mutarea trandafirilor

claude

Well-Known Member
Moderator
Tama, eu nu-ti recomand sa-i muti de 2 ori...fiecare mutare e facuta cu risc, chiar daca sezonul e potrivit.
 
as avea si eu nevoie de un sfat,as vrea sa mut vreo 20 de trandafiri in alta parte,i.am pus asta toamna cu pet,iar acum as vrea sa ii mujt,oare are ceva dca ii voi muta?sau nu e vremea ca sa transplantez.....?la mine nu e zapada :rofl: ,a batut doar vantul,in rest a fost chiar bine soare cu dinti cum s.ar spune :) :oops:

astept sfat :rose:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Sunt butasi pusi la inradacinat? Daca da, atunci nu-i momentul, trebuie sa astepti sa fii sigura ca au radacini si abia pe urma poti sa-i muti.
Daca-s trandafiri cumparati, atunci ai putea sa-i muti, evident, cu riscurile aferente oricarei mutari. Cum naiba poti sa pui in locuri gresite 20 de trandafiri? :hipnotizat:
 
da sunt butasii,dar au muguri,k am vazut k sau prins....pai asta toamna am zis'aici vor stau nu le voi mai schimba locul' iar akm in locul lor as vrea sa pun altceva...as vrea sa fac niste modificari si de aceia...
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Faptul ca au muguri nu inseamna ca s-au prins. Cand vei avea la ei lastari de 10 cm, atunci vei sti sigur ca s-au prins. ei dau muguri si chiar lastari si daca nu su radacini, folosesc rezervele inmagazinate in butas, cand se termina rezerva aia, daca nu au facut si radacina, mor. Asa ca tu ai niste butasi cu lastari de 2 cm si sari in sus de bucurie si nu stii de ce mor in cateva zile! Iti spun asta din experienta personala, am avut si eu butasi carora au inceput sa le creasca lastarii, cand au ajuns la o anumita dimensiune s-au oprit, iar dupa 2-3 zile lastarii unora s-au pleostit...si gata cu ei :evil:
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
asa e cum a spus si Claude ;-)
dar in toamna poti deja sa-i muti ,pana atunci o sa vezi ce s-a prins si ce nu :D
 

angela draganoiu

Active Member
Claude atunci cand se pot muta trandafirii "batrani" ?. am unul caruia nu ii merge stralucit si l-as muta prin aprilie, caci inca e frig unde il am.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Angela, pai acum e momentul, cat e inca frig si trandafirul nu a pornit in vegetatie! Tine cont de faptul ca daca e vorba de un trandafir care nu se tunde (deci nu TH, etc), trebuie sa-i lasi lastari nu mai lungi de dublul lungimii radacinilor. Daca e un soi care se tunde atunci il tunzi la mutare, eventual lasi cu un nod in plus fata de cum ai taia in mod normal, ca sa ai un pic de protectie. Si musuroiesti!
 

belisima

Well-Known Member
eu am mutat trandafiri batrani si toamna si primavara,cred ca s-au prins toti,dar in primul an n-au mers stralucit :roll: in toamna am mutat vreo 10 :pumni: erau theahibrizi si i-am inlocuit cu floribunde

despre mutarea trandafirilor pusi toamna pot sa va spun ca in primavara trecuta am muta 1 edenrose care avea o radacina viguroasa si i-a mers bine dupa plantare,o data cu el am mutat si un hocus pocus care abia dezvolta calus desi erau pusi odata amandoi,acesta s-a uscat,si da,am avut tradafiri sub pet care au inflorit si apoi s-au uscat,neavand radacina
 

angela draganoiu

Active Member
dragutelor va multumesc de sfaturi dar cred ca o sa mai astept ca acolo, adica la Cimpina, ninge :nu-mi_place:
Claude e vorba de un trandafir, cred ca e un Th, cumparat. il mai las ca e frig.
 

ghia_don

Active Member
Angela, chiar daca e frig, atita timp cit pamintul nu e inghetat poti muta linistita trandafirul . Ca altfel ii faci rau daca il muti dupa ce se incalzeste si porneste in vegetatie.
 

Neriya

Member
am si eu trei trandafiri agatatori in primul an, sunt inalti cam de vreo jumatate de metru, si trebuie sa-i mut zilele astea.Cum sa procedez ca sa nu-i pierd? am si doua variante de loc pentru mutare- unul e insorit de dimineata pana seara, celalalt are soare dupa ora 2-3, unde ar fi mai potrivit sa-i pun?
 

Neriya

Member
nick1971 a spus:
dc trebuie zilele astea? indicat este dupa ce ies din vegetatie, la toamna
in primavara i-am plantat intr-un loc unde nu calcau muncitorii (cam singurul), si pe locul cu pricina urmeaza, zilele acestea, sa facem poarta si aleea de acces auto, de aceea trebuie mutati acum, altfel as mai fi asteptat
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Incearca sa-i scoti cu cat mai mult pamant (un fel de balot ca la trandafirii de ghiveci) fara sa desfaci radacinile, si apoi uda bine si la plantare si in continuare. In general in perioada asta merg plantati doar trandafirii la ghiveci care se scot cu tot cu pamant asa ca priveste-i ca si cum ar fi in niste ghivece imaginare. Daca tufele sunt mari (bogate) eu cred ca ar trebui taiate mai mici. In ceea ce priveste locul depinde cum se comporta florile la soare puternic - la unii rezista la altii se ard. Oricum tufele vor suferi in urma mutarii. Bafta !
 

Neriya

Member
gata, le-am mutat!le-am luat cu mult pamant, am mocirlit bine, acum a inceput sa ploua, asa ca sper sa nu fie probleme. S-au pleostit un pic varfurile, dar presupun ca era inevitabil. Va tin la curent :)
 
Sus