Mospilan

cornelia

Fondator
Membru staff
Deoarece acest insecticid este tot mai des pomenit şi folosit de către forumişti, cred că ar fi utilă o discuţie dedicată lui, în exclusivitate.

Citez de pe plic:

-Insecticid sistemic cu un nou mod de acţiune şi spectru larg de combatere. Eficacitatea sa este influenţată pozitiv de temperaturile ridicate. Prezintă efecte de combatere de peste 3 săptămîni şi nu se cunosc forme de rezistenţă.
-Nu este toxic pentru păsări, peşti, albine. Puţin toxic pentru mamifere.
-Se recomandă utilizarea în alternanţă cu Viceton 50 WP.

Se pot combate următorii dăunători:
Gîndacul de Colorado
Afide
Puricele melifer
Tripsul californian
Tripsul tutunului
Musculiţa albă de seră
Buha verzei
Păduchele castraveţilor
Păduchele verde
Păduchele cenuşiu
Păduchele fragilor
Păduchele crizantemelor
Păduchele lînos
Păduchele ţestos
Omida minieră
Molia viţei de vie
Răţişoara
Ploşniţa cerealelor
Hylobius abietis

Mflorian
 

manuela

Member
Cornelia poate imi spui si cum se face dozajul, pentru ca pe plic nu scrie decat ce ai scris si tu in mesajul de mai sus! Vreau sa dau de baut la violete :rofl: dar nu stiu cum sa fac amestecul!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Cantitatea din plic se amesteca in 10 L de apa. Daca tu ai nevoie de o cantitate mai mica, iti faci un calcul proportional. Trebuie sa fie atenta sa nu fie prea mare concentratia pentru ca poate duce la intoxicatie dar nici prea mica pentru ca daunatorii capata rezistenta.
 

manuela

Member
Multumesc frumos Lili, cu toate ca e interesant calculatorul, pe Mospilan sunt date numai concentratiile pentru plante leguminoase si pomi fructiferi, pentru plante de ghiveci nu se face nici un fel de referire, deci voi lua de buna recomandarea Corneliei.
 

Simona D.

Member
Imi spuneti va rog si mie cum se foloseste Mospilanul? Dupa ce se prepara cantitatea din plic cu 10l de apa, se uda plantele in mod normal cu aceasta sau doar se pulverizeaza la suprafata? Trebuie udata planta inainte sau se poate aplica pe pamantul uscat? Cat de des trebuie repetat tratamentul?
 

Simona D.

Member
Eu am gongute :? din alea mici albe pe suprafata ghiveciului, datorate probabil de la prea multa umiditate. Trebuie sa pulverizez si planta in cazul asta? Poti sa-mi spui cu ce alt insecticid ar trebui sa alternez si la ce interval de timp?
 

sicora fabian

Active Member
ghimpe-- a spus:
Nu am stiut unde sa postez acest topic, poate ar trebui creata o sectiune cu chimicalele disponibile.....

Povestea incepe asa: am observat ca plantutele mele (citrici, rodiu, smochin, dafin,etc) nu prea se dezvolta, cum dadeau lastari proaspeti cum se uscau. Am pus asta pe seama conditiilor nu foarte prielnice (desi le tin la geam, soarele bate direct doar circa 1/2 ore).

Avand in trecut experiente neplacute cu paianjenul rosu, aproape zilnic inspectam plantutele (ma uitam in special dupa panza specifica acestor ganganii)

Joi, mare surpriza, am descoperit un "miscator" pe smochin si mi-am dat seama ca iar eram atacat de vechiul meu "prieten", paianjenul rosu :cry:

Pana acum am aplicat drept tratament spray "perfect plant" si "zeama de tutun" (dupa o retele de pe forum). Cum la florarii nu am avut succes sa gasesc ceva tratamente (primeam raspuns: "ce e aia maica?" :? ) m-am dus la un magazin care vinde in special seminte de legume. Cum acolo era aglomeratie mare, nu am vrut sa tin de vorba vanzatoarea asa ca printre plicurile de varza,ridichi, patrunjel si alte pe care le cereau clientii m-am bagat si eu si am cerut un plic de MOSPILAN, singurul medicament pe care am putut citii "INSECTICID"

Pliculetul este de 1,5g, si cred ca se cunoaste foarte bine ce contine de catre specialistii forumului (daca este nevoie scanez ambalajul). Pe pliculet erau date cateva dozaje, dar nici unul pentru paianjenul rosu (erau doar pentru legume si pomi fructiferi).

M-am inspirat de la un dozaj pentru acarieni si am impartit ochiometric pliculetul in 8 parti egale (am folosit o coala de hartie alba si multa rabdare :) ) O parte rezultata am dizolvat-o in 0,5l de apa fara clor. Cu aceasta solutie am stropit aproape toate plantele (exceptie facand dafinul).

La circa 2-3ore dupa stropire am vazut pe rodiu vre-o 10 paianjeni + 2 musculite negre (d'alea mici). Nu imi pot da seama daca sunt morti sau vii, m-am uitat cu lupa la ei, dar la paianjeni nu pot distinge decat o silueta cu 2 antenute :? Musculitele nu isi iau zborul, stau lipite in aceeasi pozitie. Am urmarit si pozitia paianjenilor si a ramas in mare parte aceeasi, doar vre-o 2-3 au disparut.

Intrebare 1: Au murit ganganiile sau au iesit la pascut? Parca ii si aud discutand intre ei: "Bai Dorele, hai la o gura de Mospilan proaspat 8) "

Intrebare 2: Mospilanul in cat timp se "neutralizeaza"? Adica eu am stropit si niste menta si as vrea sa stropesc si dafinul, dar nu stiu daca dupa mai pot sa consum din plantute....

Mentionez ca plantutele sunt crescute in casa, nu stau in bataia ploii.

Ar mai fi cateva nelamuriri, dar intreb mai tarziu ca prea am scris mult :oops:
Fleur a spus:
Mospilanul nu combate paianjenii. Timpul de pauza este 14 zile daca-mi aduc bine aminte, dar vezi ca scrie pe plic.
Puteai sa cumperi Talstar care este si acaricid si omorai si paianjenii. Poti repeta spropirea folosind Talstar daca vezi ca nu sunt rezultate.
kerkyra a spus:
Eu la paianjeni am folosit cu succes Nisorun. Mai sunt si altele.
ghimpe-- a spus:
Am inteles, o sa ma duc sa caut Talstar sau Nisorun. Pot sa stropesc acum, sau trebuie sa astept ceva timp dupa ce am stropit cu Mospilan?
Fleur a spus:
Poti repeta stropirea ca nu se intampla nimic.
Pe plic nu am vazut informatiile necesare...
 

ghimpe--

Member
Am mai verificat acum plantutele si se pare ca au murit paianjenii (sunt in aceeasi pozitie, numai ca s-au "uscat", sunt mai inchisi la culoare si mai micuti...)

Urmatoarea stropire (la o saptamana) sa o fac cu produsele recomandate sau sa folosesc tot mospilan? (nu de alta, dar din pliculetul asta de mospilan mai am 7 doze :rofl: )

Si intrebarea cea mai arzatoare: pot sa stropesc si dafinul? Daca il tratez mai am vre-o sansa sa consum frunzele lui? Si daca da, cam dupa cat timp?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
mai bine il faceau niste capsule mici gen paracetamol dizolvabile la 05/1 l apa si nu ma omoram si eu cu impartirea pe capitole

Facem greva la Bayer :evil: :rofl:
 

ghimpe--

Member
cornelia a spus:
[...] Prezintã efecte de combatere de peste 3 sãptãmîni [...]
Pe plic scrie sa se repete tratamentul la vre-o saptamana....

Si eu tot nu am aflat daca pot sa stropesc si plantele "comestibile" (dafin si menta) si dupa cat timp le pot consuma fara griji....
 

mymo

Active Member
Eu stiu ca se da alternativ cu doua solutii,daca te ajuta,eu am dat cu ABAMETIM(1 ml la 2 l apa) insecticid-acaricid si si-a facut treaba.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
ghimpe-- a spus:
cornelia a spus:
[...] Prezintă efecte de combatere de peste 3 săptămîni [...]
Pe plic scrie sa se repete tratamentul la vre-o saptamana....

Si eu tot nu am aflat daca pot sa stropesc si plantele "comestibile" (dafin si menta) si dupa cat timp le pot consuma fara griji....
plantele se stropesc cu o solutie care lasata singura expira in 48 ore maxim , iar aplicata pe plante trebuie lasata 14 zile de la data stropirii ca aceasta sa fie absorbita fara efecte secundare de planta

succes
 

ghimpe--

Member
Multumesc frumos pentru raspunsuri, m-am mai linistit.
O sa caut TALSTAR sau NISORUN sau ABEMATIM pentru stropirea nr.2, dar daca nu gasesc o sa folosesc tot MOSPILAN...
 

Fleur

Active Member
E preferabil sa alternezi substantele fiindca altfel daunatorii creaza rezistenta la ele si nu mai sunt eficiente.
 

ghimpe--

Member
Am luat azi TALSTAR, fiola de 4ml. Pe prospect scrie ca pentru paianjenul rosu se toarna fiola in 10l de apa, deci pentru 0,5l cat imi trebuie mie vine cam 0,2ml (respectiv cam 4 picaturi daca am calculat corect). Weekendul acesta o sa le trag iar o stropeala, deja i-am vazut cum misuna iar pe smochin :(

Am gasit un post pe forum in care cineva se plangea de calitatea (concentratia) solutiei TALSTAR. Sa o fac mai concentrata?
 
Sus