Mic glosar de hidrocultura (s/h)

marean

Active Member
Hidrocultutra sau s/h este o tehnica de a creste plantele intr-un substrat altfel decat cele conventionale,bazat pe un mediu poros,fara elemente nutritive proprii,cu o rezerva continua de apa.
De obicei,in s/h se pun plante ca orhideele,bromeliile,tillandsiile,dar si bulboase (crini,narcise,zambile, etc.) sau plante care suporta umiditate crescuta (cum ar fi bambusul,papirusul ,etc. ).
Tehnica este destul de simpla : substratul utilizat e format din bile de argila expandata (leca,in literatura internationala) puse intr-un vas fara scurgere,transparent sau nu,care are mereu o sursa de apa in partea de jos a vasului,numita rezervor.Practic,bilelcapteaza umiditatea necesara plantelor prin evaporarea apei din parte de jos a vasului,distribuind-o uniform,astfel asigurand umiditate constanta,insa porozitatea lor crescuta permite o foarte buna circulatie a aerului,nepermitand ca apa sa degradeze radacinile.
Avantaje ar fi udarile mai rare,deoarece apa din rezervor se evapora intr-un timp indelungat,umiditate crescuta pt planta si avantajul refolosirii aceluias substrat ,nefiind degradabil,deci neexistand pericolul putrezirii radacinilor din aceasta cauza,astfel transplantarile iind mai rare si mai usor de realizat.
Ca dezavantaje, nu toate plantele se pot adapta,existand riscul putrezirii radacinilor din cauza socului !
Exista 3 reguli de aur pt trecerea plantelor in s/h :
1) Plantele se trec in s/h doar atunci cand noi radacini incep sa creasca.Asta,deoarece vechile radacini nu se pot acomoda u noile conditii,ele murind si lasand loc celor noi care,crescand in noul mediu,se vor specializa pt respectivele conditii!
2) Numai plantele mature trebuie trecute in s/h ,pt ca s-a observat ca se pot adapta mai usor . Cele tinere nu au suicienta energie pt a se redresa,insa asta nu-i mereu valabil,eista si cazuri de succes cu plante micute adaptate.
3) Udarile se fac mai rar decat in mod normal,astfel incat apa sa nu ajunga la radacinile plantei,ci sa ramana in rezervor pana cand planta e capabile sa se adapteze pefect la noile conditii,iar fiecare udare sau fiecare a doua udare trebuie sa contina o doza de ingrasamant pt orhidee,substratul neavand niciun fel de nutrienti.Cand se va intampla acest lucru,radacinile plantei vor creste suficient de mari a.i. sa ajunga la rezervor,in acest moment neexistand pericolul de putrezire a radacinilor.

In teorie,toate orhideele (exceptand vanda,care are radacini foarte lungi) ar trebui sa se acomodeze la s/h si sa aiba o crestere buna.
 

simonac

Member
marean, multumesc frumos; pozele sunt mai mult decat graitoare!
din ce am inteles eu, vasul trebuie sa nu aiba gauri de scurgere pe fundul lui, ci pe laterale, cam la 2cm fata de baza, astfel creandu-se rezervorul de apa, nu?
cred ca am sa incerc cu una dintre phalele sugar brown :twisted: (dupa ce gasesc vasul potrivit)
 

marean

Active Member
Da,asa este,marimea rezervorului e variabile,trebuie sa fie atat de mare ,incat radacinile sa nu-i intre in apa.
Alte metode sunt chiar fara rezervor (eu pe asta am incercat-o,intr-un ghiveci transparent,pt monitorizarea nivelului apei),sau gauri normale in ghiveci,insa ghiveciul sa stea permanent intr-un bol cu apa,bolul devenind rezervorul!
Sper ca ai retinut regulile(am vazut pe Gogu pozele florilor,sunt foarte frumoase si ar fi pacat sa nu-i mearga bine),oricum,planta o sa aiba un soc initial,toate radacinil vor muri,iar cresterea va stagna pt o perioada,cat timp cresc noile radacini.E foarte important sa se vada noi radacini ,intr-un staiu foarte putin dezvoltat,pt a se putea adapta.
Numai bine si succes!
 

angela draganoiu

Active Member
e interesant ce spui Marean. inteleg ca pui ghiveciul, in metoda cu ghiveci cu gauri normale, intr-un vas cu apa iar intre vasul cu apa si ghiveci pui bile de argila expandata si inteleg ca radacinile vor avea apa prin evaporare ? din ce am vazut in poze radacinile trec practic in rezervor, asa e am inteles bine ?
 

marean

Active Member
In poze e metoda u rezervorul de apa,apa ramane in portiunea bazala a ghiveciului.
In metoda descrisa cu tine,oriheea e plantata in bile de argila,ghiveciul e gaurit normal si e pus intr-un bol in care este numai apa,fara nimic altceva.
Ai aici descrisa tehnica mai bine,daca dai mai jos,vei vedea pozele http://pagesperso-orange.fr/lalam/orchi ... ulture.htm .
In poze,acele orhidee erau foarte bine adaptate la s/h.Atunci cand sunt puse pt prima oara,radacinile fiind foarte mici,nu ajung la apa.Cu cat se adapteaza si cresc,intr-un inal vor ajunge la rezervor si vo sta in apa.
Bilele se uda atunci cand incep sa se usuce cele dinspre partea de sus a vasului,chiar dacamai e putina apa in rezervor.Inaintea folosirii lor,bilel se tin cateva ore in apa,pt hidratare (se poate adauga si un fungicid sau bactericid,pt siguranta) ,apoi se scurg si se folosesc la plantarea orhideei,adaugandu-se cat e necesar pt umplerea rezervorului din apa in care s-au hidratat bilele.
 

marean

Active Member
Si pt ca am vorbit atata despre s/h,m-a apucat dorul de experimente si mi-am adus aminte ca am tot ce-mi trebuie,plus un oncidium care are un nou psbulb plin de radacinute proaspete...asa ca m-am pus pe treaba :mrgreen:
Vasul folosit a fost o improvizatie, am vrut sa fie transparent,asa ca am taiat o sticla de 2 l si am obtinut un ghiveci destul de dragalas :wink: .
Spor la experimentari !
Sper sa avem noroc ! :wink:
 

Cristiana

Member
Marean, splendida expunerea ta si pe intelesul tuturor (si al meu :oops: ), te rog sa-mi spui daca in comert se gasesc undeva ghivece pentru hidrocultura. M-ar tenta sa-mi transfer frumusetile actuale si viitoare in asa ceva dar pet-ul de 2 litri nu ma inspira. Si o intrebare stupida de la mine: ce faci cand radacinile ajung in rezervor? Schimbi ghiveciul cu altul mai mare (mai adanc, banuiesc)?
 

marean

Active Member
Ma bucur ca se intelege procedeul,nu m-a interesant o explicatie savanta,pt ca atunci nu s-ar fi inteles mare lucru si ar fi aparut neintelegeri :wink: .
Nu sunt ghivece in comert,insa poti incerca cu containerele transparente de inghetata sau ce se mai gaseste prin comert,alea seamana cu cele in care cumparam noi orhideele.
Daca te uiti la toate pozele,vei vedea ca acelea (care sunt bine stabiloile ghivece si obisnuite cu noile conditii) au radacinile pana la container.Acest lucru e posibil,fara ca radacinile sa putrezeasca,datorita circulatiei aerului printre bile,apa nefiind statuta.Deci,odata ce radacinile incep sa creasca si sa ajunga la container,nu trebuie sa-ti faci giji,pt ca nu se intampla nimic rau,astepti ca radacinile sa ocupe tot vasul,si apoi schimbi cu un ghiveci nou,mai mare ,si completezi cu mai multe bile.
Te sfatuiesc sa incepi cu o singura planta de care,la o adica,te-ai putea "lipsi",nu intotdeauna aceste operatiuni se soldeaza cu succes.
Si,mare atentie la tot ce am scir acolo,daca nu respectati cele scrise,care sunt minimul absolut vital,s-ar putea sa incepeti direct pe un picior gresit,diminuand din start sansele unui succes !
Numai bine!
 

simonac

Member
marean, bafta multa cu experimentul! sunt convinsa ca ai sa reusesti!
tu ai mai dat gauri pet-ului, ca nu se vad... si daca da, unde? pe laterala?
 

marean

Active Member
Merci mult,sa fie!!!Chiar sper sa fie o.k. de data asta si sa-mi iasa sootelile 8) !
Nu are nicio gaura ghiveciul,e destul de inalt pt a nu-i mai face gauri...plus ca eu metoda fara gauri am vazut-o cel mai mult folosita!
Bafta si voua,daca va hotarati sa incercati!
 

marean

Active Member
As vrea eu :mrgreen: ....raspunsul e esec total ,am incercat cu 3 orhidee diferite-den phalae,oncidium si un phalae matur,sanatos,insa in conditiile mele nu se pot adapta deloc,stiu ca trebuie anumite valori ale umiditatii si nu numai.
Chiar azi am sucs phalae-le din s/h si l-am plantat,alaturi de alte 3 orhiu,in cocos .
Eu renunt,insa nu inseamna ca altora nu li se pot adapta frumoasele in astfel de conditii :wink:
 

Sash

Active Member
Trebuia sa incep cititul cu ultimul post.
Pusesem deja gand rau catorva phale. Varianta asta ar simplifica foarte tare udatul lor...
Vroiam sa intreb de bilele alea daca se gasesc la noi exact la fel (cu aceleasi proprietati).
 

marean

Active Member
Bilele au acelasi proprietati,fiindca exact in scopul asta sunt produse,pt hidrocultura,daca citesti pe punga,asta scrie.Argila are un efect capilar,si astfel se obtine un sistem viabil de hranire a plantei,umezeala circuland de la bilele bazale catre cele superioare...cel putin in teorie :mrgreen: .
Poti incerca cu o singura planta,poate la tine functioneaza metoda,stiu pe cineva care a folosit-o cu succes la phalae,chiar are planta inflorita in s/h,insa nu peste tot functioneaza,asa ca nu te grabi sa-ti bagi toata colectia la apa :) .
Bafta!
 

sarselia

Active Member
Moderator
Ati incercat aceasta metoda?
Aveti rezultate?
Eu nu am incercat-o dar la un moment dat am avut o Cattleya din care am ramas doar cu un psudobulb.Sarmanul de el era amarat rau asa ca l-am "aruncat" intr-un pahar cu apa si am zis ca ce va fi, va fi.
Astazi, dupa vreo 2 luni se pare ca desi inca nu are radacini se formeaza un alt psudobulb.
Primul semn ca ii merge bine este acesta iar mai pe urma ar trebui sa apara si radacinile noi.
 

CristianG

Well-Known Member
sarselia a spus:
Ati incercat aceasta metoda?
Aveti rezultate?
Eu nu am incercat-o dar la un moment dat am avut o Cattleya din care am ramas doar cu un psudobulb.Sarmanul de el era amarat rau asa ca l-am "aruncat" intr-un pahar cu apa si am zis ca ce va fi, va fi.
Astazi, dupa vreo 2 luni se pare ca desi inca nu are radacini se formeaza un alt psudobulb.
Primul semn ca ii merge bine este acesta iar mai pe urma ar trebui sa apara si radacinile noi.
Daca zici ca apare un nou pseudobulb este ok...Ese posibil sa ii creasca si radacini. Oricum, o sa ai multa bataie de cap cu pseudobulbul de Cattleya! :D
 

sarselia

Active Member
Moderator
Pentru cei care deja folosesc aceasta metoda as vrea sa va intreb urmatoarele:
-ghiveciul in care se pun aceste bile trebuie sa aibe mai multe gauri in afara de cele normale.Am vazut ca unii au taiat ghiveciul si lateral pentru a avea o mai buna aerisire radacinile.

Multumesc mult!
 

Elektra

Member
sarselia a spus:
Pentru cei care deja folosesc aceasta metoda as vrea sa va intreb urmatoarele:
-ghiveciul in care se pun aceste bile trebuie sa aibe mai multe gauri in afara de cele normale.Am vazut ca unii au taiat ghiveciul si lateral pentru a avea o mai buna aerisire radacinile.

Multumesc mult!
Salut, eu am doar o phale in S/H cam de o luna, momentan e in viata si sper la mai bine :). Nu i-am facut gauri suplimentare ghiveciului, dar le-am ales din punga cu bile de argila pe cele mai mari, este spatiu destul intre ele sa circule aerul, eu n-am avut nicio problema cu mucegaiul pana acum.

O completare pentru cine mai doreste sa incerce S/H, in perioada de adaptare a plantei, pana incep sa-i creasca radacini noi suficiente, e recomandat sa se tina planta mai la umbra, umiditate cat mai ridicata in aer si caldura, de preferat la radacini.
Am vazut ca se folosesc in strainatate pad-uri speciale care genereaza suficienta caldura pt radacini, evident ca aici nu am gasit de cumparat, asa ca orhideea mea sta in baie, pe un calorifer micut si setat la primul nivel.
Succes Sarselia!
 
Sus