Oncidium - in lucru (se va folosi la completarea fisei)

angela draganoiu

Active Member
Maia36 vorbea despre orhidee Oncidium si m-am gindit sa caut pe net informatii despre ea poate va vor ajuta la ceva. iata ce am gasit :
Oncidium
Divizia : magnoliophyta
Clasa : liliopsida
Ordinal : aasparagales
Familia : orchidaceae
Subfamilia : epidendroideae
Tribul : maxillarieae
Subtribul : oncidiinae
Genul : oncidium

Oncidium este un gen care contine cca 330 specii de orhidee din subfamilia Epidendroideae. Este un gen comex si dificil multe dintre varietati fiind reclasificate. S-a solicitat despartirea genului in mai multe varietati.
Descriere : acest gen a fost descris prima data de Olof Swartz in anul 1800 ca “Oncidium altissimum”, care a devenit tipul de specie. Numele vine din limba greaca onkos=umflatura. Cu referire la forma partii de jos a frunzelor.
Multe dintre speciile de Oncidium sint epifite, desi unele sint litofite sau terestre. Sint raspindite din nordul Mexicului , insulele Caraibe, unele zone din sudul Floridei pina in America de Sud. In mod obisnuit apar in zonele cu sezoane uscate.

Pot fi impartite in 3 categorii, in functie de modelul de crestere :
- unele au pseudobulbi verzi si raceme lungi cu flori mici si o frunza ca o buza dominanta. In marea majoritate sint galben-auriu cu sau fara o margine roscat-maro, unele sint maron sau galbui-maro. Unele varietati de Oncidium au flori albe si roz, in timp ce altele au surprinzator culori de rosu inchis in florile lor.
- Alt grup are pseudobuli exterm de mici si frunze drepte si tari. Aceste frunze cilindrice se comporta ca un adevarat rezervor de apa. Au raceme lungi cu flori galbene care par sa tisneasca spre virf. Dimensiunile acestor orhidee variaza de la plante miniaturale de citiva centimetri pina plante gigant cu frunze de 30 cm lungime si raceme mai lungi de 1 metru. Aceste varietati, cunoscute ca Urechi-de-Magar, acum sint clasate ca Trichocentrum.
- Anterior a mai fost un al-3-lea grup numit Variegata. Nu au pseudobulbi, avind lastari mai mici de 15 cm cu frunze triunghiulare. Aceste frunze ovale, largi si spongioase actioneaza ca organe de inmagazinare. Florile lor sint in mare majoritate complicate in culori rafinate. Sepalele sint oarecum carnoase. Petalele si buza sint membranoase. Aceste orhidee sint clasificate acum ca “Tolumnia”. Cyrtochilum este o alta varietate care cuprinde multe dintre orhideele Oncidium recent clasificate astfel; Cyrtochilum au inflorescente extem de lungi si rasucite care uneori ajung la 20 toli sau mai mult, petale rasucite din care rezulta 3 flori ascutite si obieciuri de crestere dezordonate astfel incit pseudobulbii tineri cresc peste cei vechi.

Orhideele Oncidium sint caracterizate de urmatoarele :
- aripi in forma de coloana
- un callus complicat pe buza
- pseudobulbi cu una sau mai multe frunze
- mai multe bractee la baza pseudoblbilor

Florile acestor orhidee sint nuante de galben, rosu, alb si roz. Petalele de obicei sint dantelate la margini ca si buza. Buza este enorma, partial blocand petalele mici si sepalele.
Unele dintre aceste orhidee sint foarte lungi cum ar fi Oncidium altissimum si O. baueri care pot creste pina la o inaltime de 5 m , in timp ce O. sarcodes poate ajunge la 3 m.
Sint foarte variate si usor de hibridizat cu Odontoglossum. Impreuna cu alte genuri inrudite (Cochlioda, Miltonia, Cuitlauzina, Miltoniopsis, Osmoglossum, Leochilus, Comparettia, Cyrtochilum, Odontoglossum, Tolumnia, Rhynchostele [originar Lemboglossum], Psychopsis) formeaza uniunea Oncidium. Unii dintre cei mai buni hibrizi din alianta provin din Oncidium tigrinum si O. incurvum dupa ce au fost incrucisati cu Odontoglossum, totusi posibilitatile de hibridizare ale acestui grup de orhidee sint practic infinite si sint sute de mii de hibirizi minunati.
sursa : http://en.wikipedia.org
cer iertare daca pt traducere daca se va dovedi pe alocuri eronata
 
Sus