O gradina nano

Silviu Man

Member
Buna seara!

Sunt un pasionat de acvaristica si (nu va grabiti...) am un proiect nou care presupune un terariu, in fapt o stincarie plantata, in care, in respectul regulii de aur a treimii, sa "plantez" un nano acvariu de 25-30 de litri, la rindul lui plantat si populat cu creveti.

In domeniul acvaristicii, sunt nenumarate surse de documentare si furnizori variati de echipamente, plante, vietuitoare, substrat, decoruri, s.a. Nu am reusit sa identific ceva asemanator in domeniul cultivarii plantelor in interior, in terarii. Asa ca am dat cautare si, cum acest forum a "iesit in fata" m-am gindit ca aici pot gasi solutii.

Mentionez ca sunt citeva rigori pentru ca proiectul sa reuseasca : plante de interior, de joasa inaltime, eventual de tip muschi sau Soleirolia, Echeveria, de tipul celor maruntele care creeaza covor pe linga pietre, s.a. Plantele trebuie sa fie rezistente, sa poata fi irigate subteran, etc.

Aranjamentul va fi amplasat intr-un terariu 1200x500x200 din sticla clear float de 8 mm.

Prin analogie cu ceea ce se intimpla intr-un acvariu, iata citeva detalii, legate de amenajare :

- Un sistem de irigatie de tip "pat de infiltrare" : m-am gindit la un strat de pietris de 3-5 mm si 5-6 cm grosime in care va fi pozat un furtun perforat in doua rinduri de orificii de 1 mm, orientate alternativ la 45 de grade. Acesta va fi racordat la un dozator de apa, eventual solutii de fertilizare prin apa, pentru infiltrarea controlata a apei in substrat si monitorizarea umiditatii.
- pinza sintetica, peste pietrisul de baza, pentru izolarea acestuia si evitarea colmatarii;
- strat de sol fertil (granulatie? ... textura?.. permeabilitate?) care sa creeze o capilaritate suficienta pentru alimentarea cu apa si nutrienti a radacinilor plantelor dar nici foarte puternica, pentru a nu suprairiga radacinile (am inteles ca unele plante au o problema din acest p.d.v.).
- strat subtire de pietris de 2-4 mm, pentru fixarea plantelor si sigilarea capilarelor solului.

Pietre decorative (nu stiu daca are importanta dar sunt Aquadeco, un brun-roscat cu nervuri gri) vor delimita atit pe orizontala cit si in profunzime, stincaria. De asemennea, radacini si crengi Red Moor pe care pot sa pun muschi sau alte plante de acest fel.

Pina aici m-am descurcat (sau poate nu, astept sugestii, circoteli, ... dar mai ales solutii) insa vine partea cu plantele. Imaginati-va o panta lina care pleaca de la stinga la dreapta, este presarata cu citeva stinci printre care se dezvolta o varietate de plante mici, fie de un verde crud fie multicolore, iar in final imbraca un nano acvariu frumos plantat si luminat. Asadar, ce fel de plante? Exista si echipamente speciale pentru intretinerea terariului? Dar lumina? In acvariu treaba este clara: sunt sisteme de iluminare care asigura anumite intensitati, temperaturi de culoare, etc. Avem si in cazul terariior plantate solutii de iluminare, drenare,...

Imi cer scuze pentru limbajul profan, promit sa ma adaptez!

Multumesc pentru rabdare, sper ca voi gasi aici solutiile la problemele de mai sus.
 

gomez99

Well-Known Member
ideea e interesanta, si e bine ca ai si spatiu pentru asta. ar fi citeva chestii la care ma gindesc.
ce vrei tu e un fel de saikei. gogaluieste dupa el si vezi despre ce este vorba.
e de gindit amplasarea acvariului ca sa ai acces comod la el pentru intretinere
exista furtun special pentru irigatii, cu porozitate mare, care "transpira" si asigura o umiditate egala pe toata lungimea lui. de obicei se vinde la colac mare, da poate e careva pasionat de gradinarit pe aici care ar putea sa iti dea 3-4 metri. ai mai putea merge pe plantarea in ghivece separate si udarea prin picurare, independent, da mi se pare o solutie foarte complicata - desi pentru inlocuirea/tratarea plantelor ar fi mai convenabil asa. totusi, la cantitatea de pamint pe care o vei folosi nu cred ca ar trebui sa iti pui problema de o irigare prea complexa. o stropitoare mica ar fi suficient.
mi se pare ca principala problema e sa grupezi plantele. Soleirolia si Echeveria sint plante cu regim de umiditate diferit. Echeveria e foarte avida de soare, la lumina mai putina incepe sa se lungeasca. eu m-as gindi mai degraba la sedum si sempervivum. la astea nu e nevoie de sistem de udat, sint plante specifice de stincarie, e de ajuns sa vii cu un pufaitor sanatos odata la 2 zile si rezolvi problema. iar sedumuri sint cu zecile de forme si culori. poti ncerca si cu un ficus cumparat ca bonsai, asa, sa faci un copac pe o panta.
la iluminare a facut ceva experimente danero, cred ca ar putea zice lucruri utile daca intra pe aici.
 

Silviu Man

Member
La Multi Ani Colegelor!

Multumesc pentru raspuns. Am studiat tehnica saikei si da, cam despre asta ar fi vorba, insa la o dimensiune combinata. Am studiat si plantele sugerate de tine. Interesante, pot fi variante apropiate acvariului, in vecinatatea bonsai-ului. Daca nu te deranjeaza, voi revizui proiectul dupa ce studiez "path-urile" recomandate de tine si revin cu citeva variante de lucru pe care sa (te rog) sa le corectezi. Marturisesc ca ideea mea este sa plec din zona distala (considerind nano-acvariu ca punct focal) cu plante "maruntele", cu frunze mici si cu un comportament endemic, catre zona proximala, cu plantele sugerate de tine, chiar un bonsai linga acvariu, dupa care sa sortez niste plante de acvariu, asemanatoare celor din proximitatea acvariului, care vor face trecerea catre "lumea" submersa. Stiu ca nu este usor dar varietatea de plante emerse si submerse ar putea sa-mi ofere niste solutii.

In legatura cu lumina, aici este o problema. Plantele au nevoie de luimina solara (mai multa sau mai putina) insa acvariul trebuie ferit de lumina solara directa pentru a nu avea probleme cu algele. Am gasit in casa un loc perfect, in fata balconului din living, unde partea centrala a peretelui este din sticla si pe laterale este perete si unde aranjamentul poate fi pozitionat intr-o parte astfel incit acvariu sa fie umbrit de perete iar restul sa fie, oarecum, in lumina soarelui, dimineata. E drept ca pentru asta trebuie sa negociez cu "sefa" mutarea unui trandafir chinezesc si a doua-trei cale, dar sper sa am suficiente argumente. De asemenea, am citit despre tehnologia led aplicata in cultura/inmultirea plantelor de interior. Exista lampi led care pot fi folosite. In esenta, seikei-ul va fi luminat independent de acvariu. Asta ar putea sa imi ofere si putina independenta fata de lumina solara. Dimineata am lumina de la rasarit si, cu o priza programabila, as putea sa fac un program de lumina adaptat.

Revin dupa ce ma documentez mai mult. Acum lucrurile au devenit mai clare.
Multumesc inca o data.
 

Silviu Man

Member
Am urmat citeva path-uri care m-au dus intr-o zona in care nu credeam sa ajung. Lucrurile s-au complicat dar de o maniera interesanta. Am descoperit ca Saikei-ul nu este nicicum o inventie a japonezilor; este o cizelare a unei tehnici chineze mai vechi, numita Peijing. Asadar, ce vreau sa realizez eu este un Penjing, in tehnica Saikei Bonsai cu un nano acvariu in peisaj. :eek:are:

Extraordinar cum, plecind de la o idee simpla, ajungi sa inveti atit de multe lucruri interesante. Intre timp am gasit o gama larga de plante de stincarie de interior, foarte frumoase, unde nici nu ma asteptam : la Dedeman. Am luat o serie de 5, ceva foarte apropiate de plantele de acvariu si am inceput sa le cultiv, ulterior sa le inmultesc.

Faza cea mai complicata este Bonsai-ul. Am inteles ca este o tehnica foarte complicata de crestere si intretinere, incluzind replantari periodice (1-2 ani), tundere treptata, un anumit tip de sol, etc. Cam in faza asta sunt acum cu studiul plantelor.

Am reusit sa gasesc un atelier de monturi cu fier forjat. Am proiectat un suport din fier forjat pe patru picioare care sustin un platou oval, cu marginea de cca. 10 cm, in care voi adauga substratul. Baietii sunt foarte amabili, imi pun la dispozitie materialul, aparat de sudura, flex,... Cred ca o sa-l confectionez singur, inca imi amintesc despre tipurile de sudura in arc electric pe care le-am invatat in liceu (de imbinare, cu adaugire, in spic, ...). Imi va lua vreo 3 week-end-uri dar cred ca merita. Ca hidroizolatie am gasit citeva solutii (cel mai probabil, membrana plastificata neutra - cred ca am citat bine) care va tapeta platoul. Peste acesta vor veni, in straturi, orizontul de prundis pentru drenarea apei, apoi amestecul de soluri si, deasupra, substratul ornamental Plantahunter River 2-4 mm in strat subtire. In aceasta structura, plantele pot fi inserate fir cu fir cu o penseta curbata, exact ca la plantarea unui acavariu (am testat procedura, merge perfect in conditiile in care substratul nu are o umiditate mai mare de 30-40%, altfel substratul adera de penseta si nu se poate lucra uniform). Inca studiez si nu gasesc informatii, la ce distanta se planteaza firele de plante pentru a putea acoperi un anumit perimetru. Spre exemplu, cum se portioneaza Fittonia White Anne pentru a obtine cresterea pe orizontala si pentru a "urca" si pe pietrele uscate de recif, care au o textura extraordinara si sunt printre cele mai utilizate in tehnica Saikei?!

Orice sfat, sugestie, ideee ... mai mult decit bine venite.
 

gomez99

Well-Known Member
Extremul orient are o baza culturala comuna, din Vietnam pina in Coreea. Nici bonsaiul nu e o gaselnita exclusiv japoneza.
Eu n-as folosi bonsai-bonsai, pentru ca e scump si pretentios la intretinere. As folosi ceea ce se gaste in mod curent in magazine pe post de bonsai, citeodata numite pseudo-bonsai: plante pitice care aduc a bonsai. Ficusi pitici, lemn ciinesc, felurite tufe cum ar fi euonimusul. Cu putin noroc, o vizita intr-o pepiniera sau o liziera de padure poate descoperi o "strimbatura", un copacel distrofic si contorsionat tocmai bun de replantat acasa.
Nu stiu prea multe despre fitonia, dar are obiceiul sa creasca, ma refer la frunze, si sa schimbe in felul acesta radical proportiile peisajului.
Te-ai gindit la plante aromatice? cimbrul si rozmarinul lemnifica rapid si pot arata ca niste tufe interesante. Merg in continuare cu gindul la gruparea plantelor dupa regimul de udare.
 

Silviu Man

Member
Multumesc pentru raspuns!

Am urmau sfatul tau si am rezolvat problema bonsai-ului. Va fi ceva gen ficus-bonsai, de 20 cm, usor de intretinut, fara cerinte pentru replantare, etc.

In legatura cu plantele, am studist sfaturile tale si am gasit date despre rozmarin si metoda de tundere pentru formare. O idee foarte buna!

Pentru irigare, am renuntat la ideea infiltrarii si am urmat (iarasi) statul tau : vor fi zone de plantare conectate la un distribuitor din spatele platformei, care va difuza diferentiat cantitatea de apa. Pot chiar sa automatizez sistemul cu o priza programabila si o electrovalva, desi as ramina la "manual", mie tehnologizarea asta excesiva imi provoaca un sentiment de artificial, de lipsa de suflet pus in ceea ce faci. Asadar, va fi un program de intretinere, irigare, tundere,... (aici mai am de lucru, in principal prin studierea cerintelor fiecarei plantute) manuala.
 

Silviu Man

Member
Prima poza ...
Azi au inceput sa soseasca decorurile si echipamentele de exterior si interior. Saptamina viitoare soseste standul (m-am hotarit la suport din fier forjat si blat cu pad de spuma pentru sustinerea terariului si acvariului), apoi terariul si acvariul nano. Sper sa pot macar sa finalizez aranjamentul pina in viitorul week end si apoi sa trec la plantare. Bonsai-ul si plantele, apoi acvariul, pentru ciclare. Pentru cei interesati, revin cu poze pe masura ce proiectul evolueaza. Incepe sa semene cu un jurnal....

 

Silviu Man

Member
In ziele urmatoare vine si acvariul si restul echipamentelor si decorurilor. Asadar, sper ca in scurt timp sa le am pozitionate si sa pot trece la faza plantarii.
 

Silviu Man

Member
Replantare Bonsai!

Am avut emotii dar sper sa fi facut totul ca la carte.

Asadar, intii se curata radacina de solul in care a stat planta si de radacinile moarte, putrezite, ... pe care cu siguranta le gasim in ghivecele stupide in care unii tin bonsai-ul. Asta este partea mai “murdara” la care “sefa” comenteaza cel mai mult, mai ales dupa ce am patat covorul, am rasturnat punga cu substrat pe parchet (stiti cum face ala pe parchet? ... parca joci zaruri).



Asadar, dupa ce curatam radacina, foarte bine dar cu blindete, sa nu ranim prea tare radacinile subtiri, ramificate, taiem radacinile groase. Acestea din urma au doar rol de sustinere, absorbtia apei si mineralelor se face prin radacinile subtiri. Daca planta a stat intr-un ghiveci inchis cu siguranta, in centrul radacinii vom gasi multa materie moarta. Aceea se indeparteaza pina la tesutul viu, curat (inca o data, cu blindete dar pina la capat). Una-doua radacini groase lasam doar daca vrem sa plantam bonsai-ul in tavite speciale, unde acesta se ancoreaza cu sirma. In cazul meu, fara ...

Apoi, in zona de plantare adaugam o cantitate de substrat (eu folosesc substrat mineral granulat, special pentru bonsai care are calitatea de a inmagazina apa fara exces si de a o elibera treptat; astfel udarile sunt mai rare) si ii dam o forma conica, cit sa se potriveasca cu escavatia facuta in centrul radacinii (pentru ca acolo ajungem greu pentru a asigura contactul intim al substratului cu radacina si pentru eliminarea aerului).



In continuare, se aseaza bonsai-ul pe movila de substrat, se preseaza usor iar radacinile subtiri, ramificate se rasfira cit mai mult, sa acopere o subrafata cit mai mare. In timp ele vor ocupa spatiul de plantare.



Dupa pozitionarea plantei, se adauga substrat pina la acoperirea totala a radacinilor, pina la limita trunchiului si, cu un betisor de bambus, se impinge substratul in toate directiile, pentru a pune in contact substratul cu radacinile subtiri. Acolo unde betigasul patrunde adinc, se roteste usor si se misca scurt inainte-inapoi; o mica “pilnie” de granule se va face si ne oprim cind granulele nu mai curg.







In final se niveleaza substratul, se preseaza usor, se adauga sfagum (pentru retinerea apei) si se uda moderat. In timp sfagum-ul se va “aseza” ca o paturica de muschi “batrin si obosit”.



Si ... sper sa fi facut treaba buna.



 

Silviu Man

Member
PS Nu va uitati la acavariu, va fi tulbure inca vreo doua saptamini pina se cicleaza. In week-end imi vin si plantele si decorurile pentru acvariu si apoi pot planta si restul plantelor din exterior.
 

gomez99

Well-Known Member
frumos frumos!!!
ar putea fi explorata mascarea sursei de lumina ca in ideea asta
http://adelaparvu.com/2014/07/03/lampa-suspendata-dar-si-suport-pentru-plante/
poate si incorporarea lateralelor acvariului intr-un "munte" de piatra, ca sa nu arate asa vizibil a acvariu? cu o sursa de lumina in spate?
"muntele" nu trebuie musai sa fie piatra, se poate face o butaforie cu putin ciment si vopsea, multi dintre "muntii" din montajele saikei sint realizati asa.
 

Silviu Man

Member
Interesante idei ...

1. Legat de lumina, am mai primt exact acelasi sfat de la un coleg de pe un forum de acvaristica (ceea ce insemana ca asa trebuie sa fie:-D). Caut o solutie de suspendare pentru ca terariul este la mansarda, exact unde acoperisul este "taiat". Am gasit varianta de lampa dar trebuie sa vad cum o suspend si cum trag alimentarea... Dar cu siguranta este o solutie.
2. Planul initial era exact asa : sa fac o trecere dinspre interior spre exterior prin aranjamentul de pietre si crengi. Insa proximitatea pietrelor fata de peretii acvariului ridica doua probleme : este greu de curatat sticla si, nu uita ca traim intr-o zona seismica. Din aceasta cauza, chiar si pietrele care se pun in acvariu, sunt sustinute pe pad-uri speciale sau, mai ieftin, pe polistiren, dupa care sunt partial ingropate in substrat. Cred ca voi adopta ideea trecerii dintre medii (submers >>> emers) prin plante. Am o planta de acvariu care este foarte asemanatoare cu Fittonia. In spate, pe creanga, se va dezvolta o feriga pitica si sper sa umple acel spatiu, ca un fundal. Tot pe fundal, in acvariu, va fi o planta "curgatoare".
3. Lumina in acvariu trebuie sa "cada" intotdeauna de sus, perpendicular pe luciul apei, pentru a obtine o intensitate uniforma in coloana de apa. Altfel, plantele nu se dezvolta si incep problemele cu algele, dezechilibre chimice ale apei, etc. Pentru o buna dezvoltare a plantelor, este nevoie de min. 0,5 W/litru si o temperatura de culoare de max. 6500 K. Eu am acum 0,55 W/litru si o temperatura de culoare de fix 6500 grade Kelvin. Aici nu ne putem "juca".

Simbata imi vin plantele si decorurile pentru acvariu. Am ce face ...
Evident, revin cu poze.
 

Silviu Man

Member
Inca un pas inainte!



Azi am plantat muschiul. Ma gindeam sa comand ceva de pe net insa mi-am amintit ca, in spatele casei, am o zona populata cu ferigi si iarba de Sudan unde se mentine umezeala. Am gasit ceva ce nu poti cumpara, ceva ce pentru mine a fost o surpriza placuta.



Iata o vedere de sus, dupa plantare ...







... si o vedere din fata.







Nu a fost deloc usor (da, m-a luat din nou sciato-lombaru') pentru ca, pe suprafete mari, merge repede; la recoltare, muschiul se desprinde ca o paturica, este suficient sa delimitezi suprafata cu o spatula si apoi il rulezi cu usurinta. Asa ca pe suprafete mari, pur si simplu il asterni, il uzi bine, sa adere pe substrat si gata. In zonele mici problema se schimba. Am incercat in fel si chip, nu merge, nu am degete atit de fine sa patrunda in locurile strimpte sau inaccesibile. Si mi-am amintit de penseta curbata cu care plantez in acvariu.



Bingo!







Iata si o imagine “prin” nano:







Insa este ceva ce m-a impresionat foarte tare si chiar va rog sa-mi spuneti parerea voastra.

Am calcat de nenumarate ori prin zona aceea de unde am recoltat muschiul, am tuns iarba de Sudan de trei-patru ori pe an, am plantat in apropiere zorele,... dar niciodata nu mi-am imaginat ce strivesc sub talpi!



O adevarata lume vegetala, in miniatura!

Iat-o, intr-o poza pentru care m-am chinuit mult.

Sper ca se vede bine.







Nu-i asa ca e frumos?!



Sper sa se aclimatizeze la interior pentru ca daca nu se dezvolta in terariu, numai pentru aceast ultim detaliu si imi fac un terariu afara!
 

Silviu Man

Member
Revin cu citeva poze noi, dupa ce am plantat muschiul.







Si citeva detalii ...

... o vedere a partii plantate ...







Lampa aceea care se vede pe fundal dispare, am gasit o solutie de lampa led suspendata.



Apoi, una prin acvariu ...







si din nou un detaliu care mi-a placut foarte mult : muschiul!



 

gomez99

Well-Known Member
arata absolut superb!
da vezi ca esti pe cale sa te imbolnavesti de macrofotografie, boala grea si asta :D
 

lelia

Well-Known Member
Buna seara!
Urmaresc acest subiect cu mult interes! Sincer nu stiu ce sa apreciez mai mult,rezultatul sau rabdarea, perseverenta si indemanare cu care ati realizat acest proiect destul de complicat,zic eu. E superb! Abia astept sa vad si locatarii acvariului...
Felicitari! Sigur ,,sefa" va iertat deja pentru deranj,rezultatul merita toata admiratia.:clap:
 
Sus