Odontoglossum

Tina

Active Member
Denumire: Odontoglossum

Familie: Orhidacee

Imagini: Sursa Webshots.com



Origini: Brazilia, Anzii Cordilieri, Peru, Mexic- cea mai mare parte a speciilor cultivate se gaseste intre 1500-300 m.

Gabarit: Inaltime pina la 1 m.

Lumina si temperatura: Se impart in 3 grupe:
1. Cele care provin din Anzi (tipul O. Luteo, O. Crispum sau O. Odoratum)-au nevoie de temperaturi noaptea- iarna- 7°C, vara 10°C; ziua este preferabil sa ramina la temperaturi in jur de 15°C, fara sa depaseasca (daca este posibil) 24°C.
2. Cele care provind in America Centrala (O. Bictoniese, O. Cirrhosum, O. Harryanum, O. Insleayi, O. Nobile, O.Rosii, O. Uro Skinerii)- temperaturi noaptea de 10°C-13°C, fara a depasi 15°C vara, iar ziua pina la 27°C.
3. Cele carora le plac mai multe grade- asemanatoare cu Cattleya- noaptea 16°C (vara si iarna), iar ziua pina la 30°C maxim.
In cazul culturii de apartament, plasati-le linga o fereastra, dar fara sa fie atinse de razele solare.
Daca Odontoglossum primesc lumina necesara, pseudo-bulbii sunt vigurosi si puternici si culoarea lor (ca si a frunzelor) este verde clar, inflorirea este f. abundenta.
Daca pseudo-bulbii si frunzele sunt de culoare verde inchis inseamna ca plantei ii lipseste lumina, inflorirea totusi va avea loc, dar planta este mai fragila si mai putin rezistenta la infectii.

Flori: Inflorescentele pornesc de la baza pseudo-bulbilor, chiar daca nu sunt adulti. Uneori pot exista cite una de fiecare parte. Tija florala- niciodata ramificata- are aranjate pe 2 linii, flori mici sau mari, mai mult sau mai putin numeroase. Foarte divers colorate sau "patate" cu alb, galben sau verde- aceste flori pot fi patate si cu grena sau purpuriu.
In general, plantele de origine andina si hibrizii lor infloresc primavara sau la inceputul verii.
Alte specii pot inflori pe toata perioada anului.

Frunze: Sunt orhidee cu pseudo-bulbi ovali sau alungiti, uneori aplatizati, avind in virful lor una sau doua frunze, totul de un verde-deschis stralucitor.

Solul: Amestec special pe baza de scoarta de pin horticola, fibra de nuca de cocos (bine spalata pentru indepartarea sarii de mare), bucati mai mici sau mai mari de polistiren si o cantitate redusa de perlit sau vermiculit- tot acest amestec va trebui sa retina apa. Aciditatea solului trebuie sa fie neutra, umiditatea normala.
Transplantarea se face odata la 2 ani toamna (septembrie, octombrie).
Daca bulbii sunt exagerat de ridati si radacinile sunt distruse, e posibil ca amestecul sa se fi deteriorat- in acest caz trebuie inlocuit.

Udarea: Odontoglossum-urile din primele 2 grupe cer o udare abundenta, mediul trebuie sa ramina umed- acest lucru poate cere 2 udari pe saptamina, in perioada cresterii si un pic mai rar iarna.
Pentru cele din grupa a 3-a, radacinile trebuie lasate sa se usuce intre 2 udari.

Aerul: Au nevoie de o umiditate ridicata (70%) si de o buna circulatie a aerului.

Ingrasaminte: Ingrasamint pentru orhidee, de doua ori pe luna- doar in perioada de crestere.

Inmultire: Se face toamna, prin divizarea tufei, la aparitia noilor lastari. Se vor pastra 3-4 pseudo-bulbi cu radacini in fiecare ghiveci. Ghiveciul ales poate fi mai mic, chiar daca planta trebuie sa ramina in el 2 ani, mai ales ca pseudo-bulbii nu au nevoie de mult spatiu pentru a se dezvolta.

Boli si daunatori: Cosenile, purici

Specii si varietati: Genul cuprinde mai mult de 300 specii si foarte numerosi hibrizi.
Cele mai spectaculare si populare:
Cambria 'Cambria plush'- cu flori de culoare grena cu alb.
Odontonia 'Picasso Rubis'- cu flori rosii

http://www.aujardin.info/plantes/odontoglossum.php
http://orchfuture.free.fr/orchpages/Odontoglossum.html
 

marean

Active Member
Dupa ce m-am benoclat la cativa hibrizi,cel mai mult seamana,la forma florii,cu Odontoglossum Violetta von Holm ,insa nu am gasit unul exact cu acel amestec de culori ...
Pe de alta parte,poate fi si un odontocidium (seamana mult si cu Odontocidium Wildcat 'Bobcat' ) .
Acuma ramane sa ne spui tu ce si cum,poate si alte fotografii,ca pe mine m-au cam bagat in ceata cele doua (unele mai la distanta :mrgreen: ,daca se poate) .
 

IULIA

Active Member
deci, dupa ce am vizionat si eu cite ceva, mai indeaproape, cred ca pot spune ca este colmanara(odontocidium) Wildcat 'Bobcat' .
cred. :)
 

marean

Active Member
Cu mare placere,imi pare bine ca te pot ajuta !
Dupa noua fotografie,eu sunt sigur ca e bobcat,are limbul mai mare,dar nu e sfarsitul lumii,culoarea si modelul e portivesc atat de bine !
Asta http://www.pbase.com/charlesb/image/58323630 si asta http://i.pbase.com/g6/09/456209/2/75184031.q57XZcRA.jpg sunt tot bobcat,desii difera marimea limbului :wink: !
E o frumusete,intotdeuna mi-a placut 'Bobcat',pt intensitatea rosului (cateodata catre visiniu) si pt varfurile ascutite patate cu galben,care ii dau un farmec aparte !
 
Sus