mutarea trandafirilor

anasstasia

Active Member
Musuroirea cum se face mai exact? Cu cit sa acopar cu pamint, frunze, iarba? Aproape tot trandafirul? Sau pamint nu trebuie? Mulcirea cum se face? Porbabil ca vor avea 2-3 ramuri de ~ 10 cm. Sa le acoper in totalitate sau doar in jurul tulpinei? Nu pot vizualiza procesul. :?
 

mirela06

Active Member
Se acopera cu pamint, apoi frunze, si iar pamint, sau le amesteci pe toate intre ele si pui de jur imprejurul plantutei. Nu este neaparat sa-l acoperi in totalitate. Poti lasa ramurelele afara, citiva cm., 2-3.
Eu, dupa cum am mai spus, nu fac corvoada asta. Sunt lasati asa si niciodata nu au patit nimic. Acum depinde si de zona,temperatura, felul cum i-ai invatat cu clima.
Spor la treaba si daca ai si alte nelamuriri...suntem aici :)
 

bradut

Well-Known Member
Am primit niste trandafiri insa nu am timp sa-i plantez decat la sfarsitul saptamanii. Sunt cu radacina nuda. Deocamdata i-am pus intr-un sac cu niste turba la radacini si ii tin in balcon la vreo 12 grade. Este OK?
 

v.cristina

Active Member
bradut a spus:
Am primit niste trandafiri insa nu am timp sa-i plantez decat la sfarsitul saptamanii. Sunt cu radacina nuda. Deocamdata i-am pus intr-un sac cu niste turba la radacini si ii tin in balcon la vreo 12 grade. Este OK?
numai sa nu uiti sa-i plantezi ca daca vine frigul si o sa inghete pamantul nu o sa mai potzi sa-i plantezi ..dar dupa cate am vazut la meteo vremea o sa ramna calda :wink: :wink:
 
Am nevoie de ajutorul vostru.In octombrie am plantat in gradina butasi de trandafir si am pus peturi.Butasi i-am pus foarte aproape unii de altii....nu credeam in reusita.Aproape 80% ,poate si mai bine din butasi sunt cu lastari,as vrea sa stiu daca ii pot muta,cum si cand...multumesc.
 

IZA

Active Member
Acum in nici un caz pentru ca nu au inca radacini. Au format calus . Inca nu stii daca se vor prinde cu totii chiar daca acum au lastari. Ii lasi in pace pana la toamna cel mai devreme. Asta e parerea mea dar poate altii au altele...... :wink:
 

ghia_don

Active Member
Asa zic si eu, lasa-i acolo sa se inradacineze bine, chiar daca sint desi nu patesc nimic. La toamna vei putea sa-i muti fara grija.
 
Multumesc,Iza si Ghia_don!Asa am sa fac...din greseala l-am scos pe unul din pamant,avea partea aeriana uscata dar partea din pamant era cu mustati...asta inseamna ca e ok?
 

v.cristina

Active Member
eu zic ca este bine..cat de curand vor aparea si mugurii dar cel mai bine ar fi sa nu-i mai deranjezi pana nu formeaza radacini puternice :)
 

ghia_don

Active Member
Daca are mustati si macar un mugure viabil sigur se va prinde, planteaza-l repede si pune-i petul deasupra. Nu-l scoti decit dupa ce vezi frunzulite mici, doar daca e prea cald aerisesti cite putin .
 
In fiecare zi scot capacele cca 1-2 ore si aerisesc dar m-am trezit cu 60 fire de trandafir care se incapatineaza sa inverzeasca...iar eu programasem sa pun altceva pe acel loc..asta in toamna,ca acum :wink:
 

Rose

Active Member
As putea muta un trandafir in acesta perioada? Este destul de inalt(are 2 ani, a fost cumparat drept Sterling Silver si a iesit ROZ comun ). Trebuie mai intai taiat sau trebuie sa astept sa-i cada frunzele? Va multumesc!
 

gabrielais

Active Member
eu am mutat anul trecut unul dar prin noiembrie; l-am taiat si am in incercat sa scot cu balotul de pamant dar evident nu am reusit; sarmanul am tras de el...ma mir ca i-a mai ramas coaja...bun..pana la urma l-am mutat..in primavara a pornit..si iar nu mi-a placut locul (de fapt eu am ce am cu trandafirul..anul asta il dau .. :rofl: ); si l-am mutat iarasi...de prins s-a prins..doar ca toata vara a ramas pitic si mi-a facut doar 2 flori... :rofl: s-a razbunat si el pt tot chinul la care l-am supus..ce vina are el ca nu a iesit ce credeam io ca trebuie...deja i l-am promis vecinei asa ca e ultimul an de chin la mine.. :rofl:
concluzie: eu zic sa muti prin noimbrie..il tai, il musuroiesti si astepti la primavara sa vezi rezultatul; dar nu cred ca nu se va prinde..succes!!
 

miki70

Active Member
Eu am mutat 3 trandafiri acum 3 zile, m-am grabit?? :nu-mi_place: Nu au iesit cu radacina foarte luunga si nici pamantul nu a ramas pe radacini atunci cand i-am scos. I-am musuroit doar, banuiesc ca nu e nevoie de pet.
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
pai le tuzi cam 30 cm ,pt ca acum trebuie sa lucreze la radacini si musuroit neaparat ,ca sa-si pastreze umiditatea la radacini :D
 
Sus