Oncidium

Tina

Active Member
Denumire: Oncidium

Familie: Orhidacee

Imagini: (sursa Webshots)


Origini:
Gen foarte raspindit, exista peste 750 specii care se intilnesc de la cimpiile calde la mare sau inaltimile Anzilor. Tropicale, se intilnesc din Florida pina in Argentia si sudul Braziliei. Aceasta diversitate a originii permite amatorilor- din orice regiune ar fi- sa o cultive.

Descriere:
Foarte apropiate de genul Brassia, Odontoglossum si Miltonia, sunt orhidee simpoidale, cel mai adesea epifite., cu sau fara pseudo-bulbi, cu radacini fine sau groase.

Lumina:
Au nevoie de multa lumina (intre 20000 si 40000 luxi), in functie de specie. Lumina este necesara pentru calitatea infloririi. Lipsa ei perturba inflorirea. Pot fi asezate in fata unei fereste bine luminate.
O pigmentare rosie a frunzelor este o reactie la supraexpunerea la lumina. Oncidium-urile care au o perioada de repaos in lunile urmatoare infloririi, trebuie sa primeasca maximum de lumina.

Temperatura:
Marea majoritate a Oncidium-urilor pot fi cultivate in sera, temperatura in cursul noptii 14 ° -16 ° C, temperatura in timpul zilei de 18 °- 24 ° C sau mai mult. Anumite specii fara pseudo-bulbi (Oncidium luridum) suporta temperaturi mai ridicate. Dimpotriva, specii ca Oncidium tigrinum sau Oncidium macranthum cer temperaturi mai scazute.

Flori:
Inflorirea poate avea loc in orice anotimp, tija florala - cel mai adesea unica- ia nastere de la baza unui pseudo-bulb; poate fi foarte scurta si sa nu aiba decit una sau doua flori sau dimpotriva sa fie foarte lunga si sa aiba nenumarate flori. Tija florala poate fi unica sau ramificata, poate sa se dezvolte tot timpul, avind mereu cite o noua floare ca la Oncidium papilio. Florile pot fi mici (1.5 cm- Oncidium cheirophorum) sau destul de mari (6-7 cm- Oncidium Tigrinum). Culorile cele mai frecvente sunt galben si maro, dar exista si verde, alb, rosu, mov si ametist. Nu taiati tija florala decit daca s-a uscat, deoarece pot inflori pe aceleasi tije numerosi ani.

Frunze:
Pseudo-bulbii sunt aplatizati si au in virf una sau mai multe frunze, de forma, talie si textura foarte variate; adesea plane, dure, carnoase, pot fi cilindirice (Oncidium Longifolium) sau sa aminteasca de urechea unui magarus (Oncidium aurisasinorum)

Solul:
Pamint special pentru orhidee (de preferat de granulatie fina spre medie, pe baza de scoarta de pin, argila, carbune de lemn si polistiren). In functie de modul de crestere, pot fi puse in ghivece sau cosulete. Ghivecele vor fi alese mai mici, decit mai mari. Transplantarea se va face- de preferinta- in februarie-martie sau dupa inflorire. Dupa transplantare, trebuie facuta o pauza de 2 saptamini inainte de a relua ritmul normal de udare; in acest timp poate fi vaporizata.

Udarea:
Cer o umiditate intre 50% si 70% in functie de provenienta. Mai mult, ele apreciaza f. tare alternanta uscat/umed, intr-un rastimp foarte scurt. Udarea trebuie sa fie moderata, cu apa necalcaroasa si fara clor, ele fiind sensibile la udarea in exces, mai ales plantele tinere. Vaporizati radacinile aeriene, spatele frunzelor si substratul la suprafata. Varietatile cu radacini fine au nevoie de un compost mereu umed, evitindu-se, totusi, excesul de apa care duce la putrezirea radacinilor. Petele pe flori si putrezirea frunzelor e un semn sigur de exces de umiditate.

Aerul:
Iubesc miscarile de aer usor umede, cu o temperature adecvata, care usuca repede radacinile, dar trebuie evitati curentii de aer rece sau cald.

Ingrasaminte:
Sunt necesare pentru a obtine o buna inflorire si se vor face o data sau de 2 ori pe saptamina, pe tot parcursul anului, cu un ingrasamint echilibrat pentru orhidee. Se poate folosi un ingrasamint de crestere (bogat in azot) de vreme ce noii pseudo-bulbi se dezvolta, pina ce acestia ating jumatate din inaltimea finala si apoi se poate folosi un ingrasamint pentru inflorire (bogat in fosfor si potasiu)

Boli si daunatori:Cosenile

Greseli de ingrijire:
Apa in exces duce la putrezirea radacinilor.

Specii si varietati:
GRUPA 1 (cu frunze late � exista doar 6 specii din care Oncidium Papilio si Kramerianum)
Lumina- multa lumina (40.000 lux), dar nu soare direct. O lumina prea puternica sau slaba perturba inflorirea.
Udarea- nu are perioada de repaos, se va uda tot parcursul anului
Temperatura- caldura si umiditate, o temperature de 25° C ziua si 20° C noaptea, cu un minimum strict de 18° C. O temperatura prea joasa poate provoca ingalbenirea, urmata de caderea bobocilor.
Inflorirea- este variabila si de durata; o floare trecuta fiind inlocuita de una noua.

GRUPA 2 (cu pseudo-bulbi moi; le place in sera rece- Oncidium ornithorrhynchum si Oncidium macranthum)
Lumina- luminozitate medie (20.000 lux)
Udarea- sunt in crestere continua tot anul cu o incetinire iarna, deci udarea va fi regulate tot parcursul anului. Daca umiditatea este redusa (sub 50%), tinerii pseudo-bulbi se pot rida si vor avea o crestere alterata
Temperatura- plante de sera rece, o temperatura de 18°C ziua si de 12 °C noaptea le convine f. bine.

GRUPA 3 (fara pseudobulbi, se impart in 3 subgrupe in functie de forma si textura frunzelor)
Lumina- luminozitate moderata (20.000-30.000 lux)
Udarea- o restrictie severa la udare la sfirsitul infloririi este indispensabila pentru a reproduce perioada de repaos de care au nevoie. Nu trebuie provocata o uscare totala, pentru ca risca pierderea frunzelor. In timpul perioadei de crestere, udarile trebuie sa fie regulate, fara a uda baza frunzelor.

GRUPA 4 (cu pseudo-bulbi duri si rotunzi, care se rideaza rapid pe masura ce imbatrinesc- Oncidium bifolium si Oncidium ampliatum).
Lumina- maxim de lumina (40.000 lux), dar nu soare direct.
Udarea- nu are perioade de repaos, trebuie udata tot anul. Compostul trebuie neaparat sa se usuce intre 2 udari.

http://membres.lycos.fr/orchidees/oncidium.htm
http://orchfuture.free.fr/orchpages/Oncidium.html
http://fr.wikipedia.org/wiki/Oncidium
 

marean

Active Member
Denumirea asta defineste ,mai degraba o mica grupa,denumita ploaie de aur,pt francofili,sau 'dancing ladies' pt vb de engleza . Am tot cautat denumirea exacta,stiintifica,insa in cautari nu am gasit decat atat !
 

anaelis

Member
cred ca e mai ok prin pulverizare, nu? cam de cate ori se uda pe saptamana (parca citisem mai sus ca nu ii place udata prea mult sau difera intre ele?)
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Iti spun cum procedez eu: iau plantele, le pun in cada, dupa care le pulverizez cu o stropitoare cu jet fin. Le las acolo pana se scurge apa si apoi pe pun la locul lor. Sa nu fii tentata sa folosesti masti pentru ca te pasc accidentele. Pentru ca stii ca n-o sa-ti curga apa pe mobila vei fi tentata sa uzi direct in masca, va balti apa si va muri planta.

Deci, pulverizare dupa care se scurge toata apa suplimentara.

Udarea se face dupa necesitati. Pipaie scoarta si vezi ce simti.
 

anaelis

Member
anaelis a spus:
Ieri am gasit la o florarie Oncidium si era la 55 ron si fara floare asa ca am negociat si am primit-o la 28 ron :) intrebarea mea e daca are puiuti sau asa e ea...daca e vreo broblema ca nu e in ghiveci transparent si daca pot sa ii fac "dus" ca e cam prafuita...

http://s150.photobucket.com/albums/s112 ... ure007.jpg

http://s150.photobucket.com/albums/s112 ... ure008.jpg

http://s150.photobucket.com/albums/s112 ... ure011.jpg

credeti ca as putea mai incolo sa o si despart? cum se face inmultirea la acest tip de orhidee?
 

marioara

Member
Eu zic ca nu necesita separare. Planta mea dupa separare nu a inflorit un an de zile. Arata mai bine cand planta e mai bogata si face mai multe tije florale in acelasi ghiveci.
 

marean

Active Member
Anaelis,mai bine nu o desparti,tufa ta nu e foarte bogata,incat sa o necesite !
Intotdeauna divizarea tufelor de orhidee decaleaza inflorirea,iar daca aceasta nu e facuta cu mare atentie,poate duce la putrezirea radacinilor !
Cand vei vedea ca,la primavara,incep sa apara noi psbulbi cu radacinute proaspete,atunci ai putea sa o transplantezi intr-un ghiveci mai mare,scuturand usor vechiul compost si adaugand un amestec comercial de substrat pt orhidee (mie imi place cel de la Agro)in amestec cu perlit sau bile de argila expandata,faramitate .
Insa,pana atuncea,mai este timp :wink: !
Deocamdata,o asezi la o mica distanta fata de o fereastra luminata,de vreo 30 cm,o uzi mai rarut,pana cand iti dai seama de necesitatile ei de udare (sa zicem,daca in camera in care o tii nu e foarte cald,chiar la doua saptamani),intotdeauna udarea excesiva omoara planta,insa mai putina udare nu ii face un rau ireparabil,foarte rare ocaziile ca o planta sa moara de sete !
Pulverizarile sa nu fie foarte dese,e buna metoda Corneliei,insa aplicata cam saptamanal,pt ca in lipsa unei bune ventilatii,pot aparea pete pe frunze,cauzate de o infectie fungica !
Mult succes !
 

marean

Active Member
Maaaii,dar toata lumea are oncidium pluie d'or ,felicitari,e foarte frumos :) !
Poate ne spui si regimul de udare,ce substrat are,daca l-ai divizat vreodata,pozitionare,ingrasaminte,e bine ca fiecare dintre noi sa spuna cum isi creste plantuta,asa putem avea mai multe informatii sin mai multe regimuri de crestere :wink: !
 

marioara

Member
Eu il tin la o ferestra spre sud- est, are lumina puternica. Udarea o fac prin scufundare si sta pe un pat de pietricele. Ingrasaminte cand imi aduc aminte, adica rar.
 

marean

Active Member
Florile la oncidium ar trebui sa reziste macar 3-4 saptamani,daca nu chiar mai mult,insa asta in conditiile unui spatiu mai racoros ,pt a prelungii inflorirea !
Poate a avut si de suferit din pricina schimbarii conditiilor e mediu,plus ca temperatura a fost cam buna de prajit oua pe capota masinii in ultimele zile...data viitoare poate vor tine mai mult :wink: !
 

cornelia

Fondator
Membru staff
E clar ca temperatura grabeste totul, dar mie nu-mi ajung 3-4 saptamani. Sa faca bine sa nu se treaca asa repede. :oops:
 

marean

Active Member
:) Cu totii suntem nerabdatori sa le vedem inflorite cat mai repede si cat mai abundent,insa trebuie putina rabdare !
Al tau va mai inflorii abia anul urmator,iarna scade intensitatea luminii,iar planta intra intr-o perioada cu mai putine udari,un ciclu mai redus de vegetatie !
Spor la ingrijit !
 

anaelis

Member
eu habar nu am cand trebuie sa o ud pt ca parca mereu e uscat substratul, poate ca din cauza ca nu e pamant ci scoarte si muschi, asa ca am mereu tendinta sa o ud...cum pot sa imi dau seama cand trebuie udata? care e cea mai buna metoda de udare, pt ca atunci cand ii pun apa imediat toata iese in farfurioara si eu am impresia ca nu are apa :oops:
 

anaelis

Member
ar trebui oare sa folosesc ingrasamant pt ea? daca da, atunci de care? (oare mai infloreste anul acesta? )
 
Sus