Meri tineri atacati de iepuri

mihai_c

Member
Idem am patit si eu. Am avut o parte de vina pentru ca am mers sa-i protejez de-abia luna asta. Am gasit crengutele de pe etajul de jos mancate aproape de tot. Am vrut sa le formez coroana cu primul nivel la 60 cm dar asta nu prea mai exista :cry:, probabil am sa "mut" primul etaj la 90 cm. Sper sa nu apara caprioarele.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Intreb si eu ca omul care nu s-a ocupat vreodata de pomi fructiferi: cum se pot proteja de salbaticiuni?
 

mihai_c

Member
Invelita tulpina si crengutele de jos cu folie sau hartie plasticata. Problema apare atunci cand e zapada mare si iepurii ajung mai sus decat i-am protejat noi pe pomisori.
In plus se poate ingradi, fie livada, fie pomisorul individual.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Merci Mihai.

Costel in care zona a Bucurestiului stai tu? Ca eu n-am vazut nici urma de iepure de foarte multi ani.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Suntem aproape vecini. :) In Berceni. Resedinta mea de vara e ceva mai departe de Bucuresti. :rofl: :rofl:

Acum revenind la treburi serioase - chiar nu ma pricep la pomi. D-aia am si dat cu bata in balta.
 

Cosstel

Member
Nici eu nu ma pricep, dar n-am incotro trebuie sa invat :)
Dispunind de o suprafata "maricica" ne-am zis ca cea mai buna varianta ar fi o livada si ceva vita de vie, presupunind ca nu este asa mult de munca.
Vita de vie urmeaza sa o achizitionez in primavara (cel putin asa imi doresc) oricum va voi tine la curent e evolutia evenimentelor :D
 
tata- fie iertat- in tinerete a avut livada si noi locuiam intr-o margine de sat. Isi proteja livada iarna, mama,mama!!!!!!!!!!!!!!! Si dupa aia mancam niste fripturi de iepure la cuptor cu sos de vin rosu !!!!!!!!!!!!!!! Si am mai avut 5 frati.
 

angela draganoiu

Active Member
oare n-ar fi mai simplu sa le lasati ceva de maincare, morcovi si alte chestii d'astea (spuse orasanul din mine) la marginea livezii si ........... un bilet "va rog nu mai intrati. proprietate privata" :tavalit: :tavalit:
 

Cosstel

Member
VioletaB a spus:
Cosstel,ce ai tu acolo e mosie frate, nu " suprafata maricica"
:oops: sa nu exageram :) Ce voi insira mai departe ar trebuie sa fie in sectiunea de prezentare dar parca nu-mi vine s-o fac acolo si mai ales sa vorbesc neintrebat.
Lucrurile stau in felul urmator: sora mea, ce mica, impreuna cu al ei sot au tot cautat o casa cu ceva teren la tara atit pentru ei cit si pentru parintii mei fiindca locuiau impreuna. In 2003 au gasit ceva prin apropiere de Lunguletul si am mers si eu acolo. Am ramas blocat, desi atita casa cit si terenul nu se prezentau in conditii tocmai fericit am fost mai mult decit impresionat de existenta a 3 visini si a unui covor de iarba in curte. Daca pina sa se mute parintii mei la tara treceam sa-i vad in Colentina de cel mult 3 ori pe an acum la doua saptamini eram acolo indiferent de vreme. Si cel ma iinteresant lucru care s-a intimplat cu parintii mei a fost ca si-au revenit cu sanatatea, tata care suferea cu inima nu mai avea probleme si slabise de la 85 kg la 70 ! de incepusem sa intru la banuieli. Prima tentativa a fost sa-mi iau un teren prin apropiere dar sotia fiind cu picioarele pe pamint a refuzt pe motiv de distanta 60 km. Si in 2004 am tot cautat prin imrejurimile Bucurestiului pina am gasit, in toamna, ceva care se incadra in bugetul nostru. Terenul are o forma usoara de trapez, 19 m la strada si 20 m in spate, in total 5000 mp. Initial am cochetat cu ideea de a face ceva prin apelare la fonduri SAPHARD pentru agricultura dar vazind in stinga si in dreapta ce inseamna munca in agricultura am luat hotarirea de a infiinta o livada si ceva vita de vie. Nu am reusit sa ne ocupam serios nici de livada nici de gradina fiindca am inceput si constuctia casei. Anul acesta insa vreau sa ma implic mai mult si am in plan infiintarea unei suprafete cu gazon, plantarea de vita de vie si sa dau cit de cit un contur peisajului din fata casei prin plantarea de diversi arbusti. Voi reveni cu detalii si chiar cu poze.

http://picasaweb.google.com/Cosstel/Casa3
http://picasaweb.google.com/Cosstel/Casa4

daca aveti timp sa runcati o privire prin pozele de mai sus astept sugestii despre ce si cum as putea amenaja terenul, dar atentie toate astea pentru cineva cu un buget la limita :(
 

mihai_c

Member
Eu i-am format cu primul nivel de crengi incepand de la 60-70 cm, unii chiar mai jos. Acum insa nu cred ca a fost o idee buna pentru ca nivelul asta de la baza mi l-au mancat iepurii aproape de tot. Pentru viitorii copacei cred ca am sa incep de la 90-100 cm in sus, asa pot proteja mai bine si tulpina care nu mai are crengute si crengutele vor fi mai putin la indemana urechiatilor.

Apropos Cosstel, ar fi o idee buna sa-ti formezi "corect" de la inceput pomii (cel putin cei din poza nu arata prea bine :mrgreen:) altfel mai tarziu va fi f. greu daca nu imposibil si o sa te lovesti de mai multe probleme: fructe putine, crengi care se rup, incurajarea unor daunatori etc.
 

Cosstel

Member
mihai_c a spus:
Apropos Cosstel, ar fi o idee buna sa-ti formezi "corect" de la inceput pomii
Voi posta mai multe poze cu pomii mei dar daca poti sa-mi detaliezi un pic termenul "corect" de preferat dupa ce actualizez albumul (duminica)
Intr-adevar imi dau seama ca nu au forma optima dar am tot aminat asteptind sa mai creasca si apoi sa fac ceva. Acum din partea merilor nici nu stiu ce sa fac, oare vor creste in continuare sau le vor da lastari mai jos de rosaturile iepurilor si imi va fi "mila" sa aleg ce sa tai Am patit asa ceva la caisi unde problemele sint asemanatoare.
 

mihai_c

Member
Pomisorii trebuie formati inca din prima primavara dupa plantare, cu cat astepti mai mult cu atat va fi mai dificil.

Eu am folosit metoda de formare "piramidei etajate" pentru mar, par, prun, gutui, cires si metoda "coroanei deschise" la visin, cais, piersic.

La piramida etajata am procedat astfel: pomisorul sub forma de vergea l-am retezat primavara devreme la inaltimea de 90 cm, acum zic ca era mai bine sa-l retez la 120 cm ca sa nu mai ajunga asa bine iepurii la crengute. Asta determina pomisorul sa lastareasca sub punctul unde l-ai retezat. Cand crengutele proaspete au ajuns sa zicem la 5-10 cm lungime alegi una care va continua trunchiul principal al pomului si le indepartezi pe cele care sunt imediat dedesupt (3-5 crengute - lastari concurenti). Primavara urmatoare alegi dintre crengutele crescute 3-5 distribuite uniform in jurul trunchiului pentru a forma structura primului etaj al piramidei. Restul le indeartezi si retezi din nou trunchiul principal la 70-90 cm deasupra primului nivel de crengi. Repeti operatia cu lastarii concurenti iar primavara urmatoare formezi un nou nivel la 50-60 cm deasupra primului. Si tot asa pana se formeaza 2-3 nivele si copacelul tau in final capata un aspect piramidal.
La coroana deschisa alegi 3-5 cengute si retezi trunchiul deasupra lor fara sa-l mai lasi sa creasca iar crengutele le dirijezi in lateral.

Formandu-i asa vei asigura o buna patrundere a luminii in interiorul coroanei, buna circulatie a aerului, fructificare bogata etc.

un alt lucru important cand formezi un copacel fructifer este unghiul pe care crengile il fac cu trunchiul, unghi care e bine sa fie undeva intre 45 si 60 de grade. Daca este mai mic atunci in loc sa se formeze lemn la locul de imbinare se formeaza scoarta care actioneaza ca un ic si crengile se pot rupe foarte usor chiar sub propria greutate atunci cand au multe fructe. Unele soiuri cresc sub unghiul bun singure altele trebuie conduse cu greutati, sarma etc...

Bineinteles ca pe langa taierile de formare trebuie si unele de intretinere (minime insa daca pomisorul este bine format) care indeparteaza crengile care se incaleca, cresc in jos sau puternic in sus, cele uscate etc.

Bafta!

Cosstel a spus:
Voi posta mai multe poze cu pomii mei dar daca poti sa-mi detaliezi un pic termenul "corect" de preferat dupa ce actualizez albumul (duminica)
Intr-adevar imi dau seama ca nu au forma optima dar am tot aminat asteptind sa mai creasca si apoi sa fac ceva. Acum din partea merilor nici nu stiu ce sa fac, oare vor creste in continuare sau le vor da lastari mai jos de rosaturile iepurilor si imi va fi "mila" sa aleg ce sa tai Am patit asa ceva la caisi unde problemele sint asemanatoare.
 

MihaelaV

Member
Si noua ne-au atacat livada iepurii. Au fost atacati cam 100 de meri. Tatal meu si-a amintit cum faceau rudele mai demult si in primavara i-am dat pe zonele atacate cu gunoi de la animale :) si cu vopsea. In felul acesta am reusit sa salvam vreo 80.
In anul urmator i-am invelit cu folie de plastic si niste jaluzele mai vechi tot de plastic. Acum merii sunt mari si nu ii mai ataca.

Un mar din merii salvati http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... vXg_ph.jpg
Livada arata nu prea bine asta-vara deoarece tata nu a avut timp sa se ocupe de pomi anul trecut, dar anul asta se va ocupa cum trebuie http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... nPr_ph.jpg
 
Sus