Nuferi tropicali

aleynad

Active Member
Moderator
Stiu ca avem un topic pentru nuferi/lotusi hardy intalniti prin iazurile noastre, dar va propun sa avem un topic si despre splendori exotice – nuferi tropicali.
Din ce am citit despre ei, unii ii considera plante anuale, pentru ca nerezistand iernilor din tara noastra, singura salvare a lor e pastrarea intr-o sera, iar cine nu poseda asa ceva e nevoit ca in primavara urmatoare sa faca noi achizitii de nuferi.
Probabil va ganditi ca e mai usor sa achizitionati plante deja aclimatizate la noi, dar ….nuferii tropicali sunt frumuseti de necontestat, cum de altfel puteti vedea in imaginile de mai jos:



sursa foto Webshots.com

mai multe instantanee cu nuferi gasiti aici : http://home-and-garden.webshots.com/alb ... qI?start=0
Note for the images authors: Thank you for this beautiful images.

Daca vreti sa va bucurati de aceste planate superbe si anul viitor, pe timpul iernii se recomanda pastrarea lor intr-o sera sau acvariu/butoi/cada, plantati in ghivece de 10-15 cm, amplasand deasupra lor o lampa fosforescenta pentru a-i tine in apa.
Pe timpul iernii nu se fertilizeaza.
Daca nu aveti nici acvariu, atunci lasati nuferii sa se usuce pentru cateva zile, dupa care asezati-i in borcane cu apa distilata pastrate la intuneric si la temperaturi de 10-15 grade. Este posibil ca din cand in cand sa fie nevoie sa schimbati apa. Primavara scoateti nuferii pentru plantare in iaz numai dupa ce temperaturile au trecut de 21 grade C. Daca va grabiti sa scoateti iar plantele in aer liber pot intra iar in faza de stagnare sau, mai rau, se pot ofili de tot, altfel pierzandu-i.
 

MiraMinca

Member
Aleynad, cu plăcere în suflet, îmi permit să te contrazic.

Acei nuferi tropicali demenţiali (şi nu ai pus nimic din domeniul celor uriaşi şi celor de noapte) POT fi vernalizaţi cu un pic de efort. unul dintre amicii mei, care locuieşte într-o zonă hardiness 6 (românia se învârte în jurul lui 7) are 300 de nuferi tropicali.

Toamna se lasă să se pălească frunzele, se scot din ghivecele în care au fost plantaţi, se tăvălesc în pulbere antifungicidă şi antibactericidă, se învelesc individual în prosoape de bucătărie de hârtie.
se iau vase tupperware de dimensiuni adecvate, se umplu pe jumătate cu nisip, se pun pachetele de nuferi şi se pune pe deasupra iar nisip. se umezeşte nisipul şi se lasă într-un loc întunecos, la o temperatură de 5-10*C.

O altă modalitate de vernalizare implică pur şi simplu scoaterea ghivecelor din iaz şi punerea lor în pivniţe - întuneric, cca 10-15*C - şi păstrarea pământului permanent umed. e mai riscant.
 

MiraMinca

Member
Asta în cazul în care nu sunt ţinuţi de la bun început în acvarii/ bazine de interior, cu iluminare artificială cu spectru larg. În acest caz vor înflori permanent, indiferent de lungimea zilei şi a temperaturilor de afară şi e obligatorie fertilizarea
 

aleynad

Active Member
Moderator
Mira, eu nu am avut niciodata asemenea frumuseti in gradina si nici nu am spus asta, doar ca mi-as dori asa ceva si am precizat ca am citit ceva despre ei.
Ideea era doar sa va invit la discutii, sa va spuneti punctul de vedere, sa las loc dezbateriilor pe baza experientei si curiozitatii voastre :wink:
 

MiraMinca

Member
Mi-am dat seama Alyenad. Eu am acum 2 nuferi tropicali - blue capensis - şi la primăvară mai aduc încă 4 specii, cu intenţii declarat comerciale.

înainte de a mă arunca în baltă la propriu după ei, însă m-am interesat şi am citit cam tot ce se găseşte în domeniu.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
niste vase cu proprietati speciale pentru alimente. se pare ca si la nuferi se por folosi :)
mama mea are acasa....vase, nu nuferi :)
 

mymo

Active Member
Am inteles ca-s bune pentru alimente ca au capacul diferit,dar pentru nuferi trebuie musai din astea sau sunt bune si celelalte simple de plastic?
Nu am frumusetile astea,intreb si eu asa....ca-s curioasa.
 

MiraMinca

Member
Vasele tupperware sunt vasele alea de plastic, cu capac, care se închid aproape ermetic. sunt minunate şi în florăreală, ca minisere
 

MiraMinca

Member
tropicali

Minuni tropicale pe iazul nostru în vara aceasta:

Nymphaea Panama Pacific
<img border="0" qx="true" src="http://4.bp.blogspot.com/_QMtogvLyxtw/TJI3ISyOGvI/AAAAAAAAAM4/nWPT53XHdUQ/s320/DSC08350.JPG">

Nymphaea Queen of Siam
<img border="0" qx="true" src="http://2.bp.blogspot.com/_QMtogvLyxtw/TJI3POdh4xI/AAAAAAAAANA/iafLMmtNtyo/s320/DSC08345.JPG">

Nymphaea Albert Greenberg
<img border="0" qx="true" src="http://2.bp.blogspot.com/_QMtogvLyxtw/TJI3Urff5WI/AAAAAAAAANI/JndiukhS-qg/s320/DSC08588.JPG">

Nymphaea Blue Beauty
<img border="0" qx="true" src="http://4.bp.blogspot.com/_QMtogvLyxtw/TJI3W1fo5TI/AAAAAAAAANQ/B9kmGO09K-U/s320/DSC08801.JPG">
 
Sus