Salut
@Florin T ,nu am sa iti recomand ceva pentru ca el arata destul de bine si nu vreau sa fiu responsabil daca lucrurile iau o intorsatura proasta, adica iti voi spune niste chestii iar concluzia o tragi personal cu masurile care crezi ca se impun.
Primavara toti copacii se trezesc la viata (isi intensifica cresterea treptat) si taierea duce la o inmugurire fortata, ceea ce e un lucru bun mai ales cand lemnul crengilor este copt (are coaja deja) . Inmugurirea o face langa codita frunzei. Nu va inmuguri la baza fiecarei frunze ci doar la cateva si anume in special la cele mai de la baza crengilor/pomului. Plus ca taierea la un pom asigura si o formare mai armonioasa/bogata/aspectuoasa a coroanei pentru ca nimeni nu vrea sa vada crengi rare pe pomi si lungi sa ajunga sa le puna proptele.
Dar cel mai util motiv al taierii la citrice este grabirea arbustului sa ajunga la ramuri de minim ordinul 4 (IV). Acum vine partea cea mai interesanta, lamaiul in mod natural (fara sa fi fost fortat din comert cu stimulenti de inflorire) poate face rodire doar pe ramurile de ordinul
4, 5 si 6.
Cum sa identifici ce numar de ordin au ramurile ? E foarte usor !
Te uiti la tulpina copacelului si vezi ca primele crengi groase care pleaca din ea sunt ramuri de ordinul 1. Urmatoarele crengi care au crescut din cea de ordin 1 vor fi catalogate drept ramuri de ordinul 2. Urmatoarele crengi care se ramifica din cele de ordin 2 vor fi numite ramuri de ordin 3. Si tot asa.
Dar asta se aplica mai mult pomului altoit si mai ales atunci cand altoirea se face prin retezarea tulpinii pre-altoiului pentru ca vezi tu exista 2 reguli ale naturii la lamai si anume :
- un lamai nealtoit poate ajunge la rod dupa 8-10 ani iar unul altoit dupa doar 3-4 ani de la altoire.
- un lamai nu ajunge la rod/inflorire decat cand incepe sa isi genereze un anumit hormon (Nu ma pune sa detaliez treaba cu hormonul ca nu o stiu in detaliu) iar prin altoire cu o crenguta de la un pom deja pe rod, practic i se administreaza acel hormon care incepe sa circule in el prin seva de la seva altoiului si astfel i se scurteaza la jumatate perioada de asteptare pana sa infloreasca un lamai normal crescut din samanta. Poti considera altoirea ca o "injectie medicinala"
.
De ce se considera mai mult regula pentru altoiti si nu si in cazul lamailor din samanta ?
Abia dupa ce se face retezarea tulpinii si adaugarea in varf a unul atoi ne putem ghida foarte usor dupa regula ordnului ramurilor si abia asa iese la socoteala anii estimati pana la inceperea infloririi (adica 4 ani) pentru ca daca ar fi sa luam un pui din samanta, el poate ajunge la ramuri de ordin 3 chiar in anul 3.
DAR daca ne tinem dupa ipoteza ca anul=ramura de ordin atunci in anul 4 am avea ramuri de ordin 4 pe un pui din samanta si am aflat mai sus ca doar dupa 8-10 ajunge la inflorire in mod natural.
Bun, lasand la o parte lamaii altoiti sau cei din samanta, apare o a 3a categorie de lamai si anume artizanalii (din comert cu rod pe ei) si treburile nu mai sunt clare cu ordinul ramurilor :
In ziua de azi exista o gramada de feluri de stimulatori de inflorire, cum ar fi astia
https://indoorgardens.ro/categorie-produs/nutrienti-stimulatori/aditivi/pentru-inflorire/ care ii administreaza serele si solariile florilor ca sa fie pline de flori si sa aiba aspect comercial.
Te-ai ntrebat vreodata cum de sunt in florarii trandafiri chinezesti mici la ghiveci si care nici macar nu au apucat sa ramifice dar au flori ?
Sau cum de sunt in general plante inflorite si aspectuoase in florarii dar acasa trebuie sa devina un copacel si sa treaca cativa ani pana sa vezi ca face flori ? Ca sa numai spun de faptul ca le vezi plantate in ghiveci cu turba care aia practic e seaca in nutrienti.
Ei bine secretul sta in stimulenti de inflorire si alte tipuri de stimulenti de crestere dar fara (cel de) inflorire plantele nu mai sunt atractive in comert.
Din researchurile mele pe internet am vazut ca in compozitia hormonilor de inflorire sta mult potasiu si niste zaharuri. Nu stiu de care zaharuri dar ma rog, intru in offtopic prea tare. Asta si ca
un pont ca la un lamai care infloreste si e pe rod il ajuta mult niste ingrasamant pentru plante cu flori care are proportie mai mare de potasiu (K) dar depinde de fiecare cat de bio vor sa fie lamaile sau daca vor sa puna dar doar un pic..
Atat timp cat la un pom micut din comert care are rod pe el, nu se vede nicio umflatura pe tulpina de la o presupusa altoire (altoirea lasa cicatrice ca o umflatura) atunci nu ma face sa cred ca a ajuns la inflorire doar cu stimulenti.
Si atunci treaba cu ramuri de ordin 4+ nu isi mare niciun sens.
Dar macar cred ca se aplica o parte a regulei si anume ca dupa ramuri de ordinul 6 lamaiul nu mai face productie sau ar face doar sporadic un fruct ceea ce face ca creanga de ordin 7 sa manance hrana de pomana si de asta se recomanda ca taierea unui lamai mare adult pe rod sa impiedice pe cat posibil ramuri de ordin 7 sau mai mult.
Un alt aspect,
ca fapt divers, daca vrei sa il stii e ca lamaul poate rodi si la varsta de 60 de ani dar maximul productiei il asigura la 20-40 de ani dupa care nu mai este avantajos de crescut. Asta e o regula scrisa de natura la orice pom fructifer doar ca anii difera, de aceea o sa vezi sau auzi ca livezile schimba periodic pomii pentru ca le scade productia din cauza varstei pomilor.
In cazul lamaiului tau exista rod si pe ramuri de ordin I si nu se vede vreo umflatura mai mare la baza tulpinii ceea ce inseamna ca a fost fortat sa infloreasca cu stimulenti deci taierea crengilor pentru a ajunge cat mai repede la ordin 4 e cam degeaba. Doar sa il tai ca sa mai faca lastari. Cu cat are un pom mai multi lastari cu atat va face fata mai bine pe viitor la diverse provocari.
Din cate stiu lamailor sa se coaca pe pom le trebuie 6 luni (120-180 de zile). Dintre toti pomii fructiferi nativi la clima noastra si cei care pot fi crescuti artizanal cred ca lamaiul detine recordul la cat dureaza coacerea fructelor.
Daca vrei sa consumi poti sa culegi si verzi , toata lumea a auzit de limeta care este de fapt lamaie necoapta care are acel parfum mai intens, specific frunzelor cand le rupi in mana. Si cred ca limetele sau tot ce tine de limete in gastronomie e mai scump pentru ca e vorba de un moft, acel parfum aparte, care dispare oarecum odata cu coacerea fructelor si lasa loc uleiului eteric care devine intens sa ne ameteasca
.
Se stie ca fructele si florile consuma foarte multi nutrienti ceea ce incetineste dezvoltarea pomului. Nu pot sa recomand sa le culegi si sa tai ca parc arata si mai frumos dar pot sa iti recomand sa te uiti cu atentie daca ar avea semne ca porneste in vegetatie, ca ar vrea sa dea lastari noi la baza frunzelor. Eu am tratat la un restaurent pe terasa vreo 6 qumquat si mandarini si era in plina vara si nu avea niciun semn de crestere noua si cand am vazut asta nu m-am bagat sa le scurtez un pic crengile ca sa nu ajung bun de plata. Le facusem doar tratament de paduchele lanos si le-am dat un stimulent de crestere cu aminoacizi. (amalgerol si cropmax) si le-am pus un pic in pamant un pic de micorize in gaura in ghiveci ca sa stimuleze radacinile sa se dezvolte si atat.
Alegerea iti apartine daca sa ii scurtezi un pic crengile sau nu. El nu ar avea crengi lungi haotice plus ca daca e transplantat de curand atunci inca se adapteaza. La vaza se vede o creanga mai multa, ai putea daca vrei sa ii scurtezi varful si sa lasi fructele si sa urmaresti sa vezi daca da mugure de undeva si abia de atunci iei in considerare sa faci la fel si la alte crengi treptat. Adica faci un test cu o crenga si vezi in timp daca vrea sa inmugureasca pe creanga de undeva.
La fel se aduna si la mine la plante acea treaba alba pe pamant si banuiesc a fi saruri si calcar si stii ce fac cand vad ca se aduna ? Raschetez cu o lingura si arunc acel pamant adunat si ii pun un pic de pamant nou. Asta pana cand ii vine vremea transplantatutului.
Am avut o carte "Pomicultura" scrisa pe timpul comunismului de specialistii pomicultori romani, am vandut-o, dar am facut poze la fiecare articol care se refera la fiecare pom sau arbust fructifer si aici
http://planteverzi.blogspot.com/2016/12/cresterea-lamaiului-la-interior.html pe blogul meu am scris un articol despre lamai care cuprinde si tot ce era in carte referitor la lamai. Ingrasamintele de uz casnic acum difera, au si alte elemente inafara de N-P-K, fata de ce era atunci asa se pot ignora paragrafele referitoate la ingrasaminte mai ales ca azotatul de amoniu era si este folosit doar la scara industriala de catre ferme..
Sper ca nu te-am plictisit cu multa teorie si niciun raspuns concret.