Necesitate sfaturi pentru plante cu pământ plin de dăunătoare

Maria_S

New Member
Bună! Am achiziționat câteva plante și după câteva udări am realizat că prin pământul acestora se plimbau niște viețuitoare foarte mici și albe. De asemenea la o ferigă, pe lângă acestea se găsesc niște viețuitoare care seamănă cu mici musculițe negre/maro. Cu ce aș putea să le tratez? Am achiziționat un spray cu acțiune pentru insecticid, fungicid și acaricid și le-am stropit pe frunze dar acestea nu prezintă nimic pe frunze. Am nevoie de cât mai multe sfaturi pentru că tot am probleme și cu mucegaiul și nu înțeleg de ce pentru că plantele vor multă apă dar aparent în apartament nu scapă de daune din cauza asta.
 

crysty

Active Member
Plantele fac mucegai pe solul din ghivece din cauza umiditatii mari din aer combinate cu necircularea de aer proaspat.
Cel mai adesea si am patit-o de multe ori, apare mucegai pe sol iarna cand e umiditate mare in casa si nu se deschid geamurile din cauza ca se pierde caldura. Dar am rezolvat "misterul" mucegaiului prin cumparare de dezumidificator pe care il folosesc iarna.
Umiditatea normala in aer trebuie sa fie 60% , daca e peste 60 atunci apare risc de mucegai pe pereti sau pe pamantul din ghivece. Daca e sub 60 atunci devine uscat ca aerul de vara dar nu e rau ci e mai bine pentru plante ca pamantul lor se va zvanta periodic.
Sunt sigur ca aveti geamuri inchise si folositi aer conditionat sau/si umidificator.
Pamantul unei plante trebuie lasat si sa se zvinte din cand in cand si in plus de asta plantele au nevoie de aer proaspat si lumina mai mult decat credeti. Eu stau cu geamurile deschise de dragul plantelor de cand incepe caldura afara la 18 grade si pana toamna tarziu pana cand nu se mai poate dormi cu geamul deschis. Nu am aer conditionat si plantele se simt excelent pe pervaz cu geamul tinut deschis chiar daca imi intra praf in camera mai des. Ce nu sacrific eu pentru plante.
Cat despre acele musculite saltarete de pe pamant cum a zis si Gomez fara poze e cam greu dar daca lasati pamantul sa se zvinte o sa vedeti ca ele se raresc considerabil. Lor le place sa stea si sa colonize pe un pamant umed care nu se mai zvanta niciodata. Probabil un insecticid cum ar fi Mavrik 2F le-ar veni de hac dar intrebati si la fitofarmacie despre mavrik ca sa fiti sigura.
Umiditatea constanta in pamant este periculoasa si pentru radacini, intr-o buna zi o sa va treziti ca planta moare si nu o sa stiti de ce.
Ca sa nu mai spun ca un pamant care nu se mai zvanta deloc si e tinut intr-un loc in care aerul nu mai este circulat, poate sa inceapa sa miroasa urat de la bacteriile care or sa inceapa sa colonizeze intr-o veselie.
 
Ultima editare:
Sus