Medinilla magnifica

George

Member
lili Trimis: Joi Iun 29, 2006 4:33 pm

Medinilla este o planta care se adapteaza foarte bine si in conditiile de apartament ( ceea ce contrazice literatura de specialitate)
La fel ca vara ta si eu am o Medinilla magnifica mai bine de 5 ani. In fiecare primavara are 5-6 pedunculi florali lungi de 20-25 cm., de o frumusete extraordinara.
In toti acesti ani , nu am intampinat dificultati in cultivarea ei. Singura cerinta specifica este udarea si stropirea ei cu apa calduta altfel vor aparea rapid pe frunze, mici pete ruginii.
Apa, lumina si temperatura se situeaza in limita normalului. Pe timpul iernii intra in repaus, lucru ce stimuleaza inflorirea . Inducerea starii de repaus se face cu scaderea temperaturii , 18-20 C, automat cantitatea de apa este diminuata doar amplasarea ei ramane, cea de peste vara - 2m distanta de o fereastra sudica.

O alta contradictie pe care vreau sa o semnalez, peste tot vei gasi ca este necesar sa fie taiata pentru o buna ramificare iar pedunculii la fel dupa ce se trec.
Planta ramifica foarte bine , pe fiecare nod se dezvolta 1-2 ramurele iar pedunculi se desprind singuri.
 

George

Member
Medillina magnifica

lili Trimis: Joi Iul 06, 2006 9:25 am

Caldurica, lumina buna dar nu in bataia soarelui (camera in care sta are expunere sudica) udata si pulverizata cu apa calduta. Nu mi se pare o planta greu de cultivat. Pamantul este bine sa fie tot timpul putin reavan (primavara, vara) .
Plantei mele din cand in cand i se mai aplica un tratament, mai special, unul din motani se mai catara in ea .
 

George

Member
Medillina magnifica

adrianas Trimis: Joi Iul 06, 2006 10:51 pm

Medillina Magnifica era preferata regelui Belgiei, era cultivata in serele regale si a aparut chiar pe bancnota de 10.000 de franci belgieni.
Medillina Magnifica este singura din cele aproximativ 400 de varietati de Medilline, care se cultiva in interiorul casei.
Este originara din Phillipine, ii place atmosfera cu grad ridicat de umiditate. Frunzele se uda in mod regulat preferabil cu apa de ploaie.
Se adauga ingrasamant o data sau de doua ori pe luna primavara si vara.
Udarea plantei se face in mod regulat. Pamantul de la suprafata ghiveciului trebuie sa se usuce dar nu si cel din restul ghiveciului!
Lumina trebuie sa fie intensa dar trebuie evitata lumina directa care poate duce la arderea frunzelor.
Primavara plantei i se reiinoieste pamantul.
Dupa inflorire se taie tijele prea lungi si ramurile din jur la jumatate. Ramurile tinere se ciupesc pentru a stimula ramificarea plantei.
In conditii optime poate atinge 1.5 m inaltime si 1 m latime.
Sper ca v-am fost de folos...
 

George

Member
Medillina magnifica

adrianas Trimis: Vin Iul 07, 2006 8:07 pm

Planta se inmulteste prin seminte, butasire vara si marcotaj aerian primavara. Dupa inflorire, dupa ce se trec florile, se schimba vasul plantei. Tot dupa inflorire pana la inflorirea urmatoare se va scadea expunerea la lumina si se va mentine o temperatura mai scazuta ( dar nu mai mica de 16 grade) pentru a putea reinflori toamna.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Are cineva aceasta planta?
Este foarte,foarte frumoasa cind este inflorita.Am avut si eu si Dya si a decedat cu mult succes .Tinuta in conditii de sera,pulverizata pe frunze,adica tot ce-i place si s-a incapatinat sa nu traiasca :( .
Sunt curioasa daca a reusit cineva cu ea.

In afara de Lili,bineinteles :mrgreen:
 

ste

Member
N-am rezistat si mi-am cumparat ieri o medinilla

Surpriza a fost ca in ghiveciul asta mare este ingropat un ghiveci mititel in care e plantata floarea. Ma gandesc cu groaza la radacini chinuite pentru ca o planta de dimensiunea asta trebuie sa aiba si radacini pe masura. Nu indraznesc sa o schimb acum pentru ca are pedunculi florali...
 

lili

Member
Este foarte sensibila la curenti si apa cu care este udata. Daca apa este rece.....foarte repede se pateaza pe frunze....asadar foloseste apa calduta :wink:
Tocmai datorita faptului ca este foarte sensibila la mutari , au preferat sa o transplanteze cu acel ghiveci (in care a fost butasita) in ghiveciul de cultura. Trebuie sa fi foarte atenta la modul cum o uzi, deoarece va exista riscul de-a se creea dezechibru la udarea ei....tocmai pentru faptul ca sunt 2 ghivece. Apa din primul va fi consumata de planta, in schimb cea din al doilea mai putin deoarece radacinile plantei nu ajung acolo.
Sa te bucure mult timp de acum inainte !!!!! :D :D
 

angela draganoiu

Active Member
poate ca al2lea ghiveci mentine umiditatea, adica in loc s-o puna pe un strat de pietricele umede au pus-o intr-un ghiveci mai mare plin cu turba care, dacae asa, trebuie mentinuta umeda.
 

ste

Member
Multumesc pentru sfaturi :D . Preventiv am pus-o intr-o tavita cu nisip umed. Sigur, cand infloreste pun poze.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Dupa cum spuneam :) Ste esti formidabila!Ca sa-ti infloreasca asa de bogat iti trebuie o adevarata arta in ingrijirea ei :D .Felicitari!!!
 

ste

Member
O am din martie Iudit si avea boboci cand am cumparat-o. Gabiuta ma faci sa :oops: ma ales ca n-am ingrijit-o in mod special, nu pare o planta dificila
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Sa-mi spui si mie cum ii merge te rog ca sa stiu daca s ama procopsesc si eu cu una sau nu :).N-as vrea sa sufar iar ca dupa prima.Mai tii minte????
 
D

dyayzh

Guest
Da..par cam pretentioase...eu am avut curaj sa mai incerc cu una. Daca nu creste in 2 luni jumatate de cm o fac cadou :wink:
 

Cristiana

Member
Medinilla mea primita cadou de la o prietena tare draga mie a trecut peste toate obstacolele de emigrare, s-a acomodat timp de trei luni dupa care, acum doua saptamani am descoperit ca da frunze noi, ceea ce e o mare bucurie, caci am auzit ca vor urma si bobocii deci si florile.

Totusi, citesc nedumerita eticheta cat un ziar a plantei, unde scrie ca primele 6 luni nu ar trebui sa primeasca ingrasamant, deci acum clar ar trebui sa-i dau, dar de care si cat? O ud ori de cate ori se usuca substratul la suprafata, si tot pe eticheta respectiva screi ca ar avea nevoie de lumina maxima, chiar soare din noiembrie pana in martie. Cei care ati avut succes cu aceasta planta cu adevarat magnifica, puteti sa-mi dati cateva indicatii mai concrete?
 
D

dyayzh

Guest
Eu nu te pot povatui in nici un fel. Desi am 3 exemplare mari, inca nu le-am inteles dorintele. Sunt la capitolul: invata-ma cum sa te ingrijesc :oops:
 

lili

Member
Sunt foarte sensibile la tot ce poate fi masurat in grade. :!: Apa de udat trebuie sa aiba o anume temperatura, mediul ambiant la fel ,picioare calde, umiditate ridicata si tot ce se poate traduce cald,caldut, lumina si soare :wink: .
De ingrasamant nu poate fi vorba decat in momentul in care planta incepe sa lucreze cu adevarat....si atunci dramuit bine :wink:
Nu trebuie sa te sperie, este o planta draguta , care reactioneaza la cea mai mica neplacere.
Succes!!!!
 

ste

Member
Si eu am fost nedumerita de mentiunea de pe eticheta, ce inseamna Lili "sa lucreze"? abia de la primavara sa incepem cu ingrasamantul? Si a mea are frunze noi si sunt mai mici decat cele care le avea cand am cumparat-o, de aceea ma gandeam s-o "ajut" putin
 
D

dyayzh

Guest
Una din cele 3, pare stabila.Poate reusesc sa o "pacalesc" sa-i placa la mine :wink:
 
Sus