O gradina nano

Silviu Man

Member
Buna seara!
Urmaresc acest subiect cu mult interes! Sincer nu stiu ce sa apreciez mai mult,rezultatul sau rabdarea, perseverenta si indemanare cu care ati realizat acest proiect destul de complicat,zic eu. E superb! Abia astept sa vad si locatarii acvariului...
Felicitari! Sigur ,,sefa" va iertat deja pentru deranj,rezultatul merita toata admiratia.:clap:
Multumesc! "Sefa" s-a resemnat (nu inainte de a-mi face instructajul de rigoare) si se consoleaza cu ideea ca, in spatele terariului .... parca ar merge niste perdele noi!:gandit:
 

Silviu Man

Member
OK, multumesc inca o data.
Miine imi vin plantele pentru acvariu si citeva pietre.
Radacina din imagine dispare (va fi portionata pentru ca e prea mare si oricum, pe o bucata din ea va fi plasata o planta speciala, care nu trebuie sa atinga substratul).
In loc, din exterior prin interior si din nou la exterior, voi incerca sa fac o scara, din trepte de piatra, imbracate cu vegetatie. In rest, sper sa va placa. Plantele submerse
sunt extraordinare si sunt cu atit mai vii cu cit sunt puse in valoare de iluminarea speciala din acvariu (0,5 -1,0 W/litru).

Scuze pentru off-topic dar vreau sa va dau o idee despre ce va urma :

 

Silviu Man

Member
Am plantat acvariul!

S-o iau cu inceputul ...

Azi am primit plantele, pietrele, etc.
Asadar iata “materialele si metoda de lucru” :Am facut un plan. Am descoperit ca chiar si aceste pietre sunt putin cam mari dar ma bazez pe “vegetatie”, ca sa estompeze putin din imaginea lor. Nici plantele nu-mi mai pareau atit de mici. OK, am descoperit o eroare in planificare.Apoi am pozitionat pietrele exterioare. Piatra din coltul acvariului, din stinga, urmeaza sa fie partial ingropata si adusa la nivelul primei pietre din interior.Dupa ce am golit acvariul ...... am pozitionat pietrele si ...Iata si citeva detalii si vederi din diferite unghiuri :

Anubiasul a venit cam ciufulit... Cu frunze perforate sau rupte.
Daca nu isi revine repede, furnizorul a promis inlocuirea lui.Si o imagine cu solutia de iluminare. Stiu ca ideea lui Dan, colegul meu in ale acvaristicii, era mai buna, dar sa suspend o lampa, sa sparg gips-cartonul, sa trag fire, ...
era mai complicat si in orice caz, un stress inutil pentru “sefa”.
Asa ca am gasit o lampa-brat articulat, care mi se pare OK, nu-i asa?Surpriza serii a venit insa mai tirziu. Pe la 6.30 am urcat sa vad cum merge treaba. Era aprope de apus si, opus peretelui unde este terariul, orientat la rasarit, am casa scarilor cu un geam orientat catre apus. Iata ce am vazut, urcind scarile :Si citeva detalii, luate pe fuga, pina sa nu intre soarele in nori :Recunosc sportiv ca acvariul a iesit mai “inghesuit” decit l-am proiectat. Cred ca mi-au scapat citeva elemente de persepctiva in alegerea si pozitionarea plantelor pentru ca le-am evaluat in acvarii mari si nu mi-am imaginat destul de bine cum vor “imbraca” un nano. Dar, ca in cazul primului meu acvariu plantat, si cu terariul, si cu nano, “imi fac mina”. Insa cred ca poate fi modelat ulterior, pe masura ce plantele cresc, se extind si pot fi tunse, orientate, ...

Cam asta ar fi ... Mai am de ingropat piatra din fata si de adaugat noul decor (substratul) recomandat de Dan ( Dennerle Rio Xingu).
Dar pentru asta e o alta zi ...
 

Silviu Man

Member
A, sa nu uit! In doua saptamini imi vin crevetii! Amano Shrimp, Red Cherry Shrimp, Yellow Shrimp, Blue Cristal Shrimp si melcii Spiral Horn. O nebunie de culori!
 

Silviu Man

Member
Azi am mai prins citeva imagini, tot de la apus si tot intimplator!De aceasta data, soarele a ales Bonsai-ul :Mai am putin si descopar intrarea “Calatoriei spre centrul pamintului”.
 

Silviu Man

Member
Multumesc!

Un wabi kusa m-ar tenta, chiar si pentru a inmulti niste plante de acvariu.

Insa acum pregatesc un alt proiect acvaristic, pentru noul meu birou, ceva mai ambitios. Va fi un scape care va reproduce ideea principala dintr-un film, What dreams may come.
Are citeva elemente complicate (inaltare si terasare substrat, plantare pe verticala si dozare/distributie a luminii diferentiat pe verticala) insa am citiva colegi pe un forum care deja "lucreaza" la circoteala si sfaturi. Apoi, la sugestia lor, vom incerca sa "scoatem" scape-ul din acvariu si sa-l plasam intr-un terariu.

Uite :
http://thoughtsandvisions-searle88.blogspot.ro/2015/07/what-dreams-may-come.html

In paralel ma "chinuie talentul" cu niste pre-bonsai. Oricum, aici e o chestiune pe termen lung. Asadar, destule de facut in week-end pentru ca urmatoarele 4-5 luni sunt foarte-foarte ocupat si calatoresc destul de mult.

Insa ideile sunt interesante, nu stiu cit timp iti ia ca sa le intretii.
 

Silviu Man

Member
Poze noi, cu toate la locul lor :

Amano ...


... Bloody Mary ....


... Anubias Nana Pinto ..


... si o privire de ansamblu:


In spate, in dreapta se poate admira Cabomba, una dintre cele mai delicate plante pentru acvariu, alaturi de Hydrocotyle Tripartita (fundal-stinga).
 
Sus