mulci

Oana26

New Member
Buna!
Sunt incepatoare in ceea ce priveste gradinaritul, anul acesta as vrea sa mi amenajez curtea din fata casei. Am prevazut o zona pentru plante unde am plantat trandafiri, tufanele si niste bulbi de zambile, narcise, lalele si irisi pitici. As dori sa delimitez zona trandafirilor de cea a bulbilor de primavara. pe langa trandafiri si tufanele doresc sa pun pietris recorativ iar in zona cu bulbi as pune mulci. Intrebarea mea este: acest mulci afecteaza in vreun fel cresterea plantelor? Va multumes
 

crysty

Active Member
Bună ziua, nu am auzit de mulcirea bulboaselor de toamna dar ar trebui sa fie ok pentru că bulbii de zambile sunt puternici, am văzut muguri de planta de zambile și de narcise care au spart crusta groasa de pământ că să iasă afară din pământ. Bulbul de zambila reușește și scoate planta afară chiar și singur indiferent cat de bătut este pământul dar narcisele sunt mai firave și va recomanda sa grupați bulbii adică să puneți mai multi într-un loc pentru ca să reușească să iasă afară.
Sau ca să fiți sigură că ies plantele cu bine, le puneți mulci la primăvară după ce au răsărit.
Nu am experiență cu mulcirea florilor dar cred că dacă mulcii sunt din scoarță tocata de conifere atunci sa nu cumva să facă solul acid și cu timpul să ardă plantele. Nu știu, e doar o presupunere.
Și la pietriș la trandafiri o sa arate frumos dar dacă puneți un strat subțire atunci pietrișul o sa se acopere cu pământ când udați,in timp. Și poate o să vreți să sapati sub trandafiri sa afânați solul mai ales daca le puneți mraniță.
Eu as zice că să puneți doar la o tufă de trandafiri și vedeți dacă nu se astupa pietrișul cu pământ în timp și la mulcirea sa mulciti o porțiune mica de probă sa vedeți daca va răsărit plantele ca să nu dați o groaza de bani pe o grămadă de material din prima. Exista avantaje și dezavantaje și dacă vă gândiți la buruieni să știți că nu o sa fie chiar așa de mult dacă odată pe luna faceți mișcare în grădină și scoateți buruienile care apar sau plătiți pe un vecin nevoiaș cu niște bănuți sa facă curățenie în grădină. Mai mult nu știu ce să vă zic.
Încă ceva, zambilele,narcisele,lalele,și cred că și irișii sunt bulboase de toamna, ele se plantează prin sfârșitul septembrie respectiv cursul lunii octombrie până nu vine înghețul la sol în noiembrie.
 
Ultima editare:

Oana26

New Member
Va multumesc frumos pentru raspuns! Intradevar, la buruieni ma gandeam dar si la aspectul general.
 

crysty

Active Member
Cu plăcere, mai întrebați de exemplu și la fitofarmacia din zona , că vânzătorii de la fitofarmacii trebuie să știe despre întreținerea plantelor și poate nimeriți pe cineva care are și câteva cunoștințe de peisagistică.
Trimiteți un email cu întrebările dumneavoastră sau ii apelați in direct seara la ora 22 (parca marțea și miercurea) și la emisiunea Ce vor plantele de pe AgroTv.
Dacă aveți florărie in oraș care au sera lor întrebați și la ei.
Cu cât reușiți să întrebați mai multe persoane cu atât mai bine ca să nu dați o grămadă de bani degeaba și / sau pe urma să stați să adunați tot ce ați pus.
Încă ceva, dacă puneți pietriș și mulci nu veți mai putea planta ușor o altă planta in caz că mai moare ce ați pus sau daca găsiți ocazia sa cumpărați răsaduri de flori pe care o să vreți să le plantați în grădină dacă vi se par prea rare plantele care le aveți. Plantele mai mor cu timpul și trebuiesc înlocuite, și nu veți mai avea acces ușor la sol. In jurul trandafirilor ar merge ceva pus că trandafirii rezista ani de zile dar la bulboase mulcirea nu as face-o.
Pietrișul și mulcii vor tine solul umed mai mult timp și asta e un avantaj vara dar astea vor tine solul tasat și neaerisit iar asta este un dezavantaj.
Aceeași situație se întâmplă cu măștile de ghivece , ele sunt frumoase dar țin pământul din ghiveci neaerisit și planta putrezește. Bineînțeles că afară mulcii și pietrișul nu vor putrezi plantele pentru că e spatiu deschis ventilat natural.
Vara bulboasele de toamna nu mai înfloresc și o să aveți porțiunea plina de mulci dar fara flori și nu veți mai putea planta intre locurile cu bulbii de toamna ușor niste răsaduri de muscate sau begonii ,crăițe,etc ca să aveți flori până toamna târziu și toată vara veți admira doar trandafirii și mulcii puși și o să vă mulțumiți doar cu niște ghivece suspendate / jardiniere în fața casei.
Grădina perfectă este acea grădină care are plante înflorite tot timpul anului nu doar primăvara sau doar câteva tufe de trandafiri. Depinde de cum doriți gradina să fie plina de flori dar cu multa munca de întreținere și ceva bani investiți periodic sau doriți ceva minimalist cu câteva plante fara prea multa munca și fără bani investiți periodic. Mai trebuie ținut cont și de faptul dacă primiți musafiri sau daca grădina este umbrită sau daca aveți animale de companie sau daca are cine sa o întrețină, dacă vreți și arteziana ,etc.
Eu am lucrat cu ani în urmă în amenajări exterioare dar noi puneam mai mult gazon și făceam arteziene, lumea vroia mai mult ceva minimalist și așa erau și vremurile prin 2008. Acum mai colaborez pe cont propriu cu o cafenea și un restaurant in ce privește amenajarea și întreținerea plantelor , produc și niste rasaduri, dar tot mai buna e colaborarea cu persoana fizica cu o gradina pentru că la grădină nu te încurcă clienții care stau la masa chiar unde este o floare de udat. Sunt prea multe grădini private doar cu gazon (personal consider gazonul ca fiind planta puturosului care nu vrea sa muncească cu flori in grădină pentru că una e sa ai niste gazon pentru joaca și recreere și alta e sa ai doar gazon și să nu vezi acolo în curte nici macar o tufă de flori) și păcat ar fi sa nu aveți grădină plina de flori de invidiat dacă are cine sa o întrețină pentru că trebuie câteodată stropita cu tratament de exemplu trandafirii pot face ușor făinare vara și trebuiesc stropiți cu Thiovit .
Cum credeți, decizia finală ,timpul și banii va aparțin.
 
Ultima editare:
Sus