Monstera

anasstasia

Active Member
Pai o tai, nu o las sa se faca........monstruoasa :rofl:
Pe mine ma enerveaza acele radacini aeriene. Sint ciudate rau, e ceva ce-mi displace la ele :|
 

Camik

Active Member
Mie imi plac plante mari.Doar sa intre in camera.
Imi plac si radacinile ei.De sarbatori o decorez si pe ea... :rofl:
 

yoyoo221

Member
Camik a spus:
Este draguta si se face mareeeeeeeeeeeeeeee... :rofl:

wow e superba.am si eu un specimen din asta,numai ca in ultima vreme i s-au ingalbenit frunzele si au picat.poate fi cumva din cauza ca eu i-am bagat radacinile alea aeriene in ghiveci cand am plantat-o???oare sa le scot afara???
 

yoyoo221

Member
cele de la baza au picat,au mai ramas doua frunze in varf dar nici ele nu arata prea bine.Nu sunt galbene dar arata tare ciudat.zici ca nu are apa deloc.nu o ud foarte des dar ii pulverizez frunzele cu apa in fiecare seara (e foarte cald in camera unde o tin.)
 

Camik

Active Member
Daca e prea cald poate ca ii e sete .Poate ca nu e de ajuns sa o stropesti pe frunze.
E ca si cum iti e sete si cineva iti da apa dar cu pipeta.
O uzi normal ,lasi sa se usuce pamantul si uzi apoi din nou.Sau poate are ceva daunatori prin pamant?
Cand planta asta nu are lumina ,face frunzele intregi fara a fi despicate.
 

razvanm

New Member
Primesc maine din Thailanda o Monstera Deliciosa Variegata Thai Constellation. Cica trebuie pamant de frunze + turba + nisip de rau in cantitate egala. Stie cineva unde gasesc? Multumesc.
 

crysty

Active Member
Primesc maine din Thailanda o Monstera Deliciosa Variegata Thai Constellation. Cica trebuie pamant de frunze + turba + nisip de rau in cantitate egala. Stie cineva unde gasesc? Multumesc.
nu am monstera deci daca vrei poti ignora ce voi scrie mai jos.
din cate am studiat rapid aceasta planta se pare ca este foarte asemanatoare cu dieffenbachia ca cerinte si chiar floarea este la fel . Flori la dieffenbachia nu o sa vezi decat peste cativa ani, probabil e la fel valabil si pentru monstera.
La 99% din plante se pune ca trebuie pamant de ph echilibrat, sa fie gras si sa fie drenat. Cand spui ca trebuie pamant de frunze asta inseamna in general un substrat gras si cu ph normal, cand spui ca ii mai trebuie si turba + nisip asta inseamna ca trebuie sa aiba un drenaj sa nu retina apa , stiu ca dieffenbachia moare usor daca are apa in exces si la fel vad ca si la monstera e la fel.
Diferenta intre dieffenbachia si monstera este ca prima nu face radacini aeriene ca la phalaenopsis si nu are frunzele gaurite dar ambele fac frunze mari daca au pamant gras , ambele devin mutante urate daca se abuzeaza de ingrasamant , ambele fac floare asemanatoare , ambele urasc soarele puternic de vara care le cauzeaza arsuri pe frunze.
Eu cresc dieffenbachia, 2 specii, prima cu puncte pe frunze de parca e stropita si a 2a cu mijlocul frunzei deschis la culoare ,primul soi nu mai am deoarece a mers bine comercializarea ei si nu am oprit nici planta-mama :(. La planta asta am turba normala din comert la sac si chiar este de asta horticola cu ph scazut :D ca e mai ieftina si ii mai pun perlit in ea cateodata. Cat despre ph nu imi fac griji deoarece apa de la canal il mai creste plus ca amestec cu turba mai veche care deja e intrata in descompunere. Deci nu e mare filozofie la pamantul folosit , atat timp cat planta nu are apa in exces si are parte de lumina si pamantul folosit nu e unul normal care sa retina apa e totul ok. Si sa aiba parte de aer proaspat/ventilatie din cand in cand. Sunt sigur ca la majoritatea care spun ca le mor plantele dar nu abuzeaza de apa este din cauza ca nu exista aer proaspat si nu aerisesc camera . Si aerul curat este la fel de important ca lumina.
Nisip de rau si turba si ce mai spui ca vrei nu gasesti decat la magazine de bricolaj dar ma refer la turba ca nisip si pamant de frunze nu cred ca o sa gasesti.
Eu am cautat sa cumpar balegar de vaca ambalat pentru flori la dedeman si nu au asa ceva.
Eu stau la vreo 2 kilometri de Dunare si am nisip foarte fin carat cu sacosa in spinare (doar ca nu am pierdut timpul inca sa il spal la canal dar este destul de curat ca l-am strans dupa ploi) , dar crede-ma ca nu folosesc nisip la plante decat la suculente pun in amestec dar nu mult.
Inca, de cate ori mut o dieffenbachia in turba noua cu perlit porneste in crestere vazand cu ochii deoarece este foarte afanat mediul si daca isi trimite radacinile repede atunci si planta creste mai repede. Si fara sa ii pun pic de ingrasamant cand o mut, nici stimulatori sau sa ii dau ceva antistress cum ar fi Amalgerolul.
Amestecul asta de care spui cu nisip cred ca se aseamana cu cel de cactusi ori suculente doar ca ii mai trebuie substrat normal .
Daca nu gasesti ce iti trebuie atunci poti sa faci un amestec de substrat de plante de apartament/balcon cu turba si cu nisip (cauti un loc unde se construieste si a ramas nisip pe jos) sau incerci metoda mea de la dieffenbachia, doar turba cu perlit (caz in care ii trebuie putin ingrasamant odata la vreo 2 luni). De fapt plantele care le cumperi in ghivece la florarie o sa vezi ca au doar turba cu perlit dar ele arata bine de la ingrasaminte si stimulatori. Daca ar avea glas o planta din comert, ar tipa de la cate ingrasaminte si stimulente are bagate in ea :-D
Alegerea si decizia iti apartine ce folosesti, eu doar mi-am exprimat un punct de vedere.
 
Ultima editare:

razvanm

New Member
Mulțumesc mult pentru răspuns (ai dreptate nu prea mult nisip, iar toate indicațiile tale sunt excelente). Am rezolvat azi cu ajutorul unui botanist, astfel: de la florăria Trisia's un pământ bun cu mai multă turbă + un ghiveci ieftin dar genial construit, apoi de la Gardenis (în Agronomie) pământ adus de ei din pădure (deci de frunze) și nisip de râu tot de la Gardenis (îl folosesc la grădini). Acum aștept "copilul" cu o "casă nouă".
 

crysty

Active Member
Cu placere @razvanm , pentru putin. Bine ca ai rezolvat . Stiu ca pamantul de padure sau resturile de frunze/vegetale isi au si ele partea buna si creeaza un aport de minerale si eu imi strang resturile vegetale de la bucatarie, coditele de la patrunjel, etc (inafara de coji de cartofi ca astea miros urat la descompunere) si le amestec in turba. Nu iese pamant de padure adevarat dar macar ridic oarecum calitatea turbei :-D . Mai adun si frunze pe afara cateodata cand ies la plimbare cu o sacosica pe malul Dunarii, dar frunzele adunate inainte sa le bag in turba sau sa sa le pun pe fundul ghiveciului (ca sa nu iasa pamant la udare pana ce ele se descompun si devin hrana pentru planta - cam in 6 luni se descompun complet frunzele de regula) trebuie sa le stropesc cu insecticid deoarece frunzele adunate pot purta oua de daunatori sau larve si nu ma mai pot lauda ca am pamantul steril :) si risc sa aduc daunatori. Odata chiar am turnat apa clocotita peste frunze ca sa le dezinfectez inainte sa le amestec n turba dar asta consuma prea mult timp desi are o eficienta de 100% in distrugerea eventualilor daunatori.
La tara in solarii sau firmele folosesc formol asa cum se specifica in acest video :
sau cu Basamid deoarece formolul nu se gaseste usor si nu se vinde la oricine.
Cand o fi sa creasca planta si sa o tunzi sa faci pui de la ea si sa ii scoti la vanzare peste cativa ani ne anunti si pe noi sau pe olx ca sunt sigur ca vei gasi clienti.
Eu am pe variegata (mutatie genetica rara la fel ca la fiintele cu un ochi albastru si unul verde) schefflera arboricola variegata si dieffenbachia care asta din urma doar asa se gaseste in comert.
 
Ultima editare:

razvanm

New Member
Acum am o alta problema... Poate ma ajuti... Am respectat toate indicatiile, dar a inceput sa faca varfurile negre ca arse... Nu imi dau seama care e problema. Are lumina, e cald, e udata corect, ud si frunzele...
 

crysty

Active Member
Nu am crescut monstera ca sa spun o varianta castigatoare dar am facut niste sapaturi pe internet (ma descurc cu engleza) si aflu ca internetul e plin de astfel de plangeri cu innegrirea frunzelor la monstera. Am gasit si poze destule iata cateva :

sau https://imgur.com/gallery/wS0B8
Toata lumea spune ca sa nu aiba apa in exces , vreo 2 persoane au spus ca e atac bacterian din exterior ,altii ca de vina e lumina slaba . Treaba cu bacteria si lumina nu o cred pentru ca sigur cei care au dat raspunsuri nu au cautat mai mult pe internet sa observe ca toate plangerile de frunze negre sunt exact dupa ce au luat planta din comert si au mutat-o in alt ghiveci si cu alt pamant. Treaba cu apa o cred deoarece oricine are tendinta dupa ce muta o planta sa o ude abundent ,ceea ce si trebuie ca sa se aseze pamantul pe radacini sa nu mai fie goluri dar de la faptul ca nu apuca sa se zvinte pamantul destul de repede se ajunge ca planta sufera sever.

Plantele din comert de la firme/siteuri/comercianti autorizati ,au stat intr-o sera si au avut anumite conditii cu care s-au acomodat si odata aduse acasa si transplantate de urgenta in alt ghiveci, fara sa se fi adaptat in prealabil in propriul ghiveci la conditiile din camera ele pot muri mai ales daca sunt aduse pe diferenta mare de temperatura fata de unde au stat, de exemplu sa iei un ghiveci cu busuioc de la kaufland de la raionul de legume unde este frig si sa il aduci vara acasa si sa il mai si uzi cu apa rece de izvor daca stai la casa. Mutatul imediat in alt ghiveci e ca si cum i-ar fi dat cineva cu o bata in cap a 2a oara. De asta eu obisnuiesc dar si poate ca nu am timp sa ma ocup de o planta imediat cumparata, o las o perioada in ghiveciul ei si nu aduc schimbari deloc in prima saptamana, doar o ud ca sa nu se usuce daca e cazul. abia din saptamana a 2a ii pun un pic de ingrasamant si la scurt timp o mut in ghiveci nou mai marisor cu vreo 2 cm.
Toti sau aproape toti care s-au plans cu monstera au spus ca nu o uda abundent ,ca ii ofera lumina si conditii ma fac sa cred ca monstera este o planta tare sensibila la mutat in alt ghiveci si asta dupa ce au cumparat-o ,si asta cam la 2 saptamani - 1 luna .
Tot ce pot sa iti recomand e sa inclini ghiveciul ca sa scoti planta cu tot cu pamant, sa mai dai niste gauri de scurgere (fara suparare dar foarte multi din voi, la inceput, vreti saaveti un ghiveci cat mai aratos si daca se poate fara sa curga apa din ele si in acest caz cumparati chiar si masti de ghivece ceea ce e total gresit). Daca ghiveciul este unul decorativ din portelan atunci sigur are doar 1 gaura de scurgere si in cazul asta mai bine muti planta in ghiveci de plastic. Principalul e sa ai multe gauri de scurgere (chiar "ghivecele de rasaduri" sunt excelente) . Daca ar fi dupa mine nu as fi plantat in pamant de frunze gol ci in turba sau sa pun mai multa turba decat pamant de frunze.
Asa cum cineva bine spunea, trebuie sa te inveti cu greutatea ghiveciului si cand ridici de el si a devenit mai usor atunci e bine de udat.
Sa aiba farfurie si pe cat posibil intre farfurie si ghiveci sa existe un mic spatiu gol , unele farfurii au un model de linii pe ele la interior ca odata ghiveciul pus pe farfurie nu se videaza (nu se lipeste de farfurie) ci lasa sa respire radacina. Chiar era un articol pe internet cum ca cineva a descoperit secretul unei cresteri rapide si frumoase a plantelor in ghiveci si anume daduse mici gauri pe peretele ghiveciului din loc in loc ca sa asigure un maxim de aer la radacini . Bineinteles ca udarea la un ghiveci cu gauri pe pereti trebuie facuta doar prin imersie si asa ceva faci doar daca e planta ta si doar acasa nu te vede nimeni cum ai ghiveciul . Eu nu fac asta deoarece folosesc ghivece de rasaduri si daca pun vreo planta in ghiveci din comert (cum ar fi cel de culoarea teracota din plastic) atunci iau surubelnita o inrosesc la aragaz si mai fac gauri de scurgere :-D.
Daca nu este spatiu intre farfurie si ghiveci si totusi vrei sa ii dai un pic de aer la radacini atunci pui niste pietricele pe farfurie egale ca inaltine si pui ghiveciul pe ele. Si asa poti sa fii sigur ca radacina nu o sa putrezeasca din cauza lipsei de aer si ca apa de pe fundul ghiveciului din interior se va zvanta. Daca nu ai pitricele atunci impaturesti niste bucati de hartie dar sa le schimbi periodic ca vor mucegai.
Nu stiu de ce dar am impresia ca pamantul il ai inca destul de ud in interiorul ghiveciului.
Cand apuca sa se zvinte si trebuie sa ii faci udarea din nou, pune-i un pic de igrasamant cu microelemente. Daca nu are microelemente degeaba ii dai la cum este planta afectata.
Consider ca nu este vorba de atac fungic din exterior ci este din cauza mutarii si ca apa turnata la mutat (inca) nu s-a zvantat (destul de repede), si chiar daca incepe sa se zvinte acum pamantul deasupra ,efectul de stres pe frunze tot apare si apare cu intarziere ca un tsunami dupa cutremur.
Mai asteapta si alte raspunsuri sau arata acest comentariu si altcuiva daca vrei o parere avizata . Probabil daca o sa suni la "ce vor plantele" dl. ing. Ghibu o sa iti spuna ca e atac fungic si o sa iti spuna sa iei fungicid si pe urma sa ii dai Amalgerol pentru stresul mutarii dar emisiunea are si caracter de reclama de produse . Oricum ar fi , frunzele nu se mai repara la loc, ce a a parut pe ele este ireversibil si unii au spus pe internet ca daca mugurele de crestere arata sanatos atunci planta o sa mai creasca si va face frunze sanatoase si ca cele bolnave o sa trebuiasca rupte. Odata ce mai creste planta,pretentiile mai scad devine mai viguroasa si o sa o poti inmulti ca sa ai de rezerva dar pana atunci cat e mica trebuie un pic scarpinata pe spate mai des.:D
A, si pune niste apa de la canal intr-un bidon de 2-3 litri sa stea deoparte in casa ,iese si clorul din ea dar se aduce singura si la temperatura camerei si uda cu apa asta. (" daca ti-ai luat copil mic acum tre' sa ai scutece la indemana sau sa pui laptele la incalzit mai intai" :D ) Iarna e important sa nu uzi cu apa rece.
 
Ultima editare:

razvanm

New Member
Mulțumesc mult pewntru răspuns și răbdare. Ghiveci are https://www.amazon.com/Santino-Watering-Planter-White-Flower/dp/B00ZUQI7WW Este cu aerisire și autoudare, dar eu ud normal pe sus. În rest am pus îngrășământ în prima apă, am udat frunzele. O să las pământul să se mai usuce. Cred că mai era o problemă că stă prea aproape de calorifer, deci e prea cald. Am mutat-o în partea celaltă a geamului să vedem ce face. Revin dacă nu se rezolvă problemele. Mulțumesc mult.
 

crysty

Active Member
Aha,ok. Nu le am eu cu ghivecele fancy de acest gen nici nu am experimentat ca imi inspira o neincredere dar asta e parerea mea. Plus ca eu mai si vand cate o planta mai mult vara si nu o sa imi cumpere nimeni daca ii bag asa ceva pe gat daca m-as invata cu astfel de vase :-D, nu are decat fiecare sa isi aleaga ce vrea mai tarziu si sa faca ce vrea cu planta,interesul meu e sa atrag clienti cu pret mic nu sa ii fugaresc cu ghivece scumpe :D. Erau si pe la dedeman felul asta de ghivece doar ca nu modelul asta,nu stiu exact ce oferte au si ce stiu sa faca ghivecele ca nu m-a interesat. Posibil sa fie si caloriferul de vina , daca e mutata un pic mai deoparte de el, e mai bine. Macar asa vei sti ca nu e de vina caloriferul daca planta continua sa faca frunze negre. Cu placere.
 
Ultima editare:

geodezia

Well-Known Member
a mea a inflorit dupa 15 ani asta de sus
este foarte sensibila la schimbarile de temperatura
daca ti-a venit zilele astea a fost afecatata de temperaturile de afara
na sper ca ai mai mult de 4 frunze
cea afectata v-a pica
ai grija ca o sa fie afectata si frunza care va iesii ulterior
nu o pune linga calorifer pune-le undeva unde sa ai max 17 grade nu foarte cald
am si variegata ma uit la ea ca la ochii din cap
o am de 3 ani avea 3 frunzulite mici acum e mai mare o sa fac poza
dar ma uit la ea de fiecare data cind trec pe acolo
eu le am in pamint de gradina cea mare in vas de 70 kile cea mica variegata in vas de 3 kile
fara pretentii de pamint ca sa se acomodeze mai repede
cea mare mi-a murit de vreo 3 ori din cauza brumii
dar de fiecare data mi-au dat plante noi din tulpina
asa ca acum am vreo 4 plante
si asa imi era mila sa o tai
s-a rezolvat natural
acum caut una variegata cu galben am vazut in thailanda pe fb
 
Sus