Orhidee: Tips & Tricks

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Da. insa vazusem pe cineva la un video ca cica e normal sa le mai tai , pentru intinerire . Cat e de real nu stii , dar la un momenta dat chiar ca se incalceste treaba rau :rofl:

preturi nu stiu :oops:
 

angela draganoiu

Active Member
foarte interesant. daca n-ar fi atit de scumpe parca m-ar bate un gand mai ales pt hibi ....................
iar chestia cu taitul radacinilor :? io n-am indraznit sa tai vreo radacina sanatoasa de frica, dar acu' stau si .......... gandesc oare :? sa mai tai si io din ele ca unele dintre phale au radacini mama mama. totusi parca nu ma indur sa fac asta. Iulia tu ce zici ?
 

IULIA

Active Member
ca si tine, daca radacinile erau sanatoase nu am indraznit sa tai. am ales sa schimb ghiveciul. :D
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Am testat in acest fel o orhidee. A murit. Nu mi se pare ca ghivecele Lechuza sau compostul lor sunt ok pt orhidee. E doar reclama.

Orhideele suporta mult mai bine lipsa apei decat cu apa in exces.
 

sarselia

Active Member
Moderator
Caramell subscriu celor scrise de tine.Si eu am vazut la cineva insa nu a mers cu orhideele.
 

Kati

Active Member
corinap a spus:
In ce substrat sa o pun pe asta? E tare chinuita :eek:
gradinar1 a spus:
Ohh, daaa...e momentul sa-i gasesti o casuta mai mare :D
Eu folosesc un mix de sphagnum cu substrat de orhidee compo, cam 10% sphagnum si restul substrat.
sarselia a spus:
Eu as zice ca in scoarta insa are o nebunie de radacini.Sunt viabile?
corinap a spus:
Radacina e foarte sanatoasa,ar fi rau daca as mai taia din ea? multumesc pt. raspunsuri :wink:
sarselia a spus:
Corina ar fi pacat sa le tai daca sunt viabile.
Insa vezi tu ce ghiveci gasesti si cate incap acolo....
corinap a spus:
Fetelor,e bine asa? din greseala am rupt si un lastar tanar.
Nici macar nu stiu ce orhidee este.........putin ajutor,va rog :oops:

gradinar1 a spus:
Arata ok dar ghiveciul tau are gauri de drenaj? Eu n-am folosit pana acum ghivece de ceramica la orhidee, mi se pare ca retin prea mult apa ...sa ai mare grija la udare.
Dupa frunze si bulbi, pare sa fie o cambrie sau o miltonie. Cam greu sa-ti dai seama ce orhidee e doar dupa frunze si bulbi. In plus, arata mai rau decat in prima imagine, mai deshidratata si cu mai potine ramificatii. Ai despartit planta sau a patit ceva intre timp?
corinap a spus:
M-am chinuit s-o scot din ghiveci si am rupt un lastar :(
 

andruta_ana

Member
Nu da cu pietre !!
Dar si eu zic ca nu trebuia sa folosesti ghiveci ceramic.
Esti sigura ca-i aceeasi orhidee?? Pare tare insetata (chiar deshidratata). Si ce-ai facut?? I-ai tuns mustatile ??? :rofl:
 

IULIA

Active Member
Este deshidratata.
Se vede clar ca a produs alti pseudo pe vreme de sete cumplita si conditii total improprii.
Cultivarea orhideelor in ceramica nu este deloc recomandata.
1 - radacinile adera de interiorul vasului, ceea ce nu este bine deloc.
2 - se mentine o umiditate prin faptul ca ceramica absoarbe apa, iar radacinile lipite de vas,sint umede permanent.
Iti recomand cu caldura inlocuirea vasului.In rest plantatul este ok. Chiar si cu radacinile alea lasate afara. Sa indesi cit poti de mult substratul, la orhideele cu radacini subtiri, substratul trebuie sa fie destul de compactat.
Spor la treaba ! :D
 

sarselia

Active Member
Moderator
dorinacirstea a spus:
lucian69 a spus:
pe apa statuta sau fiarta.....
La apa fiarta cresc duritatea generala si Ph-ul, ireversibil. Apa indicata pentru orhidee este cea cu Ph 6.2-7. In aceasta apa, fertilizantul cu microelemente este absorbit cel mai bine de catre plante. De la GH 8-10, dupa fierbere timp de 10 minute, creste la 16. Ph-ul de la 7 ajunge la 8.5
Apa statuta, pentru ce? Contrar parerii unora, clorul este un gaz dizolvat. De asemenea, este un element indispensabil plantelor. Pe eticheta unui fertilizant care contine si microelemente, vom gasi si clor.
La Vanda este foarte important cand uzi planta. Este indicat dupa ora 16 cand radacinile deschid porii (plante CAM). Isi extrag umiditate suplimentara dupa-amiaza tarziu spre seara. Asa, ca tu ai procedat foarte bine.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
corect zisa faza cu clorul , am avut un reportaj BBC o data cand un nene presupus a fi gradinar a zis ca la udat nu a fi rau sa punem la 3 l apa o lingurita de "bleach" (probabil clor in stare clasica)

asa ca...tema e in discutie :D
 

horia_ch

New Member
Eu cred că problema clorului din apa de udat este relativ simplă.
În apele de suprafaţă ori cele din pânza freatică (fântâni), clorul nu pune nici un fel de probleme. Cine udă plantele cu astfel de apă este eliberat de stresuri din acest punct de vedere.
Pe de altă parte, clorul din apa furnizata "la robinet" este pus acolo cu scopul de a face dezinfecţie. Dezinfecţia înseamnă, practic, uciderea microorganismelor. Bune, rele, ele sunt omorâte. Acum, fiecare să judece dacă are nevoie de microorganisme în substrat, într-o concentraţie mai mare sau mai mică. Eu cred că am nevoie, mai ales că toate plantele mele sunt la ghivece, ceea ce presupune o cantitate foarte limitată de sol, şi foarte uşor de destabilizat din punct de vedere microbiologic. Aşa că prefer să furnizez clorul necesar plantelor prin alte metode şi sub o altă formă, mai acceptabilă pentru toată lumea prezentă în universul din fiecare ghiveci. :incapatanat:
Cât despre apa fiartă... într-adevăr, nu e bună de nimic. Sărurile depuse la fierbere sunt doar cele care nu mai "încap" să fie dizolvate, după ce o parte din apă s-a evaporat. Practic, concentraţia de săruri (de care vrem să scăpăm) în apa fiartă este maximă.
 
Clorul (Cl) - are importanta prin prisma efectelor clorurilor de saruri in legatura cu reglarea incarcarii electrice din procesele fiziologice ale plantei.
Carenta de clor - se manifesta prin decolorarea si ofilirea frunzelor tinere.
Aceasta decolorare are loc pe suprafetele netede dintre nervurile frunzei (limbului).
In cazuri mai avansate ale carentei apare pe partea superioara a frunzelor mature o culoare specifica de bronz.
Clorul nu omoara toate microorganismele din apa. Daca ar fi asa, n-ar mai fi nevoie de sterilizare in spitale. Dai cu clor si omori toate bacteriile, bacilii etc! Dar nu este asa.
Membrana folosita in osmoza inversa reuseste sa elimine microorganismele din apa in proportie de 98-99%. Rezulta o apa purificata microbiologic, fara elemente micro sau macro. Sa zicem ca folosim aceasta apa la orhidee. Atunci adaugam fertilizant la fiecare udare, eventual unul care contine elementele necesare, pe langa NPK. Ca atare, vom avea si clor in apa, dar si putine elemente nutritive, depinde ce contine fertilizantul respectiv.
Putem folosi apa de la retea. Uimitor este faptul ca aceasta este mai buna calitativ decat apa osmozata sau apa plata. De ce? Tocmai pentru faptul ca are in compozitie mai multe microelemente si macroelemente. Singurul aspect important la apa de la robinet este duritatea generala. Aceasta difera, in functie de zona geografica. De exemplu, apa din Constanta este foarte dura (Gh=20-30), apa din Baia Mare, Sibiu, Cluj este mai moale, chiar aproape de zero.
Povestea cu clorul este o reclama agresiva, pentru a ne convinge sa cumparam apa plata, doar este o afacere imensa pe plan mondial. Daca unui crevetel de 5 mm sau unui pestisor de 2cm, clorul din apa de la robinet nu-i face niciun rau, cum poate sa faca rau unei plante sau omului?

MICROFLORA SOLULUI
a. Bacterii nitrificatoare - genul Nitrobacter
b. Bacterii denitrificatoare - Bacterium denitrificans
Bacterium fluorescens
c. Bacterii fixatoare de azot - genul Azotobacter
Clostridium pasteurianum
d. Bacterii ce se gasesc in nodozitati - Rhizobium phaseolus
la plantele leguminoase Rhizobium leguminosarum
e. Bacterii de putrefactie - Bacillus sporogenes
f. Bacterii butirice - Clostridium butyricum
g. Bacterii sporogene - Bacillus mycoides
Bacillus mesentericus

MICROFLORA APEI
a. Bacterii sulfuroase
b. Bacteriile fierului
c. Bacterii ce fermenteaza celuloza
d. Bacterii de putrefactie
e. Bacterii butirice

Chiar daca vorbim de un sol normal, exista diferente majore intre microorganisme. Indiferent ca este un sol sau un substrat din ghiveci, vor exista bacterii nitrificatoare, denitrificatoare si fixatoare de azot. Inclusiv in substratul unui acvariu se gasesc. Acestea nu exista in apa, indiferent de care ar fi.
 

sarselia

Active Member
Moderator
Intr-adevar si clorul e bun la ceva.Eu nu mi-am udat florile din ghivece sau orhideele decat cu apa de la robinet.Doar vara si in cazuri exceptionale le-am mai udat cu apa de ploaie.Insa nu am vazut sa le dauneze in vreun fel.
 

adite

Active Member
Din cand in cand, ar fi bine sa fie udate cu apa distilata. Astfel se mai curata substratul si radacinile de saruri. Si apa de ploaie ar fi buna, daca nu este poluare mare in zona si, mai ales, daca ar ploua. :(
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Cea mai buna apa nu e cea de ploaie sau cea plata ci aceea de la aer conditionat care e apa oligo spre deloc minerala , fara saruri si curata tehnic

Doar ca viata e scurta la ea , fiind in lipsa de orice materii de conservare , in cazul de fata clorul

succes
 

LadyBug

Well-Known Member
akhalteke a spus:
Am citit de curand ca se pot folosi cojile de fistic la orhidee, ca substrat. Ce parere aveti?
Eu am spus asta pe forumulorhideelor demult, dar nu am fost luata in serios. Am folosit asa ceva, insa trebuie combinate cu scoarta si cu niste carbune de lemn, pt ca daca sunt folosite singure si sunt mereu umede pana la urma fac mucegai. A, si Atentie sa nu fie sarate, trebuie desarate neaparat.
 

Ramona Paun

New Member
Dragilor,
Am made nevoie de sfatul vostru. Am observat ca orhidea mea are doua ramuri rosii else cand s.au inrosit au inceput si florile sa cada. Acum nu stiu ce sa fac ca sa nu le afecteze si pe celelalte. Am pus si niste poze. Multumesc.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=813526022002001&set=pcb.813526068668663&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=813525992002004&set=pcb.813526068668663&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=813525972002006&set=pcb.813526068668663&type=1&theater
 
Sus