Orhidee pentru incepatori

Hariclea

Member
Atunci cand spunem "orhidee pentru incepatori" ne gandim , desigur la o specie care se intretine cu usurinta, fara prea multe ingrijiri suplimentare si care infloreste cel putin o data pe an, in conditiile pe care noi i le putem oferi fara prea mari eforturi. Fiecare s-a confruntat, probabil cu probleme in cresterea diverselor specii de orhidee, unii gasind mai pretentioase anumite specii, altii gasindu-le mai usor de intretinut, motiv pentru care va invit pe toti cei care aveti o opinie diferita, sa ne impartasiti experienta voastra cu orhideele si sa ne spuneti care specie si de ce vi s-a parut mai usor de intretinut si care v-a incantat mai des cu flori.

Din experienta proprie, va pot spune de ce consider eu ca Phalenopsis este cea mai potrivita pentru un incepator in ale gradinaritului. In primul rand este o orhidee care se multumeste cu temperaturile din apartamentele noastre atat vara cat si iarna, chiar daca in timpul caniculei sufera putin, nu este ceva ireparabil daca ii asiguram umiditatea indicata. Iarna nu pare a fi deranjata daca sta pe un pervaz sub care sta caloriferul, atata timp cat udarea se face corespunzator. Pulverizarea nu este neaparat necesara zilnic, ci se poate efectua si la cateva zile. Lumina ii este suficienta daca este amplasata la o fereastra unde nu bate soarele amiezii.

Udarea prin scufundare sau prin farfurioara la aproximativ o saptamana este destul de simplu de facut, mai ales ca o putem face sambata, duminica sau cand avem mai mult timp la dispozitie. Substratul necesar poate fi putin mai greu de procurat (scoarta si muschi), dar putem sa il luam direct din natura, cand mergem vara la munte sau din magazinele specializate. In ceea ce priveste inflorirea, daca i se asigura aceste conditii, poate inflori si de 4 ori pe an, eventual cu fertilizari corespunzatoare.

Avand in vedere toate aceste aspecte, eu consider ca Phalenopsis este cea mai potrivita orhidee pentru un incepator in ale florilor!
Voi ce parere aveti?
 

angela draganoiu

Active Member
sint total de acord cu tine Hariclea, Phalenopsis este orhideea care indura cu stoicism toate nepriceperile noastre. eu am 7, le tin in lumina indirecta si le ud cam la 7 zile sau cind vad ca nu mai este umiditate in ghivece, la citeva zile le sterg frunzele cu o cirpa moale umeda iar de pulverizat o fac numai vara cind e foarte cald. m-am gindit sa iau ghivece decorative in care sa pun pietricele cu apa ca sa le maresc umiditatea pt ca la mine in casa e foarte cald si aerul e uscat vara si iarna.
 

Hariclea

Member
Apropo de "rezistenta" acestor minunatii de plante, ca eu asa le rasfat, am o cunostinta care tinea de cativa ani vreo 4 phale in niste conditii mai mult decat vitrege: in ghivece decorative, mai mereu pline cu apa, fara pulverizare si pe care le-am vazut cu ochii mei ca le merge bine, unele avand noi tije florale, altele au facut pui...
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Toate ca toate numai sa existe lumina potrivita. Altfel, planta se ingalbeneste, se chirceste si moare.
 

Hariclea

Member
Culmea e ca plantele ajungeau la apa, ghiveciul fiind plasat direct in apa... :) eu de-aia m-am minunat... si am zis ca sunt rezistente saracutele multor conditii de trai...
 

dana

Member
Voi o sa ma omorati pe mine!
Citind toate topicurile de la aceasta floare m-am hotarat sa-mi cumpar si eu orhidee.Asa am facut si cu gardenia -citind despre ea si problemele voastre in a o creste am cumparat-o :evil:
As dori sa iau o phale caci am vazut ca e cea mai potrivita ptr.incepatori dar, aici e o problema!
Singura camera unde o pot tine e sufrageria care are ferestra la vest iar portiunea de gradina din deptul ferestrei este umbrita de via de pe casa .
Deci - soare nu prea iar lumina doar in dreptul ferestrei !
Iar la ferestra - calorifer !
Ar fi un loc la vrea 2 m de geam,in fata lui,intre 2 fotolii si azi dupa amiaza voi face testul cu mana in acest loc sa vad cata umbra face
Sfatuiti-ma si pe mine ,va rog !
 

marean

Active Member
La 2 metrii de fereastra,nicio sansa,rar gasesti plante care sa se obisnuiasca la o asa lumina difuza !
Nici deasupra caloriferului nu merge,ei trebuindu-i umiditatea crescuta....gandeste-te la alt locsor :mrgreen: ,ca altfel ...atata timp cat fereastra nu e spre sud,cred ca merge amplasata oriunde ,chiar si la nord,daca nu blocheaza nimic fereastra si lumina patrunde nestingherita !
Bafta !
 

dana

Member
Dar in fata caloriferului ar merge?
Ca si acolo as putea sa o pun dar pe parchet,jos sau cel mul pe o masuta joasa
 

marean

Active Member
Daca acel calorifer e pornit,atunci nicioplanta nu va putea sta langa el,se va coace.
In plus,orhideele au nevoie de umiditate crescuta in atmosfera,iar in preajma unei surse de caldura,aerul e foarte,foarte uscat !
 

IULIA

Active Member
te contrazic. eu le tin pe pervaz, cu calorifer sub ele, e al 3 lea an, le merge excelent. atita tot ca trebuie mentinuta umiditatea si iarna. apa, dar putina, vas de apa pe calorifer si se rezolva. usor.
 

marean

Active Member
Pe pervaz,da ,nu am zis eu nu !
Dar intrebarea era in fata lui,eu am copt 2 plante asa mai demult,chestia e ca acel calorifer nu degaja caldura in sus,ci in lateral !
 

ienubi

New Member
Am cumparat si eu trei la reducere fara flori.
Doar una stiu ce culoare e.
Ce temperatura minima au nevoie iarna?
De udat: le scufund in apa cateva min o data pe sapt. Le tin intr-o camera cu aprox 15 C e oare OK? Nu stiu nimic de ele. De specie nici nu mai zic.
Au aprox 5 frunze mari si sanatoase (rigide, verzi), radacini verzui, cele de la suprafata ghiveciului sunt maronii.
Le tin pe un dulap de 1 aprox o luna de cand le-am luat, intr-o camera nordica.
Iarna nu am loc decat in acea camera. Si in geam mi-e teama sa nu le lovesc/rastorn cu perdeaua. Nu am calorifer in geam.
Aveti ceva sfaturi?
M-am inscris pe forum doar de cateva zile pentru probleme cu alte flori pe care le am doar de 1 an. Orhidee am de 1 luna si nu as vrea sa le chinui cu conditiile pe care le ofer.
E in regula topicul ales sunt noua pe forum si nu stiu unde ar fi trebuit sa intru?
 

karmenutza

Member
Sunt phalaenopsis?
Cat de departe e dulapul respectiv de fereastra? La nord oricum e lumina mai putina decat la ferestrele cu alte orientari.
15 grade cred ca sunt cam putine. Eu nu sunt specialista, am si eu cateva de putin timp, mai citesc si eu pe aici si mai invat de la fetele cu experienta. Dar parca am citit undeva ca scria cineva (Cornelia, parca) ca temperatura minima ar fi cam 15 grade.
Si mai stiu ca le trebuie lumina multa, adica direct pe pervaz daca sunt la o camera nordica. Trage perdeaua mai usurel :) . Eu toata ziua frec perdeaua aia. Dimineata ridic complet jaluzelele, ca mai am si alte flori prin camera la care trebuie sa ajunga lumina, in afara de orhidee care stau direct pe pervaz. Trag perdeaua lateral complet. Seara inchid jaluzelele si perdeaua. Si mai stau si la parter, ca la vitrina ma vede toata lumea care trece pe strada :rofl: . Dar numai eu umblu la perdea, jaluzele, fereastra etc. :)
De scufundat si eu cam tot la o saptamana dar acu' depinde si la ce temperatura stau ele si cat de repede se evapora apa. Si le mai pulverizez pe radacini si frunze in perioada asta cam de 2 ori. Dar eu pe calorifer am 27 de grade. Inainte sa le uzi, mai bine le verifici, poate nu le trebuie apa asa des, la 15 grade.
Repet, eu spun doar din experienta mea scuuurta cu orhideele si din ce am retinut citind pe forum. :)
 

nimf3

Member
pt unii e greu sa ai grija si de phale.
Si care e a doua dupa phale, care se intretine usor?
 

ienubi

New Member
Mersi de sfaturi!
O sa le mut in geam. Dulapul este perpendicular pe geam. Dar e cam inalt perst 2 m. lumina nu stiu cata ar avea nevoie dar stau la ultimul etaj. Seara e putin soare. Dar pt moment e aproape tot timpul inorat asa ca s-ar putea sa aiba destul de putina lumina. Soarele daca e senin nu cred ca ajunge direct pe ele. Vara cred ca oe OK. Vara trebuie sa le mai fac ceva suplimentar in afara de stropire?
Ingrasamant am pt orhidee dar iarna nu cred ca e necasar. Sau?
Dar ma mai intreb daca au nevoie de altee conditii pt a inflorii!
Si cand o sa mai infloreasca aveti cumva idee?
 

ioanaolteanu

New Member
udatul orhideelor

buna. de curand am intrat in posesia unei orhidee foarte frumoase.insa am tot citit cum sa am grija de ea si pana la urma nu mai inteleg nimic.
o tin pe pervaz intr-o camera orientata spre nord asa ca soare nu are doar lumina. intr-o farfurioara am pus nisip(am luat nisip colorat care nu ar afecta florile tin in el si un bambus de vre-o jumatate de an si e ok) si ud acel nisip ca sa fie umed tot timpul. va intreb din timp pentru ca m-as supara foarte rau sa-i fac ceva gresit.apa ii pun momentan de la chiuveta pana am sa reusec sa ii adun apa de ploaie sau sa ii aduc apa de fantana de la tara?. mama o uda cu apa distilata dar si ea o are de 1 saptamana. face bine? va multumesc anticipat
 

marean

Active Member
Bine ai venit ,Ioana !
Te asteptam si la sectiunea 'Gradinari' ,unde vrem sa aflam mai multe despre tine,despre ce iti place tie si despre pasiunea ta pt plante .

Mai intai trebuie sa ne spui ce tip de orhidee ai .Banuiesc ca e vorba de phalaenopsis,fiind cea mai comuna .
Din cate spui tu,faci bine ceea ce faci pt orhideea ta :wink: . Trebuie doar sa aflam mai multe despre regimul tau de udare .
E de preferat sa udam mai rar decat prea des, udarile generoase fiind principala problema in cultura orhideelor .
Nu te sfatuiesc sa o uzi cu apa de ploaie,eventual daca ai apa de fantana,o poti folosi .
Intotdeauna lasa apa sa se decanteze 1-2 zile minim,daca uzi de la robinet,e in ordine se direct,multi udam plantele direct la chiuveta .
Si apa distilata e buna,insa nu are deloc elemente hranitoare si trebuie adaugata o doza minima de ingrasamant special pt orhidee la fiecare udare .
Asteptam poze cu frumoasa ta la topicul potrivit !
O zi buna !
 

Kati

Active Member
M@C a spus:
Nu am experienta in ingrijirea florilor , dar m-am indragostit iremediabil de orhidee.Am primit un odontoglosum de la un prieten. Avea flori superbe si arata ca un miracol, dar in scurt timp florile au inceput sa cada si pseudobulbii au devenit zbarciti. Pe frunze ici colo cate un punct maro spre negru.Asa am realizat eu ca nu e bine. Cand am desfacut vasul radacina era putrezita. Am taiat 95% din radacina si am replantat-o in soil special pentru orhidee. Acum intrebarea este as putea folosi radistim pentru refacerea radacinii chiar daca planta este in pamant si cum anume trebuie sa procedez? Se poate sa pun praf de radistim cu apa amestecat si sa stropesc la radacina? Mentionez ca planta are deja betisoare cu vitamine in pamant.
Despre phalaenopsis ce pot sa spun este ca am adus-o acasa cu tripsi si cred eu cu cochellii. Am schimbat pamantul am curatat-o si totul pare bine, dar nu pot sa inteleg de ce in jurul florilor, adica chiar de unde au crescut de langa tulpina, apar picaturi de roua mici mici si lipicioase in fiecare zi. Am inebunit curatand-o. Am dat-o si cu spray pt. cochelii. Nu vad nici o cochelie( paduche lanos) dar bobocul inflorit imi arata ca ceva a muscat din el cand era inchis. Totusi nu vad nimic, nimic pe planta, tulpina sau flori. Este posibil ca planta sa produca aceste mici bilute lipicioase?
As dori sa atasez o poza cu odontoglosum poate ma lamureste cineva ce inseamna acel punct maro sau negru de pe frunze. :roll: :roll:
 
Sus