Maslin bolnav

Adysb72

New Member
20211024_093233.jpg
Buna ziua,
Am un maslin caruia nu i-au iesit frunze pe toate ramurile,ci doar pe jumatate dintre ele.Dar pe acele crengi au aparut un fel de muguri de cateva luni dar tot n-au iesit frunze.Vreau sa imi spuneti daca sa mai las acele crengi sau ar trebui taiate,iar daca da,sa le tai cativa cm sau de tot?Si am impresia ca nici maslinului nu ii mai merge prea bine pt ca si frunzele cad foarte usor,chiar si cand mut ghiveciul in alta parte.Acum l-am pus la geam unde are mai multa caldura si lumina,sper sa isi revina,pana acum il aveam pe un bar cre despartea bucataria de sufragerie.Mentionez ca copacul e sanatos,a avut anul trecut in vara paduchi testosi dar in iarna si-a revenit iar de prin aprilie a facut iar frunze!
Multumesc si astept cu nerabdare un raspuns!
 

crysty

Active Member
Buna dimineeata, sa fiti sigur ca nu mai are zare de paduche testos si in plus de asta sa verificati cu atentie si celelalte plante.
Faptul ca stat pe un bar intre sufragerie si bucatarie inseamna ca stat departe de lkkumina mult timp, maslinul este mediteranean si are nevoie de multa lumina si destula caldura cand nu e vara la noi.
99% din plantele cumparate din comert nu supravietuiesc la noi acasa pentru ca ele vin de la sere unde au stat ani de zile intr-un mediu controlat si s-au adaptat la acel mediu. Mediu care nu se poate reproduce acasa pentru ca cuprinde de la tipul de ingrasaminte si pana la udatul cu un anumit tip de apa de un anume pH. De asta nici nu cumpar plante de la magazin si se recomanda de cumparat doar de la oameni care au avut plantele acasa si s-au adaptat deja la ciclul vara-iarna de la noi, cum ar fi de pe olx, de pe tarabe din piata de la batranele chiar daca existya riscul sa se cumpere cu daunatori sau boli. Daunatorile sau bolile se pot trata dar adaptarea la mediu, nu.
Aceeasi problema o au si vcei care cumpara lamai la ghiveci cu fructe pe ele. Eu intotdeeauna imi seman lamai din seminte si copacelul caare incepe a creste se adapteaza de mic la conditiile din Romania.
Daca are crengi care nu au frunze nu va grabiti sa le taiati pana nu le probati daca sunt intr-adevar uscate. Cea mai simpla metoda este cea a zgariei cu unghia pe creanga si astfel vedeti daca inca mai are viata in ea. Zgariati usor cu unghia sau cu o lama de cutit crenguta aproape de baza ei pe o portiune scurta si vedeti daca mai este umeda inauntru sau daca e uscata. Daca e uscata atunci puteti sa o taiati aproape de baza pentru ca nu isi are rostul sa lasati parti prea lungi si sa va scoateti ochii cu ele intr-o buna zi cand lucrati la planta.
Chiar daca mai are muguri, din cauza ca a suferit destul, cel mai probabil sunt muguri in stare latenta din cauza ca a venit anotimpul rece si nimic nu ajuta adica niciun stimulent de crestere. Totusi daca l-ati adus la caldura si lumina si se pare ca isi incepe cresterea, mergeti la o fitofarmacie si intrebati de Cropmax. Din cate stiu cropmaxul la borcanel de 20 ml costa cam 7,50 lei, dar intrebati mai intai vanzatoarea daca recomanda pentru un pui de maslin, adica cereti o a 2a parere. Vanzatoarele de la fitofarmacii sunt obligate sa aiba cunostinte minime fitosanitare.
Exemplu de link https://farmbee.ro/cultivarea-plantelor/biostimulator-foliar-cropmax-20-ml.html
(gasiti o descriere amanuntita a produsului Amalgerol in acest link https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-amalgerol-premium.html )
Cropmaxul este un stimulent de crestere compus din niste aminoacizi si vitamine si este 100% organic si se stropesc frunzele cu ele dar se poate pune un pic si in apa de udare pentru ca are si un pic de ingrasaminte plus enzime.
Daca nu gasiti cropmax atunci cumparati Amalgerol care costa in jur de 12 lei pentru 100 ml, exemplu de link https://farmbee.ro/biostimulator-amalgerol-100-ml-hechenbichler-gmbh.html . (gasiti o descriere mai amanuntita a Cropmaxului aici https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-cropmax.html ).
Daca nu gasiti fitofarmacii in oras puteti cumpara de pe linkurile recomandare ca sunt sigur ca sunt cel mai ieftine din cate vad la o cautare rapida pe google.
Amalgerolul este mai mult un stimulent anti-stress pentru plante foarte util in perioadele stres pentru planta cum ar fi anotimpul rece, seceta, tratamente chimice si care revigoreaza frunzele si le opreste sau le intarzie caderea lor.
Puteti sa luati amandoua si cropmax si amalgerol dar stropiti alternativ adica unul folositi o saptamana si celalalt saptamana urmatoare sau fiecare pana se termina solutia facuta.

Respectati dozajul si nu supradozati ca nu o sa vedeti minuni, minuni sunt doar in cartile de povesti.
Eu prefer metoda subdozarii si stropirii indelungate adica mai diluat decat prevede producatorul dar administrat pe o perioada mai lunga
Dozaj :
- Cropmax 1 ml la 3 litri de apa iar Amalgerolul 3 ml la 1 litru de apa.
Cum sa dozati cu mililitru ? Cumparati o seringa de insulina de la faramacia umana , aruncati acul si vedeti care are gradatiile in mililitri. O seringa mica costa maxim 1 leu.
Solutia o preparati intr-un bidon de maxim 5 litri dar puneti apa cat de un tratament adica 3 litri sau 1 litru si turnati intr-un bidon cu pompa cum ar fi alea de curatat geamurile.
Daca ati cumparat ambele stimulente atunci de exemplu faceti un litru de solutie de amalgerol si stropiti odata la 2-3 zile (pentru ca e frig si plantele nu au crestere rapida, deci nu e ca vara sa stropiti in fiecare zi) toate plantele cu el pana se consuma.
Lasati 3-4 zile de repaus pentru plante si apoi desigilati cropmaxul si faceti 3 litri de solutie si stropiti la fel adta la 2-3 zile pana se consuma solutia.
Lasati 1 saptamana de repaus la plante dupa stropirea cu al 2 lea stimulent si pe urma daca vreti reluati cu amalgerolul.
Nu e neaparat sa stropiti toata iarna dar avand in vedere ca dozajul e unul mai slab atunci puteti stropi de cate ori doriti fie iarna fie vara.
Sunt bune ambele stimulente pentru orice planta inclusiv orhidee doar sa nu stropiti pe florile plantelor.
Nu e neaparat sa cumparati ambele stimulente si sa stropiti cu ele , se poate doar cu cate unul si dupa o vreme incercati si al 2lea tip de stimulent.
De ce recomand 2 si nu doar unul ? pentru ca fiecare are o compozitie diferita.

Crestere accelerata a mugurilor nu cred ca o sa fie pentru ca vine iarna si ziua se micsoreaza, dar ar trebui sa vedeti frunzele de un verde mai intens si planta mai sanatoasa dupa o perioada si foarte posibil sa se opreasca caderea frunzelor...care chiar daca cad multe, principalul e sa il tineti in viata ca la primavara o sa se refaca la frunzis.
La fel solutie de amalgerol se poate turna si in apa de udat, amalgerolul accelereza descompunerea resturilor vegetale, dar va asteptati de la amalgerol sa coloreze apa si posibil si farfuria ghiveciului daca nu o spalati din cand in cand.
Cand faceti solutie de amalgerol o sa vedeti ca amalgerolul este uleios si se dizolva mai greu in apa, agitati bine bidonul si nu folositi apa rece de la canal.
Deci amalgerolul si cropmax este ceea ce va pot recomanda si nu uitati mai cereti si alte pareri de la vanzatoare.
Nu puneti apa in exces la plante, acum iarna pamantul se zvanta mai greu si cu cat este mai ud cu atat devine si mai rece.
Ghiveciul sa aiba gauri de scurgere , cu cat mai multe cu atat mai bine.
Nu folositi masca de ghiveci pentru ca nu se mai zvanta pamantul si o sa putrezeasca radacinile.
Cand stropiti o planta ori pentru ingrasare/stimulare ori pentru tratament, stropiti si pe sub frunze, acolo frunza are membrana mai subtire si asimileaza cel mai repede/bine.
Nu puneti ingrasaminte la plante cat stropiti cu stimulente pentru ca unele stimulente contin deja ingrasaminte. Abia dupa ce ati lasat cam 1 saptamana de repaus dupa stropit putyeti administra ingrasaminte daca vreti.
Pentru ca maslinul nu e ca o planta cu flori precum muscata sa necesite ingrasaminte speciale atunci i se pot administra si ingrasaminte pentru plante verzi cu Azot predominant ca si ala de gazon dar nu se supara daca ii administrati complex si complet cu microelemente.
Eu folosesc ingrasamant Kristalon https://www.dedeman.ro/galati/catalogsearch/result/v2?q=kristalon&per_page=36&page=1&order=score pentru ca in comparatie cu ce e pe piata mai ales lichide, are mai multa concentratie plus sulf iar sulful este si antifungic si nu se gaseste in orice ingrasaminte. Pe cel Gold Universal il prefer cel mai mult dar merge si ala pentru flori daca avetisi flori care infloresc.
Sau de exemplu pentru orhidee puteti sa ii administrati Plantella la tub care sunt pastile efervescente pe care il stiu ca are concentratie buna de elemente comparativ cu "ceaiurile" de ingrasaminte care se gasesc lichide.
Daca doriti sa scoateti planta din ghiveci si sa curatati cam 2 cm de pamant dimprejur si sa puneti substrat nou atunci puteti amesteca si niste Dr.Soil la cutiuta (pentru ghivece de 2 litri, sau 5 sau de 10 litri) https://www.dedeman.ro/galati/catalogsearch/result/v2?q=Dr. Soil&per_page=36&page=1&order=score . Am folosit la leadri si la pui de lamai fara probleme si nu pentru inflorire cat petru imbunatatirea solului pentru ca este un praf de resturi vegetale cum ar fi turba sphagnum doar ca asta din urma https://www.ferma-gradina.ro/turba-de-sphagnum-1kg-6361.html e pentru soluri cu ph scazut pentru rododendron, mur, conifere.

Disclaimer : Daca va e teama sa incepeti tratamentul intensiv/indelungat cu 1 sau 2 aceste solutii din pricina compatibilitatii, faceti la inceput o singura stropire de test si vedeti in 2-3-4 zile daca ii prieste plantei. Dozajul recomandat de mine este unul mai slab ("sub-dozaj") decat cel recomandat de producator asa ca nu ar trebui sa creeze un soc plantelor. Daca nu se vad rezultate dupa o vreme puteti opri oricand stropitul lor.
Daca din anumite motive nu gasiti sau nu vreti Cropmax si/sau Amalgerol mai exista un stimulent de crestere care se cheama Atonik dar e mai scump. sub-Dozajul pentru Atonik este de 1ml la 3 litri de apa.
Cand faceti bidon cu solutie, lipiti pe el eticheta si feriti bidonul de copii.
 
Ultima editare:

Adysb72

New Member
Buna dimineeata, sa fiti sigur ca nu mai are zare de paduche testos si in plus de asta sa verificati cu atentie si celelalte plante.
Faptul ca stat pe un bar intre sufragerie si bucatarie inseamna ca stat departe de lkkumina mult timp, maslinul este mediteranean si are nevoie de multa lumina si destula caldura cand nu e vara la noi.
99% din plantele cumparate din comert nu supravietuiesc la noi acasa pentru ca ele vin de la sere unde au stat ani de zile intr-un mediu controlat si s-au adaptat la acel mediu. Mediu care nu se poate reproduce acasa pentru ca cuprinde de la tipul de ingrasaminte si pana la udatul cu un anumit tip de apa de un anume pH. De asta nici nu cumpar plante de la magazin si se recomanda de cumparat doar de la oameni care au avut plantele acasa si s-au adaptat deja la ciclul vara-iarna de la noi, cum ar fi de pe olx, de pe tarabe din piata de la batranele chiar daca existya riscul sa se cumpere cu daunatori sau boli. Daunatorile sau bolile se pot trata dar adaptarea la mediu, nu.
Aceeasi problema o au si vcei care cumpara lamai la ghiveci cu fructe pe ele. Eu intotdeeauna imi seman lamai din seminte si copacelul caare incepe a creste se adapteaza de mic la conditiile din Romania.
Daca are crengi care nu au frunze nu va grabiti sa le taiati pana nu le probati daca sunt intr-adevar uscate. Cea mai simpla metoda este cea a zgariei cu unghia pe creanga si astfel vedeti daca inca mai are viata in ea. Zgariati usor cu unghia sau cu o lama de cutit crenguta aproape de baza ei pe o portiune scurta si vedeti daca mai este umeda inauntru sau daca e uscata. Daca e uscata atunci puteti sa o taiati aproape de baza pentru ca nu isi are rostul sa lasati parti prea lungi si sa va scoateti ochii cu ele intr-o buna zi cand lucrati la planta.
Chiar daca mai are muguri, din cauza ca a suferit destul, cel mai probabil sunt muguri in stare latenta din cauza ca a venit anotimpul rece si nimic nu ajuta adica niciun stimulent de crestere. Totusi daca l-ati adus la caldura si lumina si se pare ca isi incepe cresterea, mergeti la o fitofarmacie si intrebati de Cropmax. Din cate stiu cropmaxul la borcanel de 20 ml costa cam 7,50 lei, dar intrebati mai intai vanzatoarea daca recomanda pentru un pui de maslin, adica cereti o a 2a parere. Vanzatoarele de la fitofarmacii sunt obligate sa aiba cunostinte minime fitosanitare.
Exemplu de link https://farmbee.ro/cultivarea-plantelor/biostimulator-foliar-cropmax-20-ml.html
(gasiti o descriere amanuntita a produsului Amalgerol in acest link https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-amalgerol-premium.html )
Cropmaxul este un stimulent de crestere compus din niste aminoacizi si vitamine si este 100% organic si se stropesc frunzele cu ele dar se poate pune un pic si in apa de udare pentru ca are si un pic de ingrasaminte plus enzime.
Daca nu gasiti cropmax atunci cumparati Amalgerol care costa in jur de 12 lei pentru 100 ml, exemplu de link https://farmbee.ro/biostimulator-amalgerol-100-ml-hechenbichler-gmbh.html . (gasiti o descriere mai amanuntita a Cropmaxului aici https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-cropmax.html ).
Daca nu gasiti fitofarmacii in oras puteti cumpara de pe linkurile recomandare ca sunt sigur ca sunt cel mai ieftine din cate vad la o cautare rapida pe google.
Amalgerolul este mai mult un stimulent anti-stress pentru plante foarte util in perioadele stres pentru planta cum ar fi anotimpul rece, seceta, tratamente chimice si care revigoreaza frunzele si le opreste sau le intarzie caderea lor.
Puteti sa luati amandoua si cropmax si amalgerol dar stropiti alternativ adica unul folositi o saptamana si celalalt saptamana urmatoare sau fiecare pana se termina solutia facuta.

Respectati dozajul si nu supradozati ca nu o sa vedeti minuni, minuni sunt doar in cartile de povesti.
Eu prefer metoda subdozarii si stropirii indelungate adica mai diluat decat prevede producatorul dar administrat pe o perioada mai lunga
Dozaj :
- Cropmax 1 ml la 3 litri de apa iar Amalgerolul 3 ml la 1 litru de apa.
Cum sa dozati cu mililitru ? Cumparati o seringa de insulina de la faramacia umana , aruncati acul si vedeti care are gradatiile in mililitri. O seringa mica costa maxim 1 leu.
Solutia o preparati intr-un bidon de maxim 5 litri dar puneti apa cat de un tratament adica 3 litri sau 1 litru si turnati intr-un bidon cu pompa cum ar fi alea de curatat geamurile.
Daca ati cumparat ambele stimulente atunci de exemplu faceti un litru de solutie de amalgerol si stropiti odata la 2-3 zile (pentru ca e frig si plantele nu au crestere rapida, deci nu e ca vara sa stropiti in fiecare zi) toate plantele cu el pana se consuma.
Lasati 3-4 zile de repaus pentru plante si apoi desigilati cropmaxul si faceti 3 litri de solutie si stropiti la fel adta la 2-3 zile pana se consuma solutia.
Lasati 1 saptamana de repaus la plante dupa stropirea cu al 2 lea stimulent si pe urma daca vreti reluati cu amalgerolul.
Nu e neaparat sa stropiti toata iarna dar avand in vedere ca dozajul e unul mai slab atunci puteti stropi de cate ori doriti fie iarna fie vara.
Sunt bune ambele stimulente pentru orice planta inclusiv orhidee doar sa nu stropiti pe florile plantelor.
Nu e neaparat sa cumparati ambele stimulente si sa stropiti cu ele , se poate doar cu cate unul si dupa o vreme incercati si al 2lea tip de stimulent.
De ce recomand 2 si nu doar unul ? pentru ca fiecare are o compozitie diferita.

Crestere accelerata a mugurilor nu cred ca o sa fie pentru ca vine iarna si ziua se micsoreaza, dar ar trebui sa vedeti frunzele de un verde mai intens si planta mai sanatoasa dupa o perioada si foarte posibil sa se opreasca caderea frunzelor...care chiar daca cad multe, principalul e sa il tineti in viata ca la primavara o sa se refaca la frunzis.
La fel solutie de amalgerol se poate turna si in apa de udat, amalgerolul accelereza descompunerea resturilor vegetale, dar va asteptati de la amalgerol sa coloreze apa si posibil si farfuria ghiveciului daca nu o spalati din cand in cand.
Cand faceti solutie de amalgerol o sa vedeti ca amalgerolul este uleios si se dizolva mai greu in apa, agitati bine bidonul si nu folositi apa rece de la canal.
Deci amalgerolul si cropmax este ceea ce va pot recomanda si nu uitati mai cereti si alte pareri de la vanzatoare.
Nu puneti apa in exces la plante, acum iarna pamantul se zvanta mai greu si cu cat este mai ud cu atat devine si mai rece.
Ghiveciul sa aiba gauri de scurgere , cu cat mai multe cu atat mai bine.
Nu folositi masca de ghiveci pentru ca nu se mai zvanta pamantul si o sa putrezeasca radacinile.
Cand stropiti o planta ori pentru ingrasare/stimulare ori pentru tratament, stropiti si pe sub frunze, acolo frunza are membrana mai subtire si asimileaza cel mai repede/bine.
Nu puneti ingrasaminte la plante cat stropiti cu stimulente pentru ca unele stimulente contin deja ingrasaminte. Abia dupa ce ati lasat cam 1 saptamana de repaus dupa stropit putyeti administra ingrasaminte daca vreti.
Pentru ca maslinul nu e ca o planta cu flori precum muscata sa necesite ingrasaminte speciale atunci i se pot administra si ingrasaminte pentru plante verzi cu Azot predominant ca si ala de gazon dar nu se supara daca ii administrati complex si complet cu microelemente.
Eu folosesc ingrasamant Kristalon https://www.dedeman.ro/galati/catalogsearch/result/v2?q=kristalon&per_page=36&page=1&order=score pentru ca in comparatie cu ce e pe piata mai ales lichide, are mai multa concentratie plus sulf iar sulful este si antifungic si nu se gaseste in orice ingrasaminte. Pe cel Gold Universal il prefer cel mai mult dar merge si ala pentru flori daca avetisi flori care infloresc.
Sau de exemplu pentru orhidee puteti sa ii administrati Plantella la tub care sunt pastile efervescente pe care il stiu ca are concentratie buna de elemente comparativ cu "ceaiurile" de ingrasaminte care se gasesc lichide.
Daca doriti sa scoateti planta din ghiveci si sa curatati cam 2 cm de pamant dimprejur si sa puneti substrat nou atunci puteti amesteca si niste Dr.Soil la cutiuta (pentru ghivece de 2 litri, sau 5 sau de 10 litri) https://www.dedeman.ro/galati/catalogsearch/result/v2?q=Dr. Soil&per_page=36&page=1&order=score . Am folosit la leadri si la pui de lamai fara probleme si nu pentru inflorire cat petru imbunatatirea solului pentru ca este un praf de resturi vegetale cum ar fi turba sphagnum doar ca asta din urma https://www.ferma-gradina.ro/turba-de-sphagnum-1kg-6361.html e pentru soluri cu ph scazut pentru rododendron, mur, conifere.

Disclaimer : Daca va e teama sa incepeti tratamentul intensiv/indelungat cu 1 sau 2 aceste solutii din pricina compatibilitatii, faceti la inceput o singura stropire de test si vedeti in 2-3-4 zile daca ii prieste plantei. Dozajul recomandat de mine este unul mai slab ("sub-dozaj") decat cel recomandat de producator asa ca nu ar trebui sa creeze un soc plantelor. Daca nu se vad rezultate dupa o vreme puteti opri oricand stropitul lor.
Daca din anumite motive nu gasiti sau nu vreti Cropmax si/sau Amalgerol mai exista un stimulent de crestere care se cheama Atonik dar e mai scump. sub-Dozajul pentru Atonik este de 1ml la 3 litri de apa.
Cand faceti bidon cu solutie, lipiti pe el eticheta si feriti bidonul de copii.
 

Ciubotariu Alina

Active Member
Vezi atașament 9793
Buna ziua,
Am un maslin caruia nu i-au iesit frunze pe toate ramurile,ci doar pe jumatate dintre ele.Dar pe acele crengi au aparut un fel de muguri de cateva luni dar tot n-au iesit frunze.Vreau sa imi spuneti daca sa mai las acele crengi sau ar trebui taiate,iar daca da,sa le tai cativa cm sau de tot?Si am impresia ca nici maslinului nu ii mai merge prea bine pt ca si frunzele cad foarte usor,chiar si cand mut ghiveciul in alta parte.Acum l-am pus la geam unde are mai multa caldura si lumina,sper sa isi revina,pana acum il aveam pe un bar cre despartea bucataria de sufragerie.Mentionez ca copacul e sanatos,a avut anul trecut in vara paduchi testosi dar in iarna si-a revenit iar de prin aprilie a facut iar frunze!
Multumesc si astept cu nerabdare un raspuns!

Probabil doarme. Eu l.as lasa asa pana in aprilie cand se incalzeste. Apoi la soare in balcon. Din cate stiu, maslinului ii place soarele.
Si eu ma uit lung la bouga mea care e cheala in geam. Si asa ma mananca mana sa apuc foarfeca...
 
Sus