, altele întărite, păduchii (sau o parte din aceştia, sau puii lor) încă trăiesc. Picăturile sînt excrementele acestora, altă belea. Fiind dulci şi lipicioase, aceste secreţii se vor lipi de frunze şi de ramuri şi vor permite dezvoltarea unui mucegai negru care va impiedica lumina să ajungă la părţile afectate ale plantei. În general, păduchii ţestoşi invadează plantele cu frunze "pieloase" dar ocoleste majoritatea plantelor cu frunze acoperite cu puf sau perişori.
 

masha

Member
ai naibii paduchi! am reusit sa scap de paianjenii aia rosii nenorociti, am dat de alta belea...si nu una! paduchii...combinati, afurisitii! si testosi si aia pufosi, albi...natia lor! noroc ca am farmacia in casa...
in loc sa ma bucur de mersul plantelor, ma ocup de despaducherea lor...si unele sint asa amarite.. :cry:
natii nenorocite de paduchi stricatori!!! :evil: :evil: :evil:
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Da greu sa scapi de ei, eu insa am avut o surpriza . Am crezut ca lamiul meu a murit, asa de rau arata. Toate frunzele picasera, asa ca l-am scos pe balcin in februarie cu gindul sa il arunc cind voi avea timp. Insa la inceputul primaveri, prin aprilie a dat o frunza. Toti paduchii testosi disparusera probabil din cauza frigului si nu au mai revenit pe el. Lamiiul si-a revenit mai greu dar ii merge bine si a scapat complet de paduchi.
 

masha

Member
nu spune "hop" pina nu ai sarit pirleazul :!: ...controleaza bine planta, ca se ascund astia si in...gaura de celula... :( eu iti recomand o lupa...sa stii ca la mine a avut efect...am curatat planta cu tampon cu alcool si am zis ca e ok, ii pot administra antidotul...insa, intuitia mea mi-a zis sa bag un ochi sub lupa...si ce imi vazura ochii :cry: ...mai ales in "cotloane"...intre petiolul frunzei si tulpina, in virful cel mai de virf al frunzei, pe linga nervuri...sint foarte bine ascunsi si chiar trebuie sa "purici" bine planta...
succes la vinatoare si tie, ca eu sint in plin razboi! :x :x :x
 

Leanna

Member
Cum se prepara mai exact aceasta "zeama de tutun"? am un lamai afectat :cry: ,am sters frunzele si tulpina cu un tampon imbibat cu alcool..dar oricum au mai ramas.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nu cred ca are efect zeama de tutun. Testosii au un soi de carapace si din cauza asta insecticidul nu-i afecteaza. Dar poate gresesc. Nu sunt experta in chestii d-astea.
 

naylcha

Member
Buna seara!

Am primit de la o prietena un copac de Schefflera, si unu de ficus benjamina. Ea nu stia, dar eu am vazut ca sunt plini de testosi plini plini!
Am facut amestec de solutie de apa cu sapun si spirt si am spalat frunzele la fiecare de am inebunit. Asta acum vreo 2 luni... Dar era clar ca la cat de multe frunze erau si cat de mare e copacu nu am curatat tot ... plus ca au aparut cred noi generatii de atunci :cry:

Eu inca o data nu rezist sa ii mai spal frunza cu frunza si de aceea va scriu pentru a va cere sfaturi :)
Cu ce solutii sa atac? in ce fel? pulverizat pe frunze sau adaugat in apa de udat? (am praf de mospilan acasa, dar despre el nu stiu cum se utilizeaza in apa de udat sau pulverizat? unii mi-au zis una altii alta)

Copacii au cam 10-11 ani si cred ca au paduchii de cand exista ca fosta proprietara nu se pricepea la daunatori si nu stia sa se uite... :roll:

help please help!! :(
 

floare mica

Member
Daca sunt foarte mari poti sa-i mai tunzi, in acest fel scapi de multe frunze infestate.
Dupa tuns pulverizezi cu mospilan preparat conform prospectului. Dupa 10 zile repeti.
 
pt 2 l se foloseste :

-20 chistoace de tigari
-apa calduta, acestea se tin 3 zile la cald ,dupa 3 zile se filtreaza si se mai adauga :
-3 capace (de la un pet de 2 l)cu ulei (de preferinta ars)
-3 capace sapun lichid
- se completeaza la 2 l , se tine la cald si se agita din cand in cand.
-are valabilitate 6 luni
-se procedeaza astfel : se acopera pamantul din vas cu hartie , apoi
cu un pulverizator se stropeste din abundenta planta , se lasa 1 h si se aduna f usor paduchii, peste o saptamana se repeta stropirea se verifica,aceasta solutie insecticid este buna si pt plantele din gradina.
incercata de mine pe lamai ,trandafiri si alte flori din curte
 

Angelinna

Member
daca nu avem chistoace, cate tigari intregi se pun la macerat pentru aceleasi cantitati de apa si sapun ?
si uleiul cum trebuie sa fie ars ? ulei din tigaie in care am prajit ceva ?
si eu m-am pricopsit cu paduchi din acestia pe leandru, are toate frunzele lipicioase :(

ar putea sa imi spuna cineva, pana se face zeama de tutun, cum sa sterg frunzele cu alcool ? adica alcool medicinal simplu sau se dilueaza ? mi-e sa nu ard planta...
 
Angelinna a spus:
daca nu avem chistoace, cate tigari intregi se pun la macerat pentru aceleasi cantitati de apa si sapun ?
si uleiul cum trebuie sa fie ars ? ulei din tigaie in care am prajit ceva ?
si eu m-am pricopsit cu paduchi din acestia pe leandru, are toate frunzele lipicioase :(

ar putea sa imi spuna cineva, pana se face zeama de tutun, cum sa sterg frunzele cu alcool ? adica alcool medicinal simplu sau se dilueaza ? mi-e sa nu ard planta...
10 tigarete ,ulei ars de la auto , daca nu, ulei de gatit
 

naylcha

Member
de tuns i-am tuns deja o data... planta a facut mugurei noi si paduchii s-au instalat imediat pe ei :x

mersi 'floare mica' de sfat o sa fac maine solutia de mospilan si ii inec in ea pe afurisitii astia! :wink:

hmm daca scot planta pe terasa s-o pulverizez cate sanse au restul plantelor de pe terasa sa se instaleze paduchii si pe ele? sau cei ce cad pe jos sa se suie pe ele? sau vantul sa ii duca pe ele? :|
 

floare mica

Member
Daca ai loc baga plantele in cada de baie. Pulverizeaza, paduchii care cad in cada ii maturi cu dusul direct la canal :D
 

naylcha

Member
Am pus bolnavii pe terasa pana la urma, si i-am stropit bine bine cu solutie. Normal ca la 5 minute dupa ce am terminat a inceput sa ploua si a trebuit sa fug cu ditamai ghivecele inapoi in camera sa nu spele jos mospilanu de le ei :rofl:

Acum astept sa vad cum reactioneaza testosii :D

Am preparat mai multa solutie de mospilan ... in cate zile isi pierde proprietatile curative? :?
 

Fleur

Active Member
Poti utiliza solutia cel tarziu a doua zi. Prepara solutie doar cat folosesti odata ca sa aiba efectul scontat. Eu mospilanul il prepar mai concentrat decat ce scrie pe plic pun 1 plic la 4-5 l apa.
 

naylcha

Member
plicul meu are 3g al tau?

si la mine pt 3g scria 12 l apa deci tu il faci de 3 ori mai concentrat si plantele nu patesc nimic?
 
Sus