Noua achiziție, Prințu' Lămâie ❤(Orice sfat este binevenit)

crysty

Active Member
Cum il pot ajuta la deficienta de magneziu?
1. Asta are 3% magneziu https://www.dedeman.ro/ro/ingrasamant-pentru-flori-de-balcon-kristalon-granule-0-2-kg/p/7027650

2. sau asta are 3,3% magneziu https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html

3. sau dolomita sau doloflor cum ar fi asta , are 20% magneziu https://farmbee.ro/ingrasamant-organic-doloflor-cemrom.html dar asta are si mult calcar 33% (are pH de aproape 10 !)

Prima varianta o am, e la pliculete, si o folosesc la flori pentru ca este bogat si alte elemente si microelemente precum sulf. Sulful se stie ca este antifungic (exemplu Thiovit-ul pentru fainare)
A doua varianta nu o cunosc, nu am cumparat asa ceva .
A treia se recomanda mai mult pe camp sau in gradina pe suprafete mari pentru ca are si mult calciu/var si mai amelioreaza (creste) pHul solului. Nu cunosc produsul , nu l-am testat. Vedeti ca in pagina produsului la parametrii tehnici scrie ca are pH de aproape 10 ! asa ca folositi cu masura. Daca ar fi dupa mine mai degraba as folosi una din cele 2 variante si nu a 3a pentru planta in ghiveci.
 
Ultima editare:

Driade

New Member
Bine v-am găsit, dragi iubitori de plănţuţe! Îndrăznesc să vă prezint mica mea "aventură" de-o vară cu nişte...pui de lămâi.:)
Cam asta ar fi cronologia, începând din luna mai, când, într-o dimineaţă de sâmbătă, dupa consumarea unei conserve de peşte, am avut ideea să plantez într-un ghiveci(în care "locuia"o floare la acel moment) sâmburii de la o lămâie. Trei săptămâni mai târziu, frunzuliţele verzi au scos căpşorul la lumină... odată cu venirea nopţilor răcoroase, cele doua ghivece au fost mutate în bucătarie, pe frigider, şi au primit un ...lampadar home-made, cu bec LED grow-light de 3W, pentru a compensa diferenţa de iluminare dintre balcon si bucătărie. Aştept cu interes părerile Dvs. legate de ideea mea de a le oferi iluminat artificial lămâiuţilor, si eventual sfaturi din partea celor mai experimentaţi ca mine, legate de iluminat.
Despre udat si îngrăşat, am citit pe aici, din ignoranţă am udat lămâii zilnic, dar nu pare să le fi dăunat...de îngrăşat, n-am folosit nimic, la fel legat de corectat pH-ul solului, deşi mi-e teamă că va fi nevoie cât de curând...ştie cineva unde as putea găsi, în Bucureşti, ghivece de lut nesmălţuit?!
 

Atașamente

Ultima editare:

YAN

Member
Copaceii tai arata destul de bine. Acum referitor la Lumina artificiala, daca vrei sa ii tii in casa pe masa, cumva au un rol de decor, ideea este foarte buna. Am tinut si eu in balcon 2 lamai care erau obtinuti din seminte. Temperatura ajungea iarna si la 15 grade. Au rezistat foarte bine. La tine in balcon, daca este inchis, cat de rece este?
 

crysty

Active Member
Si o poza la frunzele cazute.
daca ati pus ingrasamant complex (si aici ma refer la unul cat mai complex cu cat mai multe elemente si microelemente) macar o data in cursul anului asta atunci nu cred ca ar fi vreo carenta de vina , ( carentele ar putea sa apara cand un ghiveci are pamantul neschimbat de foarte mult timp si nu a vazut ingrasamant deloc) si as da vina acum pe insuficienta apei si frig. De acum a venit frigul si oricum nu mai trebuie udat in exces ca sa aiba timp sa se zvinte pamantul asa ca consider ca o sa va mai asteptati la frunze sa mai cada dar la primavara o sa recupereze mai ales daca taiati varful crengutelor .
Posibil sa ma insel cu apa si frigul si sa fie vorba de o carenta asa cum a spus colegul YAN.
ştie cineva unde as putea găsi, în Bucureşti, ghivece de lut nesmălţuit?!
nu sunt din Bucuresti, dar stiu ca dedemanul are tot felul de ghivece de lut https://www.dedeman.ro/ro/ghivece-ceramice/c/2986 incercati si vedeti poate au .
Si va recomand sa nu mai tineti ghivecele de flori in masti de ghivece pentru ca :
1. Ghivecele de plastic au putine gauri de scurgere (din fabrica) in comparatie cu cele de rasad (exemplu https://www.dedeman.ro/ro/ghiveci-rasad-plastic-negru-d-17-cm/p/7033068 )
2. Mastile de ghiveci sunt estetice dar nu asigura aerisirea apei scurse si nici a pamantului de la fundul ghiveciului .
Stiu ca ghivecele de lut prin porozitatea lor asigura o aerisire mai buna pamantului , dar eu le consider grele si scumpe si fragile asa ca eu folosesc ghivece de rasad sau dau mai multe gauri/mai mari la ghivecele existente colorate si astfel am viteza de evaporare a apei mai mare echivalenta cu sau poate mai mare decat a unui ghiveci de lut. Ghivecele de rasad au gauri multe sau/si mai mari . Ca sa previn scurgerea pamantului prin acele gauri mari , daca am le pun la baza ghivecelor crengute rupte, sau betze de la marar, patrunjel, ce ramane de la bucatarie de la facut mancare. Ele cu timpul se descompun si asigura si extra hrana pentru plante. Singurul inconvenient la inceputul astuparii cu bete de la legaturile de marar, verdeata, e ca la inceput cand incep a se descompune o sa curga apa maro si poate pata dar eu ca sa nu pierd zeama aia care este hrana pentru planta ,pun ghiveciul intr-un castron si torn apa in castron si las ghiveciul sa suga apa in sus si astfel am udat foarte bine si cu ingrasamant bio . Dar nu intotdeauna am resturi de la bucatarie asa ca mai las ghiveciul de rasad si fara sa astup gaurile si nu curge chiar asa de mult pamant la udat, dar oricum udatul ghivecelor il fac prin imersie asa ca nimic nu se pierde la mine.
Dar fiecare face si isi creste plantele cum crede sau cum doreste mai estetic. Personal experienta m-a convins ca esteticul in ce priveste ghiveciul mai rau face unei plante. Acum o luna o contabila mi-a spus ca are vreo 3 orhidee acasa dar scoarta lor a inceput sa mucegaiasca si sa miroasa urat si asta pentru ca avea masti la ghivece .
Ca o concluzie, pentru mine nu conteaza ca este de plastic ghiveciul, principalul e sa aiba multe gauri si mari sa se scurga si sa se zvinte pamantul mai repede ca sa nu putrezeasca radacinile. Eu adopt mai mult partea practica decat aspectul unui ghiveci. La mine plantele nu mor ca stau in ghivece de plastic, ci mai mor unele sau au cresterea inceata ca e mai rece iarna din cauza locului unde locuiesc.

Cat despre iluminat nu am testat asa ceva, exista un topic aici pe forum dedicat iluminarii, pe youtube si nu numai unii spun ca nu ajuta mult iluminarea in spectre si ca tot la un iluminat puternic chiar si cu lumina de bec normal e baza . Soarele ilumineaza solul cu o putere de 1000 W pe metru patrat (declara The University of Tennessee Institute of Agriculture ) , pana la urma totul se rezuma la putere, bineinteles ca e vorba de putere si pe spectre infrarosu, lumina vizibila normala si ultraviolet ,
At ground level, this decreases to about 1120-1000 watts/m2, and consists of 44% visible light, 3% ultraviolet (with the Sun at the zenith (directly overhead), but less at other angles), and the remainder infrared. Thus, sunlight's composition at ground level, per square meter, with the sun at the zenith, is about 527 watts of infrared radiation, 445 watts of visible light, and 32 watts of ultraviolet radiation.
dar intre o lampa dedicata cresterii plantelor de 5W si o lampa cu bec normal de 10 W , as alege becul normal de 10W. E prea scump sa cumperi lampi dedicate dar de putere mare.
5W sau 3W cred ca e mult prea putin chiar si daca este vorba de lampa dedicata pentru plante.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Am reusit sa gasesc amalgerol. Cum il aplic foliar sau radicular?
foliar. Aveti aici https://egradini.ro/forum/threads/bonsai-ficus-ginseng-microcarpa-bolnav.21159/#post-767665 descris dozajul adica in medie 3 ml la 1 litru de apa sau cum credeti sau cum vi s-a recomandat de la fitofarmacie.

se poate pune un pic,cateva picaturi, si in apa de udare pentru o revigorare a pamantului dar mai bine merge pus primavara sau cand planta vegeteaza/creste vizibil. Nu se pune mereu in apa de udat dar se mai poate face o exceptie ca nu se intampla nimic dar de preferat ca inainte sa fi fost stropita foliar planta cu amalgerol pentru ca sa fie deja obisnuita.
Nu este interzis sa stropiti solul cu amalgerol dar nici nu se recomanda expres asta si pentru un sol revigorat mai bine se folosesc ciuperci micorizante sau bacterii/enzime. Dar astea sunt mai scumpe si doar vara as recomanda imbunatatirea solului.
 

crysty

Active Member
Nu m-a luat somnul și am găsit pe net. Am infestație de cotar verde. Mâine rezolv problema.
Daca nu stiti cu ce sa stropiti atunci recomand Calypso dar avand in vedere ca aveti pom cu fructe, sa stiti ca,,, calypso este sistemic si circula odata cu seva plantei pentru o perioada mai lunga de timp si ca atare (daca stropiti cu calypso) nu recomand consumarea fructelor de la pom pentru o luna de acum incolo.
Am avut si eu cotar pe balcon la plante asta vara si am stropit dar inca mai erau pui care apareau pe ici pe colo, asa ca urmariti cu atentie in perioada urmatoare si de cate ori aveti timp sa nu mai apara pui de cotar cel mai probabil din oua depuse. Ei sunt mult mai mici si mult mai greu de gasit, eventual luati o lupa sau ochelari .
 

Raptoe

Member
Din ce am citit era o femela care a urca pe trunchi. Am verificat atent și nu mai sunt, dar era foarte mare, 3 -4 cm.
Cele 2 fructe galbene au fost culese :), am doar fructe verzi și flori. Azi aplic un tratament.
 

crysty

Active Member
Din ce am citit era o femela care a urca pe trunchi. Am verificat atent și nu mai sunt, dar era foarte mare, 3 -4 cm.
Cele 2 fructe galbene au fost culese :), am doar fructe verzi și flori. Azi aplic un tratament.
Fructele dureaza foarte mult pana se coc din cate stiu...chiar cateva luni de zile ? Asa ca puteti face tratament fara grija daca ati cules ce era copt sau aproape copt (ca si limeta) . Daca nu ma insel cotarul provine din oua depuse de o molie ( citisem undeva asta.. eram curios de unde naiba mi-a aparut si mie cotar pe balcon la plante la etajul 4 si nu era doar unul ca asta pe care l-ati gasit la lamai ci am gasit cred ca vreo 10 de diverse dimensiuni si aveam si frunze mancate la plante pentru ca am observat tarziu)) de asta va spuneam ca sa verificati si pentru alti pui. E bine ca ati scapat doar cu un singur cotar. La mine a fost mai puternic atacul pentru ca gasisem vreo 10 pui care ori erau de la un ghiveci cu crizanteme cumparat de la cineva din gradina ori o specie de molie a depus niste oua pe plante. Va dati seama, la etajul 4 nu se aduna daunatori pe plante asa cum se intampla la o gradina asa ca cu toate ca stiu ce am de facut sa scap de daunatori la plante totusi m-am mirat si panicat de unde naiba au venit . La etajul 4 pe un balcon cu flori, daunatorii nu pot apare decat daca se aduce pamant sau o planta infestata din alta parte sau o anumita molie/musca depune oua, ca pe bloc pana sus nu se urca mai nimic cu picioare, decat paianjenii in noptile de vara. Dar oricum am stropit cu calypso si nu am mai vazut zare de cotar.
Sa aveti grija sa nu stropiti direct pe florile deschise pe cat posibil, florile sunt de obicei cele mai sensibile la contactul direct cu chimicalele.

E foarte posibil sa observati ca incep a cade cateva flori(sau chiar toate) dupa stropire, am mai vazut asta cand am stropit niste copacei de kumquat (mini mandarine lunguiete) si mandarini la cineva, este o reactie de stres la planta, mai ales ca acum este sezonul rece si lumina puternica de zi lipseste dar la primavara o sa isi revina cu siguranta. Lamaii ca si leandrii de altfel, au o putere mare de regenerare si inmugurire mai ales dupa schimbatul pamantului, o stiu din propria experienta. O data ce lamaiul si-a creat substanta care stimuleaza inflorirea atunci cand incepe a se maturiza (sau este altoit) o sa infloreasca iar dupa o vreme.... daca i-au cazut florile din anumite motive.
Inainte de stropit cu chimicale, stresul plantelor se poate diminua daca inainte cu o zi sau 2 si dupa terminarea tratamentului, planta a fost stropita cu Amalgerol de la fitofarmacie.
 
Ultima editare:

Raptoe

Member
Sigur a fost o molie, acum o luna l-am bagat in casa si am vazut un fluture de tip molie, urias, pe o frunza (stau la etajul 6).. Pentru moment este stabil, pe cat se poate intr-un apartament.. am mai observat oua pe langa ghivechi si sigur au cazut si in ghiveci. Am sa arunc tot pamantul de suprafata si il inlocuiesc cu pamant proaspat, sper sa scap cu Calypso si pamant nou..


Va doresc cat mai multe flori si fructe!
 
Sus