Maru' cu probleme

Cristian R

New Member
Bine v-am gasit!
La sugestia unui user de pe forumul mygarage mi-am facut un cont pe acest forum in speranta de a rezolva o problema cu care ma confrunt.

Despre ce este vorba?

In gradina am cativa meri care arata foarte prost. Am atasat cateva fotografii cu unul dintre ei (acesta fiind cel mai mare) in care se vede ca a crescut ceva pe scoarta lui, un fel de muschi sau licheni ori ceva asemanator, cred. Daca ar fi sa fac o comparatie ceea ce a cescut pe scoarta copacilor seamana foarte mult cu niste corali (da stiu, ciudata comparatie). Pentru ca nu ma pricep vreau sa invat si sa incerc sa salvez (daca este posibil) merii din gradina. Nu stiu ce a crescut pe ei si cand s-a intamplat asta de aceea va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi.

Pentru mai multe detalii trebuie sa mentionez ca anul trecut in luna august cand am cumparat terenul marul din fotografii avea mere crescute. Dar acestea au disparut relativ repede fiind mancate de animale salbatice (in special caprioare). De aici am dedus ca scoarta marului desprinsa de pe crengi se datoreaza caprioarelor ce au incercat sa ajunga la merele aflate ceva mai sus.
Alta mentiune de facut este faptul ca terenul respectiv, implicit pomii fructiferi se afla in zona de vest a Finlandei, nu in Romania. Nu stiu daca informatia urmatoare ajuta cu ceva insa metionez ca in apropiereal merilor cresc cativa de brazi (nu stiu sa va spun ce specii sunt).

Pentru mine este un domeniu nou, total necunoscut mie despre care vreau sa invat pentru a-mi face curtea si gradina cat mai frumos posbil.

Multumesc anticipat tuturor.
IMG_20220416_130709.jpgIMG_20220416_130726.jpgIMG_20220416_130741.jpgIMG_20220416_130804.jpgIMG_20220418_161326.jpgIMG_20220418_161348.jpgIMG_20220418_161407.jpgIMG_20220418_161428.jpg
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Buna ziua, eu sunt acel user de pe mygarage, faptul ca ati pus poze mai de aproape si ca locuiti in Finlanda schimba total punctul de vedere abordat de mine. Eu credeam ca e vorba de daunator viu in pozele de la distanta si anume paduchele lanos dar in tarile mai reci acesti daunatori nu sunt prezenti sau foarte putin in anumite zone.
Pare a fi o specie de licheni, nu cunosc problemele cu licheni pentru ca nu am avut nevoie eu fiind mai mult experimentat pe daunatori vii.
Faptul ca locuiti in alta tara chiar schimba treburile , oarecum cel putin, si o sa va spun de ce. In alte tari europene daca nu foarte multe, insecticidele sunt greu de gasit, poate si o legislatie mai severa, tarile respective vor sa fie mai BIO (de exemplu Austria) si la noi in Romania se pot gasi usor ce ai nevoie dar cred ca exista si o scuza si anume clima calduroasa din Ro care face sa prospere daunatorii. DAR aici nu e problema de daunatori vii (insecte) asa ca ma opresc cu asta.
Asa cum v-am spus nu m-am confruntat cu astfel de probleme de licheni, mai asteptati si alte raspunsuri dar pana atunci am gasit un video care va poate ajuta :
(nu sunt persoana din video asa ca nu am nicio treaba personala cu acest video si e primul video gasit la o cautare pe google despre licheni la pomii fructiferi)

Sulfatul de cupru (piatra vanata) cred ca este aprobat ca fiind tratament BIO in UE deci ar trebui sa se gaseasca usor peste tot prin lume dar este considerat ca fiind slab, daca nu ma insel cu undeva 15% Cupru si la noi in Romania exista tratamente (fungicide) cu Cupru mult mai puternice cum ar fi Champ sau Champ 77 sau altele care contin mai mult Cu. Deci se poate folosi si alt fungicid pe baza de Cupru daca nu gasiti piatra vanata.
Varul trebuie sa fie unul de tip praf, stins, se gaseste in comert ca "var de gradina".
Daca nu folositi piatra vanata ci un fungicid nu cred ca e nevoie neaparat sa amestecati cu varul, unii stropesc separat, altii amesteca.
Nu trebuie pompa neaparat la fel, poate sa fie si una de mana la 2 litri , cu o scara sau un scaun veti ajunge pana sus probabil.
Atentie sa nu va sara solutie in ochi, eventual folositi ochelari de protectie.
Nu stropiti pe vant sau contra vantului si nu stropiti daca la meteo se anunta vreo ploaie prea curand.
Mai asteptati si alte raspunsuri.

Edit : @Cristian R Tipuri de pompe de stropit puteti vedea aici ca exemplu https://www.dedeman.ro/galati/pompe-de-stropit/c/517 (ca sa stiti cam ce sa cautati acolo) , va cautati una la un magazin de bricolaj de 2 L de mana sau de 5 Litri care sa ramana pe sol si doar pompati presiune si care ar fi mult mai rapid cu ea decat cu cea de 2L, si face si presiune mai mare si nu cred ca ar mai fi nevoie de scaun sau scara ca aia la mana de 2L.
De exemplu cea la 80 de lei sau cum e cea Gardena la 129 lei. Nu e nevoie sa luati una mare de pus in spate ca sa va rupa spatele mai ales daca aveti pomi putini si sunt mici de statura. Totul depinde de cati pomi, si ce statura si cata coroana/crengi au.
Exista si model la 5 L cu acumulatori dar aia mai scumpa de 3 ori .
Parerea mea ar fi sa nu stropiti doar o singura data, adica dupa vreo 2 saptamani mai faceti alt tratament, avand in vedere ca invazia este una masiva.

Exista un adjuvant pe baza de silicon bio care face ca solutia (care va deveni usor pseudo-uleioasa) sa se intinda pe crengi mai bine si sa nu sara de pe crengi la stropit, la noi ar fi romanestile Siltim sau Silwet https://www.lencoplant.ro/adjuvant-silwet-top-100-ml.html?gclid=Cj0KCQjwmPSSBhCNARIsAH3cYgbaiYZ-a5fVQICqYOMNbV5QP8l6AI2NIIrOad1N5_7B8VwkusqBJ6waAhsJEALw_wcB cititi descrierea in pagina produsului ca merge si cu fungicide in amestec. Sau orice adjuvant alta marca. Nu este obligatoriu adjuvantul, dar face tratamentele sa fie mai eficiente inclusiv sa adere solutia pe crengi/frunze si sa nu sara stropii de pe crengi in timpul stropirii si cand adera de coaja/frunza se intinde chiar si sub radacina oricarui muschi sau lichen sau sub carapacea daunatorilor vii (exemplu paduchii lanosi si testosi) si se intarzie evaporarea solutiei daca e cald afara.
Am folosit adjuvant ca adaos la un tratament pe leandri afara, o fiola este vreo 3 lei deci nu e foarte scump, si am vazut ca e diferenta de intarziere la evaporare si intindere pe crengi si frunze si merita.
 
Ultima editare:

YAN

Member
Foarte interesant subiectul, nici nu ma gandeam ca lichenii pot fi o problema pentru mar. Bine, daca as fi vazut cazul postal de Cristian mi-as fi facut sigur o problema.
Multumesc, tineti-ne la curent d-l Cristian.
 

gomez99

Well-Known Member
crysty are dreptate, sint licheni si s-au dezvoltat datorita mediului specific. se mai intilnesc uneori si la noi pe pomii frunctiferi, in special in ardeal in zonele inalte, dar nu asa de dezvoltati si de regula nu rezista prea mult, datorita faptului ca in Romania se aplica destul de regulat tratamentele de iarna cu cupru. In cazul de fata solutia cuprica ar fi ce mai comoda si simpla abordare, altfel in citiva ani pomii se pierd. Pericolul mai pindeste si din partea caprioarelor, care iarna maninca coaja copacilor, in special de pe crengile tinere si chiar unii licheni de pe aceste crengi, evident cu coaja cu tot. Nu stiu daca in zona sint elani/reni, in dieta acestora intra in mod obisnuit lichenii, deci un pom acoperit de licheni e o invitatie la ospat.
 

Cristian R

New Member
Cu exceptia tunsului ierbii stiu sigur ca terenul nu a fost ingrijit de aproximativ trei ani. Dar este posibil sa fie mai mult de atat deoarece propietarii anteriori erau foarte in varsta, fara a avea posibilitatea fizica de a ingriji propietatea. Posibil din acest motiv lichenii sa fi crescut atat de mult pe copaci pana aproape sa ii acopere complet. Referitor la caprioare, acestea trec zilnic prin gradina, ca sa nu mai zic de iepuri, fazani (acestia au un cuib in apropiere) si veverite. Indiferent de vremea de afara caprioarele au orarul si traseul lor cand trec prin gradina, lucru care nu ma deranjeaza ci din potriva, imi face placere sa le privesc de la fereastra.
Sunt magazine cu profil specific gradinilor la care cred ca voi gasi ajutor in a-mi sugera o solutie chimica sau de alta natura pentru a salva pomii. Am apelat la acest forum pentru a invata sa-mi protejez gradina si curtea. Nu vreau sa fac ceva spectaculos, doar sa fie simplu, curat si sanatos pentru plante. De aceea va multumesc tuturor pentru ajutorul acordat, este binevenit si neapteptat. Imediat cum am noutati revin pe forum cu acestea, si nu numai.
 

crysty

Active Member
Am gasit aici pe un magazin online https://ferma-gradina.ro/produse/arbusti-trandafiri-gazon-pomi/pomi-fructiferi/tratamente-protectie-pomi-fructiferi-repaus-vegetativ.html un articol scurt si cuprinzator despre tratamentul pomilor in repaus vegetativ care trebuia facut, deasemenea se da exemplu si cu un produs contra muschilor si lichenilor de pe copaci dar si un produs pentru refacerea scoartei distrusa de iepuri, caprioare, etc (bineinteles daca nu este afectata prea tare). Este mentionata si populara zeama bordeleza (sulfat de cupru cu var).
 

Cristian R

New Member
Multumesc @crysty si celorlalti ce au ajutat cu sfaturi. Timp de aproximativ doua saptamani am verificat/urmarit marul respectiv cat si pe ceilalti din gradina (alti patru meri si doi pruni). De mentionat ca merii cat si prunii sunt relativi mici ca inaltime, cel mai mare are maxim 2,5 metri inaltime. Asadar, timp de doua saptamani am avut temperaturi maxime de 16 grade si minime de -4 grade. In acest timp am observat ca nici un pom fructifer nu a inmugurit. Astazi am facut cateva fotografii printre care apar cativa muguri insa nu imi dau seama daca sunt recenti, vii (ca sa zic asa) sau deja afectati de licheni. Apoi am incercat sa indepartez (doar cu mana) lichenii de pe doua, trei crengi a celui mai mare mar insa lichenii fiind atasati atat de bine de scoarta, nu pot sa ii detasez de pe scoarta pomului fara sa o indepartez si pe aceasta. Printre altele am verificat vizual tot marul si din pacate toate ramurile si trunchiul sunt complet uscate, nu am vazut nici o urma de ceva viu la copac, doar o mica palma verde de licheni. Am atasat alte noi fotografii pentru a observa situatia marului. Nu ma pricep si nu stiu ce sa fac mai departe, sunt complet morti merii in cauza (prunii nu par afectati de licheni, revin cu cateva forografii cu acestia in scurt timp) sau sa mai astept sperand ca va creste media temperaturilor si vor apare ceva schimbari?
Am rupt o mica ramura acoperita de scoarta a marului ca sa observ ca este complet uscata, parca ar fi un bat luat de pe jos. Pomul imi pare complet mort din cate am observat vizual insa datorita lipsei mele de cunostinte in domeniu si temerilor de a taia un copac care poate fi salvat (fie sa aiba doar 5% sanse pentru mine este suficient cat sa incerc) am amanat orice actiune. Dupa parerea mea fiecare vietate are dreptul la viata, fie om, animal sau planta (fie ea si o buruiana).
Mentionez ca am verificat vizual gradinile vecinilor ca sa constat ca si acestia au diversi copaci acoperiti mai mult sau mai putin de aceasi licheni.
Printre altele am gasit in gradina, la proximativ zece/doisprezece metri de casa un musuroi de furnici destul de mare (in jur de 30-40 centimetri inaltime). Nu stiu ce fel de furnici sunt, au capul si coada (ca sa zic asa) negre iar la mijloc sunt de un rosu un pic mai inchis. Am reusit sa le indepartez de casa (in zilele cu soare si temperatura mai ridicata se catarau pe peretele casei doarece batea soarele pe acesta si era cald) cu piper negru boabe si ulei mineral.
Asadar gradina are ceva probleme datorita lipsei de interes si neingrjirii din partea fostilor proprietari. Vreau sa salvez tot ce pot si sa refac curtea si gradina cat mai bine si mai sanatos posibil. Pentru asta imi trebuie timp, cunostinte si bani. Cel mai prost stau la capitolul cunostinte, aici trebuie sa citesc si sa invat ce trebuie sa fac. Pana una alta atasez noi fotografii si revin curand cu fotografiile prunilor.
Multumesc anticipat tuturor!

IMG_20220501_112558.jpgIMG_20220501_112619.jpgIMG_20220501_112719.jpgIMG_20220501_112940.jpgIMG_20220501_113008.jpgIMG_20220501_113030.jpg
 

crysty

Active Member
Voi fi transant un pic asa ca sa nu va sperie :-)
Prunii arata mai bine dar si ei sunt pe duca daca nu ii curatati, ca se vede ca incep sa apar si pe ei.
Perfect de acord ca fiecare planta are dreptul la viata dar sunt situatii cand trebuie sa faceti curat in gradina, sa smulgeti buruieni , sa combateti boli si daunatori, sa taiati sau sa tundeti copaci, etc daca vreti un aspect ingrijit al gradinii si sa fiti laudat de vecini. Altfel vecinii pot sa spuna ca sunteti mai puturos decat ei si la o comunitate unde se locuieste la casa se vede cel mai bine asta in gradini. Ce-o sa faceti daca cineva va spune ca aveti o gradina jalnica ? O sa le spuneti ca protejati speciile ? Or sa zica ca ati gasit scuze. Ca oricum romanii nu sunt prea bine vazuti nicaieri si doar cei muncitori (omul sfinteste locul) pot spala imaginea dobandita de pe urma cersetorilor sau hotilor romani din gari. Asta e una la mana.

A doua la mana, in natura exista "o batalie" de tip survival in care specia dominanta sau cea mai puternica invinge si un exemplu il aveti chiar in fata ca lichenii au invadat pomii si au fost lasati sa creasca in voie ani de zile incat lichenii au ajuns la o marime pe care nu as fi crezut sa o vad vreodata (depinde si de marimea speciei) pe crengi si practic au sufocat crengile sa mai respire in voie. Lichenii ca specie au castigat.
Inteleg ca ati vrea sa protejati natura dar stati fara grija ca natura si speciile isi fac de cap peste tot pe glob asa ca daca controlati si igienizati o parcela de pamant numita gradina nu curge sange si va face bine si imaginii dumneavoastra in comunitate chiar daca strainii sunt mai cu bun simt si nu va spun in fata sau nu va vorbesc pe la spate in adunari de cartier ca la noi.

La pruni ca se vad muguri e bine categoric dar sa tii un pom doar pentru o creanga sau 2 oare chiar o sa fie aspectuos ? Plus ca e posibil ca sa fie intarziati mugurii din cauza lichenilor si algelor dar de asta va dati seama doar daca vedeti alti pomi fructiferi sanatosi pe strada ca sa va dati seama de stadiul natural in care trebuiau sa fie la ora asta. Daca un prun era asa la noi intarziat cu mugurii mari sanse sa dea ramuri ca lumea nu ar mai avea pentru ca incepe sa arda soarele si le-ar coace frunzulitele mici. Exact acel fenomen de care se plange lumea ca scot trandafirii chinezesti afara primavara din casa si dupoa 2 saptamani se trezesc cu frunze arse si nu stiu cauza. Nu cunosc vremea de acolo dar aici soarele de primavara poate fi mai periculos pentru frunzele tinere sau cele care au stat la interior toata iarna. Mai periculos decat soarele de vara pentru ca vara frunzele deja ajung la o maturitate ca sa faca fata mai bine soarelui.
Se vede clar din poze si eram sigur ca lemnul de la mar este uscat si ca merii nu mai pot fi salvati si ca nu mai meritya investitita in tratament , pentru ce ? 2 crengi verzi la fiecare pom ? Nu doar ca nu arata estetic bine pomul dar ii va trebui ani de zile sa isi refaca o coroana cat de cat.
Plus ca o "lege a naturii" ne arata ca cu cat un individ este mai bine dezvoltat cu atat va face mai bine fatza oricarui stres (frig, foamete, seceta, etc..) deci cu cat un pom are mai multe crengi si frunze cu atat va rezista in timp mai bine atacurilor si inghetului in acelasi fel cu un om care "termina tot din farfurie" care va faca fatza mai bine bolilor sau le va dobandi mai greu in comparatie cu un om mai anemic. Ma rog, ati prins ideea.

Ce as face eu in cazul dumneavoastra ? In poze se vede si pe iarba sunt pete albe si sigur sunt spori de alge si licheni peste tot. Dar oricum si iarba arata urat ca aspect.
As lua sistemic si ordine avand si exeperienta mea oarecare de lucru la amenajari si intrtinere gradini si piscine, si anume :
1. as taia copacii indiferent ca sunt pruni sau meri, ca oricum sunt morti sau mai au o chemare, inclusiv greblata de iarba gradina si as chema masina de salubritate sa vina sa ridice pomii si crengile si toata uscatura adunata din gradina. (ridicarea e contra cost cred)
2. Prepar zeama bordeleza si stropesc toata gradina pe jos sa nu ramana niciun metru nestropit. Eventual infig niste bete din loc in loc la distanta egala de gard ca sa ma ghidez sa merg drept cu stropitul si sa nu ratez vreun petic de gradina.
3. As cumpara un motocultor sau inchiriez unul sau caut o firma care face asta, pentru a lua la arat toata gradina. Adancime cu care ara un motocultor nu este ca cea de la tractor dar e buna pentru gradina. Motocultorul sa aiba accesoriu de discuit (sfaramat bolovanii) si sa se discuie dupa ce s-a arat.
4. As incepe sa cumpar pomi fructiferi, macar cativa si pe rand in functie de posibilati financiare. Dar cum s-a cam dus sezonul plantatului de pomi atunci macar faceti o schita pe hartie unde amplasati pomii si ce arbusti/tufe vreti sa plantati...trandafiri sau coacaze (creste tufa de 1,5-2 m si nu se intinde) sau arbusti decorativi cum ar fi liliac. Nu cunosc ce specii merg la clima de acolo. In timpul anului se pot planta tuia sau conifere. Daca sunt ierni foarte geroase atunci ati putea sa va interesati de speciile albastre (argintii) astea sunt mai rezistente si la boli dar si la clima. Din cauza taninunuli pe care il contin coniferele nu cred sa se adune licheni pe ele. As desena si o alee pe hartie catre un umbrar cu o masa unde sa se poata bea o bere rece sau savura o cafea afara in natura sau macar 1-2 banci daca nu trebuie umbrar dar bineintele cu alee pana la banci. Aleea se poate face si din dale de ciment cumparate sau turnate dar daca se fac handmade acasa sa fie cu plasa metalica inauntru daca sunt dale late.
Intre arbustii decorativi sau pomi sau pe langa alee se poate semana gazon, cred ca trebuie sa fie gazon pe acolo adaptat climei. dar se poate pune gazon mai mult pe langa alee avand in vedere ca toamna pomii vor lepada frunzele si vor strica gazonul. Gazonul se poate semana si toamna cel putin la noi.
Cam asta e in mare, si sigur nu se pot face astea intr-un an chiar daca exista fonduri destule din cauza sezonului de plantat la pomi care trebuie respectat, dar treptat si incet se poate face o gradina de invidiat si apoi doar cu maintenanta va mai faceti griji si scapati de stresul invaziei mari de licheni. E mult de munca dar daca exista un pic de vointa/ambitie si niste fonduri, macar in timp, si tot se rezolva.

Sau daca nu sunteti legat de zona cu vreun loc de munca sau ruda care locuieste in apropiere, va mutati din zona asta in alta zona, in prealabil vizitata, mai in sudul tarii unde nu cresc atatia licheni peste tot unde ar trebui ca clima mai calda sa fie si mai uscata si sa puteti creste pomi fructiferi in liniste eventual cu o gradina mai mica cu costuri mai mici de intretinere.
 
Ultima editare:

Cristian R

New Member
Pfff.... ce mai pot zice domnul @crysty? In prima parte m-ai ciuruit mai ceva ca in filmele lui Sergiu Nicolaescu, ca un adevarat don' Semaca (glumesc desigur). Probabil aveam o mica sansa de supravietuire daca as fi spus: "si o buriana are dreptul la viata daca creste acolo unde vrem noi nu unde vrea ea". Imi pare rau daca am lasat impresia ca as fi un lenes caruia sa nu ii pese de proprietatea lui sau extremist al vietii pe pamant si nu numai. Sunt constient ca pentru binele gradinii trebuie sa renunt la pomii infectati si sa ii tai pentru ai proteja pe cei sanantosi. Doar ca am vrut sa ma conving ca taierea pomilor in cauza este singura solutie in cazul de fata. Acesta este motivul pentru care am intrebat in stanga si'n dreapta, pentru care am cerut ajutorul acestui forum. Daca m-as lega si as spera la fiecare frunzulita sau fir de iarba sa le ingrijesc ca poate isi revine un copac bolnav sua alta planta pe moarte m-as numi Don Quijote de La Mancha, oricat de bune sau nobil ar fi intentiile mele.

Referitor la partea a doua cu ce as face, planul propus de dumneavoastra este in proportie de 90% identic cu facut de mine. Cu parte fizica nu este problema dar referitor la zeama bordeleza trebuie sa gasesc undeva in regiune ceva care sa aiba acelasi rol ca zeama bordeleza, dupa ce fac aceasta postare voi cauta online. Am planuri... cum sa zic, nu mari sau grandioase pentru gradina si curte dar frumoase si ingrijite.
Sunt o persoana adepta minimalismului, prefer putine lucruri dar foarte ingrijite si curate, nu sunt atras de gradini cu o multime de flori ca diversitate. O planta, doua si c-am atat, in rest iarba (gazon) si cativa pomi pe ici pe colo. Asta de plantat, pentru ca pe teren sunt aproximativ 20-25 de copaci sanatosi (daca nu mai multi), majoritatea conifere pe care nu am nici cea mai mica intentie sa ii tai fara un motiv intemeiat.
Am studiat de ceva timp piata locala pentru acest subiect adica scule, materiale de constructie pentru gradina, plante si alte lucruri necesare pe aceasta tema si am inceput sa ma ocup cu curatarea si ingrijirea gradinii.

Sunt absolut sigur ca voi face greseli, mai multe sau mai putine din care sper sa invat, sa nu le repet si sa nu fie costisitoare daca este posibil. Pasii indicati de dumneavoastra sunt foarte buni si voi incerca sa ii adaptez situatiei, gradinii si gusturilor mele cat mai bine posibil.

Asadar voi continua ce am inceput pentru ca gradina sau curtea singure nu vor sa se faca bine sau sa arate cum trebuie.

P.S. De mutat nu am de gand sa ma mut, imi place regiunea si comunitatea in care locuiesc motiv pentru care m-am stabilit in aceasta zona. Iar ca sa "fug" in alta regiune doar pentru ca au crescut atatia licheni pe copacii din gradina...

Eu zic ca cel mai bine ar fi sa ne concentram pe gradina, pe sanatatea ei si a viitorului acesteia.
 

Cristian R

New Member
P.S.S. Am gasit cateva detalii despre sulfat de cupru si zeama bordeleza. Se pare ca zeama bordeleza se gaseste la magazinele de bricolaj, gradinarit, etc sub denumirea bordeaux seos. Este util pentru gradina sulfatul de cupru sa nu?
 

YAN

Member
Se poate si fara sulfat de cupru, depinde ce vrei sa cresti in gradina. :ros_unghii:

Serios, uite un video, mai sunt si altele.

Iar Sergiu(sper ca nu l-am botezat, mai uit nume) este foarte bun la explicatii video.
 

gomez99

Well-Known Member
. nu am reusit sa identific pe net solutia despre care vorbesti dar dupa mine, daca e solutie de stropit pomii, indiferent de nume, si daca are in compozitie cupru, atunci e util. cupru e eficient ca fungicid de uz general
am gasit ca la altii se numeste bordeaux mixture

@YAN. Nenea asta vorbeste de stropit cu zeama bordeleza din 10 in 10 zile? sigur n-are o problema la cap?
nenea astalaltu, sergiu, chiar stie sa vorbeasca. l-am marcat si eu
 
Ultima editare:
  • Like
Reactions: YAN

crysty

Active Member
P.S.S. Am gasit cateva detalii despre sulfat de cupru si zeama bordeleza. Se pare ca zeama bordeleza se gaseste la magazinele de bricolaj, gradinarit, etc sub denumirea bordeaux seos. Este util pentru gradina sulfatul de cupru sa nu?
Cum sa nu fie util ? Se recomanda stropirea si a rasadurilor de legume preventiv. La mine in piata centrala a orasului vin oamenii de la tara cu lazi cu rasaduri de rosii, de vinete, de castraveti, de ardei, etc pentru la vanzare, cand e sezonul, si vad multe rasaduri gata stropite cu zeama bordeleza in special cele de rosii. Rosiile sunt cele mai sensibile si predispuse la mana.
 
Sus