Orhidee pentru incepatori

Kati

Active Member
Asteptam pozele!
Cum este pamantul odontoglossum-ului, contine destula scoarta?
Pentru radacini e bun Atonik-ul, daca vei rasfoi putin topicurile despre orhidee, vei gasi raspunsuri la aproape toate intrebarile tale. Si ca sa te linistesc, picaturile acelea mici ca roua nu sunt din cauza daunatorilor. Unele orhidee produc acea solutie lipicioasa, nici eu nu stiu de fapt de ce. Si degeaba le stergi, ca oricum se fac la loc.
 

M@C

New Member
Phalaenopsis si odontoglosum

Multumesc pentru sprijinul acordat si scuze pentru postarea aiurea,nu a fost cu intentie .
Pamantul folosit l-am cumparat de la brico special pentru orhidee, dar nu mai recomand nimanui.
Am atasat aici poza lui odonto. Nu se vede foarte clar
http://mcrism.sunphoto.ro/Evolutie_Hibrid_Odontoglosum
:?: Oare isi va reveni?
 

IULIA

Active Member
Pseudo zbirciti nu isi mai revin niciodata, dar au puterea de a genera altii noi.
Odonto este o orhidee pretentioasa, citeste la subcapitolul sau.
 

Kati

Active Member
Re: Phalaenopsis si odontoglosum

M@C a spus:
Pamantul folosit l-am cumparat de la brico special pentru orhidee, dar nu mai recomand nimanui.
Am atasat aici poza lui odonto. Nu se vede foarte clar
http://mcrism.sunphoto.ro/Evolutie_Hibrid_Odontoglosum
:?: Oare isi va reveni?
Petele maro nu se mai duc, acolo raman. Nu se vad foarte clar, dar sunt uscate, nu? Ar fi mai buna o poza cu macro, foarte clara.
Iar in legatura cu pamantul pentru orhidee: mai bine fa-ti rost de scoarta de pin din padure, daca ai de gand sa mai achizitionezi si alte orhidee in viitor. Si de perlit, si foarte putin muschi sphagnum. Faci un amestec din toate astea si plantele se vor simti foarte bine.
 

Iustina.B

New Member
Bună ziua!
Am tot citit aici pe forum (si nu numai) despre îngrijirea orhideei Phalaenopsis, dar parcă tot nu am găsit răspuns la întrebarea mea.
Am cumpărat o orhidee acum jumătate de an. Am poziționat-o cum trebuie lângă un geam mare, cu lumina toată ziua (unde razele soarelui nu bat direct). Când o ud procedez astfel: am tăiat fundul unei sticle de plastic, am pus ghiveciul acolo, și pun apă cât să atingă cam 5 mm fundul ghiveciului cât sa-si tragă floarea apa suficientă. Apoi, pt umiditate, las apa acolo, pt ca nu mai atinge vasul.
Între timp au înflorit bobocii, tija s-a uscat, am tăiat-o, au crescut 3 frunze noi si frumoase, câteva rădăcini.. dar am observat că o rădăcină a ieșit printr-o gaură din fundul vasului, și atinge apa pe care o las acolo pt umiditate.
Întrebarea mea este: ar trebui să schimb vasul cu unul mai măricel? Se observă și alte rădăcini, zic eu înghesuite, prin pereții ghiveciului.
Sper ca am postat unde trebuie, cât de cât..:-D
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Buna,

Cu siguranta o sa-ti spuna Victor cum sa o ingrijesti mai bine - eu doar observ ca substratul pare foarte ud semn ca nu o uzi prea bine. Phalenopsis trebuie sa aiba timp sa-si zvante substratul intre udari asa ca sigur orhideea ta nu e prea incantata sa stea in apa. Orhideele nu-si trag apa de pe farfuriuta ca alte flori asa ca nu mai lasa apa dupa ce o uzi. Teoretic, ar trebui sa uzi o data la 2 saptamani iarna si saptamanal vara dar asta e doar o regula generala care se ajusteaza in functie de comditiile specifice.
Radacina care iese din vas e doar o radacina :) - tijele pornesc de la "subtioara" frunzelor (ca nu-mi vine alta idee cum sa eplic asta). Deci tijele o sa porneasca mereu mai de sus, dintre frunze.
 

tugatita

Member
Bine ai venit ,Ioana !
Te asteptam si la sectiunea 'Gradinari' ,unde vrem sa aflam mai multe despre tine,despre ce iti place tie si despre pasiunea ta pt plante .

Mai intai trebuie sa ne spui ce tip de orhidee ai .Banuiesc ca e vorba de phalaenopsis,fiind cea mai comuna .
Din cate spui tu,faci bine ceea ce faci pt orhideea ta :wink: . Trebuie doar sa aflam mai multe despre regimul tau de udare .
E de preferat sa udam mai rar decat prea des, udarile generoase fiind principala problema in cultura orhideelor .
Nu te sfatuiesc sa o uzi cu apa de ploaie,eventual daca ai apa de fantana,o poti folosi .
Intotdeauna lasa apa sa se decanteze 1-2 zile minim,daca uzi de la robinet,e in ordine se direct,multi udam plantele direct la chiuveta .
Si apa distilata e buna,insa nu are deloc elemente hranitoare si trebuie adaugata o doza minima de ingrasamant special pt orhidee la fiecare udare .
Asteptam poze cu frumoasa ta la topicul potrivit !
O zi buna !
 

tugatita

Member
Buna tuturor ! Detin cateva orhidee care arata cam asa 1475052184919-948191770.jpg 1475052323944-1715159376.jpg 1475052471251656546296.jpg Prima a fost inflorita vreo 8luni si i au dat din nou frunze Incerc sa evit expunerea la soare si le ud mai rarut Un ''doctor'' de orhidee rog sa imi faca niste recomandari ,multumesc !
 

Atașamente

Iustina.B

New Member
Buna ziua. Mai revin cu o nelamurire tot legata de o posibila tija. De la ultima postare am mutat orhideea mea intr-un alt ghiveci, i-am pus pietricele la fundul ghiveciului, nu o mai țin în apă, și am 2 frunzulițe în plus. Au mai crescut și vreo 2-3 rădăcini noi, dar cum sunt nerăbdătoare să apară si o tija (de la "subtioara" frunzelor, acum stiu) am făcut o poză și aș vrea să-mi spuneți dacă sa îmi fac speranțe sau nu :-).
IMG_20161001_140659.jpg

Mă refer la cea mai lunga din stânga care se termina intr-un verde deschis.
 
Sus