Orhidee: Tips & Tricks

bftanase

Member
Administrator
Moderator
Buna Ramona, bine ai venit pe forum. Din pacate pozele tale nu sunt accesibile. Incearca sa le setezi sa fie 'publice'. Probabil ca sunt setate sa fie vizibile doar 'prietenilor' tai de pe facebook.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Ramona, ramurile tale rosii sunt tije uscate, nu mai ai ce sa le faci. Arata-ne totusi o imagine de ansamblu cu planta ta ca nu prea reusesti sa ghicesti ce se intampla cu ea cand te uiti la imaginile de le FB.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Planta pare ok - vad ca are 2 tije dintre care una s-a uscat (cea rosie). O tai la 3 noduri - adica numeri de acolo de unde a rasarit tija trei noduri si apoi tai cu un cutit bine ascutit.
Orhideea ta trebuie replantata - nu-mi dau seama ce substrat are si nici daca e uscat. Dupa ce cad toate florile, o scoti cu mare grija din substrat, o replantezi astfel incat frunzele sa stea orizontal, nu intr-o parte.
Folosesti substrat special de orhidee, nu pamant obisnuit de flori ca o omori. Uzi rar, la 2 saptamani, cu maxim 1 pahar de apa. Nu are voie sa stea sa-i balteasca apa la picioare.

Si daca vrei sa ai grija de ea, te apuci si citesti temeinic sectiunea de orhidee phalenopsis de pe forum :). Succes!
 

nicoleta81

New Member
Tocmai am primit o Dendondrium Nobile cu flori albe. Este superba. Are cineva cateva sfaturi de ingrijire? Cum trebuie udata (ce metoda sa folosesc, la cat timp), tipuri de ingrasamant, lumina?
Din ce am mai citit eu despre ea, am vazut ca are pretentii diferite de cele ale phalenopsis.
 

LadyBug

Well-Known Member
Are nevoie de multa lumina, dar atentie totusi la soarele direct dupa-amiaza, sa nu-i arda frunzele, e cu frunze cazatoare, are nevoie de odihna iarna, perioada in care nu prea se uda insa ii trebuie lumina iarna ca sa infloreasca primavara abundent. Or sa-i moara dupa 2 ani vechii pseudobulbi dar ii vor da altii intre timp. Daca e udata in timpul perioadei de iarna, nu va mai inflori, ci va face puisori. Are nevoie si de niste diferente de temperatura intre zi si noapte ca sa infloreasca... e f usor de ingrijit, atat timp catr nu uiti de ea complet :rofl:
 

victor

Active Member
Dendrobium nobile este plantă ușor de îngrijit, dar trebuie ținut cont de modul de udare.
Dacă planta și-a încheiat vegetarea de vară, începând cu luna octombrie până în luna ianuarie, nu se mai udă deloc.
În caz contrar, planta va face doar keiki în loc de flori.
Dacă planta nu a terminat vegetarea, adică are noi lăstari(pseudobulbi) în dezvoltare, udăm normal, după metoda bețișorului de control
Nutrienții se aplică la fiecare udare, până la apariția primei flori, apoi nu se mai adaugă nutrienți, până trec toate florile.
În perioada repausului vegetativ, nu se aplică nutrienți, inclusiv până apar primii boboci forali.
Perioada de secetă la dendro-nobile este achivalentul iernii de la noi.Seceta provoacă apariția mugurilor florali(stresul controlat)
Unele specii de dendrobium nobile rămân pe timpul înfloririi fără nicio frunză, deci să nu vă speriați când frunzele se vor îngălbeni și vor cade.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
A testat cineva metoda asta fara apa pe timpul iernii? Eu am mari dubii...si am orhidee de niste ani. Nu-mi amintesc sa nu le fi udat iarna (le udam mai rar, e drept) si totusi imi infloreau bine-mersi. Si acum am un dendro care se pregateste de inflorire si a fost udat.

A doua observatie e legata de nutrienti: mai toata lumea se grabeste sa fertilizeze IN EXCES de cele mai multe ori plantele. Concentratia recomandata de producatori e de cele mai multe ori mult prea mare de aceea, daca folositi fertilizanti, injumatatiti doza mentionata pe ambalaj.

Si ultima chestiune: gasesti discutii despre dendrobium pe topicul dedicat acestei specii adica aici:
http://egradini.ro/forum/threads/dendrobium-part-ii.17777/
 

victor

Active Member
Cred că nu se îndoiește nimeni, am avut o mulțime de dendrobium nobile de multe soiuri.
Sigur că am testat această metodă, dar nu toată iarna, am spus clar, din octombrie până în ianuarie.
În această perioadă plantele nu mai vegetează, intră în repaus până la apariția primilor muguri floriferi.
Abia atunci se reia udarea și adausul de nutrienți.Nici eu nu fac exces de nutrienți, dar udarea la nobile se face cam la 2 săptămâni, atunci când nu este căldură mare.
Nu este nimic rău dacă planta vegetează și îi adugăm nutrienți la 2 săptămâni.Vara când este foarte cald, udarea se face mai des, dar nutrienții se vor aplica tot la 2 săptămâni, indiferent de frecvența udărilor.Diluția de pe prospect este corectă, dar nutrienții se aplică doar după ce s-a udat în prealabil cu apă.
Se poate ca planta ta să se fi adaptat condițiilor de acasă, dar în marea majoritate nu fac flori dacă sunt udate în perioada oct.-ian.
Fiecare alege metoda pe care o consideră mai bună, la final vom vedea ce va ieși.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Victor, nu te contrazic, pur si simplu vroiam sa stiu daca e testata sau nu metoda. O sa o incerc si eu la un moment dat sa ma conving :)
Cat priveste fertilizantii, nu neaparat cu referire la orhidee, dupa ceva ani pe forum am observat sa exista tendinta entuziasta, evident, de a fertiliza excesiv plantele in speranta ca ele vor inflori mai bogat, mai mult, etc. Foarte des se intampla ca plantele sa primeasca fertilizanti in exces si atunci sa se arda radacinile (mai des am vazut asta la platele de gradina, e drept).
Eu nu fertilizez orhideele. Deloc. Cea mai batrana am primit-o in 2007 si e inca bine-mersi, face si ea o tija :)
Toate infloresc si fara fertilizanti. Singurele la care n-am avut succes pana acum sunt miltoniile, pe-alea am reusit sa le omor mereu :).

Acum, vorba ta, fiecare alege ce metoda sa foloseasca :). Important e ca schimbam idei, pareri si experiente ;-), ca de-aia suntem pe forum.
 

LadyBug

Well-Known Member
Dendro nobilae, aggregatum, thunia si alte orhidee foarte rare si frumoase nu trebuie bagate in aceeasi oala cu phalele, au nevoi diferite. Adica le trebuie perioada mai secetoasa iarna, mai racoroasa, diferente de temp intre zi si noapte (asta e valabil si la phale, daca nu ma insel) si mult mai multa lumina decat la phale, dar nu soare puternic direct, ca le arde frunzele. Altfel vor face cateva floricele acolo, insa nu vor ajunge asa:
http://orhidee.sunphoto.ro/Dendrobium_nobile_etc/42560130
http://orhidee.sunphoto.ro/Dendrobium_nobile_etc/42560131
http://orhidee.sunphoto.ro/Dendrobium_nobile_etc/66455002
Iar fertilizantii sunt foarte buni chiar si in exces, pentru unele plante... cu orhideele nu am exagerat niciodata, insa am exagerat foarte mult cu freziile si crinii, le fertilizam mult mai mult decat trebuie, si la fiecare udare, si cu pamant proaspat si ala cu fertilizanti in in el si numai asa am avut succes cu aceste flori, adica au crescut mult mai inalte si mari decat cele de la florarie (taiate) sau decat cele plantate in curte, care toate au fost niste prapadite: http://orhidee.sunphoto.ro/Crini
http://orhidee.sunphoto.ro/flori_frumoase/43275672
http://orhidee.sunphoto.ro/flori_frumoase/43275552
 
Ultima editare:

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Lady Bug, daca n-ai priceput, si eu tot despre dendrobium nobile vorbeam.
Cat despre fertilizanti, cred ca aplici o metoda inedita si personala pe care nu o recomand nimanui. Ca-s prapadite florile tale din curte...n-are nicio legatura cu fertilizantii, dovada stau florile superbe din atatea alte gradini ale celor de pe forum.
Mai incearca.
 

victor

Active Member
În perioada de grație octombrie ianuarie, dendro nobile trebuie ținut într-un loc răcoros .
Așa se explică că plantele pot sta atâta timp fără apă.
Eu voi încerca să argumentez toate afirmațiile făcute legate de îngrijirea orhideelor.
Dacă dendro-nobile este în repaus vegetativ și noi o udăm, ce se întâmplă?
Nu este greu de ghicit, umezeala din vas va persista o perioadă foarte îndelungată.
Este logic, dacă planta nu vegetează, nu are cum să absoarbă apa din vas.
Urmarea, rădăcinile vor putrezi.
Legat de fertilizanți, am să argumentez și aici.
Iată doar câteva simtome ale lipsei nutrienților necesari plantelor.
-îngălbenirea spațiilor dintre nervurile frunzelor-lipsa magneziului.
-frunze tinere îngălbenite-lipsa sulfului.
-pete negre pe frunze-lipsa calciului.
Eu am dat doar 3 exemple, ele sunt mult mai multe.
Îmi este imposibil să cred că o plantă, indiferent de specie se poate dezvolta armonios, fără niciun nutrient, doar cu apă.
Am toată stima și respectul pentru domnul Grădinar 1, dar este imposibil ca o plantă să se dezvolte frumos, fără niciun nutrient și pe deasupra să și înflorească.
Nu vreau să intru în polemici, dar voi posta poze cu plantele mele, sunt toate bătrâne și se va vedea dacă sunt mulțumite cu modul meu de îngrijire.
 

LadyBug

Well-Known Member
Da, si eu am fost uimita sa constat cat de mult fertilizant pot suporta unele plante (inseamna ca si au nevoie de multe substante nutritive). Cea mai mare diferenta au facut-o la bulbi, dar si in rest, am observat si la trandafirasii de ghiveci, cum le dau cu fertilizant, cum infloresc, acum depinde si de calitatea fertilizantului, eu incerc sa iau chestii mai bune, nu cele mai ieftine. Am luat si din acela numai cu minerale de la substral, si pt citrice si pt orhidee, dar am luat si betisoare cu guano (care m-au cam dezamagit un pic) si am luat si unul verde parca de la vitflora?? care sa stiti ca era bun pt inflorirea bulboaselor.Numai pe orhideele din sera nu prea le-am mai fertilizat deloc, deci de vreo 3 ani le-am lasat in pace si sa stiti ca nu prea infloresc :( Le ud cu furtunul in ploaie fina pt ca dimineata nu am timp, tb sa ajung la serviciu si n-am cum sa le ud pe fiecare in parte cu fertilizant, iar betisoare nu am asa de multe, le-am irosit pe lalele, in gradina, si nu au dat rezultatele scontate deloc. A-propos de gradina, gradinar1, nu ai dreptate, eu nu vorbesc de plante din alea comune, eu tot ce am e deosebit, am numai lalele/crini/trandafiri/bujori/clematite/irisi/hemerocallisi din cei rari, de care se plange toata lumea ca dispar al doilea an sau sunt anemici si nu se dezvolta bine s repede. Si am vazut ca le merge bine doar daca le pun pamant din acela special la radacina si daca le pun si fertilizant. Deci eu vorbesc numai despre plante mai rarute, nu din acelea din gradina bunicii la care orice le-ai face le merge bine :p
 
Sus