Nerine spp.

Roxana

Active Member
Denumirea ştiinţifică: Nerine spp.

Denumirea populara: -

Familia: Amaryllidaceae

Origine: Africa de Sud.

Etimologie: ''nereu''=protectorul marilor.

Imagini:
http://www.paulparent.com/perennials/nerine.jpg
http://millersoap.com/Desktops/NerineDESK.jpg

Lumina si temperatura: Iubeste lumina, dar fara soare direct vara. In celelalte anotimpuri poate fi expusa soarelui. Nu ii prea place caldura, deci temperatura trebuie sa fie constanta, intre 20 si 22 grade celsius ziua si 16-18 gr. celsius noaptea.

Tipul plantei: Erbacee

Descriere: Tulpina florala poate atinge inaltimea de 30-45cm. Radacinile sunt carnoase si viguroase.

Flori, frunze si fructe: Frunzele liniare, cu lungimea de 20-30cm si latimea de 3 cm, de culoare verde clar sunt usor curbate. perioada de inflorire este toamna, in septembrie-noiembrie. Florile sunt roz, cu deschiderea larga. Fructul este o capsula sferica, ce contime numeroase seminte.

Despre bulbul Nerinei: Anotimpul optim pentru plantarea bulbilor este primavara (martie-mai). La plantare, se are grija ca varfurile bulbilor trebuie sa ramana afara, sa se vada.

Solul: Pamantul trebuie sa fie un amestec 2/3 pamant de flori si 1/3nisip, cu conditia sa fie bine drenat (ca apa sa se poate scurge usor)

Udarea trebuie fa fie moderata, pamantul sa se usuce putin intre 2 udari.

Aerul: este bine ca o data la 2-3 zile sa se pulverizeze planta cu apa pe frunze pentru mentinerea unei temperaturi mai scazute. Aerisirea nu trebuie omisa.

Ingrasaminte: Fertilizarea se aplica o data pe luna.

Inmultirea se realizeaza prin separarea bulbilor in timpul sau la sfarsitul repausului.

Conditii de iernare: Iarna, planta se uda mai rar si nu se aplica ingrasaminte. Iarna poate fi amplasata in soare direct, cateva ore pe zi.

Boli si daunatori:
-Paduchii verzi;
-Limacsii
-excesul de apa poate determina putrezirea bulbilor.

Ingrijire, particularitati: Dupa perioada de inflorire, frunzele se ofilesc, iar bulbii intra intr-o perioada de repaus (4-5luni). Intensitatea luminii are un rol foarte importamt in producere tijei florale. Dupa perioada de inflorire, temperatura trebuie sa fie mai scazuta (9-13 gr. celsius) pentru favorizarea cresterii bulbilor. Insuficienta luminii poate duce la uscarea si caderea florilor, inainte de deschiderea bobocilor. pe timpul pranzului se are grija ca planta sa fie usor umbrita.

Observatii: Daca aveti posibilitati puteti amplasa ghiveciu afara, in gradina sau pe balcon, avand temperaturi mai scazute.

Specii si variatati:
N. bowdenii: http://www.ubcbotanicalgarden.org/potd/ ... denii1.jpg
N. sarniensis: http://www.plantzafrica.com/plantnop/pl ... insarn.jpg
N. flexuosa: http://pacificbulbsociety.org/pbswiki/f ... osa_CM.jpg
N. undulata: http://www.botanic.jp/plants-na/nerund_3.jpg

Surse bibliografice:
http://www.gradinamea.ro/Nerine_2337_536_1.html
Elena Selaru-Plante de apartament
 

dorinas

Member
Iarna, nerine bowdenii se comporta ca orice bulboasa fara frunze, n-are nevoie de soare. Eu am tinut-o dupa ce i s-au uscat florile si frunzele in pivnita, fara lumina. Fiind mai umeda pivnita n-am udat-o deloc si primavara a fost in regula.
 
Sus