Observatii legate de cultura hibiscusilor de interior

Sash

Active Member
Am citit pe aici pe undeva (nu mai gasesc unde :oops: ) ca hibi rosu batut este/poate fi folosit ca "baza" (sau un termen similar, nu am retinut exact) pentru alte soiuri.
Acuma... intrebarea era cum "ca baza"? Adica pe un hibi rosu se pot "altoi" (cred ca e termenul) alte varietati? Hmm..eventual mai multe pe acelasi...? Am in minte o imagine cu un hibi copacel plin de flori de mai multe feluri... Probabil nu se poate dar tre' sa recunoasteti ca visez frumos...
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Da Sash, este folosit ca portaltoi. Dar si ca planta mama pentru hibrizi. Hibi asta are un sistem radicular zdravan si nu e deloc mofturos. Pe el se altoiesc varietati mai mofturoase dar cu flori mai spectaculoase. In felul asta capacitatile clasicului hibi vor hrani o superbitate. Da, se pot altoii mai multe varietati pe acelasi hibi. Cu conditia sa fie matur si cu crengi macar semilemnificate. La hibridizare nu ma pricep, dar se procedeaza in asa fel incat sa se obtina plante mai sanatoase, mai rezistente si cu anumite trasaturi ale florii: culoare, forma, dimensiune, durata.
 

Sash

Active Member
Multumesc mult Cornelia si Leanna. Ma intreb cum am reusit sa ratez topicul - mai ales ca vad ca sunt contributii destul de recente acolo :?
Sper ca pana la primavara hibi mei sa aiba ceva crengute semi-lemnificate...
 

cory_helen

Active Member
Foarte interesant mi s-a parut... florile sunt minunate... mersi ... mi-ati incantat sufletelul pe ziua de azi... :D
 

Sash

Active Member
Am senzatia ca noul meu hibi - sunny athen e altoit. Din pacate n-am aparatul foto acasa ca sa pot fotografia detalii. Dar stand si cugetand...ma gandesc ca crengutele crescute de sub altoi ar putea face flori diferite, nu? Frunzele insa sunt absolut identice...
 
D

dyayzh

Guest
Azi s-a rupt bobocul mare gata sa infloreasca de la un hibi care parea foarte interesant ca si colorit :cry:
 

Chiquitita

Member
Eu am primit un hibi destul de mare dar cam rar, adica avea 2-3 crengute lungi. Tulpina e destul de grosuta asa ca mi-a incoltit in cap ideea de al tunde drastic si al transforma in copacel. Ceea ce am si facut acum 2 saptamani. Aseara ma uitam la el si ... e plin de mugurasi :dans: .
 

Chiquitita

Member
Sincer, cred ca da. Eu i-am tuns pe toti 4 (varste diferite) in toamna asta inainte sa ii bag in casa si toti au deja lastarasi noi.
 

mymo

Active Member
Eu i-am tuns pe ai mei de nevoie,le-au cazut toate frunzele,acum sunt bucuroasa ca le cresc frunzulite noi.Lastari noi nu am vazut,dar ma multumesc si cu frunze.
 

Sash

Active Member
Unul din ai mei s-a suparat destul de tare cand i-am tuns varful unei crengute si de pe crenguta aia n-a mai dat nici macar o frunzulitza in aproape 2 luni... am inteles ca tunsul de primavara ar fi mai putin riscant...
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Tunderea la hibiscusi se face in februarie. Expertii cred ca asta ar fi momentul cel mai bun. Nu se decaleaza inflorirea in acest caz.
 

cory_helen

Active Member
pe ai mei i-am tuns mereu in noiembrie, dupa ce i-am bagat in casa... numai ca la unii dintre ei nu a mers si i-am piedut...

voi incerca si eu sa-i tund in februarie de acum incolo... e logic ca au mai multa forta sa lastareasca in februarie...

mersi mult pentru sfaturile pe care le dati si pentru articolele postate pe site... va pup... :rose:
 

cataliny

Member
Eu am tuns Hibiscusii in Decembrie si nu au nici o problema ,au frunze noi si mici bobocei, am recurs la metoda descrisa de prof. in ale Hibi cei din topicul cu cartea online si cred ca e important sa aiba o temperatura decenta si nu sa stea pe balcon la 3-4 grade.
La multe flori.
 
Sus