Murraya exotica

dana_m

Member
Buna tuturor! Cautind date despre o "pacatoasa" de murraya, am dat dat de acest forum. Am si eu doua plantuta, mai degraba am avut, deoarece acum doua zile s-au pleostit frunzele si nu cred ca mai au scapare.
Va rog frumos sa-mi dati cateva sfaturi. poate pot face cava sa le scap. Le am de aproape doi ani. "crescandu-le" de cand au fost doua fructe mici, rosii. Am citit pe forumul vostru ca primul an este mai greu, dar la mine se vede treaba ca al doilea an se dovedeste a fi cel greu. Nu stiu ce am sa fac daca le pierd, deoarece nu am de unde sa mai iau seminte.( colega de servici de unde le-am luat, plecand). Am totodata si o mare rugaminte la voi daca nu reusesc sa dau de aceasta colega. Ma puteti ajuta cu cateva seminte? Mi-ar pare fffffffff rau sa o pierd, deoarece este o planta superba, mi-a si inflorit de doua ori cate 2-3 flori, dar nu alegat niciudata fructe.

Curios faptul ca in florariile din Bucuresti nu am vazut-o, si nici chiar in magazine "gigant" de genul romstal, brico, hornbach etc....

cu multumiri anticipate!!
 

Hariclea

Member
Buna, Dana si bine ai venit pe egradini!
Nu stiu ce poate fi in neregul cu planta ta, poate ai uitat-o neudata, ca este o mare amatoare de apa... daca ne dai mai multe detalii despre udare, amplasarea ei, poate ii dam de cap...
In caz ca nu mai reusesti s-o salvezi, stai linistita, am eu cateva seminte in plus, chiar si o plantuta mititica :wink:
 

Roxana

Active Member
Murraya

Murraya trebuie pulverizata regulat pe frunze, pamantul trebuie sa fie humos (poti pune niste ace de brad in pamant pentru a produce humus) si bine drenat, pamantul nu trebuie sa fie udat in exces, ingrasamintele se aplica de 2-3 ori pe luna.
 

dana_m

Member
buna! Este asezata la rasarit, avand soare mai mult dimineata pana la ora 12
O ud cam la 2 zile, dar daca este nevoie si zilnic, mai ales pe caldurile care au fost.Mai multe nu stiu ce ar trebiu sa spun sa ma puteti ajuta. Intreaba-ma.Apropo, am pulverizat o planta cu apa si am pierdut-o. Pe aceasta am evitat sa o pulverizez de teama.Pamantul este pamantt special de orhidee, luat de la hornbach, are inclusiv scoarta de copac.
 

Hariclea

Member
Asezarea este buna, dar probabil ca soarele ultimelor zile a ars-o destul de tare, mai ales daca nu a avut geamul deschis... prin sticla de la geam se produce efectul de lupa si plantele se ard mai tare in casa in spatele geamului, decat in acelasi loc, dar pe partea cealalta a geamului. Pamantul din ghiveci i s-a uscat probabil, si de aici au pornit problemele.
Incearca sa o uzi si sa pastrezi o umiditate crescuta in jurul ei, pulverizand-o zilnic si plasand un castron cu apa langa ea.
Caut-o si de daunatori pe frunze, ca s-ar putea sa fie...
 

Roxana

Active Member
Murraya

Pentru pastrarea umiditatii incearca sa pui un strat de pietris pe fundul vasului. Si sa ai grija ca atunci cand bate soarele in ea sa nu o uzi pe frunze, deoarece, asa cum a spun si Hariclea, prin geam se produce efectul de lupa si frunzele se ard.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
In mod normal soarele de dimineata nu face rau plantelor, insa in perioada asta cu socuri termice e posibil ca si el sa fii afectat plantuta ta. Poate are un ghiveci mic, poate soarele i-a provocat arsuri pe care inca nu le poti vedea, etc. Cred ca cel mai bine este sa o scoti din ghiveci si sa vezi ce se intampla la radacina.
 

dana_m

Member
geamul este intotdeauna deschis.O sa incerc sa o pulverizez si sa pun un castron cu apa pentru umiditate.Soarele bate direct pana la ora 11 aproximativ. Multumesc frumos pentru sfaturi.Ghiveciul i l-am schimbat acum 2 saptamani, dar nu pentru ca era mic, ci pentru a-i schimba pamantul, cu unul care contine mai multa turba.
 

Hariclea

Member
Cu placere, Dana! Sper din tot sufletul sa reusesti sa o salvezi.
Si eu am trecut prin asa ceva la inceputul verii, la primele calduri, doar ca a mea nu a supravietuit...
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Atunci se explica: a fost in soare direct iar pleostirea frunzelor este o reactie normala. Uda moderat la radacina (atunci cand vezi ca are nevoie) si pulverizeaz-o pe frunze pana isi mai revine. Daca nu-si revine (depinde cat de afectata este) pot sa-ti dau eu lastar - se mai inmulteste si asa.
 

dana_m

Member
Multumesc inca o data pentru sfaturi. Le voi urma intocmai si va voi spune daca plantuta mea isi va reveni( lucru pe careil doresc din toata inima). Nu stiam ca se inmulteste si prin lastari.
 

dana_m

Member
Va dau o veste proasta! Murraya mea MOARE! Frunzele s-au uscat pe jumatate, unele sunt uscate cu totul. :( Am pierdut-o.....! Nu cred ca-si mai revine, este prea uscata. Daca ma puteti ajuta vin pana la capatul Pamantului (Bucurestiului).
 

rodica05

Member
N-am putut sa dorm doua nopti de mirosul florilor ei.

Rodica

P.S. Dana, ne pare nespus de rau pentru Murraya ta :cry: :cry: :cry:
Probabil era o planta foarte tanara? Si eu o tin in aceleasi conditii ca si tine, n-o pulverizez, dar o ud zilnic. Acum, planta mea e destul de batrana si rezistenta...
Cu ce te putem ajuta?
 

Hariclea

Member
Rodica, la ce bun somnul cu asemenea minunatie in nasul tau? Pe cuvant...spune-ne si noua cum ai convins-o sa infloreasca asa abundent, nu pastra secretul doar pentru tine! :wink:
 

rodica05

Member
Nu am nici un secret. O cresc de 4 ani, dar cred ca avea 2 cand am achizitionat-o.
Acum o saptamana i-am pus cateva batoane de Vilmorin (din cel mai concentrat). Si vad ca i-a priit.
Multumesc pentru aprecieri.
Vom avea seminte... :rofl: Muuulte seminte... :rofl:
Cat timp a fost inflorita mirosea ca un buchet imens de tuberoze!

Rodica.
 

Meca25

New Member
:evil: Sunt invidioasa :!:

Am glumit, Sa iti traiasca :D si mie imi place, dar nu am reusit inca sa fac rost de ea :(
 
Sus