Noua achiziție, Prințu' Lămâie ❤(Orice sfat este binevenit)

NicoDin

New Member
Esti o mareee figura ! Bafta maxima cu crenguta din sticla !
Nu l-am udat deloc pina acum. I-am facut doar un dush cu apa calduta sperand sa se curete urmele acelea de pe frunze, dar nu s-au curatat ( pozele le-am facut dupa dush ). Acesta este motivul pentru care m-am gandit sa il spal si cu lapte ( am citit undeva ca laptele se amesteca cu apa 1:1, asa e ? ), dar sotul meu mi-a zis ca mai bine sa va intreb pe voi daca e bine sau nu sa insist in indepartarea acelor pete, ca poate or fi urme de fertilizant sau ceva tratamente bune pentru el.....poate ma ajutati cu un sfat :nu stiu:
Nu am posibilitatea de a-l tine intr-un loc racoros, locuim intr-un bloc fara gaze, vom avea, CRED, aprox. 23-24*C pe perioada iernii.
Ok, voi face un calendar cu evidenta udarilor. E suficient daca pulverizez doar pe frunze ? Sa folosesc apa plata ?
In legatura cu lighioanele, daca ii spal periodic frunzele ( ex. 1 X 14 zile...) cu lapte, sau sapun, sau alcool, sau...ceva, nu le pot tine la distanta ?
Da, frunzele sunt foarte frumoase, verde inchis si groase. Are si o lamaie :h:. Am pus mai sus un link, acela este lamaiul meu ( Lisa / Meyer Lemon ), l-am luat din Leroy Merlin.
 
Ultima editare:

Raptoe

Member
Meyer este si al meu, sunt 2 lucruri diferite spălatul de lighioane si pulverizat de apa pe frunze. Daca nu are lighioane dupa o verificare amănunțită nu ii faci nimic. Verifica periodic frunzele sa nu miște ceva pe ele. Si fa o poză cu lumina naturală sa vada Danero ce e cu petele acelea.
Cand cere udat si ma refer la frunze care se fac scoica si nu mai sunt plate, îl uzi nu astepti!
Eu sunt încă la început si am doar experienta cu problemele care mi-au aparut mie. Pe perioada următoare totusi insist sa nu il miști, după ce se obisnuieste cu lumina dintr-o directie.
Eu il ud cu apa de chiuvetă dar lăsată o zi două lângă el pentru a avea aceiasi temperatura, ți-am mai scris sunt tone de discuții pe subiectul asta. Gaseste metoda care te avantajează si mai ales îl avantajează! Sfatul meu este sa te duci inapoi la Leroy si sa vorbesti cu persoana care a avut grija de lamai, asta pt a afla programul de udat si numai!
Atentie la temperatura din casa, sunt 2 metode din câte îmi amintesc cu iernatul dar nu imi mai aduc aminte , research pe net ori Danero, te abonezi si tu la el si vezi ca eu deja am un tir plin de bere pe adresa lui! :D
Uite si crenguta:
IMG_20161021_104546.jpg
 

Atașamente

NicoDin

New Member
Scuze, dar am ajuns numai tarziu acasa si nu am apucat lumina buna. Am mai facut cateva poze, sper ca acestea sa fie edificatoare pentru domnul Dan, chiar daca cerul este acoperit de nori morocanosi, negri si urati....
 

Atașamente

victor

Active Member
Doi din lămâi au mai multe flori și fructe decât frunze.
Cel mai mare lămâi nu are deocamdată flori, dar vegetează masiv.
Sunt bucuros că s-au prins cam 15 butași din cei 20 puși, dar și ceilalți se vor prinde.
Mulțumesc pentru urare! Aceleași urări le transmit tuturor posesorilor de citrice.:)
 

Raptoe

Member
Salut,
Printul meu a tot crescut dar zero flori din primavara trecuta si banuiesc ca nici nu va mai face pana in primavara.
Am o problema, de jumatate de luna l-am bagat de urgenta in casa (era pe balcon), nu l-am bagat treptat si mai degraba dintr-o data, dar usa la balcon a ramas intre deschisa ziua.
Intre timp a inceput sa-i cada cate o frunza, par din cele mai vechi. Frunzele se rasucesc semn ca radacina este rece. Problema semi rezolvata cu incalzire locala sub ghivechi la 23 de grade, dar in camera temperatura este de 17-21 de grade (nu sta nimeni in camera respectiva). Si nu stiu daca ar fi mai bine sa-l tin intr-o camera incalzita cu temperatura de 21-26 de grade.

Ma intereseaza cum ii tineti peste iarna? Eu in fiecare iarna pierd foarte multe frunze si anul acesta vreau sa opresc caderea masiva din timp.

Am pus si cateva poze, si donez 5 pui de lamai crescuti din samanata dar nealtoiti in varsata de un an jumate.

IMG_20170930_175014.jpg IMG_20170930_175028.jpg IMG_20170930_175036.jpg
 

victor

Active Member
Bună seara! Lămâii nu sunt chiar așa pretențioși. Timp de iarnă trebuie ținuți la temperatură de 6-10 grade.
Am fost chemat la un prieten să-i tund un lămâi uriaș. Îl ține iarna într-un garaj neîncălzit. Are în fiecare an sute de lămâi, fără să exagerez. Ai mei stau pe balcon la 10 grade maxim ( iarna ), vara sunt peste 35 de grade, dar secretul constă în asigurarea unei umidități în aer de 75-80% când este caniculă și 65-70 iarna. Este nevoie și de un ventilator care să aereze aerul din jurul lor. Frunzele se răsucesc când nu sunt udați. Căderea frunzelor este cauzată de curenții de aer rece, atacul tripșilor, țestoșilor și păianjenilor roșii. Eu fac tratamente foliare cu un insecticid + un acaricid la intervale de 3-4 săptămâni. Toți lămâii mei nu au probleme cu căderea frunzelor, toți sunt bine și sănătoși. Cei mai mulți au înflorit de 2 săptămâni, alții sunt plini de boboci florali. de la jumătatea lunii octombrie începe ultima perioadă de înflorire din an.
 

Raptoe

Member
Salut Victor,
Al meu este pretentios. Azi intentionez sa-l mut intr-o alta camera unde este un pic mai cald si mai mult soare, voi merge pe varianta "calda".
Posibil sa fie de la curent rece, desi sunt 2 usi de termopan nu stiu cat de bine etanseaza. Animalute nu am pe el pentru ca il studiez foarte in amanunt, mai ales de cand am avut anul trecut o cultura de paianjen rosu.
Iar frunzele se inconvoaie precum un arc de ceas si din cate stiu este efect de prea multa apa (desi nu ii pun asa de multa) ori apa rece, radacina inundata. Am pierdut 5 - 6 frunze in 3 saptamani si nu imi suna bine. Toata vara nu a pierdut o frunza si prevad un dezastru daca nu gasesc rapid problema.
Clar gresesc undeva dar nu imi dau seama unde, arata foarte bine dar nu mai doreste sa infloreasca. Umididate are din mai multe surse plus ca pot vedea si controla umiditatea. De regula este peste 60% .

Ma gandesc ca este de la curent, azi fac o proba cu bricheta la usile de termopan.
Mai am o intrebare, la ce temperatura medie infloreste un lamai? 6-10 grade? ori la orice temperatura intre 6-35 de grade? Anotimp?
Si inca o intrebare daca nu te superi, crengutele lacome pot produce lastari de rod?

Multumesc pentru raspuns!
 

victor

Active Member
Bună, Raptoe!
Nu există lămâi fițos și lămâi nefițos. Noi suntem cei care îi cocolim și de aceea apar problemele. Am lămâi de mai multe soiuri și niciunul nu face fițe. Le schimb substratul de la suprafață de 2 ori pe an, primăvara și toamna. Nutrient special pentru citrice, vara săptămânal, iarna o dată pe lună. Au 4 cicluri de înflorire. Cam în fiecare anotimp înfloresc. Deci nu temperatura este factorul care duce la inducerea bobocilor florali. Udarea se face numai când substratul este complet uscat. Eu mă orientez după frunze. Când încep să se îndoaie, înseamnă că trebuie udați. Nu suportă apa dură. Trebuie adăugat o linguriță de miere sau zahăr le 1-2 l apă. Apa să fie la temperatura camerei ( vara ). Iarna se udă mai rar pentru că și substratul se usucă rar. Iarna se udă cu apă puțin mai călduță decât temp din cameră. Acesta este modul meu de îngrijire al lămâilor. Ramurelele lacome trebuie eliminate. Ele au o rată de creștere foarte mare. La un moment dar vor deveni mai groase decît ramura portantă. Fac și ele un fruct 2, dar când ajung groase. Eu le rup imediat cum apar.
 

Raptoe

Member
Salut Victor,

L-am mutat la caldurica, 22 de grade, umiditate 55%+, ii merge bine si nu a mai cazut nici o frunza. L-am mai tuns un pic si am ceva ramurele lacome (deja de ordin 3) si intradevar tind sa se dezvolte exagerat, dar le tin sub observatie si nu le las sa creasca mai mult de 10 cm. Le pastrez pentru frunze mai mult si posibil in vara sa le tai de tot.
Legat de udare, tot dupa frunze ma orientez si eu dar mai am zile cand scap mai mult apa...o sa dozez mai bine de acum, de fapt cred ca a asta a fost si problema, prea multa apa la radacina.
Am citit si de efectele zaharului/miere in apa si intentionez sa preiau aceasta tehnica pentru toate folorile din casa.

Am o intrebare la tine. As forta un pic lamaiul sa intre in floare (il am de mai bine de 2 ani si a mai facut de 2 x flori, primavara) prin inducerea in seceta 10-14 zile dupa care dublu apa (efect de primavara), ai facut asa ceva? Ce zici? Ori stau cuminte si astept primavara? Am citit tehnica pe situri de specialitate ca metoda de inflorire fortata, sa-i zicem mai neortodoxa :) .

Multumesc frumos,
Weekend placut!
 

victor

Active Member
Bună, Raptoe!
Dacă forțezi nota și nu uzi 2 săptămâni, frunzele se vor răsuci. Nu am procedat așa niciodată. Am fost plecat 10 zile( în iulie ) și udasem masiv când am plecat. Când m-am întors, toate lămâile erau căzute și frunzele răsucite, unele au căzut. Atunci era căldură, acum este mai omenește. Ai mei înfloresc tocmai că nu-i bibilesc. Stau pe balcon cu geamul deschis. Stresarea prin secetă este posibil să declanșeze înflorirea, dar nu l-am probat. Orice plantă când se simte în pericol încearcă să se perpetueze. De aceea mai trebuie stresate, dar fără să le punem în pericol major.
Week-end plăcut!
 
Ultima editare:

Raptoe

Member
Mai astept lunile de iarna - primavara. Acum sunt mai fixat pe problema cu frunzele, l-am redresat cu greu, am pierdut foarte multe frunze, sa zic o patrime din ele sunt la uscat. Nu imi dau seama de ce se intampla asta dar ca sa-l citez pe Danero care mi-a mai dat o groaza de sfaturi, ar fi apa prea multa! Posibil sa am eu o problema legata de udarea excesiva, pe langa faptul ca l-am automatizat iar cu caldura sub ghiveci, lumina si umiditate artificila; nimic din toate astea nu conteaza cand balotul de pamana este ud si rece si radacina nu mai respira. Acum am preluat o metoda descrisa de el testata de o cunostinta de-a lui care uda doar pe mijloc ghiveciul si marginea ramanea uscata. Acum fac la fel si vad ca este mai in regula, ud pe mijloc si nu mai inund ghiveciul decat foarte ocazional. Cred ca este mai bine sa-i pun pe tot parcursul anului mai putina apa si poate mai des decat mai multa si mai rar. De cand fac asta am zero frunze cazute.

Am si o intrebare, citesc peste tot ca florile sunt avortate la peste 18 grade, si totusi vad vara ori prin poze lamai care sunt in apartament la peste 20 de grade in mod sigur, care sunt plini de flori si lamai si nu mai avorteaza nimic. Este un mit ?
Multumesc Victor pentru ajutor!

Daniel
 

victor

Active Member
Salut, Raptoe!
Problema cu umiditatea se rezolvă foarte simplu. Eu am înfipt în substrat un bețișor de bambus până la fundul vasului. Periodic verific starea umididității din vas, prin ridicarea acelui băț și pipăirea lui. Dacă este ud, mai amân udarea, dacă este uscat, ud. Simplu? Plus că substratul folosit de mine este format din substrat special pentru citrice 60% și 40% nisip. Le-am amestecat și am constat că nu reține umezeală și lămâilor mei le priește de minune. Voi posta în curând câteva poze cu ei. Sunt plini de flori. Chiar și cei prinși astă vară au flori. nu îi bibilesc, stau pe balcon, caloriferul este oprit. Temperatura pe timpul nopții este de 14 grade. Nu au lumină artificială și nici încălzitor sub vase. Cât despre avortarea florilor, este valabil la înflorirea din această perioadă. Da, la temperatură de peste 18 grade avortează din flori.
 

Raptoe

Member
Salut Victor,

De cand ud doar pe mijloc nu mai cad frunze, m-am uitat aseara un pic la pamant si problema apare de cand am transplantat pamantul prima oara. Mai exact am lasat balotul original putin greblat cu un pieptane si am pus pamanat de la agro in combinatie cu ceva nisip alte materiale organice (mult pietris la baza ghiveciului). Balotul original continea un pamant lipicios care retine apa si cred ca in timp, 2 tipuri de pamanat nu aduc nimic bun dar nici nu am avut curaj sa-l spal de pamantul vechi sa nu pierd cipupercile de la radicina. Plus ca pamantul de la suprafata il mai schimb si ma induce in eroare daca il vad uscat. Am sa aplic metoda ta cu paiul de bambus. Iti multumesc inca o data.
De inflorit nici nu se pune problema, nu am mai vazut flori din primavara dar l-am tinut si pe pe mai mult N pentru frunze, (lucru care mi-a reusit si este plin de funze) de cateva zile am inceput sa-i administrez un pic mai mult P atat la radicina cat si foliar, poate imi faci si mie o floare :banghead: am astepat un an sa-l umplu de frunze...acum sa-l vad in floare:)

Iarna il tin intr-o camera cu 2 geamuri mari iar vara il tin pe balcon in fata acelor 2 geamuri mari. Dar pozitia este una in care vara are lumina si soare suficient de dimineata dar iarna lipsesc cam ambele. Temperatura in camera este de 21 de grade, umiditate 50-80%. Dar nu se omoara sa faca flori. Este un Meyer si credeam ca este mai usor cu el dar nu este asa, orice schimbare se reflecta in frunze.... sper sa se reabiliteze si scara unde locuiesc ca sa pot sa-l tin in balcon pe viata.

La primavara ma apuc si de exprimentat cu altoitul, am 6- 7 pui de lamai crescuti din samanta cu frunze de toate genurile...pe cei care seamana cu frunza trifoliata vreau sa-i altoiesc din cel mare. Am incercat in vara de 2 ori pe unul dara fara succes (cu altoi in despicatura), altoiul sa uscat in ambele incercari :heartbreak:, dar mai persist, nici perioada nu a fost una normala... dar radicina a supravietuit si acum sa umplut iar de frunze. Mai experimentez, pentru experimentat am pus si semintele in pamant... Mai rau este ca printre astia mici am si cativa din seminte buddha fingers primite de la un prieten, dar nu i-am insemnat si nu mai stiu care sunt :banghead: . Mai am de invatat....

Sigur te-am plicitisit asa ca termin aici :D
Weekend placut!
 

Atașamente

Ultima editare:

yopop

New Member
Buna ziua,

Am un lamai de 2 ani cumparat din Lidl. Pana acum 2 luni totul a decurs bine, avea frunze frumoase si a facut flori.
Florile au cazut la scurt timp dupa ce au aparut, in acelasi timp au inceput sa cada frunzele. Acum e aproape chel, frunzele se pateaza si cad, nu pot identifica problema, va rog sa ma ajutati.

Pana acum l-am stropit cu:
Topsin(https://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html)
Equation pro DuPont(https://www.botanistii.ro/dupont-equation-pro.html)

Am presarat pe pamant Trika Expert(https://www.marcoser.ro/produse/pesticide-protectia-plantelor/insecticide-acaricide/insecticid-trika-expert.html)

Tot NU se opreste din caderea frunzelor.

Sta la o temperatura de 20-24 grade, udat rar cu apa de la chiuveta lasata min 2 zile deschisa sa se evapore clorul. In apa am pus si Citrus(https://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-lichid-citrice.html)

Am atasat pozele mai jos.
IMG_20181204_100017.jpg IMG_20181204_100118.jpg IMG_20181204_100246.jpg IMG_20181204_100320.jpg

Multumesc frumos anticipat pentru ajutor
Andrei.
 
Sus