Meri tineri atacati de iepuri

Cosstel

Member
Ceva noutati - dupa cum am promis vin cu poze despre cum am executat taierile de primavara.


http://picasaweb.google.com/Cosstel/Pom ... 9182423218


http://picasaweb.google.com/Cosstel/Pom ... 3477390530

din pacate m-au lasat bateriile la aparatul foto :( si n-am reusit sa exemplific cum am facut taierile.
Ieri (duminica) am constatat ca merii au pierderi abundente de seva din cauza ranilor provocate de iepuri. In urma cu o saptamina le-am dat cu ulei de in, deoarece vopsea organica (in) nu am gasit, dar se pare fara rezultat. Ramine sa constat pagubele :((
Am fost aminat si cu vita de vie, fiindca respectiva sursa nu mai avea insa am primit o promisiune pentru luna octombrie. Din fericire aminare imi prinde bine fiindca nu am reusit sa pregatesc terenul si sper ca pina in toamna sa finalizez si eu lucrarea.
Cam atit, voi reveni :D
 
Ultima editare de un moderator:

mig21

New Member
Friptura

Friptura de iepure e foarte buna! Instaleaza capcane.
cu vin alb... iepure salbatic...
 

mig21

New Member
MihaelaV a spus:
Si noua ne-au atacat livada iepurii. Au fost atacati cam 100 de meri. Tatal meu si-a amintit cum faceau rudele mai demult si in primavara i-am dat pe zonele atacate cu gunoi de la animale :) si cu vopsea. In felul acesta am reusit sa salvam vreo 80.
In anul urmator i-am invelit cu folie de plastic si niste jaluzele mai vechi tot de plastic. Acum merii sunt mari si nu ii mai ataca.

Un mar din merii salvati http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... vXg_ph.jpg
Livada arata nu prea bine asta-vara deoarece tata nu a avut timp sa se ocupe de pomi anul trecut, dar anul asta se va ocupa cum trebuie http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... nPr_ph.jpg
cat de mare e livada asta de meri, daca au atacat "cam 100"
 

adi o

Member
anti iepuri si capre

o metoda foarte ieftina este sa va procurati de la un abator sange de animal si cu o pensula sa ungeti tulpina si ramurile viitoarei coroane.va garantez ca nu se mai ating de pomi!!!
 

adi o

Member
rozatoare

eu am p problema mult mai grava.acum vreo 4-5 ani am plantat la tara,intr-un sat din jud salaj 25 de meri .s-au prins toti ,au inceput sa rodeasca chiar din anul al doilea .totul era ok pina acum un an cind, in timp ce faceam taierile de iarna ,m-am sprijinit putin de un pom.era sa cad.am ramas stupefiat cand am ramas cu pomul in mana.radacina,ce mai ramasese din ea, arata ca un par ascutit.ceva monstruos o rosese in pamant.am cautat raspuns la protectia plantelor si m-i s-a spus ce este vorba de sobolanul de apa, o specie de rozatoare foarte daunatoare.mi-au recomandat sa pun niste momeli otravite dar fara rezultat.in aceasta toamna am ramas cu 6-7pomi din 25 .cineva mi-a zis ca se gasesc niste aparate ca niste tarusi cu ultrasunete.am cumparat unul si l-am pus in functiune.sunt curios daca are efect si daca in primavara mai am pomi nerosi!
 

Cosstel

Member
Salutare la toate lumea si dupa ceva timp revin cu evolutia fenomenului.
Pomi in primavara au pornit in vegetatie cu totii ba unii din ei s-a incapatinat sa faca si citeva mere insa au inceput sa se usuce. Cei ai caror tulpina a fost complet roasa sau uscat primii insa au inceput sa le dea lastari din zona de tulpina neatacata. Si pe urma au urmat cei cu rosaturi partiale pe tulpina si cred ca au mai ramas doar vreo 4 sau 5 pomi care inca se incapatineaza sa-si duca menirea. Despre lastari, vad ca sau dezvoltat destul de bine ceea ce ma determina sa nu mai scot pomul si sa continui cu acesti lastari cit despre cei rosii sint in dubiu, am impresia ca mai tirziu aceste rani vor fi inglobate in tulpina pomului si in viitor va fi un punct de rezistenta scazut impotriva intemperiilor.
In toamna care tocmai a trecut mi-am infasurat toti pomii in plasa de rabit (sau rapit ?) si poate si datorita faptului ca nu prea a fost zapada inca nu am constatat nici un atac. Exemplificari mai jos insa cu ciresii din fata casei
<table><tr><td><img src="http://lh5.ggpht.com/_hQgIdKlSYWQ/SYPwKdLA0PI/AAAAAAAABOo/RnJhWRkkTgo/s144/IM030192.jpg"></td></tr></table>
<table><tr><td><img src="http://lh6.ggpht.com/_hQgIdKlSYWQ/SYPwLHO-u8I/AAAAAAAABOw/vhNWn-nRCBQ/s144/IM030194.jpg"></td></tr><tr></table>
Apreciez ca acesti iepuri mi-au intirziat intrarea merilor pe rod cu cel putin doi ani plus ca tulpina lor nu va fi una dreapta.
Pina acum as recomanda in asemenea situatii ca pe suprafata roasa sa fie aplicat un strat de ulei de in si asta cit mai repedea posibil. De prin lecturile mele am vazut ca se recomanda o pasta/mastic, un amestec de colofoniu, ceara, smoala. Am de gind sa prepar ceva asemanator dar daca se gaseste in comert as cumpara asa ceva si sa acoper toate ranile de pe tulpina pomilor fiindca am observat la caisi producerea unui clei in zonele fara coaja.
Alte evenimente: pe la sfirsitul primaverii doi caisi au inceput sa se ofileasca si apoi sa se usuce fara motiv mai tirziu a urmat un altul cu aceleasi manifestari. "Norocul" meu a fost ca au dat cite un lastar care s-a dezvoltat excelent., un par l-am gasit rupt un pic mai sus de la radacina iar fara sa-mi explic fenomenul si cam atit.
Legat de achizitiile mele (un piersic si un par) la un pret foarte mare este ca asteptarile au fost zadarnice doar persicul producind doua fructe in rest doar asteptari mari pentru acest an :D

PS. oare nu ar fi potrivita infiintarea unei sectiuni pe forum cu tema JURNAL DE GRADINAR ?
 

Cosstel

Member
Fiind nevoit sa fac stropirea de iarna, ieri am inlaturat plasele de protectie de la pomi, livada nefiind imprejmuita si mi-am facut treaba. Astazi surpriza, trei meri aveau urme de rosaturi pe tulpina. Cred ca atacul a fost evitat prin gustul lasat de solutia de stropire pe suprafata tulpinilor. Imediat am pus la loc plasele de protectie pentru aprox. 14 meri.
In aceasta perioada urecheati astia nu au ce minca de se dau la scoarta de copac ?
 

laural

Well-Known Member
Am fost in livada zilele trecute....contra iepurilor am infasurat cu plasa verde ( de umbriere ) trunchiul copacilor si vad ca e cat de cat eficienta. Din pacate a mai aparut o preblema. Gardul de gladita pe care l-am pus in toamna trecuta e ros si el de soareci...
Am cumparat otrava si maine ma duc sa le-o pun in galerii, dar as vrea sa protejez si plantutele cu ceva, chiar si cu chimicale...aveti idee ce pot face ?

Am citit de nisipul de cuart, dar nu am idee de unde pot achizitiona si cu ce sa il amestec ?

Multumesc
 
Sus