minisera

magda

Active Member
Moderator
se apropie iarna si am mare nevoie de ajutor.Pt. ca am aachizitionat mai multe suculente pt. care nu mai aveam loc pe pervazurile ferestrelor, pe langa casa, pe masa sotul meu exasperat a construit o microsera din policarbonat de 4 mm grosime cu dimensiunile 2x3x2 m. Sera afunctionat cu brio pe timpul verii, dar acum se pune problema incalzirii peste iarna.As avea nevoie de o temp. de 10 gr. C.In Severin nu exista gaze (abia acum se baga si nu va povestesc in ce hal arata strazile), nu am loc pt. o soba pe lemne asa ca ramane incalzirea pe baza de curent electric - nu stiu daca un radiator, calorifer sau orice va face fata la temp. negative. Sunt ingrozita pt. bietele mele plante. Acum lucram la etanseizare - tuburi de spuma, bucatele de policarbonat si ce o sa-i mai treca prin cap sotului meu -el este expertul.
Astept sfaturile voastre.
 

Cristiana

Member
Magda, sotul tau a facut o sera in toata regula la dimensiunile de care spui, plus ca policarbonatul e un material rezistent si bun, si nu prea ieftin. Cu gazul e cum e, destul de scump, dar daca nu-l ai iese din discutie. Cu lemnele nu ai facut nimic daca nu ai o teracota care sa pastreze noaptea caldura cat de cat, asa ca ramane varianta electrica, calorifer cu ulei sau rezistente pe sub podea, asa cum am vazut la serele mari.

Pentru tine e important sa incalzesti sub plante, caldura se ridica in sus si implicit e protejat si restul.

Ceea ce am vazut in acest sens pe net, sunt saltelele de incalzire cu termostat si cablurile de incalzire, iti dau si un link ca sa studiezi oferta http://www.shop.sunshine-seeds.de/index.html?alles_fuer_die_anzucht_heizmatten_u._waermeplatten.htm. Sunt scumpe dar economice ca si consum.
 

magda

Active Member
Moderator
Mersi Cristiana pt ajutor, dar mie mi se pare putin 6m patrati (este deja neincapatoare). Interesante saltelele alea si nu mi se par f. scumpe tinand cont cati bani am dat pe policarbonat, popnituri, lanteti, scanduri, acum spume si ceo mai fi - un calcul estimativ peste 1500 lei, nu mai spun de banii dati pe plante. Problemele sunt - nu inteleg limba germana asa ca nu pot citi instructiunile si evident ca nu pot comanda. O alta problema ar fi daca fac fata la incalzirea supraf. si daca se poate calca pe ele.Mentionez ca podeaua este din ciment.Poate gasesc un furnizor din Romania care sa ma lumineze.
 
ar trebui sa dublezi pe interior cu polietilena la 10-15 cm de acoperis, sa faci un sas (hol mic ) la intrare, si un calorifer electric pe care care scrie ce putere si ce volum de aer incalzeste
 

magda

Active Member
Moderator
multumesc pt. sfat constantin. Poate ca ar trebui pusa polietilena si pe peretiiin interior. Ce zici ?
 

v.cristina

Active Member
eu zic sa folosesti termopane , mai sigur
cat despre ideea cu antreu a lui constantin mi se pare super
:idea:
 

narcisab

Member
buna, nu stiu daca te mai ajuta ideea mea, dar eu am luat in ORadea de la magazinele de profil un fel de termostate ca si cele de la centralele termice cu display pe care e afisata temperatura, pe care sotul le-a conectat pe cablurile de curent la caloriferele electrice din casa - mai ales din camera copilului - ideea e ca setez exact temperatura si cand scade cu jumatate de grad imi reporneste caloriferul. ma gandeam ca asa poti pastra temperatura mult mai constanta decat cu termostatul propriu al caloriferului si poti economisi putin si la curent. costul a fost de cca. 30-40 RON/termostat
 

carmenn

Member
Cred ca si panourile solare pot sa-ti faca temperatura necesara chiar si iarna...doar ca inclinatia trebuie sa fie mai mare, sa nu stea zapada pe ele :D
 

Mali_

Member
Magda, ai undeva o fotografie cu sera ta? As dori si eu o sera pentru la iarna si am nevoie de surse de inspiratie.
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Am vazut si eu asa ceva cand am fost la Bucuresti si tare am dorit-o,dar n-a fost sa fie,si oricum nu prea am spatiu pt. ea.Din ce am vazut eu e foarte practica.Astetam sa ne spui tu,Sica,cum se vor comporta plantele in ea.
 

iris

Active Member
:) In sfarsit azi mi-am vazut terminata mini sera. Nu am amplasat-o la locul definitiv deocamdata pt. ca o voi folosi pentru rasadurile repicate in paharute. Am mutat o parte din rasaduri in sera dar am pus si un radiator peste noapte fiind cam rece inauntru doar 14 grade. Am asezat pe jos cateva placi de polistiren sa profit si de spatiul de jos, acolo voi pune dovlecii uriasi doar sa-i replantez in ghivece mai mari ca, au crescut vazand cu ochii. Asadar aceasta e mini sera mea. :)
http://irismihnea.sunphoto.ro/Mini_sera
 

gty

Member
superbe
am vazut la Baumax una care merge si ptr la bloc sau in casa
e cu 2 rafturi si cu cort transparent - superba
 
Sus