Noua achiziție, Prințu' Lămâie ❤(Orice sfat este binevenit)

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Salut ,

1.Foarte frumos si e de bine , la numarul lor posibil sa le tina pe toate daca ar fi asa cum zici , complete. Se poate sa fie o eroare de sistem. Nu te ingrijora , se mai intampla.
2.E autopolenizator si nu e nevoie sa fie afara , se poate poleniza si in casa , atentie insa , numarul si marimea fructului e comandata tot de planta si nu de tine , pot creste pana la marimea unei boabe de mazare ca apoi sa pice , e normal si nu ai tu ce face. In afara de polenizarile fortate cu GA3 si stimulatori de tinere a rodului nu ai prea multe de facut.
3.Lasa-le acum pe alea , daca se dezvolta lent vor fi ramuri de rod si de crestere si vor potenta radacina si echilibra nivelul de chitokinine si auxine in deja un coronament deranjat vizibil. Daca si daca nu iti vor place atunci le poti elimina dar dupa al doilea "tur de scrutin" si nu acum. Daca sunt lastari lacomi si asta se deosebeste dupa rata de crestere si vigoare , atunci se pot elimina sau reduce la primul set de frunze.

Ciuc .. premium

Dan
 

Raptoe

Member
Salutare!


Vreau sa-ti zic ca am deja 2 flori care au ramas fara petale si apar lamitele :D si inca 7-8 floricele incep sa se deschida ori sunt deja deschise.

Si acum sa-ti zic partea trista..
A mai aparut o 'eroare de sistem' la una din flori, nu exista pistil...deja este a doua si ma gandesc ca se trage de la ingrasamantul AMIA..., poate am pus ceva gresit (dozaj,etc) si i-am dat un pic sistemul peste cap...
Inca o problema... Mi-a venit PH-metru si aparent ph-ul este 4 - 4.5 asta la jumatatea ghiveciului. Nu sunt sigur daca afiseaza corect asa ca trec pe la farmacie sa cumpar si hartie de verificat ph-ul.

Am tot observat panza de paianjen foarte fina, de jumatate de cm la cateva frunze. Am tot curatat de cateva zile si aseara l-am verificat cu lanterna si am gasit un paduche de paianjen negru cat un varf de ac! Atarna de un fir si l-am omorat foarte repede de frica sa nu scape.. (sunt un criminal :mask:). Am curatat toate frunzele (panza era doar la 3 frunze!) respective de panza aia minuscula cu un betisor de ureche umezit in spirt diluat in apa 50%-50%.
Partea proasta este ca un din frunze arata dubios, am pus poza ca nu imi pot da seama daca era de la dihanie ori este altceva.. (frunza din poza arata asa de cand am cumparat lamaiul) Frunza am scufundato direct in apa cu spirt si intentionez sa fac la fel cand ajung acasa. Nu imi dau seama dar parca acolo a fost o maternitate de ceva, si asta candva, pentru ca nu este nimic iesit in afara si mai degraba patat cu punctele alea albe..

Multumesc anticipat si mai pune o bere in contul meu :)
 

Atașamente

  • 46 KB Vizualizări: 31
  • 47,3 KB Vizualizări: 32

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Asta e bine , ceva o sa mananci , macar de pofta desi nu as conta , multe cad atunci cand lamaiul hotaraste

Posibil , nu agreez produsele Amia , din cei de pe piata poate Agro , Compo si Vitaflora sa fie "user friendly" in rest doar apa chioara la cel putin unul din cei de pe piata si la restul ... Doamne ajuta!
Eu folosesc doar profesionale la plantele mele. Rezultatele sunt complet diferite.

Nu e corecta citirea , nu ai cum sa ai asa un PH in sol , daca e ceva de capul lui atunci poate nu e calibrat , hartia de turnesol da de putine ori gres

Petele sunt piscaturile lor , e caracteristic acarienilor , trebuie facuta o baita la planta cu apa sapun si spirt sau si mai bine Milbecknock , varianta Bio , lapte cu apa stropita pe dedesubt si apoi baita cu apa calda la vreo 2 ore de la tratament. Laptele sa fie BIO si gras , peste 3% grasime

Am uitat sirul dar poti trimite tirul direct de la fabrica :)
 

Raptoe

Member
Salut Danero,

Vin cu vesti bune dar si proaste!
A primit o baita cu apa, bere, spirt si o baita rapida in cada cu apa si am scapat de paduchiosi :)
Am pus si o hartie cu lipici de muste la baza (atarna de o creanga). Pentru toate genurile de chiriasi dar mai ales de niste musculite stresante de nu mai plecau si isi gasisera cuibar in pamant...
Partea cu adevarat frumoasa este ca inca pastreaza toate lamaitele, iar una dintre ele este deja gigantica, are undeva la 3-4 cm! In total sunt 7 lamaite si 2 flori, in fiecare saptamana apare cate o floare noua. Probabil de la ingrasamant.

Acum vestea proasta, toate ramurele noi sau prelungiri ale ramurilor, au deja cate 4-5 frunze marisoare si dupa ce i-am facut baita eu personal am observat fix dupa spalare ca mai toate frunzele crescute de cand l-am cumparat au inceput sa se incovoaie ca o potocova. Pe unele am incercat sa le indrept cu mana dar se fac la loc in cateva ore.
Poate sa fie de la baita (50%apa si cate 25% spirt si bere) ori de spalatul de dupa in cada cu apa foarte potrivita? De la ingrasamant?
Am cautat pe net si vina ar putea fi ca nu il ud suficient dar am verificat pamantul si consider ca este ud. Sa-l ud pana vad ca iese prin partea de jos? In general il ud cand se usuca 1-2 cm din pamant.IMG_20160427_215132.jpg IMG_20160427_215156.jpg IMG_20160427_215235.jpg IMG_20160427_215246.jpg IMG_20160427_215333.jpg IMG_20160427_215337.jpg IMG_20160427_215355.jpg IMG_20160427_215407.jpg IMG_20160427_215426.jpg IMG_20160427_215439.jpg IMG_20160427_215453.jpg IMG_20160427_215514.jpg

Frunzele vechi in schimb o duc foarte bine si nu au acest simptom de incovoiere si baita le-a scapat si de praf, acum zambesc la soare :)
Imi cer scuze ca am scris atat dar am inceput sa prind drag de el si cum nu am animale prin casa mi-am facut un hobby din el si eu si sotia:)

O seara frumoasa si ma ocup eu si de tir :)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Nu e nicio problema , stai linistit , cat despre apa , lamaiul stie sa se descurce si cu apa infim de putina asa ca nu e de la asta. Senzatie de sete o vei vedea cand se curbeaza ca un caus ca o scoica.

Nu vad insa cu ochi buni lastarul ala , e cumva lacom ?

Ce ingrasamant ai aplicat si cum ?
 

Raptoe

Member
Nu stiu ce sa zic de lastar, nu o ia inca in sus. Sa-l tai daca e lacom? ori sa-l las pentru frunze, eventual ii ciupesc varful. Majoritatea sunt o continuare la fiecare din cele 5 brate :D Si 2 sunt plecati de pe la mijloc. Oricum ma gandesc sa-i las sa creasca undeva la 30 de cm si sa le ciupesc varfurile la toti pentru a iesi lastari si pe la mijloc.

Ingrasamant de la Amia :D si unul de la Vitaflora cu N foarte mare parca 10.3.4. La un litru de apa pun cateva picaturi, sub jumatate de capac de amandoua! Posibil sa fie de la N?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Lastarul normal nu face frunze asa de mari , totusi daca era de la N ar fi treuit sa aiba alta nuanta. Daca e lacom e mai bine sa fie redus la 4 frunze , oricum se afla in pozitie rea

Foloseste doar pe cel de la Vitaflora in doza recomandata de ei , nici mai mult nici mai putin

Succes!
 

sorin100000

New Member
Buna ziua dragi colegi

-doresc sa va transmit atasat o carte in limba romana ce se refera la cultivarea citricelor si in special a lamaiului, pe care o am scanata in format pdf si .doc...dar nu ma lasa sa o incarc
-asadar daca o doriti puteti sa-mi scrieti pe coposescu70@gmail.com , sau sa ma sfatuiti cum pot sa o afisez pe acest forum

va multumesc
 

NicoDin

New Member
Buna ziua si bine v-am gasit !
Va citesc de multa vreme si cu mult drag.
De cateva zile mi-am cumparat si eu un lamai, pe care tare il mai iubesc, si sper sa reusesc sa il am multi ani, chiar daca nu sunt deloc priceputa in ale lamaiului cerinte.....
Domnule Dan (Danero2004), v-am lasat un mesaj pe sunphoto si astept cu mult interes raspunsul dvs, va rog !
Vreau sa multumesc tuturor celor care ne impartasesc din experienta si cunostintele dobandite !
Cu deosebita consideratie,
Nicoleta ( Constanta )
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Buna seara , corect ar fi sa va raspund aici :)

Felicitari pentru achizitie si va rog sa nu fiti in sondajul de opinie potrivit caruia viata unui lamai proaspat cumparat este de 2 ani. :rofl:
Are nevoie de atentie dar nu de foarte multa caci il omoara prea multa iubire , un sol drenabil , un ingrasamant corect si multa caldura si lumina si va prospera fara doar si poate.
O poza cu el ar fi un ajutor sa ma edific si eu despre ce este vorba si apoi continuam conversatia :)
 

NicoDin

New Member
Va multumesc pentru urare si pentru promtitudinea raspunsului.
Eu sper ca viata lamaiului sa fie lunga si frumoasa :), dar recunosc ca de cand l-am luat, fac ce fac si tot la el ma duc....imi e teama ca nu voi fi capabila sa il cresc cum se cuvine din cauza nepriceperii mele....
Voi incerca maine sa ii fac o poza , sper sa ma descurc :blush:.

Multumesc
 

Raptoe

Member
Salutare la toată lumea, mare grija cu apa, prea putina iti cad frunzele prea multa iti cad frunzele... ți-o zic din experienta. Nu il tine lângă fereastră deschisă/curent. Si inca ceva, mare grija că se ia, eu am cumparat un lămâi si acum am 10! ..9 din seminte de diferite mărimi, în diferite stadii! Pune poza sa vada Danero cum se prezinta si citeste tot ce se poate despre îngrijire. Si nu uita ce am scris la inceput. Bafta in ce te asteapta!:)

Ps. Nu il muta, nu il misca, nu este ca orice planta, este dificil de crescut.
 

Raptoe

Member
Mie mi se pare ca arata foarte bine, dar nu sunt expert. 2 lucruri am observat, primul si cel mai important este ca nu are lumină deloc si al 2 lea sunt frunzele murdare. Oricum arată bine! Cred că a fost tratat cu îngrășăminte foarte bune. Trebuie sa înveți să le folosesti si tu, mă refer la npk. Sa-ti trăiască 100 de ani! Cand ma întorc în țară pun si eu poze:)
 

NicoDin

New Member
Multumesc !
Da, cred ca frunzele au niste urme de la apa. Acum i-am pregatit un shpritz de lapte de vacutza sa le spal bine pe toate(metoda recomandata de domnul Dan in pag anterioara :rofl: . Daca tu crezi ca nu este un loc potrivit ptr el, il voi muta pe un birou langa o fereastra mare.
Cat despre npk-mpk:banghead:, pina acum nu am inteles nimic din tot ce am citit despre ele....dar tre' sa ma luminez pin la urma....
Asteptam pozele micului print :wink:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Buna seara , un pic pe fuga ca am ceva urgent de facut , ce e ambalajul ala peste ghiveci ?
Incercati sa oferiti cat mai multa ventilatie atat la gaurile inferioare ale ghiveciului cat si la nivelul solul , de fapt udati doar cand o cere el si nu ca o rutina de plictiseala. Ii va placea asta.

As putea cere o poza cu lumina pe el si nu spre camera , nu deduc bine pe laptop coroana.
 

NicoDin

New Member
Buna seara,
era pregatit ptr o balaceala scurta si folia aceea am pus-o sa nu ajunga apa in ghiveci.
Sigur, voi face maine alte poze.
Multumesc.
 

Raptoe

Member
Printul meu este un mofturos, nimic nu ii convine! Din pacate sunt plecat mai mereu si mai dau gres cu el.
Am citit ce ai scris si atentie! cu lapte gras si natural se trateaza de paraziți si se spală, nu cred că ii face rau dar trebuie să-l speli după/clatesti. Inca ceva, atentie mare la chiriași! Eu i-am observat cu greu si lamaii sunt predispuși la toate lighioanele de pe pământ! Eu cu greu am scapat de păduchii rosii de pe el! Sunt foarte mici si stau pe frunzele tinere spre lumină! Încă ceva, el in perioada asta intra la dormit până în martie si nu are nevoie de foarte multă apă! Incerca sa-l uzi înainte ca frunzele sa se faca scoică! O să-ți dai seama la ce ma refer si notează într-un calendar cand l-ai udat, bifeaza cu marker! Este extrem de important să-i înțelegi programul de păpică/udat. am mai zis si din experienta, prea repede ori prea tarziu te trezesti cu podeaua plină de frunze..:( Deci atentie la cantitate, temperatura si calitatea apei! Sunt tone de subiecte pe tema asta.
Revin, el intra la iernat, deci nu mai consuma apa si are nevoie de temperatura joasă, nu il tine lângă calorifer si pune o farfurie de apa lângă el pentru umezeala..
Mă uimește ce frunze bogate in clarofila (verzi) are lamaiul tău, bănuiesc că a fost tratat cu npk puternic ori a stat într-o seră cu lumina foarte puternica... Lucru care trebuie să-l menții!!!
Ce rasa este? De unde l-ai cumparat?
Ps. Boala grea cu citricele astea, sunt în lisabona si am ajuns sa rup o creanga de portocal care sper sa o prind, momentan sta într-o sticlă de apa plata cu dopul pus. :rofl:)
 
Sus