Motosapatoare?

Claudiavis

Active Member
Fetelor, am si eu un gind - o fi buna o motosapatoare pentru o gradina mai maricica de legume? Voi ce experienta aveti cu uneltele astea? Mi-ati putea recomanda ceva? La ce trebuie sa ma uit cind imi aleg una?

Multumesc mult de tot!
 

mirela06

Active Member
Claudelule. Sunt nenumarate marci de motosapatori. Depinde si de terenul tau, cum este el: argilos, pamint nisipos, bogat, etc. Cu cit este mai afinat, cu atit este mai usor de sapat. Am aflat ca motorul trebuie sa fie undeva la mijloc, sau greutatea lui sa aiba pozitionarea in fata pt.a fi mai buna saparea.
Nimeni , nu cred, ca ar putea sa-ti dea un sfat sigur pt. ca sunt multe de stiut si de aflat. Singurul in masura, care ar putea sa te ajute este sa te informezi (da pe google MOTOSAPATORI) ,apoi discuta la magazinul unde se vind asa ceva: puterea motorului, consumul, amplasarea motorului, mod de pornire, etc.
Eu am incerca, cum am putut, sa-ti dau un sfat, restul depinde de voi.
Oricum, la un teren mare si la lipsa unui ajutor de lucru, se merita asa ceva, dar cu mare atentie la ce se cumpara. Sa ai noroc :)
 

Claudiavis

Active Member
Teren as avea intre 400 si 1200 mp. Adica...daca am avea cu ce lucra pamintul eficient, ne-am extinde un pic. Deocamdata am redat agriculturii doar vreo 100 mp, pe care i-am sapat "manual". :D. Solul e argilos, deloc afinat - daca era afinat, nu mai luam eu motosapatoare :)
In plus, pe terenul ala nu s-a cultivat nimic ani de zile...

Fiindca tot a venit vorba de afinarea solului, ce s-ar putea face sa il afinam un pic? Pamintul meu formeaza bulgari mari de pamint in jurul radacinilor.
 

gino

Member
Daca solul este argilos, cred ca trebuie imbunatatit prin adaugarea de cernoziom negru, mranita, putin nisip si ceva balegar bine putrezit.
Motosapa este de folos la o asa suprafata, dar tot cazmaua si sapa raman de baza... :D
 
trebuie sa te gandesti si la ce vrei sa cultivi pe acel teren, sa vezi ce tehnologie presupune cultura respectiva, apoi sa vezi ce motocultor cauti, ce gama de utilaje-accesorii se pot monta pe el, ce fonduri disponibile ai,cine va lucra cu el,vrei sa mai faci si altceva cu el (cosit, transport, irigat,stropiri ,etc. )
 

Cosstel

Member
Claudiavis a spus:
Deci de sapa si cazma nu scap?
Am asa ceva si nu sint multumit :( Initial am zis ca o folosesc ca plug si apoi ca freza, maruntit pamint. Nici gind de arat, nu are suficienta putere ( 5.5 CP) doar freza o folosesc insa dupa ce ar si brazda e cit de cit sfarmata.
Din cautarile mele pe internet ar fi undeva pe linga Brasov niste tractoare micute de 15 CP insa peste 2500 EUR, iar suma momentan e mare pentru mine. Cauta cu googu "tractoare mici" si o sa-i gasesti. Nu sint convins ca la puterea asta si ara.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Am un motocultor de 6 CP si il folosesc la arat - cu contragreutati(nu stiu de ce spune Cosstel ca la 5,5 CP nu are putere sa are, al meu patineaza cu ambele roti daca se agata plugul de ceva, si este plug reversibil), la maruntit pamantul cu freza - iese de parca-i cernut, insa am frezat si pe aratura de tractor mare, prima data merge ca barca pe valuri, apoi uniformizeaza suprafata, si la transport - i-am facut o remorcuta si oricat as incarca-o, nu s-a intamplat niciodata sa nu o poata trage, eventual patineaza! Este un ajutor de nepretuit la o gradina de mici dimensiuni(3000 - 5000 mp). La arat si maruntit, lucreaza intr-o ora cat 5 oameni intr-o zi, insa oamenii nu reusesc sa marunteasca precum freza! Dar este mult mai scump decat o motofreza.
 

doina2009

Member
Claudiavis a spus:
Deci de sapa si cazma nu scap? :nu-mi_place:

Va multumesc frumos pentru raspunsuri.[/quot



Am cumparat si noi o motosapa, crezand ca scapam de restul, dar daca pamantul e nelucrat de ani de zile, intai la harlet, apoi cu motosapa, cam asta e regula.
 
Sus