Neofinetia falcata sau orhideea Samurai

sarselia

Active Member
Moderator
Denumire: Neofinetia Falcata

sursa: www.webshots.com




Familie: Orhidacee

Subclasa :Vandoideae

Origini: China, Corea, Japonia si insulele Ryukyu.

Descriere: Este o orhidee care a fost cultivata in Japonia doar de catre clasa superioara a samurailor.Celor care nu faceau parte din aceasta clasa, li se interzicea sa o creasca. Aceasta orhidee desi mica in dimensiune emana atata putere si eleganta incat nu este de mirare ca a fost favorita samurailor si a celor din clasele superioare ale societatii.
Neofineta falcata isi datoreaza numele botanistului francez Achille Finet(1862-1913) care a studiat diferitele specii de orhidee din Japonia si China.
Carl Thunberg este cel care o descrie in 1784 in Flora japonica dar prima imagine a acestei orhidee este facuta in 1728 in timpul domniei lui Cheng-te.Tot in acea perioada apar primele desene cu Cymbidium,Aerides, Dendrobium si Bletilla.

Gabarit: Neofinetia este o orhidee epifita,monopoidala care nu masoara mai mult de 15 cm in inaltime.Privita de la distanta,pare a fi o mini-Vanda sau chiar un keiki de Vanda deoarece asemanarile dintre cele doua sunt mari.

Lumina: In perioada de vegetatie necesita o lumina puternica insa ferita de razele soarelui.Iarna, desi intr-o perioada de repaus, are nevoie de cat mai multa lumina pentru a-si aduna energia necesara cresterii din urmatorul sezon.

Temperatura:Vara temperatura pe care o prefera este de 26-31 grade C iar noaptea de 19-23 grade C.Iarna suporta temperaturi de 12-13 grade C iar noaptea temperaturile pot cobori si pana la 3-4 grade C.Exista insa hibrizi care rezista si pana la -3 grade C.

Flori: Perioada de inflorire este la sfarsitul verii spre toamna.Florile acesteia sunt de regula albe si sunt extrem de parfumate seara avand un miros asemanator cu cel al vaniliei.

Solul: Cel mai adesea este crescuta in muschi sphagnum deoarece are nevoie de o umiditate mare la radacini.Sunt oameni care incearca sa le creasca si in scoarta insa rezultatele nu sunt deloc spectaculoase.
Japonezii si mai marii crescatori de orhidee incearca sa le ofere acestora un mediu cat mai apropiat de cel din care provin.De aceea se construieste o piramida din muschi sphagnum, li se infasoara radacinile in acesta iar rezultatul este atat unul benefic pentru planta cat si unul spectaculos:



Acea piramdia de muschi incearca sa copieze mediul lor natural -muntele.

Udarea: In perioada cresterii vegetative trebuie udata mai des (totul in functie de temperatura mediului ambiant) iar in perioada ei de repaus se va uda mai rar si se va tine la o temperatura de 10-12 grade Celsius.

Aerul: Fiind o orhidee montana iubeste aerul la radacini de aceea se folosete metoda de crestere de mai sus.Radacinile, desi bine ancorate in muschi, trebuie sa beneficieze in acelasi timp si o buna ventilatie.

Ingrasaminte: In perioada cresterii se poate uda cu ingrasamant de orhidee insa neaparat trebuie sa existe anumite pauze intre aceste udari.Depunerile de minerale nu sunt deloc benefice pentru orice specie de orhidee, de aceea, la urmatoarea udare, acestea trebuiesc inlaturate.

Inmultire: Se poate inmulti prin keiki.



 

sarselia

Active Member
Moderator
Iat-o si pe a mea.



Tare mi-ar placea sa pot sa ii cosntruiesc si eu acel munte de muschi.Insa imi trebuie o baza de sustinere si numai nu am idee din ce poate fi facuta.
Voi ce ziceti?
 
Sus