Nu poti manca prea multe dar fata mea nu se mai opreste mancand dulceata,desi tine cura de slabire sa o placa prietenulvictoria222 a spus:Happy, murele astea-s mai gustoase ca alea din padure? Oricum, banuiesc ca-s foarte sanatoase! Arata fain.
happy a spus:Ieri am facut dulceata de mure de la mur fara ghimpi.Este prima sarja de la unul pe care il am la soare.La o saptamana distanta incepe sa se coaca si murul plantat la umbra, la streasina casei vecinului si voi face a 2-a tura de dulceata.Dupa reteta pe care mi-a dat-o cineva pe forum,600gr zahar la kg de mure si zeama de la 1 lamaie.A iesit ceva tare bun,fructe proaspete nu poti manca prea multe dar dulceata merge !![]()
La anul il intind pe sarma ca pe vita de vie,se merita 2,3 arbusti in curte.Am deja de vanzare puieti la toamna,se prinde usor ,ca via din butasi[/quote
Happy,daca tai acum din ramurile unui mur fara spini pot pune butasi la inradacinat afara ,in nisip amestecat cu pamant? Crezi ca e mai bine sa-i pun cu pet sau fara?
Din ce am citit eu la murul fara tepi se pleaca in anul I de la o tulpina. Pana in toamna aceasta creste si se ramifica eventual apar si lastari noi. In anul II se lasa doar tulpina initiala (celelate eliminandu-se) iar aceasta se scurteaza la 1,50 - 1,80 m in functie de cat a crescut si cum a rezistat peste iarna si pe ea se lasa alternativ de la 50 cm in sus 4-5 ramificatii care se taie la 20-30 cm. Ulterior din anul III se lasa si 1-2 lastari noi. Bine multe din lucrurile citite pe net se contrazic dar in linii mari cam asta am inteles. Ce nu stiu : daca tulpina intiala se taie complet in anul III primavara si este inlocuita de cele 1-2 tulpini noi ? Ma gandesc ca asa o fii - pe principiul zmeurului. In schimb nu gasesc mare lucru despre murul cu tepi care cred ca se conduce ca tufa si nu pe suport. Dar la taieri cred ca tot regula cu tulpina de un an care produce anul urmator se aplica.Din cate stiu eu si am zmeur fara tepi ,murul nu se taie in toamna ,ca vechile tulpini sa asigure un sprijin si aparare tulpinilor de un an care vor rodi si in primavara tulpinile batrane se taie f de jos iar tulpinile de un an se fac ca un evantai;necesita soare direct si umiditate ca si o buna aeratie