Notiuni elementare in bonsai

robo

Member
Mie mi se pare ca e mai fin (mai ales a doua poza) decat maxit-ul ala.
Nu stiu...e o idee buna sa punem sol mai fin la suprafata ca sa arate mai bine ? eu ma gandesc ca intra cu timpul in substrat
 

vali

Active Member
Moderator
robo a spus:
Mie mi se pare ca e mai fin (mai ales a doua poza) decat maxit-ul ala.
Nu stiu...e o idee buna sa punem sol mai fin la suprafata ca sa arate mai bine ? ...
Robo, nu este vorba ca se pune mai fin la suprafata... desi, prin lume este inca o practica si asta, pentru aspect.
Dar maxit-ul, sau leca faramitata, sau tuful vulcanic, sau ce-ti mai trece prin minte, nu se pune in vas asa cum il iei din sac.
Daca in pozele lui WP granulatia pare mai fina decat in sac, asta nu inseamna ca nu e substrat 100% anorganic, sau inert, sau modern (cum i-o mai zice, pe net).
Materialul se cerne si se pastreaza pe granulatii diferite.
Daca vrei sa-l folosesti la un shohin de 17 cm, normal ca nu vei pune in vas spartura de leca cu o granulatie de 6-8mm. O vei folosi pe cea de 2-3 mm. La un conifer de 70-80 cm inaltime cu un trunchi de 15 mc diametru si care sta intr-un vas de 50x35 cm vei putea folosi si granulatia de 6-8 mm.
Ideea lui WP e aceea de a folosi doar substrat inert (si nu e doar idee, el o si face), dar are si un sistem propriu de fertilizare. Adica nu mai e valabila treaba cu o data la 2 saptamani, sau cand ti-aduci aminte... In cazul unui substrat total inert, fertilizezi la fiecare udare. In doze mult mai mici (evident), dar la fiecare udare. Pt ca in cazul asta, planta nu "mananca" decat ce-i dai tu.
 

robo

Member
Foloseste si turba (15-30%), care e organic, nu ?
Zicea ca si apa de la robinet e un fertilizant, intr-o mica masura, deoarece contine minerale...
Fertilizarea o face, din cate am inteles eu, asa des pentru ca apa (impreuna cu fertilizantul lichid) nu ramane in substrat, si trebuie udat in fiecare zi.
 

vali

Active Member
Moderator
robo a spus:
Foloseste si turba (15-30%), care e organic, nu ?
Doar la anumite specii! Din cate imi aduc eu aminte, la conifere si mare parte din foioase merge pe maxit pur.
Bine-nteles ca apa de la robinet contine anumite minerale care sunt necesare plantelor. Dar asta nu o face "fertilizant" in sensul in care ne referim noi la fertilizanti.
Da, maxit-ul nu "pastreaza" apa, asta e si scopul pentru care il foloseste si lucrul pe care il tot "propovaduieste" Walter Pall: practic nu poti supra-uda un bonsai aflat in asemenea substrat. Dar, reversul medaliei e acela ca te obliga la udari si fertilizari mai dese.
 

robo

Member
Voi cum maruntiti scoarta de pin din pamantul pentru orhidee ?
Asa cum se gaseste in magazine e prea mare.
 

robo

Member
Am o nedumerire.
Sunt acestea specii de muschi sphagnum sau nu ?


Si poze mai detaliate, in aceeasi ordine.


Specia din ultima poza apare la cautarea pe google "sphagnum moss". Este buna ?
 

vali

Active Member
Moderator
Nu-mi dau seama de dimensiune...
Ca forma, aduce un pic.
Cel mai bine te ghidezi dupa locul din care provine: sphagnum-ul este muschi de mlastina, creste in turbarii, zone inundate, d-astea... Daca stii ca dintr-un asemenea loc provine, e posibil.
 

Kodama

New Member
Am incercat sa citesc cat mai multe din ce s-a discut, insa , spre rusinea mea, am totusi cateva nelamuriri. :oops: In unele locuri am citit ca pentru partea organica a substratului cel mai bine e sa folosesti scoarta de pin sau muchi sphagnum, care din cate am inteles eu se gasesc in substratul pentru orhidee. Insa am mai citit in alte locuri ca poti folosi pamant universal pentru flori, deoarece contine turba, care este hranitoare. De asemenea am urmarit un canal foarte interesant despre bonsai pe youtube (TheBonsaiStudent) unde persoana respectiva folosea de fiecare data pamant pentru flori pentru partea organica si perlit si nisip pentru cea anorganica (nu a folosit deloc scoarta de pin sau altceva). Deci cum ar trebui sa procedez? Sa fac rost de scoarta de pin si muschi sau sa folosesc pamantul acesta de cumparat universal? Ideea e ca pamantul universal pentru flori il gasesc usor in orasul meu, insa pentru substrat de orhidee trebuie sa merg in Brasov pe la Dedeman sau Baumax si nu prea am timp de asa ceva.

In ceea ce priveste partea anorganica situatia e la fel. Mi-e cam greu sa ma duc sa caut argila expandata sau sa dau comanda pe internet de perlit. As putea folosi cu incredere spartura de caramida sau pietris de rau in locul perlitului sau a argilei? :?

Va multumesc anticipat! :D
 

robo

Member
Primul si ultimul sunt de la munte, cel din mijloc de pe un camp pe care creste si stuf...
Wikipedia zice ca sunt intre 151 si 350 de specii de muschi sphagnum.

Edit: Cel din a 3-a poza nu e sphagnum, i-am gasit denumirea "Polytrichastrum alpinum". Si nici primul.
 
Sus