Mijloace de iluminat necesare plantelor carnivore

Edelweiss

Active Member
In zilele intunecoase, iarna , se simte nevoia unei iluminari suplimentare pentru plantele noastre carnivore. De multe ori ne intrebam cum pe scara blocului cresc plantele desi nu exista ferestre? Sursa de lumina este "de vina".
Este vorba de lumina. Lumina solara este un spectru continuu de diferite lungimi de unda iar plantele au dezvoltat receptori pentru lungimi de unda specifice, absorbind lumina in mod diferit. Undele lungi sunt rosii si sarace in energie dar bogate in caldura, undele scurte sunt albastre si pline de energie, desi sunt reci. Plantele nu utilizeaza fiecare lungime de unda in fotosinteza. Teoretic, o lampa este buna al carei spectru de emisie este apropiat soarelui. O curba mare in spectru inseamna o absorbtie mare din partea plantei. Ce ne intereseaza pe noi, este randamentul luminos, cat la suta din energie este transformata in lumina.
Din pacate, nici o sursa de iluminare nu poate egala soarele, dar ne apropiem stiintific de ceea ce el ofera natural plantelor.

1) Surse de lumina nerecomandate
-Becuri cu incandescenta:
Cea mai mare parte de radiatie este rosie si infrarosie (caldura, nu lumina). Radiatia albastra necesara este de negasit. Practic de evitat asemenea becuri. Partile spectrului care lipsesc nu se pot naste din nimic, nici vopsirea becului in albastru nu are efect. Aceste becuri transforma numai 5 % din energie in lumina, spectrul nu este de dorit.
-Lampi cu halogen
Sunt construite ca un bec normal cu incandescenta. Temperatura filamentului de wolfram este cu cateva sute de grade mai mare, aproape de punctul de topire. Ca sa se "repare" rupturile in filament, se introduc halogeni (iod sau brom) . Wolframul vaporizat intra in reactie cu halogenii si se depune din nou pe filament, eliberand gazul haloge. Tehnic este un "perpetuum mobile". Consumul de energie este mare, spectrul luminii este practic nefolositor plantelor, se incalzeste puternic si poate arde frunzele.
-Lampi cu vapori de sodiu
Se aprind greu, caci trebuie sa se evapore metalul filamentului ca sa intre in reactie. Sunt numite neoficial "becuri de iluminat public".sunt scumpe, spectrul luminii este mizerabil, lumina emisa nu este utilizabila de plante.

2) Surse de lumina recomandate
-Tuburi luminiscente (neoane)
Un gaz produce lumina. In nici un caz, unde arde un gaz, spectrul luminii nu este continuu ca al soarelui. Neoanele sunt acoperite de un strat fluorescent si cu acest truc, "pacalim" lumina. Neoanele au mai multa sau mai putina radiatie albastra necesara, dar intotdeauna suficienta pentru plante. Neoanele fara stratul fluorescent, emit ultraviolete, sunt numite "lumina neagra", daunatoare plantelor. La lumina neonului, chiar Nepenthes devine rosie, o culoare de dorit. Nu neaparat un neon mai scump este mai bun, lumina este aceeasi.
-Spoturi luminoase (pe argint)
Lampi sub presiune, dedicate reptilelor, bune insa si pentru flori. spectrul luminii este bun, chiar radiatia albastra este optima, in schimb sunt mai scumpe decat neoanele si lumina cade ca un punct, care ar putea fio socotit un defect. (Lampi cu vapori de argint). Randamentul luminos este slab, trebuie mai multe spoturi, daca e unul, trebuie tinut aproape de planta si o poate "coace".
-Spoturi luminoase (pe sodiu)
Orice spot este un bec sub presiune. Spoturile pe sodiu sunt de 2 feluri: cu radiatie galbena (buna pt frunzele de plante halucinogene) si altele cu radiatie albastra, bune pentru scopurile noastre.
Spoturile cu sodiu si radiatie albastra sunt cele mai bune momentan. Lampi foarte scumpe si nu le gasim decat la magazinele care vand accesorii de crestere pentru "canepa". Practic imposibil de gasit .Exista magazine speciale si le monbteaza un electrician.
-Lampi cu consum redus de energie
Le gasim pretutindeni, au acelasi principiu ca tuburile luminiscente dar sunt sub forma unui bec. Trebuie tinute destul de aproape de plante, dar e o sursa extrem de buna.

Rezumat: cele mai bune in raportul calitate/pret sunt neoanele si becurile cu consum redus de energie. Radiatia albastra este indeajuns de mare, iar spectrul corespunde luminii soarelui. Lampile care au radiatie in spectrul verde (500-600 nm) nu sunt bune pentru plante.
 

bundazsz

New Member
Merci Merci de descrieri, dar acum ce ar fi de folosit pentru plantele carnivore, ce fel de becuri sau neoane, trebuiesc combinate sau cum?

Intreb ca pe partea asta chiar am niste semne de intrebare....

Si spor la treaba tine-o tot asa cu postarile :)
 

Edelweiss

Active Member
Neoane normale si becuri cu consum redus de energie, daca scrie pe ele "daylight", e ok. La magazine cu acvaristica vei gasi neoane pentru acvarii, tare bune, dar nu stiu pretul.
 

bundazsz

New Member
merci, ca citisem undeva ca trebuiesc doua feluri, una de lumina zilei, adica bec sau neon normal si una care sa simuleze razele soarelui, si sincer, inca nu am gasit combinatia corecta...

:) dar mai experimentez un pic :) cu noile terrari ce le voi face in curand
 

Edelweiss

Active Member
Acelea de acvarii sunt numai bune, ele sunt create special pentru plante si animale :wink: :D
Dar si un neon normal sau un bec cu consum redus sunt bune. In postul meu am incercat sa le enumar calitatile si defectele mijloacelor de iluminat. Nu trebuie decat una din cele recomandate ca sa obtinem rezultate, nu trebuie combinatii. Daca scrie "daylight" inseamna ca reproduce in mare masura raza soarelui, fireste, la alte dimensiuni :D
 

RaduR

New Member
Eu am o combinatie intre doua neoane de 18 w, unul extra cool dayligt si unul galbui, le-am conectat la o priza programabila cu un timp setat de 16 ore. Pana acum plantele o duc bine, sunt f verzi si par sanatoase, momentan sunt mici, aprx o luna de la rasarire. Sunt curios cum o sa se prezinte la maturitate. Dupa ce am citit aici, pare sa am aproape lumina necesara pentru ele ( venus fly trap ) oricum am sa adaug un comentariu daca observ anumite schimbari sau descopar cv extraordinar ! Multumesc pt detaliile din subiect !!!
 
Sus