Orhidee bolnavă

AlexandraMarc

New Member
De 2 saptamani aproximativ tijele și frunzele noi ale unor orhidee din casa au început să se albeasca iar pe frunze apar si niste pete asemănătoare unor beșicute Care ar putea fi cauza si tratamentul?
 

victor

Active Member
Bună seara! Planta dumneavoastră este plină de tripși. Faceți 2 tratamente foliare, la interval de 7 zile, cu produsele, Actara, apoi cu Mospilan.
 

lisa1234

New Member
Bună seara! Planta dumneavoastră este plină de tripși. Faceți 2 tratamente foliare, la interval de 7 zile, cu produsele, Actara, apoi cu Mospilan.
buna ziua domnule Victor ,am tinut orhideea asta pe niste pietre umede ptr umiditate si azi am vazut cum arata ,este bolnava sau este de la umiditatea prea ridicata?poate ma puteti lamuri dumneavoastra cu un raspuns ca tot am cautat pe net raspunsuri dar nu gasesc ce ar fi .Va multumesc anticipat.
 

Atașamente

Ultima editare:

victor

Active Member
Bună ziua! Umiditate, înseamnă fungi apăruți pe anumite părți ale plantelor. Nu este cazul la dvs. Ce se vede, sunt porțiuni din frunze care au fost roase de dăunători. În timp acele porțiuni se vor necroza. Faceți două tratamente foliare, la interval de 7 zile, cu produsele: Actara, apoi cu Mospilan+Champ.
 

crysty

Active Member
Buna ziua.Ca sa nu deschid un alt subiect,scriu si eu aici.Orhideea mea e bolnava,ce are si ce sa-i fac?Multumesc.
Buna ziua , care orhidee ? Aia mare sau cea mica ? Aia mare se pare ca ii merge bine si aia mica e cu problema din cate se vede.
Si eu am 2 orhidee si la fel cea micuta care a fost luata la reducere de la dedeman suferise de uscaciune si nici nu avea radacini ci se tinea doar intr-una . M-am chinuit asa cu ea si nu a murit, ci in timp a inceput sa mai scoata vreo 2 radacini si se pare ca se pune pe picioare.
Dar ce i-am facut ? Fiindca era vara si se usca prea repede amestecul de scoarta, am cumparat asa ceva https://www.dedeman.ro/substrat-pentru-orhidee-agro-cs-5-l/p/7011263 care este de fapt turba pentru orhidee de care am amestecat cu scoarta pentru ca sa retina mai mult timp umezeala dar am transplantat orhideea un pic mai adanc fata de cum era .
Dupa care de cate ori udam orhideea o si stropeam pe frunze cu solutie de antistres pentru plante numit Amalgerol si mai alternam cu stimulent de crestere sau ingrasamant foliar.

Orhideea aceea micuta a dumneavoatra este mai degraba deshidratata decat bolnava .
Scoateti puiutul/plantuta de orhidee din vas, amestecati cu scoarta niste turba dar nu multa ,pentru ca sa ii retina mai mult timp umezeala si sa nu uitati cand o transplantati la loc sa o plantati un pic mai adanc fata de cum este acuma.
Daca vreti si va permiteti puteti sa incercati sa cumparati o sticla de 100 ml de Amalgerol si preparati cu apa si stropiti frunzele sau stropiti o perioada la inceput doar cu apa normala si o sa vedeti ca planta de orhidee va da semn ca ii merge bine prin frunzulita noua care o sa ii apara.
 

liliput

Member
Buna seara.Orhideea mica e bolnava,este intr-adevar deshidratata,am pus-o la ''resuscitat'' acolo.Are niste pete albe,iar frunzulita care iese acum,sta asa de nu stiu cand....Multumesc ff mult.
 

crysty

Active Member
Buna seara.Orhideea mica e bolnava,este intr-adevar deshidratata,am pus-o la ''resuscitat'' acolo.Are niste pete albe,iar frunzulita care iese acum,sta asa de nu stiu cand....Multumesc ff mult.
Nu trebuie sa udati tare , nici eu nu am facut asta asa des de cand a venit frigul, dar am stropit plantele de orhidee cu stimulente (Amalgerol, algasanba, cropmax sau plant focus , il alternare ) de cate ori lasam ghivecele intr-o tava ca sa isi ia apa. In apa de udat ii pun cate un strop de vitamine pentru flori si dizolv cate putin ingrasamant , ori de asta universal , ori vreo 2 ml de plant focus la 5 litri ori dizolv cate un sfert de pastila Plantela - ingrasamant pentru orhidee la 5 litri apa ori pun putin ingrasamant chimic pentru flori marca Kristalon .
Dupa cum vedeti in pozele de mai jos scoarta din substrat nu este goala ci am amestecat cu niste turba ca sa le tina umezeala. S-a mai lasat substratul si acum orhideea asta mica iar a ramas un pic cam inafara dar ramane ori sa o ingrop mai adanc ori sa presar imprejurul ei pentru ca atunci cand stropesc pe frunze , sa aiba umezeala la noua radacina care a dat-o la inceputul iernii.
Si eu le ud cam din zgarcenie si de frica dar cand le pun la udat isi ia apa destula , am dat gauri la vase pe pereti ca sa nu mucegaiasca substratul si turba care am pus-o le tine umezeala mai mult timp. Cred ca le ud cam odata la 2 saptamani. Dar cum am zis, am grija sa le stropesc pe frunze si asta o fac cam o data pe saptamana.
Desi mai rabatez un pic geamul si se face racoare vad ca nu le afecteaza frigul si nici nu am crezut sa fie asa de usor de crescut si de rezistente .
Mai degraba le cad frunzele la alte plante decat la orhidee. Au frunzele tari , carnoase si asta inseamna ca nu au seceta desi am si dezumidificator in camera si usuc aerul ca sa nu am mucegai in colt la perete.
Deci nu uitati sa mai acoperiti un pic din baza plantezi ori cu scoarta dar de preferat sa amestecati si turba si nu uitati sa stropiti frunzele cu un stimulent : ori amalgerol ori cropmax si cand stropiti frunzele sastropiti si la baza plantei ca sa aiba umezeala si sa poata sa scoata radacina noua.
Mai jos sunt poze cu cele 2 orhidee , una din poze arata ca asta mica din aprilie 2019 de cand am cumparat-o este la a 3a tija de flori . Cum se termina florile ii tund tija si apara alta.
Click pe poza pentru marimea maxima.



Radacina noua recent aparuta este pana la nivelul solului, doar ca trebnuie sa imi fac timp sa ii mai prepar un pic de amestec de scoarta cu turba ca sa acopar radacina si sa stropesc cand e nevoie. Dupa cum vedeti nu ma intereseaza sa folosesc vase aspectuoase si nici masca de ghivece . Vad ca le merge foarte bine asa . Vasele sunt de la inghetata sau de la macrou marinat din comert si gaurile date de mine cu surubelnita inrosita la aragaz in peretii vasului aduc o aerisire in plus si nu permite mucegairea substratului chiar daca sta umed mai mult timp acum iarna pana sa se zvinte.
Si asta mare trebuie un pic sa o reasez pe centrul vasului ca s-a inclinat spre lumina din cauza ca sta pe pervaz si sa ii mai pun un pic de amestec de substrat peste radacini ca sa le tina umede cand stropesc frunzele cu pompa.
 
Sus